Tegen racisme

Gisteren was het de dag tegen racisme. In Vlaanderen was er een mooie actie, bijna zevenhonderd stellen lieten zich symbolisch trouwen door de schepen van de burgerlijke stand van Sint-Niklaas, Wouter van Bellingen, nadat drie stellen hadden geweigerd om zich door hem te laten trouwen omdat hij zwart is. Veel Vlamingen, links, liberaal of gewoon fatsoenlijk, hebben er genoeg van dat ze collectief weggezet worden als xenofobe en racistische kleinburgers, met een hekel aan migranten en een taai minderwaardigheidscomplex, zoals het vanochtend in Trouw stond. Er moeten meer tegengeluiden komen tegen de drammerige Vlaamse beweging, en dit was er een.

Kunnen we misschien nog wat van leren, want de Vlamingen zitten al langer met rechts populisme in hun maag dan wij. Ook in Nederland waren er gisteren meerdere bijenkomsten tegen racisme. Ik kon er niet bij zijn, maar in de UvA was gisteren een bijeenkomst waar onder andere Mohammed Rabbae en Miriyam Aouragh van Samen Tegen Racisme spraken. ‘Wat is het antwoord op Geert Wilders?’ Ed van Thijn was geveld door griep, maar liet weten het huidige haat zaaien tegen moslims momenteel ‘een van de meest virulente vormen van racisme’ te vinden. En Rabbae riep de moslims op zich niet te laten provoceren door Wilders, de ‘islamracist’. De zaal zat volgens de Volkskrant bomvol, en dat een bijeenkomst die normaal niet pagina 3 – met foto – van de krant zou hebben gehaald was te danken aan de gratis publiciteit waar Wilders voor had gezorgd, door te proberen de bijeenkomst te laten verbieden. Tsja, op dezelfde manier waarop hij de media voor zich wist te mobiliseren tijdens de verkiezing waar hij niet eens deel aan nam, zo krijgt ook de tegenbeweging de media mee als hij zich er mee bemoeit.

Ook tijdens die bijeenkomst, ik volg nu de krant, waren de meningen verdeeld tussen niet te veel aandacht aan schenken, niet laten provoceren, geef hem geen kans om zichzelf steeds maar op een voetstuk te plaatsen, en laat de aandacht niet afleiden van de werkelijke problemen, tot, aan de andere kant: we moeten niet te proberen Wilders dood te zwijgen, we moeten luid en duidelijk laten weten waar wij staan. Aan de kant van de migranten, tegen racisme.

Ook in de Tweede Kamer wordt daarover gediscussieerd. Pechtold van D66 had het idee om Wilders met zijn eigen wapens te verslaan. Hoe zit het eigenlijk met Wilders z’n buitenlandse vrouw, heeft die twee paspoorten? Wilders weigert daar antwoord op te geven. De meeste kamerleden vinden dat het zo niet moet. Pechtold slaat onder de gordel en bedient zich nu van dezelfde stijl als Wilders, en hij betrekt het priveleven van een politicus in de discussie. En niemand zit te wachten op ook nog eens een politiek debat over de partners van politici. Groen Links vindt het onverstandig (zegt de Volkskrant). PvdA vindt dat je niet hetzelfde moet doen als Wilders, SGP wil kwaad niet met kwaad bestrijden, CDA vindt dat je op de bal moet spelen en niet op de man, Christenunie ‘gaat hier niet in mee’, en Rutte en Marijnissen onthouden zich van commentaar. Dat zou nog wel eens het wijste kunnen zijn.

We zullen gaan zien, of het ongeleide projectiel Wilders, voor wie alles nu is geoorloofd, binnen de grenzen van het democratische systeem gehouden kan worden. Want ondanks al het lawaai dat hij maakt zal hij bij alle maatregelen die hij voorstaat botsen op de grondwet en de meerderheid van de kamer. En moet hij zich als parlementarier houden aan de regels die gelden.

9 gedachten over “Tegen racisme

  1. Twee dingen: mijn voorstel is om het te verbreden en niet voortdurend over Wilders te hebben. Hij is opperhoofd van de PVV, laten we het dan over de PVV hebben en niet meer over Wilders sec. Daarmee voorkom je hopelijk dat alle schijnwerpers voortdurend op hem gericht staan, dat neemt hem misschien wat wind uit de zeilen. Dus telkens als je zou willen schrijven/zeggen ‘Wilders’ vervang je dat door peeveevee.

    En het tweede is, dat ikzelf een groeiende behoefte heb om duidelijker te maken dat de ziekelijk wordende obsessie die kranten en tv vertonen voor alles wat met islamieten te maken heeft, niet alleen voor islamieten enorm bedreigend en deprimerend moet zijn, maar ook voor mijzelf enorm bedreigend en deprimerend is geworden. Wat islamieten wordt aangedaan is een directe aantasting van het soort samenleving waarin ik wil leven. Een samenleving die gevaar loopt, met de bekende mogelijke gevolgen vandien.

    Ik zie het peeveevee-vee als directe bedreiging voor mijzelf, dus.

  2. Voor mij wordt het gevoel steeds sterker dat we hier te maken hebben met een klassieke afleidingsmanoeuvre. Die PVV is onbelangrijk, ik ben het dus niet met Clara eens. Wilders is een pion van zionistische en neoconservatieve machten in Israël en de VS. Door een zondebok aan te wijzen en onbenulligheden op te blazen gaan de mensen zich daar druk over maken in plaats van dat ze steeds beter in gaan zien hoe ze genaaid worden door het internationale neokapitalisme. De buitensporige aandacht van de media heeft ook te maken met wie daar aan de touwtjes trekken. Voortdurend en steeds sterker vraag ik mij af in hoeverre ook de SP al geïnfiltreerd is door die vijandige krachten. Want dat ze daar veel energie in zullen steken is logisch. Ik zal wel weer verdacht worden van complotdenken maar ik geloof echt dat die dreigingen heel reëel zijn. Ik ben niet onnozel.

    Daarnaast wijs ik erop dat dit soort sociologische processen (wat hier racisme genoemd wordt) ook een eigen dynamiek heeft. Het zaaien van haat tegen een bevolkingsgroep is maar in beperkte mate mogelijk. Dat lukt alleen als die neiging tot verdeeldheid en polarisatie al aanwezig is. Daarvan kan dan gebruik gemaakt worden voor een eigen (verborgen) agenda. En Wilders meent het nog ook natuurlijk. Hij heeft echt de pest aan die moslims, dat is duidelijk. Dat versterkt het tot wat ik bijna een demonisch proces zou willen noemen, omdat het voor mij een uiting van het Kwaad is. Strijden tegen uitwassen en fanatisme is prima. Als je tegen islam als zodanig bent, ben je tegen de vrede, tegen overgave, tegen de onderwerping van de mens aan het goddelijke, tegen God zelve. Of voor de atheïsten: het is de eeuwige strijd tussen Goed en Kwaad.

    Mijn advies is om onze energie te steken in een aantal belangrijke zaken: altijd op zoek blijven naar verborgen agenda’s en die aanpakken; werken aan onze eigen agenda’s en niet aan die van de vijand; ons niet laten meeslepen in hypes; stug doorgaan met onze eigen visie vóór liefde en tegen haat; altijd met de mensen in gesprek blijven, ook en vooral als die gebiologeerd zijn door de agenda van de vijand. Trouwens, van die vijand houden we ook.

  3. Jeetje, Hermie, wat een klassieke betonnen oud-marxistische samenzweringstheorie. Onze eigenste Wilders, (pardon Clara, nog even over hem), is geen gewone boerenkoolse Limburgse vreemdelingenhater, maar een doortrapte door de zionisten en de neoliberalen opgekochte pion? En de gehele media ook al ingekapseld door het neo-kapitalisme? En de SP ook al geinfiltreerd? Hemeltje, wat ben ik dan onnozel dat ik dat allemaal niet gezien heb, zeg. Ik dacht dat het zonder complot al erg genoeg was. En wie zijn die ‘we’ dan nog die altijd maar op zoek moeten gaan naar verborgen agenda’s en die van de vijand moeten houden? Je kunt toch niemand meer vertrouwen? Weet jij veel, Hermie, misschien ben ik de vijand al! En Clara ook. Is de PvdA anders niet geinfiltreerd?

  4. Ik kan me veel voorstellen bij wat je zegt, Hermie. Ik ga er dan van uit dat de ideeën van de door jou genoemde zionistische en neoconservatieve machten een reëel bestaande, zelfs betrekkelijk autonome, geestelijke macht is, zeg maar een reëel bestaande macht in de wereld van de ideeën. Als jij het hebt over een demonisch proces of over Goed en Kwaad, dan heb je het ook over geestelijke realiteiten, want ze zijn niet tastbaar aanwezig, slechts de gevolgen zijn zintuiglijk waarneembaar. En die ‘zionistische en neoconservatieve machten’ als reëel bestaande geestelijke macht is heel sterk, kijk maar om je heen. En daarvoor hoeven Wilders c.s. niet op de loonlijst van die machten te staan, zij kunnen gewone “boerenkoolse Limburgse vreemdelingenhaters” zijn.
    En die machten infiltreren niet alleen in de SP maar ook in jou en mij. En het begint er mee dat ik me daar bewust van wil zijn. En je kunt die macht dan waarschijnlijk ook alleen maar met liefde effectief ‘bestrijden’ (“van die vijand houden we ook”).

    Groet,

  5. Nou, dan laat ik het maar even aan jullie twee over om van mij, die ongetwijfeld al erger geinfiltreerd is dan ik zelf weet, erg veel te houden. Ondertussen doe ik dan maar even een ander werkje.

  6. Het debat gisterenavond was ongelooflijk op twee manieren. Ten eerste de enorme opkomst:

    Tussen 400 en 450 mensen, grootste sinds tijden op de UvA; daardoor moest zelfs een tweede zaal met scherm erbij, en vooral het niveau van de discussie; het was helemaal geen demonisering of alleen geklaag maar juist divers in termen van voor/tegenstanders en inhoudelijke argumenten, en het ging iets verder dan slechts wat vinden we van racisme/Wilders omdat er ook adviesen en suggesties waren uit de zaal; oa van de directeur van ADB tot aan individuele studenten tot autochtone ouders, en er vooral ruimte was voor mensen om hun eigen tegengeluid eens te geven. De UvA leek hiermee ook weer midden in de maatschappij te staan en ik heb nog nooit zo een gemengd publiek in de collegezalen gezien 😉

    Ten tweede vallen de felle reactie op die dit allemaal opriep;
    kennelijk hebben we een gevoelige snaar geraakt want de ‘Fortuynistische’ pers/milieu kan hun woede en emotie niet verbergen doordat ze proberen het debat, onze campagne, de samenwerkinsgverbanden, en zelfs individuele personen met een hetze en leugens onlegitiem te verklaren. Erg McCartiaans…maar ook pathetic.

    Gelukkig zijn die laatste een minderheid en wie de stukken en interviews in VK, wereldomroep, NMO etctec leest en hoort, begrijpt de kloof nog beter.

    Een niet onbelangrijk besef lijkt me trouwens dat ik merk dat een deel van ons sneller/verder wil. Ik begrijp dat heel goed. Voor sommigen die al langer strijden lijkt alsof we het al eerder hebben gehoord, maar omdat we nog aan het begin staan van een campagne en de context in NL wel extreem is te noemen, willen/kunnen veel mensen gewoon nog niet heel erg concreet zijn over practische handvaten/instrumenten tegen racisme. Het is een strijd van de lange adem, het zelfvertouwen weer opvoeren, de woede en teleurstelling kanaliseren in iets progressiefs… soms voelt het als 3 stappen naar voren en 2 terug. Maar, veel van de mensen in de zaal gisteren waren waarschijnlijk voor het eerst naar zo’n debat gegaan en zijn wel naar huis gegeaan met het gevoel dat ze er niet alleen voor staan of met het gevoel dat ze veel meer argumenten en nieuwe ideeen hebben gehoord. Dat is heel belangrijk. Ondertussen heb ik bijgehouden welke concrete strategieen er zijn genoemd om verder te bouwen, of welke tactieken [goede en foute] er zijn om Wilders aan te pakken. Ik zal snel een verslag maken en via de STR nieuwsbrief doorsturen.

    Miriyam
    ps. de site tegenhaatzaaien is een interessant initiatief van enkele politici waaronder marcel van dam.

  7. Beste mensen,

    Ik doe mee met het verspreiden van de boodschap alhier. Ik heb er op m’n weblog dit stukje aan gewijd.

    Ik roep iedereen met een weblog / “gewone” internet site op hier aandacht aan te besteden. Het initiatief moet Geert Wilders uit handen worden geslagen.

    Mazzel & broge, Evert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *