Palestina/Israël

img083.jpg

Het boekje is uit, op 30 maart, Dag van het Land, overhandigde ik het eerste exemplaar in Vlaardingen aan Sumaya Barghouti, de vertegenwoordigster van de Palestijnen in Den Haag. Hier.

De tekst is grotendeels hetzelfde als hier al eerder op dit weblog stond (hier) maar wel een beetje ge-update, want het zit daar maar niet stil. Het is mooi uitgegeven, al zeg ik het zelf, met foto’s, onder andere de mijne, en een voorwoord van Hajo Meyer, van Een Ander Joods Geluid.

‘Israel weet bij veel mensen nog steeds het imago op te houden van het ‘eeuwige slachtoffer’, terwijl dit land al sinds vele decennia tot dader is geworden. Zo kon de paradoxale situatie ontstaan dat de westerse wereld, met Nederland op een prominente plaats, eerst medeverantwoordelijk voor de schrikbarende dimensie van de Holocaust, terwijl ze nu – uit angst voor antisemitismeverwijt – dadeloos toeziet hoe een tweede volk, de Palestijnen, al sinds vier decennia in zijn bestaan wordt bedreigd. Vooral de grote ppolitieke partijen in Nederland hebben zich hierdoor tot voor kort tot volstrekste zwijgzaamheid laten reduceren. Daarom is het uiterst welkom dat de SP nu met een afgewogen, helder en doordacht boekje komt.’

Ik denk dat het boekje heel gewschikt is als inleiding, omdat het ook gaat over de geschiedenis van het conflict, en de verschillende manieren waarop je ernaar kunt kijken.
Het boekje is voor 2.50 euro te bestellen bij de SP webwinkel. Hier.

Hajo Meyer spreekt overigens, samen met Jaap Hamburger van EAJG, voor de bezoekers van dit weblog ook welbekend, in Amsterdam, vanavond.

Om 20 u op 4 april, 2007 bij The ABC Treehouse, Voetboogstraat 11, Amsterdam, zal er een informatieve avond plaatsvinden onder leiding van twee bijzondere mannen. Zeg het voort….

De Palestijnen:
Huidig slachtoffer van duizend jaar Westers Christelijk
Anti-judaisme en Anti-semitisme.

Dr. Hajo G. Meyer kwam als 14 jarige vluchteling uit Nazi Duitsland alleen naar Nederland. Hij overleefde 10 maanden Auschwitz en werd als theoretisch natuurkundige uiteindelijk directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium.
Na een tweede carrière als vioolbouwer is hij nu publicist en auteur van het boek “Het Einde van het Jodendom”.
Een Ander Joods Geluid

En dan was er nog Femke Halsema op Buitenhof. Hulde!
Ze kwam net terug uit de gebieden, en sprak geladen over de situatie daar. Een gelandenheid die ik herkende van de eerste keer dat ik terugkwam, en mezelf de vraag moest stellen: waarom wist ik dit niet, of wilde ik het niet weten?
Halsema vindt dat onze regering onmiddelijk normale betrekkingen met de nieuwe Palestijnse regering aan moet knopen, inclusief met Hamas. Zie voor haar indrukwekkende verhaal Buitenhof. Hier.

5 gedachten over “Palestina/Israël

  1. Hoi Anja, zou het mogelijk zijn om dit boekje naar me op te sturen? Ik wil het graag bestellen, maar wet niet of ze het hier naar toe sturen, en de 2,50 krijg je terug van me. hoop dat het niet te veel gevraagd is. daaaaag

  2. Prima dat dit is volbracht!

    Op 2 april jl. is een informatieve documentaire uitgezonden van het TV-programma “Tegenlicht” (VPRO), nl.: “De Israël-lobby”, een aflevering van de serie “Plaats des oordeels – het nieuwe Midden-Oosten”.
    De documentaire haakte aan op een roemrucht artikel van de conservatieve(!) Amerikaanse politicologen Steve Walt en John Mearsheimer, dat vorig jaar op 23 maart is verschenen.
    Uit de doeken wordt o.a. gedaan, dat de VS per jaar 3 miljard (!) dollars steun verlenen aan Israël (de grootste steun uit het buitenland ter wereld), de machtige greep van de Israël-lobby op de Amerikaanse buitenlandse en binnenlandse politiek (met name het American Israel Public Affairs Committee), de rol daarin van Cheney en Perle e.a., de “waakhonden” in de gehele universitaire wereld van de VS ten gunste van Israël, en de verdachtmakingen tegen o.a. Human Rights Watch naar aanleiding van het onderzoek naar de oorlog in Libanon vorige zomer.
    Ook komt naar voren dat de Amerikaanse oorlogvoering tegen Irak onder druk van de Israël-lobby in wezen irrationeel is en een strategische last voor de VS!

    Aan ieder aanbevolen die het nog niet heeft gezien!

  3. Nu zie ik dat Jan U. hierover al op 2 april jl. heeft bericht. Sorry, dat had ik over het hoofd gezien.

  4. Hi Anja,

    interessante stukjes over israel. Voor mij een enorme (en schokkende) eye-opener. Het valt mij idd ook op dat met name in de amerikaanse media, maar ook hier, de joodse lobby ervoor zorgt dat wij het echte nieuws niet te zien krijgen. Dit alles met maar 1 doel : zionistische onderdrukking/overheersing van het palestijnse volk! Ik ben het geheel met je eens dat een “paradigma”-shift nodig is, zodat we inzien dat de zionisten geen slachtoffers zijn, maar “bloeddorstige” daders. Ga door met je goede werk en laat je niet monddood maken door de zionisten! Liefs,

    Jeroen

  5. Beetje erg sloganistisch wel, Jeroen. Bijvoorbeeld dat ‘joodse lobby’. Er is onmjiskenbaar een pro-Israel lobby, maar er bestaat ook een groep als Een Ander Joods Geluid. Het helpt wel om een beetje zorgvuldig met je woorden om te gaan, en niet te suggereren dat joods gelijk staat aan zionistisch of aan kritiekloos staan tegenover Israel. Ook zie je volgens mij een comlot waar dat niet is. Lees Joris Luyendijk, hoe het werkt met onze media. Het is simpeler om het nieuws over te nemen van de Israelische diensten dan het bij de Palestijnen te gaan halen. Dat is gteen actie van de ‘joodse lobby’, maar een beetje luiheid van onze journalisten, of een haast onbewuste houding van meer sympathie voor het ‘westerse’ Israel. Hoe ‘de zionisten’ mij monddood zouden moeten maken zie ik ook niet helemaal.
    Het is allemaal al erg genoeg zonder zo te overdrijven, Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *