Vlees

plaatje2.jpg

Dat vlees eten slecht is voor de beesten zelf, en ook voor het millieu wist ik al. Want ze eten geen gras meer maar soja, en voor soja wordt er stelselmatig ontbost. Ik eet dus geen biefstukje maar een halve boom, of zo. Zie collega Koffeman, die het in de EK haarfijn uitlegde. Hier.

Het blijkt nog erger. Koeien zijn erger voor het millieu dan auto’s, want dankzij al dat krachtvoer ruften en boeren die beesten en vervuilen meer dan de uitlaatgassen op de snelwegen. Dat wist ik niet. Als stadse die pas op late leeftijd heeft ontdekt dat koeien, die met die uiers eronder, ook horens hebben – ik dacht dat dat typisch wat voor stieren was – wat moet een dame nou met horens – vond ik die zwart-witte beesten in dat groene gras vooral een beeld van pastorale vrede en zo gezond. Ook ik moest me tegen heug en meug door de melk heen werken omdat het goed voor me was, tot op school toe. Allemaal verkeerd gezien dus.

Okee. Als we drie keer per week geen vlees eten is er veel gewonnen. Dus daar begin ik mee. Ik zal het turven. Drie keer in de week geen vlees, dat wil zeggen geen koe. Er zijn genoeg andere beestjes met schubben en veertjes waar we onze wrede tanden in kunnen zetten. Zo ver was ik al dat ik geen getreiterde kip meer eet, maar alleen beestjes die hebben gescharreld in plaats van dat er met ze is gescharreld. En een auto heb ik ook niet. Echt helemaal zuiver op de graat word ik nooit, maar we moeten toch ergens beginnen.

17 gedachten over “Vlees

  1. Ha, heel goed. Je zult zien: er is een wereld te winnen in lekkere, gezonde vegetarische of zelfs veganistische recepten. Je moet af van het idee “wat eten we bij ons lapje vlees?”, je gaat veel meer denken in gerechten, maar dan is er ook heel veel lekkers te eten. En misschien ga je zelfs wel besluiten dat je ook best vier dagen vegetarisch kunt eten. Of vijf.

    Ter inspiratie: een lijstje recepten. Neem de vegetarische flammkuchen met courgette, feta en jalapeños, de risotto met spinazie en champignons, de spruitjestaart met Stilton, de aubergine op Parmezaanse wijze, of de wortelpompoensoep met gember en rode peper.

  2. Niet zo snel, Ace. Ik zei dat ik drie dagen per week geen koe eet. Dat maakt me nog geen vegetarier, al heb ik ze onder mijn beste vrienden. Mij krijg je van z’n leven niet meer af van de gedachte dat een maaltijd begint met een lapje van iets waar je dan een mooi gerecht van maakt. Die wortelpompoensoep kan er gewoon bij. Dank je wel.

  3. Nou, maak die spruitjestaart dan een keer als lunchgerecht. Sinds ik het een keer voor vrienden heb gemaakt, is het het favoriete gerecht van de kindertjes van 5 en 8. “Mam, maak je weer spruitjestaart?!”

  4. Inderdaad, Anja, probeer het. :). Ik eet zelf vrijwel alleen nog vleeswaren en die zijn meestal kip en kalkoen en soms een knorknor. Maar koe eet ik eigenlijk zelden meer. Wel meer vis tegenwoordig. Uit blik, omdat het dan goedkoper is. En vanwege de financiën steeds vaker gewoon vegetarisch en dan gebruik ik bv kikkererwten of ‘kidney beans’ (andere bonen kunnen ook) als eiwitleverancier. EN je kunt altijd een eitje nemen ipv vlees. Maar wel een ECO-eitje he? Lekker, hoor…. En Ace, bedankt voor de recepten! 😀

  5. Vegetariër ben ik al heel lang, maar zonder melk kan ik me niet voorstellen.
    Maar dat wat die koeien uitscheten hebben ze zelf als gras opgegeten, en dat gras haalt het weer uit de atmosfeer. Het lijkt me een kringloop – zolang krachtvoer plantaardig is lijkt mij dus dat er niet zoveel aan de hand is.
    Maar ik heb dit vaker gelezen en me er niet in verdiept, dus vermoedelijk ontbreekt er iets aan mijn beeld van de situatie. Ik moest me er maar eens in verdiepen.

  6. Inderdaad, het beeld dat je nog voor ogen hebt lijkt erg op de idyllische gedachte aan koeien en gras en kringloop zoals ik die had voor me werd bijgebracht dat het zo niet zit. Dus zou ik me maar eens gaan verdiepen als ik jou was.

  7. Mijn broer is melkveehouder (80 melkkoeien) dus ik weet wel ongeveer wat er speelt. Hij doet ook mee in een sluipende trend tot intensivering. Nog maar 3 jaar geleden liepen zijn melkkoeien s’ nachts buiten in het zomerseizoen, maar nu zijn ze de zomernachten ook al op stal. Alleen op zomerdagen komen ze nog buiten.

    Soja is een boost voor de melkgift, dus de boeren vinden het goed spul. De koeien lijken het ook lekker te vinden, dus dat wordt al meer dan 30 jaar gebruikt.

    Een ander groot probleem is de anti-biotica, het gebruik ervan in de veehouderij wordt ook steeds erger, mede doordat oude middelen niet meer werken als gevolg van resistentie. Qua voedselveiligheid is het redelijk geregeld, maar door de toegenomen resistentie wordt de gewone burgermaatschappij wel benadeeld.

    Mijn ideeen voor de politiek:
    – Een Soja Tax, de opbrengst kan dan weer gestoken worden in bijvoorbeeld het opkopen van regenwoud, zodat het beschermd is.
    – Een Methaan Tax (schetentax) voor de veehouderij, de opbrengst kan bijvoorbeeld naar de dijkenbouw in Bangladesh.

    Voor de consument:
    – Weet wat je eet.
    – Vlees zoveel mogelijk met mate, liefst zo weinig mogelijk dus.
    – Zuivel wordt vaak als minder “erg” gezien als vlees, maar onschuldig is het niet. Ook zuivel met mate dus.

    Voor de boer en zijn sector:
    – Organiseer eigen milieudoelen, voordat het voor je gedaan wordt op een manier waar je niet vrolijk van wordt.
    – Ontwikkel sojakeurmerken waarbij eisen gesteld worden aan de productie, zodat ie enigszins duurzaam is.

  8. Er lopen teveel koeien, varkens en kippen in Nederland, wij hebben daarvoor niet voldoende gras dus importeren we soja uit ontbossingsgebieden. Daar kaalslag en erosie, hier een mestoverschot en vervuiling van de atmosfeer en het grondwater. Omdat die dieren eenzijdig voedsel krijgen dat eigenlijk niet geschikt voor ze is, en ze op allerlei manieren worden aangezet tot meer vlees-, melk- en eiproductie, raken ze gestrest, wat tot uitputting van het immuunsysteem leidt. Vandaar dat ze preventief platgespoten moeten worden met antibiotica, anders leggen ze gewoon het loodje. De zaak is uit balans. We willen teveel, maar het kan allemaal best wat minder. Op een keer gaat het echt mis. In Engeland gebeurde dat al, het begon met de BSE-uitbraak, pas geleden was het weer blauwtong. Steeds meer boeren redden het niet meer. Jammer dat Verburg op de biologische landbouw wil bezuinigen (zie Krista van Velzen op de SP-site).

    Wij eten drie tot vier dagen per week helemaal geen beest. Iedere dag vlees staat me zelfs tegen. Maar wel melk, kaas en ei.

  9. Een schetentax voor Bangladesh. Koeien een flatulant onfatsoen te verwijten; daar moet je zeker een lid van Greenpeace voor zijn.
    Over Bangladesh geschreven; ik heb jarenlang op een drijvende betonnen bak gewoond. Een woonboot dus. Is het geen idee om in Bangladesh met vloeden op en neer gaande betonnen bakken te bouwen. Hele wonndorpen op op en neer gaande woonbakken. Door ankers op de plaats gehouden.
    Ik loop al jaren met dat idee. Het lijkt me goedkoper dan dijken.

  10. Als je zou stoppen met die vliegreizen naar Gaza en de Westoever Anja, spaar je per jaar een bos ter grootte van de Veluwe uit.

  11. Het is meer uit solidariteit met de naeve SP-ers wier kapitale afdracht op gaat aan onder andere al die zinloze reizen. Doe eens iets voor de inwoners van Nederland. Waar is de Eerste Kamer anders voor?

  12. De kapitale afdracht gaat niet op aan zinloze reizen, mijn reizen naar Gaza worden betaald door Stichting Kifaia, ze zijn bovendien niet zinloos, we zijn er als SP behalve voor Nederland ook voor internationale solidariteit, ook in de Eerste Kamer hebben we het naast vele Nederlandse zaken over buitenlandse zaken en ontwikkelingshulp, en mij zal je nooit zover krijgen dat ik doe alsof de wereld bij de grens met België ophoudt. Dus wil je niet meer leuteren, Edward. Het onderwerp was bovendien vlees en milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *