40.000 dode kippen

Al Zeitoen, een vrouw die haar huis kwijt is

Dagelijks krijg ik een deprimerend lijstje door met wat er in de afgelopen 24 uur in Palestina heeft plaatsgevonden aan invasies, vernielingen, razzia’s, verwoestingen, doden en gewonden. Op een gewone dag worden minderjarigen opgesloten, kinderen verwond – we tellen gisteren negen aanvallen, op de grond en vanuit de lucht, 28 razzia’s, 27 mannen meegenomen, 3 mannen mishandeld, 15 gewonden, een rustige dag: geen doden gisteren.

In Kalkiliya op de Westoever raakten negen kinderen gewond toen het leger een aanval deed op het stadje. Om half vier ’s nachts drongen ze binnen, bezetten een aantal gebouwen waar scherpschutters werden gestationeerd op de daken, en vielen grondtroepen huizen binnen. Daar stalen ze drie computers, een mobieltje, gouden sieraden en geld. De troepen bestormden een school, sloegen daar de boel kort en klein, namen zeven mensen mee, vernielden vier taxi’s en verwoestten een deel van een huis.

Een van de activiteiten van het leger bestaat uit het vernielen van het laatste beetje landbouw in Gaza. In Al Zeitoen, een veel geplaagde wijk, (zie hier en hier) trok het leger bij zonsopgang opnieuw binnen met tanks en bulldozers, terwijl gevechtshelicopters in de lucht hingen. Toen ze op weg gingen om het nabijgelegen bouwland te verwoesten stuitten ze op verzet van de plaatselijke militia’s. Er zijn (nog) geen doden gevallen. Tegelijkertijd vond er een invasie plaats in Rafah, in het zuiden. Ondanks het verzet lukte het om wederom een deel van het bouwland te vernielen. Ze bleven tot vanochtend.

Op 12 mei reden in de vroege ochtend de bulldozers en tanks Rafah binnen, en verwoestten daar een kippenfarm. Eieren zijn nog een van de weinige redelijk betaalbare proteinerijke levensmiddelen die in Gaza zelf worden geproduceerd, nu vlees niet meer te betalen is en de vissers zo aan banden zijn gelegd dat de vis voor gewone mensen veel te duur is geworden. De eigenaar, Nasser Jaber sliep op dat moment thuis. Jabber is niet bij het verzet, heeft geen politieke functie, de enige reden die het leger kan hebben gehad om doelbewust de kippenfarm te verwoesten was om de Gazanen te beroven van hun laatste middelen om in eigen onderhoud te voorzien.

080528-pchr-jaber.jpg

Veertigduizend levende kippen werden vermorzeld onder het puin en het geweld van de bulldozers en tanks. En van de schuren bleef overeind, maar de kippen die over zijn leggen van de schrik nauwelijks eieren. De farm produceerde dagelijks 45.000 eieren, dat zijn er nu nog 2000, en Nasser Jaber, die met zijn broers vele jaren heeft geinvesteerd om zijn bedrijf op te bouwen is bijna alles kwijt – en is bang dat het leger terugkomt om ook de laatste schuur te vernielen. Ze waren er al eerder, in Rafah, twee en een halve kilometer van de Israelische grens vindt ongeveer eens per maand een invasie plaats, het leger vernielde al een keer een muur en de watertanks. Op kilometers afstand van de grens durven veel boeren nu niet meer hun land te verbouwen, en liggen de velden er bij als een dor maanlandschap.

Vijftien kilometer van de vernielde kippenfarm vandaan werd vorige week een kleine cementfabriek verwoest. Ook dit was een familiebedrijf waar al het geld van de familie in was geinvesteerd. Veertig mannen die er werkten zijn nu bovendien hun baan kwijt.

Bron: hier.

16 gedachten over “40.000 dode kippen

  1. Ik word hier alleen maar verdrietiger om. Waarom komen deze berichten niet in alle Journaals in de Westerse wereld? Als die objectief berichten zou dat toch moeten? (jaja..weet ’t..blagh!)

  2. Gisteren kreeg ik van Kees Wachtendonk een bericht over die 40000 kippen en nu staat het bij Anja op haar weblog. Ik heb het direct uit geprint en aan mijn vrouw laten lezen en die begon al meteen van daar kan ik toch niets aandoen. Lees het toch maar en na ’n tijdje hoorde ik haar zeggen dat ze het gelezen had. Mijn opmerking was ‘dit is geen holocaust dus geen vergassing maar het is hemelschreiend’ en als ik even daar voor dat stukje met de minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen in Buitenhof zag en dacht dat hij ook aanhaalden dat hij toch ook wat voor ‘Gaza’ gedaan heeft met die bloemen over de grens te krijgen (als je dat op de TV zag en o.a. de beelden van schapen die de te ouden bloemen opvraten enz.wat is dat dan voor hulp?) in de Volkskrant stond enkele maanden terug “Verhagen vriend van Israel en kameraad van de Palestijnen’ Op internet kon ik onder de Vokskrant alleen maar vinden dat Verhagen vriend was van Israel en van de Palestijnen. Toch heb ik dat van vriend en kameraad van een zwager toe gestuurd gekregen. Volgens hem is vriend heftiger dan kameraad! In Buitenhof kwam dat ook terspraken ‘vriend van Israel en kameraad van de Palestijnen,op de vraag over ‘kameraad’ werd daar door lachen van Verhagen geen duidelijk antwoord op gegeven. Nu zit onze heer Verhagen in Israel mienekus te maken met de “lieve dames en heren Israeli’s”. Ik kan dit alles niet waarderen en spreek er dus “schande” van! J.F. Verhagen Leiden

  3. Onze vreselijk gggggrrrrristelijke minister van Buitenlandse Zaken, voor wie de mensenrechten heel hoge prioriteit hebben, overal ter wereld (maar nog steeds niet in Palestina…)is momenteel in Israel. Feestje vieren vanwege 60 jr Israel. Van deze selectief stekeblinde vertegenwoordiger avn Nederland hoeven we niets meer te verwachten. Kan ‘ie niet beter ophoepelen en plaats maken voor iemand voor wie internationaal recht en mensenrechten niet alleen papier zijn maar ook een morele maatstaf ?

  4. Het erge is dat iedereen het kan zien en dat iedereen het aan kan tonen: die Verhagen siert zichzelf met een mensenrechten-aura, maar als het er werkelijk op aan komt kijkt hij gewoon de andere kant op, en dat wij geen instantie hebben waar we hen gewoon wegens incompetentie en medeplichtigheid voor de rechter kunnen slepen. Toen hij in de Eerste Kamer weer eens uit kwam leggen waarom hij niet wilde praten met de Palestijnen van Gaza nam mijn collega me maar even mee om een kopje koffie te gaan drinken omdat hij het niet voor onmogelijk hield dat ik zou gaan schreeuwen of die man aan zou vliegen.
    Binnenkort mag hij samen met zijn aanzienlijk minder erge collega Koenders van Ontwikkelingssamenwerking in de EK zijn beleid op het gebied van mensenrechten komen verdedigen. Eric Smaling (SP) is goed op de hoogte van Palestina, en over de samenhang tussen de schendingen van mensenrechten en de onmogelijkheid om er nog iets te kunnen doen anders dan mensen te helpen te overleven – van enige opbouw is geen sprake meer. Dus zolang Verhagen zijn werk niet doet kan Koenders ook niet veel.
    Dan zal wel weer een lieve collega moeten proberen om mij in bedwang te houden, want ik voer het woord niet, en ik moet mij weer verbijten.

  5. Vanmorgen hoorde ik op de radio dat Verhagen wel anderhalf miljoen (of zoiets) zou schenken aan Palestina om de gevangenissen in Palestina op te knappen! Wat een genereus gebaar van onze minister van mensenrechten.

  6. Dit alles is toch volkomen in overeenstemming met wat te lezen valt bij “a change needs to come “.
    Hoe verblind moet je toch zijn om dergelijke misdaden te kunnen verrichten.
    Vergelijkingen mag je niet trekken. Duitsers beriepen zich op “befehl ist befehl”. Ik vrees dat de misdadigers die hier aan het werk zijn niet eens een “befehl” meer nodig hebben.
    En ja hoe iemand als Verhagen zich christelijk durft noemen.
    Hij maakt mijn godsdienst te schande.

  7. Zijn wij, westerse landen, in feite niet medeplichtig aan de situatie in Gaza?

    Hier ’n stukje uit ’n artikel van Omar Barghouti gepubliceerd op Global Research, 22 januari 2008:

    Princeton academic Richard Falk considered Israel’s siege a “prelude to genocide,” even before this latest crime of altogether cutting off energy supplies. Now, Israel’s crimes in Gaza can accurately be categorized as acts of genocide, albeit slow. According to Article II of the 1948 UN Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide, the term is defined as:

    “[A]ny of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such:
    (a) Killing members of the group;
    (b) Causing serious bodily or mental harm to members of the group;
    (c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part; …”

    Clearly, Israel’s hermetic siege of Gaza, designed to kill, cause serious bodily and mental harm, and deliberately inflict conditions of life calculated to bring about partial and gradual physical destruction, qualifies as an act of genocide, if not all-out genocide yet. And the EU is suspiciously silent.

    Link: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=7872

  8. Wij zijn absoluut medeplichtig aan de situatie in Gaza, Piet.
    We weigeren, althans, onze regering weigert, om in gesprek te gaan met de legale regering in Gaza, we doen mee aan de boycot die Israel en de VS opgelegd hebben (dat wil zeggen dat er wel noodhulp heengaat, maar dat er miljoenen euro’s verloren zijn gegaan omdat dat niet aan de regering wordt overgemaakt), we weigeren uitspraken te doen over de schendingen van internationaal recht en mensenrechten door Israel, hoewel we dat volgens ons associatieverdrag verplicht zijn.
    De lijst met schendingen is lang, en de volgens de Conventies van Geneve verboden collectieve straffen – want dat is wat er in Gaza gebeurt: de gehele bevolking wordt half uitgehongerd om de Hamas regering ten val te brengen, wat overigens niet gaat lukken – daar zeggen we niets van. Onze regering niet, de EU niet.
    Wij zijn dus medeplichtig aan de oorlogsmisdaden die daar plaats vinden.

  9. Natuurlijk houdt Israel zich niet aan de regels van internationaal recht. In de strijd tussen de leeuw en de rat zal de leeuw teneinde te overleven de regels van de rat moeten toepassen.

  10. Lesje internationaal recht, Hans. Dat is gebaseerd op het gegeven dat je in oorlogssituaties te maken hebt met een vijand, en dat je die vijand uiteraard haat en van alles beticht. Juist daarom, dat je te maken hebt met vijanden en niet met vrienden, is het internationaal oorlogsrecht ingesteld. De regels die zijn opgesteld, en die door Israel zijn ondertekend, zijn onder andere dat je geen burgers aan mag vallen, dat je niet met geweld land mag toeeigenen, dat je de bevolking die afhankelijk van je is niet mag hinderen in het verkrijgen van medische hulp, enzovoorts.

    De bezetting van de Westoever, van Oost Jeruzalem en van de Gazastrook zijn volgens het internationale recht illegaal, en bovendien, er is geen enkele reden aan te voeren waarom die bezetting heeft plaatsgevonden in het kader van de overleving van Israel: Israel had dat land helemaal niet nodig. En heeft dus een gigantisch verzet veroorzaakt van de mensen die daarmee hun laatste beetje land zien verdwijnen. En Israel roept vervolgens dat ze zich wel moeten verdedigen, tegen het verzet dat ze zelf hebben opgeroepen.
    Voor wie nog een beetje zijn verstand er bij gebruikt is het dus duidelijk dat Israel heel veel ellende over zichzelf heeft afgeroepen dat niet had gehoeven. Het zou al moeilijk genoeg zijn geweest als ze het bij die 78% hadden gelaten, maar nu maakt Israel het zelf onmogelijk dat er nog vrede komt.

    Wie, zoals jij, stelt dat ‘de leeuw’ Israel zich wel moet verlagen tot het niveau van de tegenstander rat doet twee dingen: je geeft dus ook toe dat Israel zich gedraagt als een rat. En twee: je geeft daarmee ook toe dat Israel zich niet gedraagt als de moderne democratie die ze voorgeven te zijn.

    Terug naar de wet van de jungle, dus, wat jou betreft. Wat natuurlijk opnieuw de vraag oproept: waarom zou je als joodse staat toch midden in het Midden Oosten gaan zitten als dat niet alleen betekent dat je in een permanente oorlog gewikkeld bent, maar je bovendien zelf ook nog moet verlagen tot het niveau van ratten? Was dat de bedoeling van het zionisme? Is dit de veilige staat die Herzl voor ogen stond? Is dit verheffend voor de joden die er wonen, en de joden die er kennelijk niet willen wonen maar zich nu wel verlagen tot het verdedigen van oorlogsmisdaden? Kun je je voorstellen dat er langzamerhand mensen zijn die zeggen: als dit na zestig jaar het resultaat is van de zionistische droom, dan is het een mislukt project? Niemand wordt er beter van, ook de joden niet, voor wie het bedoeld was.

  11. Hello Noor! Good to hear from you! Did you understand this story was about all the chickens killed in Gaza? Give my love to Fida, Nida, Dou’a, Walla’a, Wassim and your mother and father!

  12. Anja,
    Ik geef grif toe dat Israel zich gedraagt als een rat. Om te overleven moet Israel zich wel gedragen als zodanig. Een bekende uitspraak van een fundamentalistisch Islamitisch leider: “Democratie is net een mooie auto, je rijdt er in tot je bent waar je wilt zijn, dan stap je uit.” Dat is Israels toekomst bij eerbiediging van het internationele recht. Ook de onze overigens al duurt dat wellicht wat langer.
    Blijft de gewetensvraag of je wel zo gelukkig bent indien je rattig gedrag moet vertonen (waarschinlijk tot het einde der tijden) om een schijn van democratie op te houden.

  13. Dat is een fraaie herhaling van wat je al zei, Hans. In jouw denkwereld: inderdaad, is het de vraag of je er wel zo gelukkig van wordt om je tot het einde der tijden als een rat te gedragen om een schijn van democratie op te houden. Dat lijkt me niet speciaal een aanbeveling.
    Ik neem aan dat jij niet in Israel woont, daar zei je tenminste niets over, en dus een andere keuze hebt gemaakt. Waarom zou je vrijwillig een rat worden als er andere opties zijn, tenslotte.

  14. Nee, ik woon niet in Israel, overigens ook niet in Nederland. Ik heb daar (in Israel) wel een groot deel van mijn familie en ben er wellicht zelfs meer geweest dan jij. Behalve het gewone contingent verdwaasden is het besef van rattig gedrag aldaar breed aanwezig. Er is echter geen uitweg. Een arabische Nelson Mandela ontbreekt. Het alternatief is een eindeloze pogrom. Victory or death en welkom op de rattenburcht.

  15. Er is wel degelijk een uitweg, Hans, en dat is het opheffen van de bezetting, en van Israel een gewone democratie maken voor alle burgers, inplaats van een land voor ratten, maar helaas ontbreekt het Israel aan een de Klerk.
    Verder ben jij vast vaker in Israel geweest dan ik want ik kom daar ook niet zo graag en vermoed ik zo dat ik vaker in Palestina ben geweest dan jij, en wens ik je verder het beste met je ratten en wil ik nu graag weer terug naar een zinnige discussie, dus bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *