Palestijnen willen nieuwe verkiezingen

afbeelding103.jpg

(foto Mohammed Omer, vrouw bij vorige verkiezingen in Rafah)

Een onafhankelijk Palestijns onderzoeksbureau, de Palestinian Center for Policy and Survey, concludeert na onderzoek dat 75% van de Palestijnse bevolking in de bezette gebieden nieuwe verkiezingen wil. Wanneer er nu nieuwe presidentsverkiezingen zouden komen, zou 49% voor Fatah-man Abbas kiezen, en 42% voor Hamas-man Haniye. Maar wanneer Fatah leider Marwan Barghouti, nu nog in een Israelische gevangenis, kandidaat zou zijn, zou hij een meerderheid van 59% van de stemmen krijgen, en zou Haniye op 35% blijven steken.

Waaruit we kunnen concluderen dat een deel van de Fatah stemmen naar Hamas gaan, omdat Abbas niet voldoende vertrouwen heeft onder de bevolking, maar dat met een betrouwbaar gevonden Fatah leider een deel van die stemmen naar Fatah terug zouden gaan.

Een meerderheid van de Palestijnen, 59% vindt dat zowel Hamas als Fatah schuld hebben aan de onderlinge strijd die geleid heeft tot de machtsovername in Gaza.

Abbas probeert zijn noodregering te legitimeren door een uitspraak van de hoogste raad van de PLO. Daarin is Hamas niet vertegenwoordigd. Abbas wil de raad vragen om formeel de door Hamas geleide regering te ontbinden. Volgens Hamas zou alleen de Wetgevende Raad, het Palestijnse parlement, beslissingen mogen nemen. In het parlement is Hamas nog in de meerderheid. De moeilijkheid is dat het parlement al maanden niet kan funktioneren, omdat Israel een groot deel van de parlementariers gevangen houdt, en er zelfs via het videoscherm – de meesten mogen niet reizen tussen Gaza en de Westoever – niet vergaderd kan worden.

Haaretz, hier.

5 gedachten over “Palestijnen willen nieuwe verkiezingen

  1. Het is natuurlijk moeilijk als westerling te oordelen. In het artikel in Haaretz wordt er van uitgegaan dat Hamas een coup gepleegd heeft en niet Abbas. Er komt niet in terug dat Fatah c.q. Dahlan gecollaboreerd heeft. De onderzoekers hebben mogelijk daar geen opinie over gepeild. De PLO wordt door Fatah gedomineerd, dus niet onafhankelijk. Als bij ons de opinie over regeringsbeleid wordt gepeild dan kun je enerzijds zeggen dat opiniepeilingen niet regeren, anderzijds zegt het iets over het draagvlak van een rechtmatig kabinet, rechtmatig want volgens onze huidige en gewoon toepasbare wetgeving. In Palestina is er sprake van een uitzonderlijke situatie (alles is daar natuurlijk uitzonderlijk) en alle acties die anders zijn dan het erkennen en instant houden van de Hamas-regering zijn een knieval voor Israël en de VS, die de Palestijnen, behalve uithongeren, ook handelingsonbekwaam hebben verklaard. Als westerling voel ik verontwaardiging, boosheid, een bepaalde graad van medeleven, ik ervaar niet het directe lijden van de Palestijnen.

    Groet,

  2. In Stan van Houcke’s laatste artikel onder de naam “COMMENTARY In search of justice in the Middle East” staat onderaan: “Abbas … has opted to form an unelected government and rule by decree even though Palestinian law denies him that authority. This government will have little real power and will be considered illegitimate by a significant part of the Palestinian public. After more than a year of sanctions against the Palestinian people, Hamas is stronger and more popular than ever. Throwing more U.S. support behind Abbas and his unelected Cabinet will not reverse this trend.”
    Dit geeft een ander beeld dan de peiling die in Haaretz wordt aangehaald. De Chigaco Tribune waar Stan’s artikel uit komt geeft weliswaar niet aan hoe een en ander vast gesteld is, het voelt voor mij evenwel betrouwbaarder als de peiling volgens Haaretz, kortom ik vertrouw die peiling niet. Maar ja, ik ben westerling. De peiling komt zo westers over, alsof je daar de infrastructuur hebt om en in Gaza en op de Westoever een betrouwbare steekproef te houden.

    Nogmaals groet,

  3. Anja,

    ik zie een ander, niet met name genoemd, opvallend verschijnsel: met of zonder Abbas, Fatah heeft de meerderheid der stemmen. Dus hoewel er hier en daar over collaboratie door Fatah(leden) wordt gesproken, wordt dit blijkbaar door een meerderheid der Palestijnse bevolking anders gezien, of niet heel ernstig bevonden (misschien zelfs wel wenselijk).

    Gerhard

  4. Collaboratie wordt wel degelijk als zeer ernstig gezien, maar niet geweten aan de gehele Fatah beweging. Met name ging het om Dahlan, die nu in Gaza buiten spel is gezet, en om het zwakke leiderschap van Abbas. Hamas is bereid om opnieuw te praten met Fatah, maar dan zonder de militie’s van Dahlan. En zo je kunt zien zou de aanhang van Fatah weer stijgen wanneer er een leider verkiesbaar zou zijn die niet verdacht kan worden van samenwerking met de VS en met Israel.
    Ook binnen de Fatah beweging zelf is er veel kritiek op de corruptie en het ondemocratische gedrag van een deel van de top, zoals je kunt lezen in het interview dat ik vorig jaar maakte. Hier.

  5. Je antwoord aan Gerhard hier boven, Anja, bracht mij er toe het bericht van Haaretz toch verder uit te zoeken. De Palestinian Center for Policy and Survey Research geeft op haar website uitgebreid aan hoe zij onderzoek doen: http://www.pcpsr.org/survey/methodology.html
    En op http://www.pcpsr.org/survey/polls/2007/p24epressrelease.html staat het persbericht met het resultaat van de peiling.
    Een en ander ziet er toch heel betrouwbaar uit. De Chigaco Tribune geeft geen bron, dus dat is verder niet na te gaan. Ik was in mijn tweede reactie kennelijk toch (westers) bevooroordeeld.

    Groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *