Berichten uit Israël/Palestina

gaza2.bmp

Vannacht weer drie Palestijnen gedood door ’targetted killings’, geen Hamas mensen maar van Fatah en het linkse Volksfront. Hierboven een van de gebombardeerde auto’s. Nog steeds zegt het Israelische leger dat ze dat doen om het afschieten van Kassam raketten tegen te houden, hoewel het duidelijk is dat dat niet werkt. Ook gisteren werden er weer raketten afgeschoten vanuit de Gazastrook.

Yuval Diskin, hoofd van de Shin Bet veiligheidsdienst zegt dat er in 2006 en 2007 810 Palestijnen zijn gedood, waarvan ‘slechts’ 200 ‘niet gelieerd waren aan terroristische organisaties’. Dat betekent volgens hem dat het leger er in geslaagd is om 5% van de ‘militanten’ in Gaza te doden. Er moeten er nog 20.000 zitten, volgens hem. Hij is wel tevreden met dit bedrijfsresultaat.

Als ik even op mijn vingers reken – 5% in twee jaar, dan is het nog veertig jaar moorden en dan heb je ze allemaal gehad, er van uitgaande natuurlijk dat de jongens die nu hun vader of broer zien sneuvelen stil blijven zitten en niet op hun beurt ook ‘militant’ worden als ze oud genoeg zijn.

Haaretz heeft zijn eigen sommen gemaakt, en komt op een ander getal. Van de 816 ’targetted killings’ in de afgelopen twee jaar waren er 360 géén militanten. Volgens B’Tselem, de Israelische mensenrechtenorganisatie waren 152 van de slachtoffers onder de 18, waarvan 48 onder de 14. Hier.

Ander nieuws. Het is bekend dat Israel aan de lopende band Palestijns land confisceert om er huizen voor joodse kolonisten op te bouwen. Dat is tegen de Conventies van Geneve, maar daar trekt Israel zich niets van aan. Maar als het gaat om privébezit van Palestijnen is het zelfs tegen de wetgeving in Israel. En dat bleek onlangs het geval te zijn geweest.

De Palestijnse onteigende bezitters maakten er nooit werk van, deels omdat ze er geen fiducie in hadden door een Israelische rechtbank geloofd te worden, deels omdat schadevergoeding claimen er op neer zou komen dat ze afstand zouden doen van hun rechten, en zich neer zouden leggen bij een afkoopsom in plaats van hun land terug te krijgen. Voor het eerst zijn er nu onteigende landbezitters die zich met hun advocaten hebben gewend tot de Israelische rechtbank. Ze eisen 40 miljoen shekel (8 miljoen euro) plus toegang tot hun land, dat in beslag is genomen voor de bouw van de nederzetting Homesh op de Westoever. Een nieuwe vorm van verzet.

Het ministerie van Defensie is nu bezig om te proberen een regeling te treffen buiten de rechtbank om, want ze zijn bang dat als de Palestijnen winnen er een rij komt te staan van onteigende Palestijnen die geld eisen voor het land dat door het leger in beslag is genomen.

250barenboim_reu.jpg

Nog meer ander nieuws: de dirigent en pianist Daniel Barenboim, Israeli, heeft plechtig een Palestijns paspoort in ontvangst genomen. “Het lot van het Israelische en het Palestijnse volk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt hij. “We zijn gezegend – of vervloekt – om met elkaar te leven. En ik verkies het eerste.”

Barenboim, eens de dirigent van het Chicago Symphony Orchestra richtte met zijn vriend Edward said het West-Eastern Divan Orchestra op, waarin jonge Israelische, Palestijnse en andere Arabische musici samen spelen. Pas ging een concert in Gaza niet door, omdat een aantal van de musici de grens niet over werden gelaten.

(Foto’s en nieuws uit Haaretz)

4 gedachten over “Berichten uit Israël/Palestina

  1. Voor wie meer van Barenboims projecten wil weten, hier info:

    Het uitgangspunt van Daniel Barenboim is niet zozeer dat hij vrede een kans wil geven door muziek, maar dat hij muziek een kans wil geven door vrede. Hij richtte daarvoor in 1999 met de schrijver Edmund Said de Barenboim-Said Foundation op, waaronder intussen verschillende internationale projecten vallen:
    * West-Eastern Divan Orchestra
    * Academy for Orchestral Studies
    * Musical Education Project in the Middle East
    * Early Childhood Education Project

    Voor het project in Palestina, de Free International Music School loopt al sinds jaren een ondersteuningsfonds, Music Fund, dat bijvoorbeeld muziekinstrumenten inzamelt.

    Kijk hier naar een smakelijk verslag met foto’s van de start van de Free International Music School.

  2. Legitiem natuurlijk alleen als je de zaak eenzijdig vanuit Israel bekijkt. En je maar even vergeet dat de Palestijnen nog meer reden hebben om zich tegen Israelische aanvallen te verdedigen, en je vergeet dat volgens internationaal recht elke bevolking het recht heeft zich tegen bezetting te weren, en je ook nog overslaat dat executies zonder proces tegen de Conventies van Geneve zijn, maar ach, wat zal ik mezelf voor de duizendste keer herhalen.
    Je zou je toch even voor moeten stellen dat de Palestijnen dezelfde militaire middelen hadden als Israel en die ook nog zouden gebruiken, elke dag zo’n stuk of vijf hooggeplaatste militairen met bloed aan hun handen om zeep zouden helpen, met medeneming van wat familie en omstanders. Wat zou de wereld doen als er dagelijks Palestijnse tanks Israel binnenreden, huizen verwoestten, oogsten verpletterden, Israeli’s opsloten, ze de toegang tot ziekenhuizen weigerden, wanneer er dagelijks Palestijnse gevechtshelicopters boven Tel Aviv hingen om af en toe een paar bommen te laten vallen, zou dan ook iedereen roepen ja maar die Palestijnen moeten zichzelf toch verdedigen, dat is toch legitiem. Dacht het niet.

  3. Mensen ombrengen zonder proces is een oorlogsmisdaad. De Duitsers schoten ook willekeurig mensen dood waarvan ze zeiden dat het verzetsmensen waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *