Doorbreek de stilte

Persbericht: Doorbreek de stilte
10 januari 2008

Rotterdam, 11 januari 2008

Een aantal leden van de Partij van de Arbeid roept politici, kader, leden en kiezers van de Partij van de Arbeid in een manifest op duidelijker stelling te nemen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Wij, de initiatiefnemers van het manifest vinden een actieve politiek nodig, die daadwerkelijk bijdraagt aan de oplossing van het conflict.

Wij zijn ongerust over het ontbreken van een duidelijke en actieve stellingname van de Partij van de Arbeid in het uitzichtloze en explosieve Palestijns-Israëlische conflict. Daarom presenteren wij het manifest ‘Doorbreek de Stilte’ op 11 januari aanstaande om 13.00 uur in café Staal (Beurs) in Rotterdam. Partijleden worden opgeroepen het manifest te ondertekenen. Dat kan via onze site: www.recht-in-het-midden-oosten.pvda.nl/ of via e-mail: recht-in-het-midden-oosten@pvda.nl

De initiatiefnemers zijn van mening dat er binnen de Partij voor de Arbeid wel mooie standpunten en uitspraken zijn, maar dat het ontbreekt aan enigerlei actie om een oplossing van het conflict naderbij te brengen. Een conflict dat niet alleen een funeste invloed heeft op beide direct betrokken volken, maar dat ook de oplossing van andere conflicten in de wereld in de weg staat.

Ook nu de Partij van de Arbeid regeringsverantwoordelijkheid draagt, blijven mogelijkheden onbenut om bij te dragen aan de oplossing van dit wereldprobleem, terwijl in het afgelopen jaar de situatie in het Midden-Oosten weer dramatisch is verslechterd. Een verslechtering die het gevolg is van de politiek van Israël en zijn bondgenoten, inclusief de Europese Unie. De humanitaire en economische situatie op de Westbank en vooral in Gaza is desastreus.

De initiatiefnemers roepen in het manifest allen in de partij op te kiezen voor het recht van beide volken op een vreedzaam, veilig en volwaardig bestaan binnen een eigen staat. Dit recht kan alleen worden uitgeoefend als Israël een einde maakt aan de bezetting van Palestijns gebied en er een rechtvaardige oplossing komt voor het vluchtelingenvraagstuk.

Oorzaak en gevolg dienen van elkaar te worden onderscheiden: de onveiligheid van Israël is het resultaat van de bezettings- en annexatiepolitiek van Israël van de afgelopen tientallen jaren en niet andersom.

De partij zal daarom langs alle beschikbare wegen actief moeten bijdragen Israël ertoe te dwingen deze politiek, die op de duur ook existentiële risico’s voor Israël oplevert, te verlaten. Tal van betrekkingen tussen Israël en Nederland bieden de mogelijkheid druk uit te oefenen en Israël te houden aan de regels van het internationale recht. Ook Europa kan met een actieve steun van de sociaal-democraten een belangrijke rol spelen in het ombuigen van de neerwaartse spiraal. Niet voor niets zien de vredeskrachten in Israël in Europa een laatste strohalm om het tij te keren.

Wij willen voor het manifest binnen de partij brede ondersteuning verwerven. Daarmee willen wij politici en kader van de partij aanspreken op het doen van concrete stappen die een eind maken aan het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van Israël als het gaat om zijn politiek van bezetting en annexatie en het negeren van het internationale recht. De sleutel van de oplossing van de oplossing ligt bij Israël, de sterkste partij en bij zijn bondgenoten, die tot nu toe slechts eisen stellen aan de onderliggende partij, de Palestijnen.

Het gaat niet om “voor of tegen Israël”, het gaat om het naleven van het internationale recht en de fundamentele regels van onze wereldorde. Juist een partij als de onze moet daar pal voor staan, ook als het om Israël gaat.

Namens de initiatiefnemers

Bert Cremers
Max Wieselmann
e-mail: recht-in-het-midden-oosten@pvda.nl

http://recht-in-het-midden-oosten-pvda.nl/.

6 gedachten over “Doorbreek de stilte

  1. Ik ben geen lid van de PvdA ook niet van de SP. Maar ik betreur het ten zeerst dat CDA en VVD (zie Maxime Verhagen en Hans van Baalen) zo halstarrig pro Irael blijven en aan de ‘rechten’ van de Palestijnen voorbij gingen en gaan! Het is verschrikkelijk dat de onderdrukker en bezetter van de Palestijnen “De hand boven het hoofd wordt gehouden” Als de Palestijnen terroristen zijn hebben ze het van de zionisten geleerd,maar die voerden “strijd” in Palestina,terwijl ze er niet geboren waren. De Palestijnen strijden voor hun eigen Land-Huis en Haart. (Dit kwam niet aan bij: recht-in-het-middeb-oosten@pvda.nl) J.F.H.J.M. Verhagen Leiden

  2. Dank je Clara. Fijn om de namen te lezen. Ik zie collega Mies Westerveld er ook op staan, we hebben het wel eens over Gaza, ik zal dinsdag tegen haar zeggen dat ik erg blij ben met het initiatief.

  3. Nou dat werd tijd…

    Interessant wordt om te zien wat de P.v.d.A./C.D.A -regeerders er strakjes mee gaan doen en/of we er van hun kant überhuapt nog (meer) van zullen horen…

    Ik ben benieuwd…

  4. Onlangs hoorde ik Frans Timmermans nog zeggen dat er met Hamas niet gepraat moet worden. Ik heb hem een proefexemplaar van “DE Brug” naar hem toe laten sturen. Ook heb ik hem een brief geschreven met de vraag of hij zo onderdrukt wordt door de coalitiegenoten en/of andre organisaties zo, dat hij niet voor zichzelf mag spreken. Ik heb hem ook geschreven dat hij anders slecht op de hoogte is en dat hij dan (o.a.)deze weblog maar eens moet bezoeken en een aantal boeken moet lezen o.a. dat van Ilan Pappe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *