Groningen. Kerkje in Noorddijk

070625spgron-165.jpg

Nog even ons SP personeelsuitje. Ik had me dus opgegeven voor ‘passief cultureel’. En nee, we gingen niet naar het beroemde Groninger museum, tegenover het station, wat ik prima vond want daar ben ik zelf al een paar keer geweest, we gingen met de bus naar een beeldschoon oud kerkje in Noorddijk, de Stefanuskerk.

070625spgron-153.jpg

070625spgron-151.jpg

070625spgron-163.jpg

070625spgron-164.jpg

Daar wachtte de organist, Rene Oosterhoff op ons, om ons van alles te vertellen en een klein concert voor ons te spelen. Je ziet het meteen als je binnenkomt: het is eigenlijk een groot orgel met een klein kerkje er om heen. Het Van Oeckelenorgel is pas gerestaureerd, nadat Oosterhoff jarenlang in de weer was met touw, elastiek en paperclips omdat het orgel uit elkaar dreigde te vallen. Toen het werd aangekocht bleek het te groot, het werd passen en meten, er werd een gat in het plafond gemaakt, de ornamenten kwamen aan de zijkanten in plaats van er bovenop, en het ‘bovenwerk’ werd achter het hoofdwerk, achter de magazijnbalg geplaatst, met allerlei extra scharnieren en wat er nog meer nodig was. Het enige orgel in Nederland dus met een achterwerk. Het ‘orgeltrappen’, de lucht in de longen, gaat nu machinaal.

070625spgron-162.jpg

070625spgron-155.jpg

070625spgron-156.jpg

070625spgron-175.jpg

070625spgron-189.jpg

070625spgron-188.jpg

070625spgron-178.jpg

In het concertje liet Oosterhoff, die uit liefhebberij blijft spelen hoewel hij een baan heeft genomen omdat je van orgelspelen niet kunt leven, horen hoeveel verschillende dingen je op dit orgel kunt spelen, van Bach, en veel robuuste zware klanken naar het lichtere werk, tot een wals toe. We waren enthousiast en kregen nog een toegift. Het was ook erg leuk om de trappen te bestijgen en zelf boven te gaan kijken.

Ik slenterde nog even over het oude begraafplaatsje. Veel vrouwen met namen als Popke en Trijntje. En bijna niemand had een steen zonder een uitgebreid verhaal. Ik wist niet dat ze zoveel dichters hadden in Noorddijk.

070625spgron-193.jpg

070625spgron-194.jpg

070625spgron-195.jpg

070625spgron-196.jpg

11 gedachten over “Groningen. Kerkje in Noorddijk

  1. Dag Anja,
    Leuk verslag over het kerkje in Noorddijk.
    Weet je zeker dat het vrouwen waren op het kerkhof met de naam Popke? Het is nl een noordelijke mannennaam.
    Groet,
    Hilly Bunt

  2. Ik zou me helemaal kunnen vergissen, Hilly en ik neem aan dat jij gelijk hebt dat Popke in het noorden een mannennaam is. Ik nam het automatisch aan, mijn vader zei wel eens Pop tegen me.
    Zo blijft ook ons Tiny trots vasthouden aan zijn Brabantse naam, ondanks de mensen die denken dat dat een vrouwennaam is.
    Zo zie je maar, zo’n klein land en zoveel cultuurverschillen.

  3. Ik herken in elk geval Hans van Leeuwen en Remi Poppe. Leuke foto’s en interessante reportage.
    Veel dank.

  4. Popke is denk ik de naam van het jongste kind in een gezin in Groningen (toen, in de vorige eeuw) vaak werd de jongste Popke genoemd.

    Maarrr, een baby werd ook wel Popke genoemd, dus ik ben niet helemaal zeker.

    Schattige benaming trouwens.

  5. Wat een heerlijk kerkje trouwens, ik ga er ook eens een kijkje nemen als in in Drente op vakantie ben, goede tip, ik ben gek op dit soort kerkjes.

  6. Over namen gesproken, en cultuurverschillen. Wij van Stichting Kifaia moesten een naam voor onze stichting verzinnen – dat was toen dus nog niet Kifaia. We keken naar de voorbeelden, een ontzettend leuk doof jongetje, een echte doerak, die heette Mohammed. Stichting Mohammed, vonden we minder, want misverstanden, dachten we, en dat was nog voor de islamofobe tsunami. Het andere alternatief was om ons naar de vrouw zonder handen te noemen, die met de stompjes had leren borduren en nu een vrouwengroep van gehandicapten leidde. Dat werd het dus, Stichting Kifaia. We vroegen nog wat het betekende, iets als Basta! Tot hier en niet verder! Leek ons ook wel. Wat we ons niet afvroegen is wat een meisje met de naam Basta moet. Dat weet ik nu: die naam geven ze nogal eens als ze vinden dat er te veel meisjes in de familie zijn geboren en dat het nu maar eens afgelopen moet zijn en dat het nu weer de beurt is aan een jongetje. Niet zo erg feministisch dus en een stuk minder schattig dan Popke.

  7. Kifaia klinkt wel mooier dan Basta, misschien dachten ze als we die naam geven (bijgeloof) wordt de volgende wel een jongetje.

    Mijn Opa had 8 dochters, die zal ook wel bij de 7e gedacht hebben BASTA.

  8. Anne is ook een bekende Friese mannennaam. En Bauke kan, net als b.v. Chris, zowel een vrouw als een man zijn. Hiervan zijn vast nog talloze andere voorbeelden te bedenken.

  9. hallo Anja bedankt dat we in uw kerk mochten kijken we vonden het echt heel erg mooi ik hoop dat we vaker in de kerk mogen kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *