Dagboek 6 augustus 2007

070805hany-012.jpg

Omdat kind nog even bezig was met het verwerken van zijn gigantische verzameling foto’s van de Gay Parade, en ik daar nog een stukje, met foto’s, over had beloofd, vandaag nog weblog. Morgen gaat er een weekje reces in.

Gisteren twee Palestijnen op de tv. En nu eens niet met schietgeweren in de handen en maskers voor, de geijkte beeldvorming. De eerste was de Palestijns-Bulgaarse arts Ashraf el Hagoug, die hier verwelkomd werd door zijn in Nederland wonende familie nadat hij door Libie was vrijgelaten. Zijn moeder, ontroerend: ‘Ik heb grote blij’. In zomergasten de filmmaker Hany Abu Assad, die onder andere Paradise Now maakte (aanbevolen. Hier. Film is op DVD te huren en te koop Joris Luyendijk ook erg in zijn element, we zagen Abu Assad in vele facetten, verlegen, bevlogen, en met een interessante selectie fragmenten: zowel een scene van Thea en Theo bij de koningin, door zijn buitenlandse ogen gezien wordt het gedoe met de theezakjes dubbel hilarisch, Andre Hazes maar ook de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. (Hier en hier) Nu eens een Palestijn als een compleet mens, en niet gereduceerd tot die onvermijdelijke Palestijnse strijd. Mooie avond televisie. Abu Assad die nu in de VS woont wil weer terug naar Nederland. Hij mist de sociale kontakten. Maar vindt ook dat het voor migranten in Nederland niet leuker is geworden. Daar worden allochtonen sterker van, zei hij, maar het is slecht voor Nederland.

070805hany-038.jpg

070805hany-040.jpg

Nieuws uit Israel. Overlevenden van de Holocaust demonstreerden omdat veel van hen in armoede moeten leven. De aanleiding was dat Olmert van plan is om de allerarmsten een extra uitkering te geven – van 14 euro per maand. Waarom kan Nederland wel de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog goed behandelen, en uitgerekend Israel niet, vroeg een Nederlands-Israelische vrouw zich af. De onvrede is al van lange tijd. De Duitse herstelbetalingen werden destijds direct in de bouw van de staat Israel gestoken, de overlevenden werden overgeslagen. Tom Segev schreef een dik boek over dit lelijke hoofdstuk van Israels recente geschiedenis: The seventh million. Het moet beter. En het moet snel. Jaarlijks zijn er 10% mensen minder die nog aanspraak kunnen maken, ze worden oud. Voor wie nog leeft kan het nog net.

En in Trouw van zaterdag nog een berichtje. Israel zit in zijn maag met de vluchtelingen uit Soedan. Als ze via Egypte de grens over zijn gestoken wacht ze de cel. Terugsturen zou een doodvonnis betekenen. Aliza Olmert, de vrouw van, zou ze wel willen helpen,. maar ze mag niets beloven. ‘Als Joods volk dat weet wat vervolging en genocide is kunnen we niet afzijdig blijven terwijl vluchtelingen van de genocide in Darfur op onze poorten kloppen’, zei Avner Shalev, de voorzitter van Jad-Vashem, de Holocaust gedenkplaats. Maar Israel weet zich geen raad met de vluchtelingen, en stopt ze nu in een caravankamp in de Negev woestijn. Er staat niet in Trouw waarom Israel zich geen raad weet met deze vluchtelingen, maar dat kunnen we zelf invullen: het zijn geen joden.

Voorspelling: de Palestijnen binnen Israel zelf gaan een grotere rol spelen in de Palestijns/Israelische kwestie. Zie Haaretz, hier.

Wie zich verdiepen wil in de Palestijnen binnen Israel: hier is een nuttige link bij de Electronic Intifada. Toch al een van de beste kritische nieuwsbronnen over Palestina/Israel. Als ik een weekje afhaak kun je daarheen.

6 gedachten over “Dagboek 6 augustus 2007

  1. Ik zou ook de website van Jonathan Cook aan willen raden, hij schrijft veel voor Palestijnen in Israel. http://www.jkcook.net.
    Enkele van zijn artikelen vind je in de Electronic Intifada, maar zijn hele oeuvre vind je dus op zijn eigen website. hartelijke groet Trees

  2. Heel goed, Trees. Ik heb op mijn weblog ook wel eens een artikel van hem geplaatst. Hier. En hier. En hier een samenvatting van een belangrijk artikel, Israel erkennen. Hij is inderdaad een van de zeer weinige journalisten die stelselmatig aandacht heeft voor de Palestijnen binnen Israel.

  3. En hoe er in ‘verlicht’ en ’tolerant’ Nederland gereageerd wordt op de komst van de Palestijns-Bulgaarse arts Ashraf el Hagoug, zie de Telegraaf, hier. Van Alma Oostenwint. Hier.

  4. Ik kwam onlangs het werk tegen van ene: Norman Finkelstein.
    Een intellectueel/politicoloog/publiciust. Hij kan goed en duidelijk inzicht geven over de situatie in het midden oosten. Hij is zeer kritisch op de joodse lobby van amerika.

    Op zijn webste: http://www.normanfinkelstein.com staat veel van zijn werk. Maar ook een video van een debat (vast ook op youtube) met alan dershowitz, een drijvende kracht achter de joodse lobby. Ik raad het zeker aan. In dit debat veegt norm alan werkelijk van de kaart door al zijn beweringen met bewijzen te ongelden.

    Ik raad het aan ieder aan die geinteresseerd is de materie. Zou mooi zijn als Finkelstein ooit eens in nederland was voor een lezing. Zelfs zijn boeken zijn geloof ik schaars hier.

    Met vriendelijke groet,
    Hicham Azouz

  5. Dank je, Hicham.
    Ik heb hier wel eens eerder aan Finkelstein gerefereerd. En ik kom nog op hem terug als ik mijn dossier Palestina/Israel afrond.
    Hij is al een keer voor een lezing naar Nederland gekomen, en ik heb hem toen ontmoet. Zijn laatste boek Beyond Chutzpah is in het Nederland verschenen als De drogreden van het antisemitisme, helaas zonder een flink deel van de verwijzingen. Finkelstein is heel erg scherp, en ik denk dat het gebrek aan belangstelling voorkomt uit het feit dat hij voor veel Nederlanders nog een brug te ver gaat in zijn kritiek op Israel en de Israel-apologeten. Maar bijna niemand is zo haast boekhoudkundig correct in het onderzoek naar de feiten, en hij heeft de woede van Dershowitz en de Israel-lobby op de hals gehaald door geen spaan heel te laten van de feitenkennis van Dershowitz. Ik beloof dat ik er nog eens op terug kom.

  6. Norman Finkelstein komt naar Groningen:

    Dwarse Boeken–Auteur ontmoet critici
    Holocaust Industry en Beyond Chutzpah

    Volgens de Amerikaanse politicoloog Norman Finkelstein maakt de Israellobby in de Verenigde Staten misbruik van de Holocaust. Iedere kritiek op de politiek van Israel wordt afgedaan als antisemitisch of van tafel geveegd met een verwijzing naar de shoah. Als recensent is oa. aanwezig Johannes Houwink ten Cate.

    Donderdag 6 december
    20.00 uur
    Openbare Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen
    Toegang gratis
    Voertaal Engels
    http://www.dwarsdiep.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *