11 gedachten over “Agadir en Taroudant

  1. Welkom thuis Anja! Mooi op tijd voor de verkiezingen, want het wordt nog wel heel spannend natuurlijk. Ik zag gisterenavond Tiny Kox vanuit de Eerste Kamer alvast de aanval op de Bos-belasting openen… Bos zelf is daar niet op ingegaan maar heeft vandaag in het Parool aangekondigd de SP als de ‘grootse concurrent’ te beschouwen. Hij wil bewijzen dat je met een PvdA in de regering beter af bent dan met de SP in de oppositie. We zullen zien. Ook interessant vandaag: 74% van de PvdA-stemmers wil een onderzoek naar Irak, en steunt dus de SP-motie die daarover wordt ingediend. Enfin, hele mooie foto’s Anja…

  2. Elma, dat klopt. Op het congres van de PvdA, 17 februari, is met bijna algemene stemmen een motie aangenomen waarin het congres zich uitspreekt voor een onderzoek naar de manier waarop het kabinet destijds de oorlog is ingerommeld. M.a.w. ook de PvdA-leden willen er niet op deze manier weer uitrommelen.

    Dit zal een van de (hopenlijk vele) gelegenheden zijn waarop PvdA en SP gewoon kunnen (blijven) samenwerken. En in mijn ogen ook moeten samenwerken.

    Ja, natuurlijk ziet Bos de SP als geduchte concurrent. Dat is de SP in ‘het spel’ nu ook. Er is de vreemde situatie ontstaan dat natuurlijke medestanders nu op verschillende stoelen zitten. Mijn voorstel zou zijn, daar niet te krampachtig over te blijven doen. Om vooral gericht te zijn en blijven op wat we gezamenlijk willen bereiken.

    Ik heb me hier meerdere malen uitgesproken voor linkse samenwerking. Ik heb daar binnen de PvdA ook mijn stinkende best voor gedaan en het is niet gebeurd. Daar kunnen we lang&breed over blijven discussiëren, maar zo is het gegaan.
    Maar ik merk (ook) op Anja’s weblog regelmatig een anti-PvdA-stemming en wil toch als PvdA’er hier één keer gezegd hebben dat ik die weinig productief vind.

    Ik blijf veel liever de samenwerking zoeken waar die mogelijk is.

  3. Nu ik toch bezig ben over de ‘actualiteit’: las vanavond een aangrijpend verhaal in de NRC over die Palestijnse meneer die door ‘de muur’ zijn land en toekomst is kwijtgeraakt. Dat is niet nieuw voor mensen die jouw website lezen Anja, maar het tekent wel de veranderde houding in de (gevestigde) media. Waarmee ik bedoel dat er eindelijk, eindelijk ook daar wordt bericht over hoe ernstig de situatie is. Al dat gebeuk van jou en anderen en tegenstand die je hebt moeten overwinnen, lijken een beetje vruchten af te werpen. Nu nog voor mensen daar – hoe cynisch dat ook klinkt maar zo werkt de politiek. Toch?

  4. Ha die Elma. Ja, heel heel langzaam verandert er wel wat in de Nederlandse media. Het artikel van die Palestijn van wie zijn toekomst is verwoest door de muur staat nu tenminste gewoon als feitelijk nieuws in de krant, in plaats van op de opiniepagina.
    Dus we blijven voorlopig nog maar ‘doorbeuken’. Ik kom gauw weer met de laatste commentaren op ‘de situatie’, want die zijn nog steeds helemaal niet best. Ondanks de nieuwe regering die er vandaag of morgen zal zijn. Geheel volgens de voorspelling is Olmert niet bereid om er mee te onderhandelen. Eerst werd Abbas, die geheel genegeerd werd toen hij gewoon klaarstond om te praten weer in ere hersteld, toen Hamas had gewonnen, nu het Abbas is gelukt om tot overeenstemming te komen met Hamas en er een gezamenlijke regering komt wordt Abbas meteen weer in het verdomhoekje geschoven. En wordt er weer een aanval gedaan in Nablus, om de boel weer even flink op te stoken. Alles om de smoes te kunnen handhaven dat er met de Palestijnen niet te praten valt.
    Kom ik op terug. Eerst naar Den Haag.

  5. Wat betreft de anti- pvdA stemming. Of dat op het weblog hier heerst of niet, daar blijf ik buiten. Bij mij zit zeker wel een anti-PvdA gevoel. Dat heeft oa te maken met het feit dat ik bij de PvdA top( niet bij PvdA leden in het algemeen) ook een weinig positieve houding heb waargenomen tov de SP en van Groenlinks. Ik heb in het verleden opgemerkt dat op cruciale momenten de PvdA in plaats van voor linkse samenwerking te kiezen toch liever voor de macht koos. Voorbeelden staan me niet direct bij ,maar dat is wat toch bij mij steeds is blijven hangen. Dat heeft mij geen goed gevoel gegeven. Dat soort gevoelens kunnen alleen veranderen als er andere, wel positieve voorbeelden, tegenover komen te staan. Ik denk wel dat individuele PvdA-leden en leden van de andere linkse partijen prima kunnen samenwerken. En ik ben daar ook geheel voor. Mij lijkt wel dat PvdA-leden die voor een verdergaande samenwerking zijn hun eigen partijtop maar eens meer onder druk moeten zetten en dat eigenlijk ook in het verleden hadden moeten doen.

    Wat betreft mijn verdere anti- PvdA gevoel is dat ik keer op keer teleurgesteld ben door wat er van hun plannen in werkelijkheid tercht is gekomen. Ik heb ooit in een vlaag van onverstand een poging gedaan de PvdA aan de macht te helpen. Dat lukte,maar ik meen 9 maanden later viel het kabinet en kreeg ik een CDA-regering ervoor terug. Daarmee is de liefde voor de PvdA bij mij definitief verdwenen toen. Ik voelde me erg bekocht door de PvdA en dat gevoel is nooit meer verdwenen. Nu kan je van mening zijn dat ik het bij het verkeerde eind heb,maar dat is mijn mening. En tot ik aanleiding heb om mijn mening te wijzigen , zal die wel zo blijven. Die aanleidng zal echt moeten bestaan uit praktische zaken.

  6. Op 1 maart hebben de fractieleden van de PvdA in de Tweede Kamer bij de behandeling van de regerinsgverklaring allen tegen de motie gestemd waarin een onderzoek naar de gang van zaken wordt gevraagd bij de steun van de Nederlandse regering aan de Amerikaanse aanval op Irak.
    Premier Balkenende blijft maar de mantra herhalen dat het allemaal de schuld van Saddam Hoessein is. Dat is natuurlijk een afleidingsmanoeuvre, want de vraag is een andere: waarop heeft de Nederlandse regering haar besluit gebaseerd om de Amerikanen te steunen? Op grond van welke rapporten, informatie, e.d.? En wat was de inhoud daarvan? Balkenende is als de dood om met de billen bloot te moeten.
    Wat gaan de PvdA-leden nu concreet ondernemen om hun fractie in de Tweede Kamer tot een andere opstelling te brengen, welke niet zo opzichtig in strijd is met alles wat tevoren door o.a. de nieuwbakken ministers Bos en Koenders met verve was uiggedragen?

  7. Misschien ligt het helemaal aan mij hoor; maar wie kan de pvda nu nog serieus nemen als nb hun eigen eis voor een onderzoek over Irak vervolgens wordt opgegeven tbv regeringsdeelname? Doet beetje denken aan D66 die destijds tegen fel Afghanistan missie was maar op laatste moment ervoor koos eigen [regerings] hachie te redden [oh ja en de pvda deed toen ook hetzelfde!]. Ik denk dat het niets te maken heeft met anti-pvda stemming, ik vind Anja super sociaal en beschaafd op haar weblog tav heel veel pvda’s. De stemming is wellicht gewoon een veel breder gedeeld sentiment onder de meeste burgers, vandaar de verkiezingsuitslagen misschien. Dus laten we het beestje bij de naam noemen. Dit is gewoonweg schandalig van de pvda, de SP heeft terecht moties ingediend.

    Deze kop: PvdA stopt Irak in doofpot van http://www.openheidoverirak.nl lijkt me genoeg zeggen. Het is een dolk in de rug, een een ‘motie van verdriet’ op het PVDA Congres is echt niet zelfde als motie van verzet of motie van wantrouwen. Miriyam

  8. Breed gedeelde sentimenten onder de bevolking zijn niet altijd een garantie voor standpunten waar ik achter zou staan, Miriyam. En jij ook niet. Zie de opgefokte anti-islam stemming. En al die mensen die opeens vinden dat een tweede paspoort niet zou mogen.
    Waarom de PvdA hun Irak standpunt hebben opgegeven is duidelijk. Het was in het onderhandelen niet haalbaar. Wat makkelijker af te wijzen is wanneer je uberhaupt tegen meeregeren bent. Maar het punt is dat we het daarbij niet moeten laten zitten. En dat ik nog wel, met Clara geneigd ben om te denken dat er nog veel kracht in de PvdA achterban zit die ook vinden dat dat onderzoek er moet komen.
    Dit zit overigens geheel off-topic onder de foto’s van Agadir, waar niemand het zou zoeken.
    Goed als we dit een topicje naar boven verder voort zetten?

  9. zet discussie bovenin maar verder idd, arme agadir

    nee alsjeblieft zegt, meerderheid van de bevolking is soms ook voor doodstraf bijv., zo plat kan die redenatie niet zijn.

    maar wanneer velen wel ‘voor’ zijn, dan moeten we dat toejuichen, en naar voren schuiven als argument, omdat het juist wel een zaak betreft die de kern van de democratie raakt en juist het progressieve en participatieve in mensen naar boven haalt. iets wat nb de regering vaak als excuus gebruikt in haar vertogen.

    Natuurlijk betreft het niet de pvda achterbannen perse, deze stemmers zijn ook gewone burgers die een voorgevoel dat dit echt helemaal fout zit. sterker nog, ik begreep van Openheid over Irak dat die juist veel met de pvda hebben gewerkt. ik denk dat heel mensen nu denken bij het horen en zien van verslagen over meer dan 650.000 dode irakezen en de verdergaande escalaties in afghanistan, plus de dreigende oorlog tegen iran: was dit terecht? zijn we als burgers van een oorlogssteunend land medeverantwoordelijk? wat kunnen we alsnog doen?

    maar uiteindelijk komt het ook neer op keuzes maken en de gevolgen van je handelen/steun inzien. ik denk dat er een hele logische reden is dat veel pvda stemmers overlopen naar de sp, of dat veel pvda leden geen lid meer willen zijn [een recent vb is marcel van dam]. ik vind tegelijkertijd nog steeds dat diegene met wie we het op de punten van bijv. oorlog en racisme die er toch voor kiezen om de zoveelste voordeel van de twijfel aan hun PVDA of GL te blijven geven, absoluut bondgenoten moeten zijn. want een brede strijd tegen onrecht en voor de rechtvaardigheid is uiteindelijk belangrijker dan van welke sociaal democratische partij deze of gene lid is. bovendien is het DE manier om die partijen wakker te houden. ook dat hebben we van de geschiedenis geleerd.

    liefs
    m

  10. sorry, ik bedoelde:
    ik vind tegelijkertijd nog steeds dat diegene met wie we het op de punten van bijv. oorlog en racisme juist wel eens zijn (ook al kiezen ze ervoor om de zoveelste voordeel van de twijfel aan hun PVDA of GL te blijven geven) absoluut bondgenoten moeten zijn en blijven.

  11. Daar ben ik het helemaal mee eens Miriyam, maar is het niet wonderlijk (treurig beter gezegd) dat VVD en SP op basis van één gesprek tenminste tot de overeenstemming kunnen komen dat ze samen tegen de ‘Bosbelasting’ gaan strijden, en dat ze elkaar zullen steunen als het erom gaat dat een meerderheid in de Kamer een minderheid de mond snoert (zoals vaak gebeurt?). Of zoals Marijnissen in Netwerk zei: “Eén gesprek met Mark Rutte heeft voorlopig meer opgeleverd dan al die zinloze kopjes koffie met Wouter Bos.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *