Gaza 20 augustus 2007

070818gaza-165.jpg

Het is hier veel erger dan we hadden gedacht.
Ik zal de verhalen nog vertellen. Ook die van de man die zijn huis omsingeld zag door een hele troep gemaskerde mannen die al hun ruiten in diggelen schoten. En nu zijn het niet de Israeli’s, ze zijn het zelf. Ratiba zegt: als we vechten tegen de Israeli’s kan ik schreeuwen, maar nu word ik stil.

We dachten misschien dat de rust was terug gekeerd, nadat Hamas de macht overnam. Helaas. De machtstrijd gaat door en niet met democratische middelen. Veel mensen voelen zich geterroriseerd en zijn bang.

En Israel gaat gewoon door. Nu is aangekondigd dat er geenm benzine meer wordt ingevoerd. De electriciteit hier lopt op generatoren. Over een week valt overal de electriciteit uit. Doen de waterpompen het niet meer. Gaan de koelkasten uit. Zitten mensen in het donker s’nachts. De mobieltjes lopen leeg. Het internet valt weg. Computers kunnen niet meer gebruikt worden. Khaled die gehandicapt is en op de tiende verdiepeing woont kan de lift niet mer gebruiken.

We vroegen hem hoeveel erger kan het nog worden? Hij zei, als mensen echt honger krijgen dan houden de muren ze ook niet meer tegen. Dan blazen ze de grens open en gaan met duizenden op de vlucht.

We moeten vandaag weer door Erez, terug. Joes heeft gisteren de koffers opgehaald. Daat heeft hij een halve dag over gedaan. Alleen al om die paar stappen de grens over te zetten om de koffers van de taxichauffeur in ontvangs te nemen had hij een nieuw visum nodig. Moest weer helemaal opnieuw door de controle. Wachten. Nog eens wachten. Ook dat is erger geworden.

Alles is erger geworden.
Alleen op het NCCR, waar we grenzeloze bewondering voor hebben, werken ze gewoon door.

Verhalen volgen.

4 gedachten over “Gaza 20 augustus 2007

 1. Lieve Anja,
  Hier word je inderdaad stil van.
  Maar wat heerlijk voor de mensen daar om je weer te kunnen omhelzen!
  Mea salama,ila liqa
  Liefs,
  annechien

 2. Lieve Anja, Ik schaam me zo om Europees burger te zijn als ik dit weer lees uit de Pers van vandaag. Houd het nou nooit op? Wachten we totdat de laatste Palestijn is uitgeroeid? Je voelt je zo gigantisch machteloos.
  Lieve groeten,
  Ans Jansen-Meurs

  Bewoners Gazastrook zonder stroom
  Gepubliceerd: vandaag 10:54
  Update: vandaag 11:09

  De Europese Unie heeft de financiering van een elektriciteitscentrale in de Gazastrook stopgezet, waardoor de centrale zich genoopt zag zondag zijn laatste generatoren stil te leggen. Nog eens tienduizenden Palestijnse gezinnen kwamen daardoor zonder stroom te zitten. De stroomafsluiting, die vrijdag begon, is een nieuwe tegenslag voor de inwoners van de kuststrook, die sinds juni onder bestuur staat van de door de internationale gemeenschap geïsoleerde Hamas.

  Gaza Generating Co., dat ongeveer een kwart van de Gazastrook bedient, had de stroomvoorziening aan bijna de helft van de 1,4 inwoners vrijdag al afgesloten omdat Israël de brandstoftoevoer naar de centrale om redenen van veiligheid had geblokkeerd. Israël hief de blokkade zondag weer op, maar het Israëlische bedrijf dat de brandstof levert, Dor Alon, zei dat de Europese Unie instructie had gegeven geen nieuwe brandstof te leveren omdat zij niet meer garant stond voor de betaling. Een woordvoerster van de Europese Commissie bevestigde dat. Zij zei dat de EU uit veiligheidsoverwegingen had besloten alle connecties met de Gazastrook – systemen voor controle en toezicht en geldstromen – onder de loep te nemen, maar dat de financiering op zijn laatst dinsdagavond weer zal worden hervat.

  Aanvankelijk bleven de inwoners van Gaza tamelijk rustig onder de stroomuitval, omdat ze al gewend zijn dat de stroom door brandstofschaarste zo’n vijf uur per dag wordt uitgeschakeld. maar naarmate de uitval langer duurde naken de bezorgdheid en ergernis toe. In de belangrijkste winkelstraat van Gaza-Stad stonden overal generatoren te ronken. Naim Hamdan zei dat hij de 25 werknemers van zijn technische bedrijf naar huis had gestuurd om brandstof te sparen. En kruidenier Fawaz Khalil zei dat hij voor 560 euro aan kaas en melk had moeten weggooien omdat zijn generator niet krachtige genoeg was om de waren koel te houden. Hij zei te hopen zijn verlies goed te kunnen maken met de verkoop van kaarsen en zaklantaarns.

  Een bron bij de EU zei dat EU-functionarissen door de stroomuitval waren verrast, omdat zij in de veronderstelling verkeerden dat de centrale nog wel voor twee dagen brandstof had. De regering van de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de Westoever gaf Hamas de schuld van de stroomuitval. De EU heeft de betaling gestaakt omdat Hamas de centrale heeft overgenomen en de inkomsten in eigen zak stak, zei minister van informatie Riad Maliki. Hamas-parlementariër Yehia Musa beschuldigde op zijn beurt Abbas van een ,,smerige samenzwering” om internationale donoren over te halen Gaza geen stroom meer te leveren in een poging Hamas in discrediet te brengen.
  Reageer op dit artikel

 3. Ik heb het ook gelezen. Bij ons stond er maar een klein stukje over in de krant Afschuwelijk. Ik was al van plan om er op te reageren. De Palestijnen worden etnisch gezuiverd en de EU doet daaraan mee. Dat heeft de mond vol over beschaving en democratie. Schofterig. Ik kan niet anders zeggen. Ik maak me er zo kwaad over. Anja, ik voel met je mee en met de mensen daar in Gaza.

Reacties zijn gesloten.