Palestina Israël, berichten

061119agaza-004.jpg

In december 2006 interviewde ik minister Rafiq al Husseini, het hoofd van de President’s Office, toen nog in Gaza. Hier. Het viel me op hoe openlijk hij praatte over het falen van Fatah, en wat er moest gebeuren aan interne reorganisatie. Sindsdien nam Hamas de macht over in Gaza, en Husseini vertrok met de top van Fatah naar Ramallah. Bij Bitter Lemons een interview met hem over de situatie, hier.
En een bericht in Haaretz, dat Fatah nu ernst maakt met de interne democratisering die Husseini destijds voor ogen stond. Hier.

Uri Avnery schreef zijn wekelijkse stuk over de vraag hoe Israel nu verder moet. (Integraal hieronder in het Engels) In de jaren sinds hij als jonge man actief was in de ondergrondse zionistische beweging Irgun heeft hij een studie gemaakt van bevrijdingsbewegingen. Zijn conclusie: met een leger kun je nooit winnen van een opstandige bevolking. Elke bevrijdingsbeweging die in staat is de ‘hearts and minds’ van de bevolking voor zich te winnen, is met militaire middelen niet te verslaan. Een generaal kan zoveel mogelijk opstandelingen doden, maar de bevolking die zich identificeert met de martelaars, zal daardoor de opstand alleen maar meer gaan ondersteunen. Collectieve straffen versterken de haat tegen de bezetter, en voor elke dode leider staan er nieuwe op. De Israelische leiders zijn niet dommer dan al hun voorgangers, zegt Avnery, de Hollanders in Indonesie, de Britten in Palestina, de Fransen in Algerije, de Amerikanen in Vietnam, de Russen in Afghanistan. Misschien dat de Israelische generaals denken dat ze slimmer zijn dan al die ‘goyim’ die hebben verloren en zich terug moesten trekken, maar de werkelijkheid is dat ze in al die jaren militaire actie tegen de Palestijnen de opstand en de bevolking niet hebben kunnen breken.

Toen Yassir Arafat destijds de ‘hearts and minds’ van het Palestijnse volk won, en het verenigde in een brandend verlangen om van de bezetting af te komen, was de strijd voor Israel in feite verloren. Als we wijs waren geweest, zegt Avnery, hadden we toen begrepen dat het tijd werd voor een overeenkomst met hem. Maar onze politici en generaals waren niet wijs. We gingen door met doden, bombarderen, verwoesten en verdrijven, in de futiele hoop dat een kleine extra slag de vijand nu definitief op de knieen zou dwingen. En wat er altijd gebeurt: als een bevrijdingsbeweging niet wint, vormt zich daarnaast een nog radicalere bevrijdingsbeweging. Een koloniaal regime dat niet op tijd een overeenkomst heeft gesloten met een gematigde beweging, zit uiteindelijk opgescheept met een meer extreme beweging, en krijgt het dus alleen maar moeilijk om een punt te zetten achter de strijd en zich terug te trekken.

Je zou kunnen lachen om die pathetische hulpeloosheid van onze politici en generaals, die maar rond rennen zonder te weten waar de oplossing vandaan moet komen, als de tragedie ervan niet zo ernstig was, zegt Avnery. Wat moeten we doen? Ze allemaal uithongeren? Dat heeft al geleid tot het neerhalen van de muur bij de grens tussen Gaza en Egypte. Nog meer leiders vermoorden? We hebben Sheik Ahmed Yassin al vermoord en nog een lijst anderen. Dan maar weer een grote operatie inzetten en de gehele Gazastrip opnieuw bezetten? Hebben we al twee keer gedaan. En deze keer stuiten we op een beter getrainde en bewapende guerilla, die nog meer dan voorheen geworteld is in de bevolking. Elke soldaat, elke tank, wordt een doelwit. De jager wordt prooi.

Dus wat kunnen we doen wat we nog niet geprobeerd hebben? Wat alle bezettende regimes hebben moeten doen in alle landen waar de bevolking in opstand kwam: een politieke deal sluiten waar beide kanten mee kunnen leven en wegwezen.

Avnery’s stuk, compleet hieronder.

(First I go back to an interview with mr. Al Husseini from the Fatah, the Presidents Office, that I held in Gaza in december 2006. I made a link to a recent interview, in Bitter Lemons, and to an article in Haaretz that says Fatah in Ramallah has started making internal changes. If you want to read the articles, push the last two red words “hier”.

Then I introduce Uri Avnery, he is from Gush Shalom, one of the leaders who made this tripto the Erez border with parcels for Gaza. As a very young man of 15 he was in the Zionist underground Irgun – he says: ‘I was a terrorist’ – then slowly he changed his mind, and he was the first Israeli to go talk with Abu Amar openly and acknowledge the PLO when it was still forbidden. He is now over 80, and still going strong. I do not always agree with him completely, but I think he is a wonderful man. What he says: no army has ever been able to conquer a liberation movement, that has won ’the hearts and minds’ of the people. So Israel should have been wise and made a deal with Abu Amar, when it was still possible. Instead the politicians and generals have been stupid, and now they don’t know what to do: if they starve the population of Gaza the people will break down the wall. More killing of leaders will only make more leaders and the hatred of the people. Occupying Gaza again: they did it before, and now the liberation movement is more radical and has more weapons. In the end, says Avnery, there is no solution but to do what all occupying and colonial regimes had to do: make a deal and get out.
Let’s hope he is right. His article is below this one)

8 gedachten over “Palestina Israël, berichten

  1. Dag,

    Ik las het interview met mr. Husseini.

    Hij meldt, nadrukkelijk, “Hamas begon de coup”. IK denk dat dit feitelijk juist is. MAAR. MAAR. Tegen wie? Kan een gekozen meerderheid een coup plegen? De EU had aan de zuidgrens van Gaza het grens-monitoring-project. EU-ambtanaren zelf geven aan dat ze getrainde en bewapende Dahlan-milities de Gaza-strook binnenlieten, “na een telefoontje van Israel”. Dahlan-milities, gelieerd aan Fatah. Getraind en bewapend door… ??? Ik vind het jammer dat mr. Husseini dit niet vermeldt.
    Ik weet niet of hij dit niet niet wil, of niet kan.
    Bitterlemons is “onafhankelijk” , maar gefinancierd door EU.

    Fatah-Hamas is een ingewikkeld onderwerp; maar de informatie over de EU-grens-monitoring heb ik uit verschillende, betrouwbare bronnen.

  2. Hoi Fennie, als het er om gaat ‘wie er is begonnen’ en wie er uiteindelijk het meest verantwoordelijk is dat het tot zo’n scheiding is gekomen, hebben beide partijen boter op hun hoofd, denk ik. Wat ik er van weet. En het is in ieder geval wel waar dat de Dahlan milities bewapend en getraind werden door Israel. Dus helemaal met de billen bloot gaat meneer Husseini niet, maar ik vond het interessant genoeg om naar te verwijzen.
    Zoals er binnen Hamas stromingen zijn, zijn die er binnen Fatah ook. Van Dahlan wordt gezegd dat hij is uitgeweken naar Egypte. Het was zeker de stroming binnen Fatah die er toe heeft bijgedragen dat veel mensen zich van Fatah hebben afgekeerd. Ik schatte al Husseini in op de redelijke, zelf-kritische kant, vandaar.

  3. http://www.stopoorlog.nl/content/view/159/31/

    ZATERDAG 23 FEBRUARI 2008: GAZA OPEN – MUREN SLOPEN
    Protestmanifestatie Den Haag: Stop het beleg van Gaza / Solidariteit met de Palestijnen
    Israel blokkeert de Gazastrook en laat meer dan 1 miljoen Palestijnse burgers kreperen. Na een korte uitbraak is de grens met Egypte weer gesloten. Honderdduizenden burgers vrezen dat het licht ieder moment weer uitgaat en de voorraden zullen opraken. Ondertussen laat Israel de hulpgoederen voor Gaza niet toe. De roep om internationale solidariteit en protest is nu groter dan ooit. Ook in Nederland willen we onze stem laten horen.

    GAZA OPEN: MUREN SLOPEN
    Stop het beleg van Gaza
    Solidariteit met de Palestijnen

    Zaterdag 23 februari 2008
    Protestmanifestatie met sprekers en muziek
    13:00-15:00 Buitenhof Den Haag

    Israel blokkeert de Gazastrook en laat meer dan 1 miljoen Palestijnse burgers kreperen. In december heeft Israel met dagenlange luchtaanvallen meer dan 70 mensen gedood, waaronder veel vrouwen en kinderen. Tot overmaat van ramp sloot Israel ook de elektriciteit af in het overbevolkte Gaza.

    Het was hoopgevend dat deze impasse een onverwachte wending kreeg toen de bevolking, uit wanhoop en niet langer wachtend, het heft in eigen handen nam: tienduizenden Palestijnen braken door de muur aan de Egyptische kant en stroomden naar buiten. ‘Als Gaza de grootste gevangenis ter wereld is, dan is dit de grootste gevangenisuitbraak’, zei een commentator van Al-Jazeera.

    De noodtoestand in Gaza staat niet op zichzelf. Ondanks vele loze woorden worden land, lucht en zee nog altijd door Israel gecontroleerd. De Apartheidsmuur en de bezetting in de Westelijke Jordaanoever houden ook de rest van de Palestijnen in een wurggreep. De internationale gemeenschap en de Nederlandse regering laten Gaza in het donker en de Palestijnen aan hun lot over.

    Na de korte uitbraak is de grens met Egypte weer gesloten. Honderdduizenden burgers vrezen dat het licht ieder moment weer uitgaat en de voorraden zullen opraken. Ondertussen laat Israel de hulpgoederen voor Gaza niet toe. De roep om internationale solidariteit en protest is nu groter dan ooit. Ook in Nederland willen we onze stem laten horen.

    Demonstreer met ons mee op 23 februari!

    http://www.palestina-komitee.nl
    http://www.palestijnse-gemeenschap.nl
    http://www.internationalesocialisten.org

  4. Goed dat je het hebt opgestuurd, Herman. Ik ben nog in gevecht met mijn nieuwe Mac en krijg die flyers niet op mijn weblog. Maar zo gaat het ook.

  5. Anja. Al heel lang vraag ik mij af hoe het vroeger,dus voor 1948,in Palestina toe ging? Volgens mij was het daar echt niet het armzalig ‘gedoetje’wat de nodige mensen je doen geloven. Een van de vele kreten:’De joden hebben de woestijn vruchtbaar gemaakt en meer!’ Jaffa en 80 duizend mensen verjaagd en gevlucht voor de terreur,zegt veel meer dan dat. Sinasappels en het ijzersterk merk “Jaffa”. Alles van de bewoners moest verdwijnen maar dat ijzersterke merk ‘Jaffa’is ingepikt en moest blijven (over merken recht gesproken!)De sinasappel teelt is zeer sterk uitgebreid en dat alles ten kostte van de verdreven Palestijnen en zonder vergoeding. Er zullen nog wel oude olijf en sinasappelgaarden zijn die de joden niet toebehoren. In Gaza wonen oude mensen die over hun jeeugd nog heel wat kunnen vertellen en oude foto’s hebben die ze misschien op hun vlucht hebben gered? Zij kunnen ook het oude verhaal vertellen. Is daar aan te komen? Ik had iets gelezen over een Tentoonstelling en dat is in het Tropenmuseum ‘Herinneringen aan een verdwenen vaderland’Begint 1 maart a.s. tot 4 januari 2009. Jk ga in ieder geval kijken. J.F. Verhagen

  6. Je kunt beginnen met het boek van Tineke Bennema, over de grootvader van haar Palestijnse man. En er zijn meer historische boeken, een belangrijk standaardwerk is van Walid Khalidi, All that remains. Ik heb net een boek gelezen van een andere Khalidi, Rashid, The Iron Cage, waarin ook veel over de periode voorafgaande aan 1948. Palestina was toen een land met een bloeiende landbouw, met intelligentsia in de steden, met een hoger opleidingsniveau dan in andere Arabische landen, met handel en export en een groeiend nationaal besef en een uitgesproken wil tot onafhankelijkheid. Zonder het zionisme was er zonder twijfel een Arabisch land Palestina gekomen. Ik kom nog terug op dat boek, het is erg interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *