Dagboek 15 augustus 2007

In de kranten worden de namen bekend gemaakt van het steuncomité voor het comité van ex-moslims, aangevoerd door Michiel Hegener. Hegener benadrukt dat het alleen maar gaat om het ondersteunen van ex-moslims, dat het comité niet ‘gelieerd’ is aan Jami’s comité, maar alleen ‘gesynchroniseerd’ – een subtiel verschil dat mij ontgaat – en de meeste ondertekenaars benadrukken dat het hen alleen gaat op het recht op afvalligheid en niet om een aanval op de islam. Dat Jami zich wel eens ‘verspreekt’ (zegt Herman Vuijsje) moeten we maar door de vingers zien. En Hegener zegt in een ingezonden brief, NRC gisteren, dat Jami zegt dat hij zijn islamkritiek op persoonlijke titel levert en niet als voorzitter van de ex-moslims. Hegener vindt het niet prettig dat de media en het publiek ‘die nuance’ niet oppikken (mij lukt het ook al niet om Jami op te splitsen in een persoonlijke en een politieke helft, vooral omdat hij dat zelf ook niet doet) en dat hij daar steeds op wordt aangesproken, maar gaat toch maar gewoon door met het steuncomite.

Cisca Dresselhuys, een van de twee vrouwen die al gerecruteerd zijn voor het steuncomité wil niet dat het een ‘familie van Ayaan Hirsi Ali revisited‘ wordt. Te laat. Want daar zijn Theodor Holman, Afshin Ellian, Paul Cliteur, Jos de Beus, de Belg Dirk Verhofstadt en nog zo wat mensen die we niet aan de migrantenondersteunende of linkse kant hoeven te zoeken, op econoom Arjo Klamer na. Herman Phillipse, ex van, wil alleen ondertekenen als de lijst evenwichtiger wordt samengesteld, meer vrouwen en meer moslims. Want anders krijg je een averechts effect: daar heb je die ex-Ayaan adepten weer. Te laat! Want de enige andere vrouw annex moslim die heeft getekend is Nahed Selim, Ayaan-adept, bekroond door Cisca Dresselhuys, voorstander van ‘assimilatie’ voor migranten, iemand die Ella Vogelaar net toen die was aangetreden als minister voor integratie alvast afserveerde als multiculturalist. (Hier) De enige andere Ayaan-aanhangende moslima van naam, Naima Tahir, heeft bedankt voor de eer. Ook Zeki Arslan, voorzitter van Forum voor multiculturele ontwikkeling, zelf seculier en voor vrijheid van geloofsafval, hoeft niet.

De fractieleiders van de Tweede Kamer worden nog gevraagd. Jan Marijnissen heeft al laten weten Jami wel te steunen in zijn strijd voor recht op geloofsafval, (hier) net als Femke Halsema die zegt: ‘Ik heb Jami al maanden geleden laten weten dat ik het recht om uit het geloof te stappen te allen tijde zal verdedigen. Het is een mensenrecht, net zo goed als de vrijheid van godsdienst. Ik weet niet wat de ondertekening van een verklaring daar nog aan toe voegt’. Andere fractievoorzitters aarzelen. Het zal er waarschijnlijk op aan komen dat als de meerderheid tekent, de anderen niet achter zullen willen blijven, omdat die niet te boek willen staan als tegen het recht op geloofsafval. Maar of het enige betekenis zal hebben? Wie is er eigenlijk niet voor recht op geloofsafval?

Elsbeth Etty vanochtend in haar column over de SP: ‘zij werpt zich op als verdediger van de belangen van de autochtone onderklasse, werft moslimaanhang met extreme standpunten tegen Israel en de VS, en wacht intussen rustig af tot de PvdA fouten maakt’. Zo hoor ik nog eens wat. Zou het ons al gelukt zijn om ‘moslims met extreme standpunten te werven’? Wie zouden dat dan moeten zijn? En wie doen die werving? Ikke misschien, met mijn extreme standpunten tegen Israel en de VS? Harry?

Ik ga mijn extreme standpunten maar weer eens toetsen aan de realiteit. Ik ga weer naar Gaza, voor een paar dagen. Al het administratieve gedonder om toestemming te krijgen om de grens over te gaan hebben we gehad. De Palestijnse kant vindt ook dat we mogen komen. Als er tussen nu en vrijdagochtend niets vreselijke gebeurt dan vliegen we, insha’Allah. Het is al een half jaar geleden dat ik er voor het laatst was, er is intussen veel gebeurd, ik wil het met mijn eigen ogen zien, en mijn mensen weer in de armen kunnen sluiten. Dus we duimen.

15 gedachten over “Dagboek 15 augustus 2007

  1. Erkenning van het leed en erkenning van de rechten van Palestijnse mensen heeft niks met extremisme te maken.
    Anderzijds vind ik verweer van Halsema slap. Wel lippendienst verlenen aan Jami, maar zwart op wit is steun toch te gekleurd. Wees een ferm famke, Femke; teken! Zo, op deze manier, ben je een afvallige.

  2. Ik geloof dat je niet volgt wat Halsema zegt, Evert. Ze heeft zich al luid en duidelijk uitgesproken voor de steun aan ex-moslims, en was daarbij een van de eersten. Het heeft ook in de kranten gestaan: zwarter op witter is al nauwelijks mogelijk. En over het nut van dat steuncomite kun je werkelijk je twijfels hebben, gezien wie er in zitten, en gezien waar het voor gebruikt gaat worden, dus ik zie eerlijk gezegd ook niet wat het nog toe kan voegen. Al heeft Halsema dus nog niet besloten of ze tekent. En vind ik het ook prima als ze het wel doet.

  3. Anja,

    Fijn dat je weer naar Gaza gaat, wat ik zou willen vragen is, hoe doe je dat, want ik wil ook zo graag naar mijn familie.
    Ik weet niet wat ik daar allemaal voor moet doen of waar ik moet zijn om daar te komen.
    Ik ben echt een beetje jaloers hoor, maar ik wens je een fijne hereniging met jouw mensen.

    Groet Ria.

  4. Anja,

    “werft moslimaanhang met extreme standpunten tegen Israel en de VS” wordt volgens mij verkeerd door jou geinterpreteerd. Wat bedoeld wordt is, volgens mij, dat de SP extreme standpunten heeft tegen Israel/VS, waarvoor Moslims gevoelig zouden zijn. Deze reactie moet niet worden gezien als een inhoudelijke reactie, maar meer als een reactie op een m.i. verkeerde interpretatie. Want doorredenerend is het natuurlijk weer wel zo, dat de Moslims die door deze “extreme standpunten” worden aangetrokken, zelf ook zeer waarschijnlijk deze “extreme standpunten” innemen.

    Gerhard

  5. Sorry hoor, beste Nederlanders, maar zijn jullie niet een héél klein beetje het Noorden kwijt?

    Wat is dat nu toch al jarenlang voor opgeklopt gedoe over ‘de islam’??

    Elke week lees ik in de nederlandse kranten een nieuw onbestaand probleem dat met misselijke hysterie aan de ‘islam’ wordt gelinkt. Eerst Ayaan die onophoudelijk over mishandelde vrouwen spreekt, maar in de feiten die vrouwen niet helpt, en niets dan racistische wartaal uitslaat…En nu weer die meneer Jami die op hoge poten een recht verdedigt dat door niemand wordt betwist…

    Met alle respect, maar als je in de stad waar ik woon op de markt gaat roepen dat één of andere gemeenschap ‘geiteneukers’ zijn, of in een ‘roverhoofdman’ geloven, dan krijg je een klap voor je kop en dan IS DAT VERDIEND!!! Dat heet respect….En dat heeft met die godsdeinst niets te maken, maar met respect voor de mensen die de religie belijden… Meneer Jami heeft trouwens, als ik het goed begreep, scheldwoorden naar zijn hoofd gekregen maar hij is niet eens in elkaar geslagen… Kunnen we effe dimmen, toegeven dat vechtpartijen niet goed zijn, maar dat ze elke weekend in élke uitgangsstad gebeuren en dat de beschaving daar NIET aan ten onder gaat….???

    Jullie ‘islamcritici’ (wat een opgeblazen zelfingenomen woord trouwens) doen de hele tijd alsof de beschaving op instorten staat en verwijzen vervolgens altijd maar naar miezerige prut-incidenten. Zijn jullie zó bang? Hebben jullie niet een beetje méér vertrouwen in Europa, in Nederland, in de toekomst van dit continent? We kunnen een béétje moeilijkheden echt wel aan hoor

  6. En een finale shout out gaat bij deze ook nog naar die brallerige Joost Zwagerman die in een Belgische krant vorige week kwam huilen over zijn ‘schaamte over links’… Ook hij blies het Jami-incidentje op tot Wereldoorlog-proporties… Om vervolgens te brallen dat Wilders’ poging om een boek te verbieden ’toch minder erg is dan iemand in elkaar slaan?’

    Iemand in elkaar slaan is lachwekkend kinderspel vergeleken bij het verraad dat door rechtse én linkse nederlandse intellectuelen wordt gepleegd ten aanzien van de rechtstaat, de democratische tradities…

  7. Dat allemaal maar om te zeggen, beste boris, dat het nogal hysterisch aandoet om te zeggen “Het is al erg genoeg dat eeuwen na de godsdienstoorlogen in Europa anno 2007 zo’n comite hoognodig is!”

    Er zijn wel andere dingen nodig dan zo’n comité. Een beetje zin voor proportie en koelbloedigheid bijvoorbeeld.

  8. Gerhard, ik lees gewoon wat er staat. Wij zouden werven bij moslims met extreme standpunten. Jij kunt er wat anders van maken, maar dat staat er.

    Dat Klamer ook in het comitee zit stond er al, Boris.

    En Pablo, hou je een beetje in graag. Je lijkt Jami wel. Wat moet nou zo’n zin als ‘het verraad dat door rechtse én linkse nederlandse intellectuelen wordt gepleegd ten aanzien van de rechtstaat, de democratische tradities…’. Zoiets moet je of waarmaken, of niet zomaar beweren.

  9. Ria, wij mogen (nog) Gaza in, omdat we een erkende humanitaire organisatie zijn, en er al bijna tien jaar werken. We moeten elke keer van te voren toestemming vragen. Ik weet dat mensen met Palestijnse familie het erg veel moeilijker hebben om toestemming te krijgen Gaza in te gaan. Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap mogen ook niet. En mensen met Arabische achternamen krijgen ook altijd moeilijkheden.
    Het is niet anders…

    Ina, trees en Ali wonen in Sakhnin in Galilea.

  10. Anja, ik denk dat Gerhard wel gelijk heeft met zijn uitleg van die zin (wat niet wegneemt dat de standpunten van de SP t.a.v. Israël helemaal niet extreem zijn, maar realistisch).

    Jami krijgt veel teveel aandacht. Dat incident stelde inderdaad maar weinig voor, wat gescheld en misschien een klap en daar bleef het bij. Mijn vrouw is kort geleden op de fiets gesneden door een brommerrijder die probeerde haar hoofddoek af te trekken. Dat was in Den Haag. Zij krijgt geen beveiliging.

    Ik begrijp niet waarom er een steuncomitee voor een comitee dat nog steeds niet is opgericht nodig is. Het is een hilarische klucht, vooral ook als je ziet wie er in dat steuncomitee zitten: Ewald Vervaet, gesjeesd psychiater die zich in de media als liberale moslima voordeed die de “ware” islam blootlegde.

  11. Blijft staan dat Etty zegt dat de SP ‘werft onder moslims met extreme standpunten’. Als dat is wat we zouden doen dan doen we dat heel slecht. Ik moet de eerste nog zien binnenstappen. Behalve, inderdaad, de vraag waarom de standpunten van de SP over Israel zo ‘extreem’ zouden zijn.

    En Ewald Vervaet doet inderdaad de deur dicht, Hendrik Jan. Die man heeft onder vele valse namen geprobeerd een voet tussen de deur te krijgen, onder andere op dit weblog, en dat met de meest bizarre paranoide theorieen over de islam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *