Wees niet bang

sp-congres-2007-49-28.jpg

Te gast: Tiny Kox, fractievoorzitter voor de SP in de Eerste Kamer. Zijn bijdrage aan de Wilders-special van SPanning.

WEES NIET BANG

Bang is Geert Wilders niet, een bangmaker wel. Hij neemt geen blad voor de mond als anderen hem (mond)dood willen maken. Dat siert hem. Maar tegelijk maakt hij wel veel mensen bang. Zoals Nederlandse moslims, van wie Wilders vindt dat zij met ‘hun’ opvattingen hier beter kunnen wegblijven en, voor zover ze hier zijn, hun geloof beter kunnen opgeven of anders maar moeten weggaan. ‘Met vliegtuigen, luchtballonnen, raketten, verzint u het maar. Het kan allemaal’, zegt Wilders stoer tegen de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Daarmee maakt hij veel mensen die zich burger van ons land én moslim voelen, bang. Bang voor wat komen kan.

Veel moslims (samen vijf procent van onze bevolking) die Wilders de keus geeft tussen assimileren – ‘bekeren’ – of wegwezen, zijn mensen voor wie het leven al onzeker genoeg is. Ze zijn vaker laag opgeleid en staan dus vaak vooraan als de klappen vallen wanneer de kapitalistische wereldeconomie weer eens sputtert. Dan zit je echt niet te wachten op de dreigementen van Wilders en zijn aanhang, van wie je het vuilnis mag ophalen, de stations mag poetsen, de bureaus mag schoonmaken, de wegen en televisiekabels mag aanleggen, de ramen mag zemen en de riolen mag repareren, maar die jou desalniettemin toch liefst zo snel mogelijk kwijt zijn – omdat zíj bang zijn van jóú!

Toch is het zo. De kleine tien procent van de Nederlandse bevolking die momenteel met Wilders wegloopt, ís bang. Bang voor wat komen kan, bang vooral voor wat hén overkomen kan. Welvaartsverlies, werkloosheid, woningnood. Bang voor waar het met ‘hun’ Nederland naartoe moet als er meer mensen bij komen die van zichzelf een onverstaanbare taal spreken, uit een ver land komen en een vreemd geloof hebben. De Wilders-stemmers zijn bang dat ‘wij’ straks naar ‘hun’ pijpen, van die nieuwkomers, van de moslims, moeten dansen. Ze zijn zó bang straks door ‘hun’ geregeerd te worden, dat ze nu de angst over hunzelf laten regeren en alle problemen die ze tegenkomen automatisch koppelen aan ‘hen’, de moslims, hoe onzinnig ook. Van terroristische dreigingen en onveiligheid in de buurt tot te hoge belastingen en vermaledijde files en alle andere zaken waarvan zij zich het slachtoffer voelen en waarvoor ze een schuldige zoeken.

Anderhalve eeuw geleden waren heel wat Nederlandse protestanten bang. Bang voor de Nederlandse katholieken. Bang dat die, met hun grote gezinnen, vanuit hun eigen provincies en eigen wijken, de baas zouden gaan spelen in heel Nederland. ‘Papen’ lazen hun missen in een onbegrijpelijke taal en hanteerden rare religieuze rites. Ze hadden thuis prentjes op de schouw staan van hun leider, de Paus van Rome, die vreemde buitenlandse machthebber aan wie ze onvoorwaardelijk trouw leken te zijn. Ze lazen de Bijbel niet zelf maar lieten zich daarover alles wijs maken door bisschoppen, pastoors en kapelaans, die allemaal door Roomse instituten opgeleid werden. Protestanten eisten een eed van trouw aan de Grondwet van katholieke bisschoppen. Katholieken vonden protestanten afvalligen en joden vonden ze Jezus-moordenaars. Wie niet katholiek was, kwam in de hel. Nu, 150 jaar later, werken protestanten en katholieken en joden samen, ook politiek, sommigen in het CDA, anderen in de SP of een andere partij. Hun geloof inspireert hen daarbij in plaats dat het hen isoleert. Zo is het ook met moslims. Ze zijn er in alle maten en soorten en vinden hun eigen weg.
Wees niet bang – voor elkaar.

Tiny kox
SP-Eerste Kamerlid

3 gedachten over “Wees niet bang

  1. “Men lijdt het meest van het lijden dat men vreest”. Zeker, maar hoe kunnen we al die bange mensen vertellen dat ze helemaal niet zo bang hoeven te zijn als zelfs de overheid niets anders gedaan heeft, na 9/11, om de bevolking angst aan te jagen? Zelf probeer ik, nog lang niet altijd succesvol, overigens, het zinnetje: “wat is het ergste dat er kan gebeuren?” te hanteren. Meestal is het eigenlijk iets dat alleen jammer is dan en daar kan je ook nog wel mee leven. Een afwijzing is naar, maar niet het einde van de wereld. Zakken voor je examen evenmin. Ergens moeten blijven wonen waar je beslist weg wilt i.v.m. bijvoorbeeld luidruchtige en asociale buren is al minder, maar ook dat kan worden opgelost, al duurt het langer dan je wilt. Het komt echt maar zeer zelden voor in ons land dat je angsten volledig gerechtvaardigd zijn. Zelf ben ik begonnen met meer NLP-oefeningen en ik merk dat ze werken. Maar of we al die andere mensen ook daarvan kunnen overtuigen?

  2. Het vremde is, dat degenen, die dagelijks proberen ons angst aan te jagen altijd in het meervoud spreken:
    WIJ worden dagelijks bedreigd op straat.
    OuderEN durven `s avonds miet alleen de straat op.
    ONZE normen en waarden.
    Een betere toekomst voor ONZE kinderen.
    Kortom zij pretenderen namens geheel “autochtoon” Nederland te spreken. Ik ben het ovrigens met Hirsch Ballin eens, dat autochtoon een rotwoord is, maar ik heb nog geen beter woord bedacht. Ik denk overigens, dat hij, als hij deze woorden toch wil afschaffen, hij ook maar eens aan de termen zwarte en witte scholen moet denken.

  3. Prima artikel met helaas een fout, het is niet anderhalve eeuw geleden dat de angst voor Katholieken een grote rol speelde, voor de oorlog was dit nog de gewone gang van zaken, zelfs koningin Wilhelma was, zacht gezegd, niet zo dol op Katholieken, ook niet op socialisten maar dat terzijde, trouwens heb zelf nog na de oorlog meegemaakt dat een heel dorp in rep en roer was omdat er een Katholiek gezin kwam wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *