De wijk in met de SP: ’t Blijvertje

asse-370.jpg

In de Oosterparkbuurt is het de wooncorporatie Ymere die bezig is met renoveren. Dat wil zeggen: een blok woningen aanpakken, slopen of renoveren, en dat weer opleveren met een flink hogere huur dan wel in gesplitste koopwoningen voor de middenklasse. Ook hier dreigt een flink deel van de oorspronkelijke bewoners, die er nog zitten op huren die ze kunnen betalen, uit de buurt te verdwijnen.

asse-360.jpg

We gingen naar ’t Blijvertje, een tijd geleden gekraakt, en nu een bruisend buurtcentrum van waaruit de aktie om behoud van de buurt wordt gevoerd. We spreken onder andere met Justus Uitermark, vrijwilliger in ’t Blijvertje, en buitengewoon deskundig en welbespraakt. Niet alleen heeft hij er op gestudeerd, maar hij heeft er vooral in de praktijk veel bijgeleerd, want om effectief in de clinch te gaan met wooncorporaties en stadsdeelraden moet je wel de moeite nemen om je door dikke rapporten heen te werken en de ondoorzichtige procedures door krijgen.

asse-362.jpg

Over ’t Blijvertje kregen we een introductiefimpje te zien: hier. En Justus zijn indrukwekkende website (wat een lijst publicaties) hier (Hij regageerde al bij de posting over de Dapperbuurt, en hij kan vragen beter beantwoorden dan ik)

asse-361.jpg

asse-366.jpg

asse-364.jpg

asse-369.jpg

asse-368.jpg

asse-367.jpg

asse-365.jpg

Het is er gezellig, en gemengd, zoals het hoort. Buurtbewoners komen langs voor een kopje thee, er is ’s avonds vaak muziek of een ander programma (ik ga er ook nog eens heen om over Palestina te vertellen) over dag zit Assadaaka er, die onder andere mensen helpt met de burocratie en het invullen van papieren. Er zijn taal- en computercursussen.

Waar het om gaat: dat er 93 woningen gesloopt zouden moeten worden, volgens Ymere. Beweerd wordt dat de woningen in slechte staat zijn, dat sloop de enige optie is, en dat de bewoners inspraak hebben gehad en het daar mee eens zijn. Dat klopt dus niet, volgens de bewonersorganisatie. Er zijn veel te weinig mensen gevraagd wat ze willen, en dat de woningen allemaal te slecht zouden zijn om nog op te knappen geloven ze ook niet. Ze kunnen wel zien dat de wooncorporatie al langer sloopplannen had: er is al vele jaren niets meer aan het onderhoud gedaan, en leegkomende woningen zijn vaak aan mensen gegeven met een tijdelijk wooncontract – die krijg je er makkelijker uit. Nu zijn ze van plan om de stadsdeelraad onder druk te zetten om opnieuw een haalbaarheidsonderzoek te laten doen, en deze keer laten de buurtbewoners zich niet meer met een kluitje in het riet afschepen.

asse-363.jpg

Justus: Vogelaar moet ophouden met geld te vragen van de corporaties, want neem je dat aan dan willen die er ook wat voor terug, en dan krijg je een stedelijk beleid dat bepaald wordt door de corporaties in plaats van in samenspraak met de bewoners. En laten de corporaties zich weer richten op wat eens hun kerntaak was: sociaal wonen. En laten ze zich niet bemoeien met leuke interculturele plannen: dat de bewoners opeens moeten gaan ‘mengen’.

Er moet een werkelijk sociaal sociaal plan komen. Feit is nu dat er géén woningen worden opgeleverd die en opgeknapt en betaalbaar zijn voor de mensen die er al wonen. En de mensen wordt geen keuze gelaten tussen een betaalbaar en dan maar een beetje minder sjiek opgeknapt, zonder dubbele beglazing en een dure keuken, of vertrekken naar een buitenwijk.

asse-378.jpg

asse-373.jpg

asse-371.jpg

De bewoners willen samenwerken met een planbureau dat gewend is om met bewoners samen te werken – die zijn er. Maar er zijn ook nog altijd architecten die denken in steen en niet in mensen.

Het is er leuk, in ’t Blijvertje, en ik voel me weer teruggeplaatst in mijn ouwe activistenjaren, toen zich veel afspeelde in kraakpanden. En ik heb er plezier in om te zien dat buurtbewoners en deskundigen, allo en auto, mensen van verschillende leeftijden, samenwerken om hun buurt leefbaar te houden.

asse-375.jpg

asse-374.jpg

asse-376.jpg

asse-377.jpg

asse-379.jpg

Een interessant artikel: Over het beperkte nut van sociale menging, hier

8 gedachten over “De wijk in met de SP: ’t Blijvertje

  1. Beste Anja,

    Dank voor jullie bezoek en ook voor de lovende woorden!

    Nog een paar links:

    Bewonersvereniging “Dom Weg, Slim Blijven”: http://www.slimblijven.nl. Het avondprogramma van ‘t Blijvertje kan je vinden op: http://www.myspace.com/tblijvertje. Assadaaka logt hier: http://vriendschapassadaaka.web-log.nl/

    De demonstratie van 14 april waarover in het filmpje wordt gesproken is verplaatst naar 26 mei omdat de Derde Oosterparkstraat pas dan op de agenda staat: http://www.indymedia.nl/nl/2008/04/51567.shtml

    Het artikel in Ruimte & Planning waarnaar je linkt is nog wel actueel maar dit stuk is actueler: http://www.justusuitermark.nl/Documents/uitermark-cahiers-2007.doc

    Met groet, tot ziens,
    Justus

  2. Soms ben ik stiekum een beetje jaloers op die Amsterdammers, die zoveel strijdbaarder zijn dan de Rotterdammers. Het lijkt wel of ze hier murw geslagen zijn. Overigens zijn corporaties simpelweg verplicht om met ALLE huurders te gaan praten als er gesloopt, c.q. gerenoveerd gaat worden. Maar dat heeft met het Sociaal Plan te maken. Ik ga er van uit dat ook dat in Amsterdam goed geregeld wordt en dat zulke dingen er ook in zullen staan. Jullie zijn goed bezig! En het ziet er erg gezellig uit daarzo… 😀

  3. Justus, sociale woningcorporaties zijn toch ’toegelaten instellingen’ die zich hebben te houden aan wet- en regelgeving? Denk je dat de huurders dan dáár iets mee kunnen doen, om die hegemonie van de woningcorporaties te stuiten of tenminste in goede banen te leiden? We maken hier ook zo vaak mee dat ze gewoon hun eigen gang gaan. Of er nu sloopvergunningen e.d. zijn afgegeven of niet, het lijkt ze geen bal uit te maken? Heel frustrerend… 🙁

  4. beste Lydial,

    het gebeurt wel vaak dat corporaties een standje krijgen maar dat ze toch door kunnen gaan omdat de overheid wil dat het beleid wordt uitgevoerd of omdat ze de relatie met de corporaties warm willen houden (wat noodzakelijk is om bv de Vogelaaraanpak te financieren en uitvoeren).

    Het is hoe dan ook heel verstandig om een goede advocaat te nemen, liefst met een groep. De bewonersvereniging in Vreewijk klinkt goed georganiseerd, dus ik denk dat zij er wel een hebben. Ben je al bij hen aangesloten?

    Ik weet weinig over de situatie in Vreewijk maar wat ik hoor is tamelijk dramatisch. Er is al heel veel ervaring met het breken van de hegemonie van de corporaties (en het beleid). Je kan daarover lezen in het handboek op de website van Sash. Wat zij geloof ik niet noemen maar wat wel heel belangrijk is, is dat je via moties in de raad nog veel gedaan kan krijgen. Als de plaatselijke partijen een beetje meewerken, kan je zo alsnog afdwingen wat jullie tot nu toe onthouden wordt. Je begint natuurlijk met een achterstand maar dat is altijd zo. Het voordeel is dat huurders in Nederland relatief goede bescherming hebben en een effectieve actiegroep kan daardoor vaak een goede uitkomst afdwingen.

    Succes ermee en ik ben benieuwd naar de vooruitgang. Als je specieke vragen hebt, mail me (zie website voor mailadres).

  5. Enorm bedankt voor de geweldige verslagen en de fantastische foto’s, Anja. Jammer dat er dit keer geen “wordt vervolgd” onder staat.

  6. Soms denk ik wel eens: Laat dat geld van de corporaties toekomen aan de huurders die al die jaren teveel hebben betaald in de vorm van huurverlaging of een eenmalige uitkering. Dat hebben de huurders/bewoners betaald en meer dan betaald. Verloren koopkracht netto in het handje van de huurders/bewoners terug. En wegwerken achterstallig onderhoud, zoals het hoort. Eventueel probleembewoners/gezinnen uit huis plaatsen indien zij zich dermate asociaal blijven gedragen dat ze zich in hun buurt onhoudbaar maken. Het handhaven van de openbare orde is voor politie/justitie en het creëren van leefbaarheid is voor de politiek.

  7. Sympathiek idee, Peter. Maar de mensen die dat geld het meeste nodig hebben, moeten rondkomen van een uitkering. En dan wordt elke cent die ze ontvangen bovenop de uitkering gewoon verrekend met die uitkering. Conclusie: uitkeringsgerechtigde ziet er geen cent van en de uitkeringsinstanties varen er wel bij. 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *