Kritische Israëli’s over 60 jaar Israël

eajg-israel-60-jaar-defdef.gif

De andere kant van zestig jaar Israel: twee manifestaties in Nederland. Witnessed from within is een filmfestival in de Balie. En ook Een Ander Joods Geluid heeft twee avondprogramma’s met interessante mensen. Eerst EAJG, dan het filmfestival.

Op 8 mei 2008 is het 60 jaar geleden dat Israël zich onafhankelijk verklaarde. In het kader hiervan vinden er zowel in Israël als daarbuiten vele festiviteiten plaats.
Een Ander Joods Geluid en het Steuncomité Israelische Vredesgroepen en Mensenrechtenorganisaties (SIVMO) presenteren tijdens deze viering het andere Israël, het Israël vertegenwoordigd door de diverse mensenrechten- en vredesgroepen die een andere Israëlische politiek voorstaan, een politiek die daadwerkelijk vrede en veiligheid in de regio kan brengen.

In de periode van 5 tot en met 16 mei, rondom de viering van Jom Ha-atsmaoet (de Israëlische Onafhankelijkheidsdag), zullen acht vertegenwoordigers van deze vredes- en mensenrechtengroepen Nederland bezoeken. Ze zullen hier met het Nederlandse publiek en de Nederlandse politiek in gesprek gaan en een pleidooi houden voor een andere Israëlische politiek. Zij vragen hiervoor steun van Nederland en Europa.
Op deze manier willen Een Ander Joods Geluid en SIVMO duidelijk maken dat er ook een ander Israël bestaat waarvan de stem gehoord moet worden!

Lees ook onze brochure met uitgebreide informatie over beide bijeenkomsten.

Reserveren via eajg@xs4all.nl of via 020 6795850 onder opgave van ‘Amsterdam’ of ‘Utrecht’ (of beide!)

wfw2.jpg

Israël lijkt een land waarin de Nakba niet plaatsgevonden heeft. Zij ontbreekt in de Israëlische geschiedschrijving, haar sporen zijn gewist uit het landschap.

Israël weigert om met het verleden in het reine te komen. De Israëlische samenleving is gemilitariseerd, de rechten van niet-joodse minderheden staan ernstig onder druk. Sinds 1967 is Israël bezetter van miljoenen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Kritische filmmakers uit Israël belichten deze schaduwkanten, die een zware menselijke tol blijven eisen. Het filmfestival Witnessed from Within biedt hen een podium. Zij brengen Israëlische en Palestijnse burgers in beeld die zich niet bij afscheiding, intimidatie en onrecht neerleggen. Sommige van deze burgers betalen hiervoor een hoge prijs.

Het festival opent op 14 mei met de Nederlandse première van “Flipping Out”, de nieuwe film van Yoav Shamir en het vervolg op zijn bekroonde film “Checkpoint”. Flipping Out gaat over de odyssee van Israëlische jongeren die na hun militaire diensttijd naar India vertrekken, grote hoeveelheden drugs gebruiken en in veel gevallen doordraaien.

Yoav Shamir is bij de première van “Flipping Out” aanwezig en zal na afloop vragen beantwoorden. Na de vertoning van “Citizen Nawi”, “To See if I’m Smiling” en “The State of Israel vs Tali Fahima” gaan hoofdpersonen uit deze films in gesprek met het publiek.

Witnessed from Within wordt georganiseerd door Gate48 en United Civilians for Peace, in samenwerking met Cinema de Balie en Eutopia.

Programma:
Wo 14 mei 20.00 Flipping Out (Nederlandse première)
Do 15 mei 20.00 To See if I’m Smiling
Do 15 mei 22.00 Izkor: Slaves of Memory
Vri 16 mei 20.00 Citizen Nawi
Vri 16 mei 22.00 Paradise Lost
Za 17 mei 20.00 The State of Israel vs Tali Fahima
Za 17 mei 22.00 Who is Mordechai Vanunu
Zo 18 mei 20.00 Since You Left
Zo 18 mei 22.00 Jenin Jenin

Kaarten

Kaarten kopen en reserveren kan van 17.00 uur t/m 21.00 uur of tot aanvang van het programma bij de Balie: Kleine Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam, tel. 020-55 35 100.

Zie voor meer informatie: www.gate48.org/ hier

3 gedachten over “Kritische Israëli’s over 60 jaar Israël

 1. de rechten van niet-joodse minderheden staan ernstig onder druk.unq.

  Welke rechten bedoel je dan ?, en hebben de Palestijnen in eigen gebieden dan meer rechten?, en hoe zit het met de rechten van christenen in de Palestijnse gebieden?.

 2. Maak je huiswerk, Dino. Het staat echt al tig keer op dit weblog:
  a. Binnen Israel hebben niet-joden, lees Palestijnen, geen gelijke burgerechten.
  b. Palestijnen in de Palestijnse gebieden leven onder Israelische bezetting, inclusief de christelijke Palestijnen, en hebben dus zelf niet eens minimale burgerrechten.
  Ga eens naar een film of een avond, zoals hierboven aangekondigd, niet slecht voor je algemene ontwikkeling.

 3. Hallo Anja zou je het programma van 7 mei in desmet hierbij kunnen zetten?
  Programma 7 mei

  Het andere Israël bestaat!

  Plaats: Studio Desmet, Amsterdam, Plantage Middenlaan 4

  Aanvang: 20:30

  Op 7 mei presenteren Een Ander Joods Geluid en SIVMO het andere Israël in studio Desmet in Amsterdam. Vier vertegenwoordigers van Israëlische vredes- en mensenrechtenorganisaties zullen aanwezig zijn om te laten zien dat er een ander Israël bestaat, en zullen hun ideeën en activiteiten presenteren. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

  Deelnemers:

  Nurit Peled van the International Committee on Education and Occupation (ICEO)
  Esther Goldenberg van Zochrot
  Suleiman Al Hamri van Combatants for Peace
  Elik Elhanan van Combatants for Peace
  Midden-Oostendeskundige Ruud Hoff zal de avond leiden. De voertaal tijdens het programma zal Engels zijn.

  Inloop 20:00

  Programma 20:30 – 22:30

  Napraten 22:30 – 23:00

  De avond zal muzikaal worden begeleid door de Ot Azoj Klezmer Band, en er kan nagepraat worden onder het genot van een drankje en een hapje.

  Entree € 5,–

  groet
  Jacqueline

Reacties zijn gesloten.