Gatenkaas

248bush_abbas_reu.jpg

Ferme taal van Bush. Het moet binnenkort maar afgelopen zijn met de bezetting, de Palestijnen moeten een eigen staat, en die staat mag niet bestaan uit gatenkaas. Even vergeten is dat de VS de belangrijkste financierder was van Israels oorlog tegen de Palestijnen, en er van het Palestijnse land, met steun en instemming van Bush eerst gatenkaas is gemaakt. Het is buitengewoon onwaarschijnlijk dat Olmert, of zijn opvolger, bereid is tot veel ‘concessies’.

Olmert en kwartpresident Abbas zijn in gesprek. Of daar nog wat uit zal komen is onduidelijk. Veel kan het niet zijn. Tot op heden was Olmert niet bereid tot enige ‘concessies’ anders dan het vrijlaten van wat gevangenen die daartoe eerst gevangen genomen waren, en het gedeeltelijk vrijgeven van belastinggeld dat al van de Palestijnen was. Zeker: Abbas mag zijn troepen trainen en kan rekenen op enige bewapening, als hij maar bereid is voor Israel als politieagent op te treden. Ondertussen gaan de invallen van het Israelische leger op de Westoever waar bijna niemand wat van hoort omdat de ogen gericht zijn op Gaza gewoon door, en ook Abbas heeft niet de macht om die tegen te houden. Evenmin als hij iets voor elkaar heeft gekregen op het gebied van een beetje meer bewegingsvrijheid. Er is nog niet één checkpoint verwijderd of geopend. De nederzettingenbouw gaat ook gewoon door. Dat de bouw van de muur nog niet af is, is niet om de Palestijnen terwille te zijn, maar omdat ultrarechts helemaal geen muur wil maar de gehele Westoever wil annexeren en de Palestijnen verdrijven.

Voor Gaza hebben noch Abbas noch Olmert noch Bush een oplossing. Het viel me op dat er op het NOS journaal ook zo over werd gesproken – een flinke verbetering – zelfs als Abbas en Olmert het een beetje met elkaar eens zouden worden, dan is er nog geen oplossing voor Gaza, niet voor de vluchtelingen, niet voor Jeruzalem.

We zullen zien. Ik ken Palestijnen die elke strohalm aangrijpen voor een aanval van optimisme, maar deze keer heb ik niemand gehoord die veel verwachting had van wat ze te wachten staat. Ondanks de ferme taal van Bush.

Op 26 januari wil een aantal Israelische groepen met een convooi naar Gaza. Als demonstratie tegen de isolatie en belegering van Gaza, en als poging om de Gazaanse bevolking praktische hulp te bieden in hun nood. Al heel lang mogen Israeli’s Gaza niet in, en op een enkele uitzondering na, mogen Palestijnen er niet uit. Dat de demonstranten Gaza in mogen is onwaarschijnlijk. Of de goederen de grens over mogen is ook de vraag. Maar hoe dan ook wordt het een demonstratie, met veel pers erbij. Hopelijk. Een financiele bijdrage voor de actie kan nog gestuurd worden. Zie hieronder.

img_0006.jpg

En voor een weergave van een gesprek tussen Gazaanse psychiater Eyad Sarraj en de mensen van Gush, zie hun weblog, hier.
Op de foto van links naar rechts: Eyad Sarraj, Uri Avnery en Adam Keller.

Binnen de PvdA zijn ook leden actief om hun partij er toe te brengen zich actiever en duidelijker op te stellen. Vandaag komt hun manifest uit. Zie het persbericht, hieronder.

400_0___10000000_0_0_0_0_0_physicians_gaza.jpg

En een verrassing: vier leden van de Israelische groep Phycisians for Human Rights zijn deze keer, met een verzameling hulpgoederen, wél Gaza ingelaten. Zie hier.

Een gedachte over “Gatenkaas

  1. Voordat ik dit stuk heb gelezen, heb ik gereageerd onder “Bush in Israël”. (In de lijn van het bovenstaande).

    Op het TV-journaal was ook een sceptische Palestijn (naam is mij ontschoten), die duidelijk maakte: Bush is begin volgend jaar weg. En dán?

Reacties zijn gesloten.