PvdA achterban staat achter Gaza

Bericht van Clara Legene, van de PvdA:

Ik kan je melden Anja, dat op initiatief van een aantal afdelingen, waaronder Zutphen, Leusden, Etten-Leur, Rotterdam, op het partijcongres van de PvdA vandaag de volgende actuele motie is ingediend:

Het Congres van de Partij van de Arbeid, in vergadering bijeen op 13 en 14 juni 2008 in Breda,

1) Overweegt dat: het programma voor de Kamerverkiezingen 2006 van de Partij van de Arbeid aangaande het Palestijns/Israëlische conflict het volgende stelt: “De EU moet zich krachtiger laten horen in het Midden-Oosten. Uitgangspunt is de erkenning van Israël en Palestina als twee levensvatbare staten op basis van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Mensenrechten en internationaal recht staan voorop, geweldgebruik en terroristische aanslagen keuren we af. Er moet een einde komen aan de nederzettingenpolitiek en de door Israël gebouwde scheidingsmuur moet worden afgebroken. De democratisering in de Palestijnse gebieden en andere landen in de regio wordt ondersteund met een kritische dialoog.”

2) Overweegt dat: deze stellingname pas betekenis krijgt indien zij door de partij actief wordt uitgedragen en adequate actie wordt ondernomen ter realisatie ervan,

3) Overweegt dat: de situatie met betrekking tot Gaza buitengewoon dringend en actueel is en met de dag nog verslechtert en de ‘collectieve straf’, zoals minister Bert Koenders geformuleerd heeft, onverminderd voortduurt,

4) Overweegt dat: op 16 juni de Europese Raad spreekt over eventuele verdieping van de betrekkingen met Israël,

5) Roept de volksvertegenwoordigers van de PvdA in de Eerste en Tweede Kamer en het Europarlement, als ook de bewindslieden van de PvdA op:

a) Gebruik te maken van alle mogelijkheden en alle maatregelen te bevorderen die druk kunnen uitoefenen op Israël (zoals bijvoorbeeld het ter discussie stellen van opschorting van het EU-Associatieverdrag) om uitvoering te geven aan de relevante VN-resoluties en uitspraken van het Internationale Gerechtshof, de uitbreiding van de nederzettingen te stoppen, de Palestijnse politieke gevangenen vrij te laten, de scheidingsmuur af te breken en de blokkades van Gaza en in de West Bank op te heffen. Daarbij een dringend beroep te doen op beide partijen bij het conflict af te zien van geweld en het humanitaire recht te handhaven,

b) Een en ander met het oog op het scheppen van de noodzakelijke voorwaarden om te komen tot oprechte vredesbesprekingen leidende tot twee onafhankelijke levensvatbare staten met voldoende waarborgen voor de veiligheid voor beide staten,

c) De verdieping van de relatie tussen de EU en Israël moet afhankelijk worden gesteld van daadwerkelijke voortgang in die vredesbesprekingen.

en gaat over tot de orde van de dag.

De motie kreeg van het partijbestuur van de PvdA het preadvies ‘overnemen’ en werd in stemming gebracht. Het congres heeft de motie bijna unaniem aangenomen, met slechts twee stemmen tegen. En dat is zeer verheugend nieuws.

Ik heb de motie zelf namens alle indieners verdedigd. Gezegd dat het belang van werken aan vrede ook ons eigen belang is. Dat deze motie al zestig jaar actueel is en vandaag zeer actueel. Omdat op 16 juni Israël spreekt met Europa, met RAZEB, over het aanhalen van de betrekkingen in het Associatieverdrag. En dat dit dus het moment is, zeer kritisch te zijn.

Het is eigenlijk ook een overbodige motie. Want er staat gewoon in wat het congres in het verkiezingsprogramma 2006 allang heeft vastgelegd. En wat de Verenigde Naties en het Internationaal Gerechtshof allang hebben uitgesproken. En toch doen we het niet.

Waarom niet? Omdat het moeilijk is te erkennen dat de tot nu toe gevolgde weg leidt van niets tot nergens en steeds meer mensen, burgers, het leven kost. Kinderen die opgroeien in de oude denkbeelden en daaronder lijden.
We zien de trauma’s en de schuldlast van de geschiedenis – en het is goed dat we die zien, dat moet ook. Maar we moeten ook het heden zien en de nieuwe trauma’s die dagelijks aan beide zijden van het conflict geboren worden. Omdat we vastzitten in onze oude machteloze vormen en gedachten.

Ik heb de jongeren in het congres opgeroepen en gezegd dat we hen nodig zullen hebben ons te leren dat het altijd en overal in de eerste plaats om vrijheid en mensenrechten gaat. Dat het belangrijk is elkaar daarop te durven aanspreken. Dat je de rechten van de ene groep niet mag stellen boven die van de andere.

Ik heb de leden van de PvdA gevraagd met deze motie niet alleen een beroep te doen op de politiek. Maar ook ieder zelf te zorgen dat je daadwerkelijk op de hoogte bent van wat er onder onze ogen gebeurt. Niet meer de andere kant uit te kijken. En de motie te steunen, natuurlijk. En dat deden ze.

12 gedachten over “PvdA achterban staat achter Gaza

  1. Ik ben er hartstikke blij mee, Clara, en al ben ik geen Palestijn, ik wil je echt van harte bedanken voor je inzet, en je feliciteren met het resultaat.

  2. Even een misverstand wegwerken: dank allemaal voor de hulde, ik voel me gevleid. Maar de motie was het kind van vereende krachten, ik heb hem alleen maar namens velen verdedigd.

  3. Clara, je bent een kei van een mens! Je hebt een hart van goud en een ontzettende grote inzet. Een bijzondere felicitatie op zijn plaats!!

    En Anja, wat geweldig dat jij dit soort initaitieven steunt.

  4. Nou, Clara, dat is weer eens wat anders dan het gewone PvdA-bashen dat (sommige) SPers zo graag doen – ik heb er maar één afgeknikkerd die nog even een ouwe koe uit de sloot wou halen om jouw feestje te verzieken.

  5. Ik ben blij met dit nieuws,maar gezien de antwoorden die ik recent nog van de PvdA heb gekregen op vragen tav de houding van de PvdA , ben ik nog niet overtuigd door deze berichtgeving. Dus toch ook een kritische vraag (en ik ben geen lid van de SP) Hoe zit het met de houding van oa minister Bos in de toekomst?

  6. Gaan we zien, Ina. Want dezelfde groep die nu de motie heeft ingediend, die een hele ruime ondersteuning heeft gekregen heeft enige tijd geleden nog Bos op de vingers getikt, omdat hij wel erg enthousiast sprak op het verjaardagsfeestje van Israel. Zie hier. Ik reken er op dat Bos goed heeft gehoord hoe zijn eigen achterban er over denkt, en dat is heel wat belangrijker dan wat mensen van buiten de partij er over zeggen. Vandaar, dat ik (om te beginnen) erg blij ben met deze (kleine) overwinning – want voor mij is het duidelijk dat we zitten te springen om een meerderheid. SP en Groen Links alleen redden het niet, de PvdA, die bovendien regeringspartij is, is cruciaal, als we iets voor elkaar willen krijgen.
    Dus blijf kritisch, Ina, blijf ik ook, maar laten we toch even deze winst vieren. En Clara feliciteren, die nu wel heel bescheiden de eer wil delen, maar ik weet toevallig dat ze zich er het schompes voor heeft gewerkt. Van zulke mensen moeten we het hebben, Ina, wij halve Palestijnen, die ons lot hebben verbonden en er elke dag aan denken wat de mensen daar doormaken.

  7. Ja ik was vanmiddag wat kort door de bocht,las dit even op mijn werk tussendoor,maar het is zeker een dikke felicitatie waard. Dus Clara van harte.

  8. En Clara feliciteren, die nu wel heel bescheiden de eer wil delen, maar ik weet toevallig dat ze zich er het schompes voor heeft gewerkt.
    Klopt, samen met die anderen van de andere afdelingen die zich er het schompes voor hebben gewerkt. En het was het schompes waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *