Electronic Intifada (en Werkgroep Keerpunt)

camp-david-483.jpg
President Carter with President Sadat of Egypt and Prime Minister Begin of Israel at the presidential retreat, Camp David. (Jimmy Carter Library)

De website van Electronic Intifada is een ware Fundgrube voor de lezer die nog meer wil weten over Palestina/Israel. Duidelijk partijdig, voor de rechten van Palestijnen, uiterst kritisch naar Israel, dus voor de paradigma 1ers om zich aan te ergeren. Op EI staan actuele commentaren, ervaringsberichten, belangrijke artikelen uit de internationale pers, en inmiddels een fiks archief. Ze hebben een aantal vaste medewerkers maar publiceren ook regelmatig artikelen van belangrijke commentatoren.

Net publiceerden ze een overzichtje van de tot nu toe verschenen recensies en interviews met auteurs.Hier.Een greep daaruit voor de ware liefhebber cq doorzetter, aansluitend bij wat hier recentelijk op het weblog heeft gestaan:

Over Jimmy Carters boek een kritische bespreking van Palestijn Ali Abunimah, een van de oprichters van EI. Een moedig boek, zegt Abinimah. Maar als Carter, na de aanvallen op zijn boek, stelt dat hij met apartheid niet bedoelt wat er in Israel zelf gebeurt en het alleen heeft over de manier waarop Israel omgaat en huishoudt in de bezette gebieden, en zegt: ” “I know that Israel is a wonderful democracy with equal treatment of all citizens whether Arab or Jew. And so I very carefully avoided talking about anything inside Israel”, dan heeft hij ongelijk. Lees zijn artikel, Hier.
John Dugard, voormalig Zuid-Afrikaanse anti-apartheids advocaat vindt wel degelijk dat er sprake is van aantoonbare apartheid, ook al zijn er verschillen met Zuid-Afrika. Zie hier.

Over de bewering dat Israel zo’n geweldige democratie is, zie oa. Jonathan Cook’s boek, Blood and Religion: The Unmasking of the Jewish and Democratic State. en zijn artikelen op EI. Hier. En het boek van Susan Nathan, De andere kant van Israel, hier al eens besproken. Hier en hier.

Wie zich nog bezig wil houden met Alan Dershowitz, de auteur van The Case for Israel, waar de theoloog Hans Jansen een deel van zijn artikel uit had overgeschreven, zie hier en hier.

Een interview met Norman Finkelstein, naar aanleiding van zijn laatste boek, Beyond Chutzpah, hier ook al genoemd, zie hier.

En nog een goede nieuwsbron voor iedereen die wil weten wat er gaande is, ook aan bijeenkomsten, lezingen en publicaties speciaal in Nederland: Werkgroep Keerpunt verspreid een digitale Nieuwsbrief waar iedereen zich gratis op kan abonneren. Ruimschoots de meest uitgebreide in Nederland.

Aanmelding of afmelding voor de digitale Nieuwsbrief kan via correspondentieadres met vermelding van ‘aanmelding NB’ resp. ‘afmelding NB’.
Redactie: Guus Hoelen en Meindert Dijkstra
Correspondentieadres: Catharinadaal 82a, 6715 KD Ede, Tel: 0318 – 62 16 76;
E-mail: secretariaat@werkgroepkeerpunt.nl

3 gedachten over “Electronic Intifada (en Werkgroep Keerpunt)

  1. Persoonlijk luister ik vaak (helaas is het alleen in het Arabisch) naar de radio van Al Najah university in Nablus. Je krijgt erg goed nieuws over de situatie Palestina en Nablus in het bijzonder. Het is geen geheim dat Israel de twee grootste steden op de Westelijke Jordaanoever: Hebron en Nablus, volledig aan het afknijpen is van alles wat nog een beetje strookt met de internationale mensenrechten. Deze week is het Israelische leger weer aan de slag gegaan in Nablus, zogenaamd om terroristische activiteiten te ontmantelen. Uiteraard gaat niet zonder allerlei Ottomaanse culturele erfgoeden te vernielen, alsook de zeepfabrieken en zoveel mogelijk wegen en zelfs nieuwe gebouwen zoals scholen en winkelcentra. Vanzelf dat de Palestijnen tijdens dit alles gebonden zijn aan een strict uitgaansverbod en angstig in huis de schoten en de hulpkreten van jongeren moeten aanhoren die gemarteld, cq. vermoord worden. Inmiddels is de oude binnenstad van Nablus voor ruim 50 procent volledig verwoest, zijn vele gezinnen uiteen gerukt en is de jongerenbevolking totaal ontspoord. Raar toch, dat ze zo radicaal worden jegens die Israelische soldaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *