De ‘enige democratie’ in het MO (3)

kkl-e1.jpg

Regelmatig krijg ik de nieuwsbrieven van Adalah. Adalah is een organisatie die probeert op te komen voor de mensenrechten en burgerrechten van de Arabische minderheid in Israel. Ze houden zich bezig met het recht op onderwijs van de Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap, met de behandeling door politie en in gevangenissen, ze houden zich bezig met de ver doorgevoerde onteigening van de Arabische staatsburgers, en de Israelische wetten die bepalen dat een groot deel van het land alleen door joden mag worden gebruikt. Zie het kaartje hierboven, alles wat rood gekleurd is, is in handen van het Jewish National Fund, dat het wettige recht heeft gekregen om het land te reserveren voor joden.

De groep Arabische staatsburgers die er het slechts aan toe zijn, zijn de Bedouïnen in de Naqab – de Negev. De helft van hen wonen in ‘niet erkende dorpen’ (zoals je die ook hebt in Galilea, ik bezocht zo’n dorp). Daar wonen ze niet vrijwillig. Ze zijn er onder dwang heen gebracht door het Israelische leger, en wonen daar in huisjes die het meest lijken op de Zuid Afrikaanse townships, zonder enige rechten. De dorpjes staan niet op de kaart, er gaan geen verharde wegen heen, ze zijn niet aangesloten op electriciteit of waterleiding, na lange juridische gevechten zijn er nu een paar ziekenhuizen gevestigd, maar die zijn door het gebrek aan openbaar transport moeilijk te bereiken. Kinderen moeten soms dagelijks kilometers lopen voor ze bij een school kunnen komen. Bussen en ambulances rijden niet naar de dorpen, maar wachten (in het gunstigste geval) op de dichtsbijzijnde snelweg, en zo moet een vrouw met een problematische bevalling nog kilometers lopen. Er sterven dus mensen onnodig, kinderen met een asthma-aanval, met vergiftiging of na een ongeluk.

Wie in een ‘niet erkend dorp’ woont kan bovendien elk moment opnieuw gedeporteerd worden naar een door het leger aangewezen bestemming. De traditionele leefwijze van de Bedouïnen is vrijwel kapot gemaakt, doordat hun eigendom van het land om schapen en geiten op te weiden niet wordt erkend. De oogst is vele malen verwoest door het leger, door landbouwgif uit te strooien vanuit helicopters – waar uiteraard kinderen en ouderen ziek van konden worden. Hoewel 25% van de bevolking van de Negev uit Arabieren bestaan (de Bedouïnen zien zichzelf als Palestijnen) hebben ze nog maar 1,9% van het land in eiegn beheer.

Het kontrast tussen de joodse nederzettingen in de Negev, en de townships van de Bedouinen is gigantisch, net zo groot als het verschil tussen de joodse nederzettingen op de Westoever en de er naast liggende Palestijnse dorpen. Israel doet al lang pogingen om ook de Negev te ‘judaiseren’, door er moderne wijken te bouwen, compleet met alle moderne voorzieningen, met scholen, zwembaden, medische voorzieningen, uiteraard alleen voor joden. De Bedouinen moeten zien rond te komen met bijna niets, en het wordt hen zelfs verboden om hun huizen op te knappen of uit te breiden. Drinkwater is een van de grootste problemen. Soms is er geen ander water dan het afvalwater van Hebron, of van de joodse wijken, dat vrij door het landschap stroomt, dat zo goed en kwaad als het gaat wordt gereinigd en opnieuw gebruikt.

Zie de documentaire van Adalah, hier. Een van de vrouwen in die film zegt: hoe kan een land dat pretendeert een democratie te zijn 72.000 burgers zonder drinkwater laten zitten.

www.adalah.org

En zie ICAHD, Jeff Halper, hier.

12 gedachten over “De ‘enige democratie’ in het MO (3)

  1. Hoe kun je de heren Jan-Peter Balkenende en Maxime Verhagen, respectiefelijk minister president en minister van buitenlandse zaken en eigenlijk het hele kabinet en ook de 2e kamer met hun neus op deze feiten en op vele andere feiten drukken dat er in Irael een apartheids politiek heerst! Hoe dat te vergelijken is weet ik niet.Tegen de apartheids politiek in Zuid-Afrika is in het verleden fel ‘gevochten en geboycot’ zelfs met resultaat dat Schell en de Makro zich uit Zuid-Afrika moesten terug trekken! Wat doen ‘wij’ en onze leiders in de zaak Israel??? Amerika-Israel-Rusland en de EU ten spijt,wij kunnen dit toch niet langer ‘gedogen’ ‘Wij hebben toch onze normen en waarden’,daar past het gedogen van wat Israel allemaal uitspookt niet bij! Wij hebben toch op te komen voor onze medemens in Palestina al wordt dit door Israel bezet gehouden! Is: De’ enige democratie’ in het MO (3) en speciaal de documentaire van Adalah (klik hier). Een van de vrouwen in die film zegt: ‘hoe kan een land dat pretendeert een democratie te zijn 72.000 burgers zonder drinkwater laten zitten’. (Is dit)onder de neus van boven staande heren en dames te brengen??? J.F. Verhagen

  2. Schrijnende kwestie inderdaad. Groot probleem om een nomadische cultuur te faciliteren in een moderniserende samenleving. En daar komt nog bij dat het een andere etniciteit is.

    Hoe hebben wij dat hier eigenlijk gedaan? De Roma, Cinti en kampers hebben we ook ongeveer verplicht om op vaste plek te gaan wonen.. voor welke prijs? erosie van hun cultuur vrees ik.

    niet bedoeld om te bagatelliseren wat er in de negev gebeurt overigens.

    Waar ik niet uitkwam was deze zin:
    “Hoewel 25% van de bevolking van de Negev uit Arabieren bestaan (de Bedouïnen zien zichzelf als Palestijnen) hebben ze nog maar 1,9% van het land in eiegn beheer.”

    Gebruik je nu palestijnen en arabieren door elkaar, bedouinen en palestijnen?

    In mijn ervaring zijn de beduinen een aparte groep arabieren, namelijk nomadische, met doorgaans moslimgeloof (niet noodzakelijk) Zij wonen in Israel, Jordanie, Egypte e.a.
    IN Jordanie zijn zij in principe de hoofdbevolking maar tegenwoordig een minderheid (die gemoderniseerd is). In Israel zijn ze een minderheid, maar wezenlijk andere groep dan ‘de palestijnen’ . Zo gaan ze bijvoorbeeld wel (regelmatig) het leger in.

    Ik hoor graag van je hoe je de definities gebruikt.

    En ik denk dat in plaats van boycotten investeren in de beduinen beter is. Laat ze in de Negev eigen producten maken, die we rechtstreeks kopen en hier voor de hoofdprijs verkopen. Dan kunnen ze wellicht (weer) zelfvoorzienend worden

  3. Het staat er al, Bedouïnen zien zichzelf als Palestijnen. En zo worden ze ook gezien door Israel.
    Het is aardig dat je een boom op wilt zetten over ‘hoe moeilijk het zou zijn om een nomadische cultuur te faciliteren in een moderne samenleving’, maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om de ‘judaisering’ van de Negev, het op zo klein mogelijke ruimte bij elkaar drijven van de niet-joodse bevolking, zoals ook het apartheidssysteem de zwarten controleerbaar op wilde bergen in de townships. Dat lijkt erg op de bezettingspolitiek in de bezette gebieden, behalve dat het nu gaat om Israelische staatsburgers.
    Inderdaad, investeren zou beter zijn, behalve dat de Israelische regering niet van plan is om te investeren in de zelfvoorzienigheid van de Palestijnse staatsburgers, wat uit het bovenstaande wel mag blijken.
    Misschien kun je de moeite doen om je er wat meer in te verdiepen.

  4. Hoi Anders. Misschien kan ik je een antwoord geven over de Bedoeienen. De bedoeienen die voor 1948 in historisch palestina woonden, noemen zichzelf ook palestijn, degene die in Jordanie woonden en wonen zijn jordaanse bedoeienen. Zi simpel. palestijn is iedereen die in historich palestina woonde. Zo zijn er ook Joden die zichzelf palestijnse joden noemen, nml. degene die hier al waren voor 1948 en ook arabisch spraken (en soms nog spreken. vroeger maakte men onderscheid tussen twee groepen palestijse arabieren. De felaha, of de boeren, degenen die op een plaats bleven, en de bedoeienen, de nomaden dus. Maar een heleboel felaha hebben een bedoeinse achtergrond. Ik ben getrouwd met een palestijn in Israel, maar als ik zijn naam noem, dan wordt die gelijk herkend als een bedoeinennaam. En inderdaad, de helft van de clan is nog steeds bedoein en de andere helft is decennias geleden ergens neergestreken en is boer geworden.
    Dan wil ik ook nnog even ingaan op je eerste punt, over het faciliteren van een nomadische cultuur in een moderne samenleving. Dat is niet zozeer eht probleem bij de Bedoeinen in Israel. Ze willen maar wat graag modern worden, maar ze krijgen er de gelegenheid niet voor om het op hun eigen manier te doen. Door alle discriminatie en armoe en landconfiscatie leiden ze op eht moment een miserabel leven. groet Trees

  5. @Trees:

    bedankt voor je reactie. Inderdaad verwarrend het gebruik van termen. Sommigen gebruiken Palestijn als geografisch/historische definitie, anderen als volks/clan/familie definitie.
    Juist daarom stipte ik het aan.
    Wanneer gesproken wordt zoals hierboven over 72.000 burgers, gaat het volgens mij over alleen de nog nomadische ‘beduinen’, want als je spreekt over de totale arabische minderheid in dat gebied zijn het er dacht ik iets meer.
    Bijvoorbeeld de arabische inwoners van Arad, Beer Sheva.

    Ook dit bericht doet mij twijfelen:
    “42 thousand Arab homes in Negev threatened with destruction”
    (http://www.imemc.org/article/50165)

    Slechts 2 mensen per huis? slechte informatie of wordt hier gesproken over een deelbelang binnen een negatieve beweging.

    Anja,

    fijn die passieve aggressieve reactie.

    Ik verdiep me er regelmatig in. Was deze zomer in Jordanie. Daar heb je 4 subgroepen palestijnen:
    -die van ’48
    -die van ’67
    -die van ’73
    -die uit koeweit (teruggestuurd na 1e golfoorlog)

    En die hebben onderling nog vele issues.
    Daarnaast heb je de Jordaanse beduinen waarvan in de laatste 15 jaar zo’n 10% interetnische (of hoe dat mag heten) huwelijken kent tussen de ‘oost-jordanezen’ en ‘palestijnen’.

    Dan heb je de de beduinen van Sinai en Negev. Vroeger een geheel, nu door harde grenzen en slechte behandeling steeds meer gescheiden.

    Dus zo simpel als jij het stelt, zo is het in ieder geval niet.

    De beduinen die al eeuwenlang de negev bewonen noemen zichzelf palestijnen in die zin dat ze oorspronkelijk bewoner zijn.

    Ik betwijfel echter of de ‘palestijnen’ in bijv de gazastrook deze bedoeinen als hetzelfde volk beschouwen.

    Getuige het voorbeeld van Trees bepalen ze daar zelf wel wie bij welke clan hoort, of het individu dat nu prettig vindt of niet.

  6. Voor wat betreft de inve4stering die ik benoemde:

    Ik heb niet de illusie dat Israel zal investeren, daar zijn ze te egoistisch voor bezig.
    Maar in plaats van een niet productieve boycot vanuit hier, kan er beter geprobeerd worden om een zinvolle economische activiteit te ontplooien die aansluit bij de beduinen.

    Zo zijn de Nabatheeers tegenwoordig een hot issue. Het lijkt vrij aanemelijk dat de beduinen daar in enige mate een band mee hebben. Met bijv. Nederlands geld, 1 jood voor de vergunning en een welwillende clan moet je daar een ecologische activiteit kunnen opzetten, met inbegrip van bedui-tradities. Als dat eenmaal draait en er westers geld in zit, zal het niet makkelijk weg gebulldozert worden.

    Rondom Sde Boker is er een vrij groot initiatief in deze lijn maar dan door israeli’s, die op de oude grondvesten van de nabateeers nu ecologisch boeren. Samenwerking is met de anticiteiten-autoriteit of iets van die strekking.

    zomaar een optie..

  7. Anders, ik weet niet wat je aan het doen bent, maar al die informatie over bedoeïnen is in het geheel niet aan de orde. Het gaat er om hoe Israël omgaat met de Israelische staatsburgers – die bedoeïen zijn – in de Negev.
    Dus ook jouw idee om ‘een zinvolle economische activiteit te ontplooiien’ heeft geen enkele realiteitszin, als de mensen daar niet eens de meest basale mensenrechten hebben, en als het leger heeft besloten om ze zoveel mogelijk in enclaves op te sluiten. Als je echt denkt dat je zonder toestemming van het leger daar wat met of voor de bedouïnen in de Negev kan organiseren ken je echt de situatie niet. Ga het maar proberen.

    En niet dat het er toe doet, voor dit onderwerp, maar ja, de Palestijnen die ik ken beschouwen de bedoeïnen als deel van hun volk. Mijn vriendin Fatma en haar familie zijn bedoeïnen, die werken gewoon op het centrum, spreken thuis een andere taal maar zijn verder gewoon Palestijn. Net als de man van Trees.

  8. AnderS, (Sander wie???):
    Ja, goed idee, maar niet heus. Om inwoners van Israel te beschermen tegen eigen regering moeten we gaan financieren…

    In Gaza boden buitenlandse investeringen geen enkele bescherming tegen Israelische economische sabotage. In de Gaza-strook zijn veel economische projecten geweest. Bijv. Kassen aangelegd om anjers te kweken (bekende bloem in Gaza). Werk geinvesteerd, geld geinvesteerd. En dan: export gesaboteerd.
    En ook ter informatie: Er is een vliegveld gebouwd in Gaza. Weg.
    Er is een haven aangelegd, met grote Nederlandse betrokkenheid. Gebombardeerd.

  9. Ha AnderS,

    je reageert niet op inhoud, je zet alleen jezelf neer als positief. Wel, doe als Anja suggereert in at 7, ga het proberen en kijk wat je voor elkaar krijgt.

  10. @ fenna:

    Ik reageer wel degelijk op inhoud, ik wees op een verwarrende zinsconstructie waarbij arabieren, beduinenen en palestijnen door elkaar gebruikt leek te worden. Dat is in dit type discussies van wezenlijk belang: veel israeli’s zien geen verschil (meer) tussen die groepen. Dat is geen goede zaak.

    De korte en correcte reactie van Trees, die was voor mij weer verhelderend.

    De situatie in Gaza verschilt wezenlijk met die van de Negev, omdat dit gebied een geheel andere status heeft; bezet gebied / palestijns gebied versus ‘gewoon’ israelisch gebied. Dus die vergelijking lijkt mij raar.

    Daarbij is er, voor zover ik weet, voorafgaand aan de eenzijdige terugtrekking uit gaza onderhandeld over de daar aanwezige kassen en tuinbouw. Op dat moment waren de daar werkzame (arabische) arbeiders weinig hoopvol gestemd over de toekomst. UIteindelijk was fatah/plo / potentiele ondernemers niet bereid de gevraagde prijs te betalen voor die kassen, waarna ze helaas vernietigd zijn.

    Dat de israelische burgers in de negev van hun huizen worden beroofd gaat in tegen rechten van de mens die ook daar zijn getekend. Dus daarin heeft de woordvoerder zeker gelijk, en ik hoop dat ze daadwerkelijk een kamp opzetten in Jeruzalem voor de Knesset terwijl ze tegelijkertijd een rechtszaak tegen de staat gaan voeren.

    Ik ben me er van bewust dat er een racistische component zit in veel elementen aldaar, zoals ook het jewish national fund. Daar tegenover staat de onafhankelijkheidsverklaring waarin iedereen gelijk wordt gesteld. Helaas moet die voor het hooggerechtshof afgedwongen worden.

    Vandaar dat ik in mijn suggestie ook zeg dat je een Joodse Israeli nodig hebt om een dergelijk plan te doen slagen. DIe zijn te vinden in het kamp van Gush Shalom e.a.

    Ook bestaat er bij mijn weten een wet die elke gemeenschap israelische staatsburgers van 50 families of 100 mensen die een dorp willen stichten de faciliteiten moet bieden om dit te kunnen doen. Details weet ik echter niet.

    Ik ga ‘het’ niet proberen op dit moment. Ik sta voor persoonlijke opgaven in mijn nederlandse leven.

    Maar zoals ik al zei:

    sterkte met het goede werk daar. Ik beperk me tot het positief beinvloeden en vooral nuanceren van meningen aan alle zijdes van deze materie waar mogelijk.

    groet

  11. Hoi Anders, toch nog een kleine reactie.
    De palestijnen, arabieren etc. hebben zelf niet zoveel moeite met wie waarvandaan komt en wie de voorouders waren.De meeste of bijna alle palestijnen zijn lid van een hamulla of tribe. Zo heb je in het stadje waarik woon 5 familienamen en iedere kleine familie stamt ergens af van de grote familie. bedoeinen hetzelfde, in de Negev zal jemaar 6/7 familienamen vinden voor een paar honderd duizend mensen (of hoeveel er ook wonen)dus het is meer de familie of hamula band die ze bij elkaar houdt dan het feit dat ze bedoeien zijn. bedoeinen trouwen met niet bedoeinen, en zo langzamerhand gaat dat allemaal door elkaar wonen.Eigenlijk is dit helemaal niet belangrijk als je het over Israel heb. Wat wel belangrtijk is dat Israel alle groepen verdeelt. Divide and rule is hier aan de orde van de dag. De Druzen die in Israel wonen hebben dienstplicht. De bedoeinen mogen het leger in en gaan er ook vaak in. Ik heb wel eens gevraagd waarom en dan vertelde men mij dat men het niet zozeer ziet als je land dienen, maar het is een lucratieve job,en ze hebben een pensioentje. men gebruikt de bedoeinen vaak als spoorzoekers, degenen die er van te voren op uit gestuurd worden om te bekijken hoe de situatie is. Maar sinds Israel zo heftig huishoudt in de Negev, zijn er toch steeds minder bedoeinen die het leger ingaan. Men merkt dat men er toch niet beter van wordt.

    “Ook bestaat er bij mijn weten een wet die elke gemeenschap israelische staatsburgers van 50 families of 100 mensen die een dorp willen stichten de faciliteiten moet bieden om dit te kunnen doen. Details weet ik echter niet.”

    Hier kan ik je meer over vertellen. Sinds 1948 is er geen enkel nieuwe dorp, wijk leefgemeenschap voor de Arabische bevolking gebouwd. Er is alleen maar meer en meer land van de Arabische gemeenschappen afgenomen. Zo is er een wet die zegt dat land dat 4 jaar (geloof ik) niet verbouwd wordt, automatisch aan de staat (lees Jewish national Fund) toevalt. maar men heeft erge lucratieve manieren uitgevonden om datland 4 jaar niet te laten gebruiken. In de 70er jaren was er een nieuw plan, judaisering van galilea”. men wilde hier meer Joden naar toe halen, daar Galilea grotendeels Arabisch was. wat deed men. men legde landmijnen om de dorpen heen, op het land van de boeren of land waar men met het vee naar toe ging. Vervolgens werden er enkele mensen gedood of verloren er wat ledematen en de dorpsbewoners durfden niet meer naar dat stuk land te gaan. Zo is mijn zwager als jochie van 12 beide benen verloren en tientallen mensen omgekomen of ook wat verloren. vervolgens werd het militair terrein (land in oorlog, dus dan mag je altijd een militair terrein aanleggen) waarbij er dagelijks schietoefeningen gehouden werden en er ook weer arabische bewoners bij omgekomen zijn, want er werd wel eens de verkeerde kant opgeschoten, en vandaag de dag zijn er op ddie stukken grond allemaal nederzettingen gebouwd.
    Dus die wet waar jij het over heb, is alleen maar voor de Joodse bevolking. Denk maar niet dat hier gelijkheid is. Mocht je meer willen weten, dan heb ik wel een paar goeie boektitels voor je, laat maar weten als je er in geinteresseerd ben, of een paar goeie websites.
    groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *