Red Al Mansouri!

abdullah_al_mansouri.jpg

Red Al Mansouri!

Vanavond wake – 18.00 uur – ambassade Den Haag, Duinweg 20

Komt ook en stuur deze mail aan zo veel mogelijk mensen door

Het mogelijke doodvonnis in Iran van de Nederlands-Iraanse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri heeft in Nederland maandag tot grote zorgen geleid. Zijn zoon Adnan vernam het vonnis van een Syrische mensenrechtenorganisatie maar het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de veroordeling niet bevestigen. De Tweede Kamer eist snel opheldering en actie, omdat een executie al binnen 48 uur zou kunnen worden voltrokken.

Abdllah al-Mansouri (1946) woonde sinds 1989 met zijn gezin in Limburg als erkend vluchteling. Hij kreeg van koningin Beatrix een lintje voor zijn inzet voor de rechten van minderheden in Iran. Al-Mansouri werd in mei 2006 tijdens een reis in Syrië opgepakt. Dat land leverde hem na enkele dagen al uit aan zijn geboorteland, dat hem beschuldigt van terroristische activiteiten.

De Tweede Kamer vroeg meerdere keren om actie van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken). Vorig jaar vroeg ook oud-topman Kofi Annan van de VN de Iraanse autoriteiten tevergeefs om opheldering over het lot van al-Mansouri.

Zie ook de weblog van Harry van Bommel, hier.

10 gedachten over “Red Al Mansouri!

  1. Als ik dit lees vind ik het echt jammer dat ik me niet kan opsplitsen. Door verplichtingen kan ik er simpelweg niet bij zijn, maar zou dit wel HEEL GRAAG willen.

    Voor degenen die wel aanwezig kunnen zijn, jullie staan er ook namens mij!

  2. Vanmiddag heeft minister Verhagen in de Tweede Kamer gezegd dat volgens zijn meest recente informatie nog geen sprake is van een doodvonnis. Zijn zoon Adnan bewijfelt de juistheid hiervan. En met reden.

    De ervaring in het verleden heeft geleerd, dat bij dictatoriale regiems “stille” diplomatie meestal niet veel helpt. Men kan die immers voortdurend rekken. Deze regiems zijn veel bevreesder voor openlijke protesten. Dus inderdaad: alle hens aan dek!

    Overigens maakte Tweede Kamerlid Karien van Gennip (CDA) op radio 1 (“Standpunt.nl”) vanmiddag een rare uitglijder. Ze beweerde dat politici die altijd vinden dat het Koninklijk Huis niet politiek beladen uitspraken mag doen (lees: bv. de SP), nu niet een beroep moeten doen op de Koningin om het Iraanse regiem te doen afzien van executie van Al-Mansouri. Wat een onzin! Het gaat immers niet om een politieke, maar een zuiver humanitaire actie!

  3. Verhagen heeft de info van de Iraanse ambassadeur, dat vertrouw ik wel.
    Interessant is waarom al-Mansourizich veilig waande in Syrie.
    In Iran ziet men hem als terrorist. Hij is lid van een clubje Arabische separatisten. Die zijn recent zeer onrustig (de VS schijnt dat subtiel aan te wakkeren als wraak voor Iraanse wapenleveranties aan Iraakse strijders).
    Ben Bot gaat naar Iran binnenkort, heb ik wel vertrouwen in.
    Denk niet dat Iran zin heeft in het gezeik van een executie van een Nederlandse staatsburger.

  4. Enkele vragen aan Anja Meulenbelt:

    1. Er staat in dit weblog “mensenrechtenactivist”. Nu heb ik bij Amnesty gelezen dat die activiteiten, naast helpen in een bejaardentehuis, inhielden dat de zelfbenoemde president van de Iraanse provincie Khuzestan al-Mansouri zich inzette puur en alleen voor ‘eigen volk’. Dus wanneer ik mijn familie en vrienden help, al dan niet lid van een paramilitaire separatistische beweging, al dan niet op kosten van donateurs van Amnesty, dan ben ik ook een “mensenrechtenactivist”, of niet?

    2. Kan de SP zich verenigen met het feit dat a. de hulp aan de ongekozen president al-Mansouri kan betekenen dat door die hulp nog meer slachtoffers gaan vallen in Iran , en b. de SP kort gezegd met de steun voor al-Mansouri een terorristische organisatie steunt?

    3. Hoe weet de SP dat Adnan al-Mansouri de waarheid spreekt?

    Leugen nr. 1: De zoon van de zelfbenoemde president al-Mansouri zegt te spreken voor 8 miljoen mensen, terwijl de Awhaz Organisatie voor Mensenrechten (!) op haar website duidelijk te kennen geeft dat de president niet gekozen is door de Ahwazi, en dat dit heerschap met zijn terroristische organisatie helemaal niet de steun van elke Ahwazi heeft.

    Leugen nr. 2: Adnan beweert dat het verhaal over executie binnen 48 uur kwam van de Syrische mensenrechtenorganisatie NOHRS, en Amnesty beweert ook nog eens dat dat op hun website stond. Maar op die website is werkelijk helemaal niets te vinden over de hele persoon van al-Mansouri niet. Dat het niet waar was is daarna bevestigd door zowel BuZa als Iran.

    Leugen nr. 3: Adnan beweert ernstig bedreigd te worden, door “Iraanse agenten” waar het in Nederland van “wemelt”. Hij heeft aangifte gedaan, de politie heeft de vermeende bedreiging serieus geanalyseerd, en heeft daarop geconcludeerd dat bescherming NIET nodig was.

    Alle andere informatie komt uitsluitend van deze persoon en bewijsstukken worden niet overlegd. Hoe weet de SP dat Adnan al-Mansouri de waarheid spreekt?

    4. Als de actie voor al-Mansouri (opeens) een ‘algemene’ actie tegen “de doodstraf” is, waarom 1. stond dat dan niet op de pamfletten die bij de wake getoond werden, 2. waarom er niet meer namen en portretten op het pamflet stonden, en 3. waarom deze actie dan 20 jaar te laat komt aangezien de president in 1988 al ter dood veroordeeld is?

    5. Waarom besloot de SP tot een gezamelijk mediaoptreden met Geert Wilders, die nota bene een dag eerder verklaarde tegen ‘fair trials’ te zijn voor terrorismeverdachten en voor “administratieve detentie”?

    6. Realiseert de SP zich dat zij met deze actie zowel de CIA faciliteert als de Amerikaans/Israëlische lobby?

    7. Waarom heeft de SP geen wake georganiseerd voor een ‘fair trial’ voor Saddam Hoessein, en doet ze dit niet voor Osama Bin Laden?

    Bij voorbaat dank,

    Karel

  5. Harry is de initiatiefnemer. Je vragen zijn aan hem gericht en ik kan/ga die dus ook niet beantwoorden. Jammer als hij niet reageert, maar hij beheert zijn weblog op zijn manier, ik ga niet over Harry.

    Inderdaad ben ik ook van de SP, goed geraden. Dat betekent natuurlijk niet dat ik behalve mijn eigen klussen ook nog die van alle andere kamerleden voor mijn rekening ga nemen of dat ik alle achtergronden ken van alles wat andere SPers doen, beste Karel. Waar zie je me voor aan? Superwoman?

  6. Nu niet meteen boos worden Anja. Ik stel vragen over wat jij hier beweert, niet over wat een ander ergens anders beweert. En blijkbaar vind je dat wat jij hier beweert ook nog eens zo belangrijk dat je heel Nederland oproept om zich te mobiliseren voor deze aktie. En niemand zal van je verwachten dat je superwoman bent, maar wel dat je verantwoording aflegt, als politicus en volksvertegenwoordiger, voor hetgeen je beweert. Dat is een vereiste van je beroep, en daarvoor word je dan ook betaald, o.a. door mij. Wat andere SP-ers doen interesseert me (nu) niet Anja, wel wat jij hier beweert en waar je toe oproept. Dus probeer het alsjeblieft, en laten we gewoon bij vraag 1 beginnen: waarom noem jij (en dus niet een ander) Al Mansouri een “mensenrechtenactivist”?

    En wanneer je echt de achtergronden niet kent van hetgeen waartoe je heel Nederland oproept beste Anja, dan bied ik mijzelf bij deze aan om die hier alsnog te leveren. Het is altijd goed om mensen te informeren over belangrijke politieke acties als deze.

  7. Je moet niet zeuren Karel.
    Ik heb het bericht overgenomen omdat ik het belangrijk vind om te protesteren tegen het mogelijke doodvonnis. Wat Al Mansouri ook zou zijn of gedaan zou hebben: hij verdient een eerlijk proces.
    Verder herhaal ik nu voor de laatste keer: Harry is de initiatiefnemer van de actie. Voor meningsverschillen over de achtergronden moet je bij hem zijn.
    Ik kom net terug uit Gaza en heb andere dingen te doen. En jij gaat (gelukkig) niet over mijn agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *