Dagboek 14 maart 2007

070311arib-145.jpg

Mooie dag. Nieuwe ontmoetingen. Met drie jonge Nederlandse moslima’s en met mijn toekomstige collega’s in de EK. De ploeg waar we het vier jaar mee moeten doen.

We krijgen een Slager en een Slagter in de fractie. We krijgen een Tineke en een Ineke en een Sineke en een Nanneke. Alle vrouwen heten ukke, behalve ik. Ik blijf gewoon Anja want mijn vriendin heet al Anneke.

Gisteren waren een flink deel van de nieuwe fractieleden op bezoek in de Eerste Kamer. Vast een beetje kennismaken, vast een beetje kijken hoe het gaat. Veel vragen. Ik weet het nog van vier jaar geleden, toen ik nieuw was, opeens wil je van alles weten: wie bepaalt hoeveel spreektijd je krijgt? Moet je je verhaal van te voren schriftelijk indienen? Wie mag er interrumperen en hoe doe je dat? Hoe werken we samen met de Tweede Kamer? Hoe vaak hebben we fractieoverleg? Zijn de vergaderingen alleen op dinsdag? Hoe gaat dat met de commissies? Zijn die openbaar?

070311arib-209.jpg

Zaterdag is de partijraad, dan wordt de nieuwe ploeg voorgesteld en naar verwachting goedgekeurd. Er zijn geen alternatieve kandidaten aangemeld, hoogstens kan iemand nog bezwaar maken tegen de volgorde van de lijst. In juni wordt iedereen geinstalleerd en kan kort daarop meteen op reces. We moeten nog gaan bepalen wie welke portefeuilles krijgt.

Dit zijn de nieuwe, die er waren. Eric Smaling, Sineke ter Horn en Nanneke Quik-Schuit komen nog. En allemaal hebben ze een veel grotere staat van dienst dan ik hier aangeef. Actieve mensen, stuk voor stuk.

070311arib-170.jpg

070311arib-218.jpg

Paul Peters, oud hoogleraar tetralogie, gaat ons versterken op volksgezondheid en ouderenbeleid, denk ik.

070311arib-152.jpg

070311arib-194.jpg

Kees Slager, beetje allochtoon want Zeeuw. Journalist, schreef o.a. Over het geheim vam Oss. Kent de geschiedenis van de SP dus door en door.

070311arib-178.jpg

070311arib-191.jpg

Arjan Vliegenthart, politicoloog aan de VU. Gaat Kim Putters aflossen als de jongste senator want 27. Ken ik ook al als zeer actief in de SP.

070311arib-163.jpg

070311arib-226.jpg

Tuur Elzinga, zat al als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer, op sociale zaken en werkgelegenheid. Organiseerde in het EK gebouw nog eens een altnernatieve conferentie over ontwikkelingssamenwerking.

070311arib-154.jpg

070311arib-221.jpg

Geert Reuten, econoom en Marx kenner. Werkte al als economisch adviseur voor de Tweede Kamerfractie.

070311arib-157.jpg

070311arib-177.jpg

Ineke Palm, oer SPer en oer Rotterdammer, al vele keren op dit weblog te zien geweest.

070311arib-167.jpg

Jeroen Zonneveld staat 14 en zit er dus nog niet in. Hij is lid van het partijbestuur en redacteur van de Staatscourant. Hij valt dus in als er iemand zou vertrekken. Hij informeerde belangstellend naar onze gezondheid.

Het wordt een hartstikke leuke en inspirerende ploeg. Nu al raakten we niet uitgepraat, en meteen kwamen de plannen wat we als senatoren, naast ons eigenlijke werk in de kamer zelf, nog meer kunnen doen. Want dit is de luxe van de EK, dat we meer dan de Tweede Kamerleden de ruimte hebben voor eigen initiatieven, werkbezoeken, mensen uitnodigen, onze diverse terreinen waar we beroeps of als vrijwilliger op werken inbrengen. Het gaat nog heel leuk worden.

Ondertussen woedde er in de kamer zelf het Europa debat. Tiny Kox weet daar heel veel over. Ik had erg veel plezier hoe hij zijn inbreng begon. Want aan de tafel van de bewindslieden zaten behalve Balkenende de nieuwe minitser Verhagen en de nieuwe staatssecretaris Timmermans. De laatste twee Limburgers. Ook halve allochtonen dus. Tiny:

Het lijkt me een historisch moment. Twee Limburgers, die als minister van Buitenlandze Zaken en staatssecretaris voor Europese Zaken de Nederlandse regering en het Nederlandse volk vertegenwoordigen. Hoe snel kan integratie gaan! Hoe kort geleden is het nog, de 18de eeuw, dat in Limburg naast de Staten Generaal ook de Duitse keizer, de koning van Pruisen, de hertog van Gulik en de bisschop van Luik regeerden, en daarna de Franse republiek, het Napoleontische keizerrijk, de Belgische opstandelingen en de Duitse Bond. Het is dus pas 140 jaar geleden dat er een einde kwam aan de dubbele nationaliteit van de Limburgers, en in dit geval ook aan hun dubbele loyaliteit want tot 1867 was Limburg verplicht soldaten te leveren aan de Duitse Bond. Kan iemand dit voorzichtig aan Geert Wilders gaan vertellen?

In zijn repliek ging staatssecretaris Timmermans daar nog even op in. Ik weet heel goed hoe je je thuis kunt voelen in je eigen culturele identiteit, zei hij, en dat je je tegelijkertijd geheel verbonden kunt voelen met Nederland. Hij spreekt wel eens met die andere Limburger, Wilders, en kan verklappen dat ze dan nooit Nederlands spreken. Maar niemand in hun omgeving nam hen dat kwalijk. Beide zijn producten van de emancipatie van de katholieken en van de arbeidersklasse. En dus ondertussen zeer geintegreerd.

Tja. Het ziet er dus naar uit dat Wilders van zijn eigen emancipatie en integratieproces want anders heeft geleerd en andere conclusies trekt dan Timmermans.

070311arib-207.jpg

070311arib-232.jpg

En toen was er nog een inspirerende kleine bijeenkomst, ik werd bezocht door drie jonge vrouwen, studenten maatschappelijk werk aan Hogeschool de Horst, (een vierde was in de trein blijven steken, leve de NS) die me kwamen interviewen. Medine, Mine, Ayse en Elif – nu weet ik niet meer welke van de vier het niet had gehaald. Over de islam in Nederland en hoe ik daar over dacht. Dat heb ik verteld. En of ik nog een advies had voor de mensen? Zeker. Van de moslims zou ik willen dat ze meer van zich laten horen. En van de autochtonen zou ik willen dat ze minstens drie moslims werkelijk zouden leren kennen. Dan ben je meteen af van alle denkbeelden dat de islam niet te verenigen zou zijn met de democratie, of niet te verenigen zou zijn met vrouwenemancipatie, of dat de islamitische Nederlanders er op uit zouden zijn om hier de boel over te nemen en het land te ‘islamiseren’. De mensen die dat beweren kennen geen moslims. Die meiden ga ik nog tegenkomen. Wie weet zit ik hier later ook in de Eerste Kamer zei er een. Ik hou het voor mogelijk. Goed idee. Kom hier vooral de boel een beetje islamiseren want het is hier nog erg blank en christelijk.

070311arib-133.jpg

5 gedachten over “Dagboek 14 maart 2007

  1. Lieve Anja,

    Laat je niet op de kast jagen door Wilders!

    – Heeft het werkelijk 140 jaar geduurd voordat er Limburgers op deze plekken zitten?

    Ik ken persoonlijk vrij veel mensen uit alle delen van de wereld. Mijn directe familie is actief in de vluchtelingen opvang en zelfs een Iraanse ambassadeur behoort tot mijn kennisenkring, welke overigens verder ook omvangrijk is.

    Je gebruikt in je stukje hierboven het woord’islamisering’. Wat houdt dat volgens jou nu precies in?

    En ik vroeg me af hoe je tegenover religie in het algemeen aankijkt?

  2. Hollander, ‘islamisering’ is een term die niet van mij stamt. Er zijn mensen bang dat de moslim Nederlanders er hier op uit zijn om de meerderheid te krijgen, de macht over te nemen en dan de islamitische wetten (wat die dan ook zouden zijn) in te voeren. Ik ga er van uit dat dat een waanbeeld is.

    Hoe ik tegen religie in het algemeen aankijk: niet. Is geen onderwerp om in het algemeen tegen aan te kijken. Is daarvoor veel te divers en te groot, dus als je het daarover wilt hebben zul je duidelijker moeten zijn wat je precies bedoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *