Videocamera versus geweld: Shooting back

hebron-settlers.jpg

Aanvallen door kolonisten zijn vaak moeilijk aan te tonen: ze komen vaak ’s nachts, er is geen pers in de buurt, het leger doet niets en ontkent alles. Mensenrechtenorganisatie B’Tselem probeert nu de inwoners van dorpen die vaak worden aangevallen door kolonisten te helpen door ze videocamera’s te geven. Er zijn inmiddels al meerdere amateur filmpjes verzameld die door aangevallen Palestijnen zijn gemaakt. Shooting back. Zie hier de filmpjes van een aanval op een groep herders.
Het lijkt enig succes te hebben. Er zijn twee kolonisten gearresteerd die verdacht worden van de aanval.

Zie meer op You Tube: hier

dsp_050817_jerusalem_haim-zach7137.jpg

Palestijn die gewond raakte bij een kolonistenaanval in 2005. Vier mannen werden gedood.

dsp_agriculture18.jpg

Olijfboom, omgezaagd door kolonisten.

dsp_settler-violence32.jpg

Auto’s, door kolonisten uitgebrand.

dsp_settlers_throwing_stones.jpg

Kolonisten gooien stenen naar Palestijnen, het leger kijkt toe.

dsp_settlers_violence01.jpg

Hebron. Onder het oog van een soldaat wordt een Palestijnse inwoner door kolonisten aangevallen.

Meer achtergrond kolonistengeweld: B’Tselem, hier.
Archief Electronic Intifada: hier
Rapport over kolonistengeweld van het Alternative Information Center, hier.

En zie op dit weblog: kolonistengeweld, hier. En hier.

24 gedachten over “Videocamera versus geweld: Shooting back

 1. Anja,ik twijfel of die video cameras helpen.De Israelische wet zegt dat iedere settler zich mag verdedigen als hij aangevallen wordt.Voorheen was dat”gebruik van zijn vuurwapen mag maken”
  Het probleem is echter te bewijzen dat ze niet werden aangevallen.
  Een beetje handige advocaat weet het wel zo te draaien,dat het wel het geval is of tenminste twijfelachtig of het niet zo was.Nadat Rabbijn Moshe Levinger in 1986 op winkelende mensen in Hebron geschoten heeft,waarbij 1 dode gevallen is,met de smoes,dat hij met stenen bekogeld werd,is dat vuurwapen uit de wet genomen.Niet dat hij veroordeeld is,wel 4x voorgekomem,maar hij heeft nog geen uur in de gevangenis gezeten.Voor de vorm komt er soms wel een veroordeling,maar voorzover ik weet zitten die daders maximum 1 week in de gevangenis.Ook voor doodslag.(Op een Palestijn dan)
  Onlangs is er nog een TV reportage team aangevallen die daar aan het filmen waren.Dat is door de NCRV netwerk uitgezonden.Er werd hen door mensen v.d. vredes beweging aangeraden om te vertrekken.Het leger stond ook grijnzend toe te kijken.

 2. Zelfs als dit niet wil zeggen dat de daders werkelijk berecht worden, wat gezien de vele ervaringen ook niet waarschijnlijk is, dan is het nog goed dat B’Tselem dit doet: het is voor iedereen die de video ziet duidelijk dat de kolonisten zich niet ‘verdedigen’ maar aanvallen. Niemand kan volhouden dat die vrouw die mishandeld werd een gevaar was voor de kolonisten. Het wordt voor de buitenwereld ook steeds duidelijker wat zich werkelijk afspeelt: dat de kolonisten en het leger in feite bezig zijn om het de Palestijnse bevolking op de Westoever onmogelijk te maken er nog gewoon te leven. De agressie van Israel wordt steeds duidelijker. Dat de Palestijnen geen mogelijkheid hebben om ergens hun recht te halen wordt ook steeds duidelijker. De pretentie die ze hebben, dat er sprake is van een democratie, met een fatsoenlijke rechtspraak, wordt steeds verder onderuit gehaald.
  Zo’n actie is natuurlijk niet meer dan een druppel, toch zijn het die druppels die de steen uit zullen hollen.

 3. Gisterenavond naar een aflevering van Law and Order zitten kijken.
  Daar werd in de rechtzaal het palestijnse verhaal afgedaan als propaganda.
  Ik vond het heel naar om dit te zien. Dit is dus wat de amerikanen voorgeschoteld krijgen als wat er speelt in Gaza. En via dit soort programma’s ook de nederlandse kijker.

  Misschien dat de video’s niet direct heloen tegen de aanslagen, het naar buiten brengen van de video beelden, wat ongetwijfeld zal gebeuren, zal wel het een en ander kunnen veranderen aan de publieke opinie. Ik vrees dat de algemene, wereldwijde, publieke opinie zal moeten veranderen voor er verbetering komt in de situatie.

 4. Vooral ook in de VS, Marrigje. Toen ik er was, ik was er net met 9/11, vond ik het echt ontstellend hoe weinig Amerikanen weten over de rol die hun land speelt in het Midden Oosten. Hoe makkelijk ze Palestijnen terroristen noemen, geen onderscheid maken tussen Al-Qaida en het Palestijnse verzet, uberhaupt geen idee hebben waarom Paslestijnen reden hebben om zich te verzetten.
  Maar langzamerhand verliezen de Israel-apologeten terrein, ook in Nederland. Zulke You Tube filmpjes, die veel worden bekeken, kunnen daar zeker bij helpen.

 5. Anja@2)Natuurlijk is het goed dat B’Tselem die cameras geeft.Mijn zorg is alleen hoelang de Palestijnen het volhouden zo te moeten leven.Kunnen ze het volhouden totdat die steen uitgehold is?
  Ik ben het met je eens,dat de Israel apologeten wat terrein aan het verliezen zijn,maar naar mijn gevoel voor rechtvaardigheid hebben ze helaas nog te veel macht.Bekijk dit filmpje even.Het is zeker grappig,voor CNN zelfs gewaagd,maar oh zo waar.

  http://www.normanfinkelstein.com/article.php?pg=11&ar=1770

 6. Marrigje,ik ben het met je eens dat die filmpjes de publieke opinie kan veranderen,maar ik ben wat pessimistisch geworden over de publieke opinie.Ik geloof dat de anti Irak war demonstraties over de wereld de grootste waren sind velen jaren.Trokken de politici zich daar iets van aan?Erger nog tot op heden mogen we niet eens weten,waarom we mee deden.Geloof me,politici zijn niet gauw onder de indruk.Bovendien gaat nu alles via de Europese uni,wat het nog ingewikkelder maakt.

 7. Die zorg delen we Medi. Ik ben ook helemaal niet optimistisch. Ik zie heel erg duidelijk dat er zelfs wanneer er een rechtvaardige oplossing zou komen er zo ontzettend veel beschadigd is, en ik bedoel niet alleen materieel, en er komt voorlopig geen rechtvaardige oplossing. Het gaat veel te langzaam. Ik kan het soms ook wel uitschreeuwen, al die mensen die nog steeds niet willen zien wat er gebeurt. Maar wat is het alternatief, anders dan doen wat je kunt? Ik herinner me vaak de Palestijn die zei: wanhoop is een luxe die we ons niet kunnen permitteren.
  Er is geen andere weg dan doorgaan, ze niet in de steek laten, hoop putten uit kleine vooruitgang, inspiratie vinden bij mensen die het volhouden, ook in Israel, denken: eens zat Mandela in de gevangenis en we dachten dat de apartheid nooit op zou houden. Het heeft lang geduurd maar het hield op.
  Dus. Ook al ben ik denk ik niet optimistischer dan jij, wat is jouw alternatief? Geef je het op? Nee toch?

 8. Deze filmpjes zullen de dagelijkse realiteit van palestijnen niet veranderen. Maar wel worden nu dingen vastgelegd waar men niet meer onderuit kan. het zijn de settlers die geweld gebruiken, het zijn de Israelische soldaten die geweld gebruiken. In haaretz, een van de Israelsiche dagbladen, stond ook een artikel over dit onderwerp, met filmpje, maar de meeste reacties van Israeliers hierop waren dat dit vast en zeker vervalste filmpjes of in scene gezetten filmpjes waren. Dan is er bewijs van het settlergeweld, en dat wordt dan als vervalst gezien, dit omdat de meeste Israelies de waarheid niet willen zien, maar ze maken zich er belachelijk mee.
  Nee, veel zal er niet door veranderen, en de publieke opinie veranderen is een heel langzaam process. Maar niets doen is ook geen optie en daarom moeten wij, Medi, blijven vertellen, over je ervaringen, blijven vertellen over wat je hier gezien heb, en ik weet het, het komt soms je strot uit, en heel vaak snappen mensen er geen moer van. Laatst kreeg ik een emailtje van een studente uit Nederland die een werkstuk moest maken over palestina en wilde weten of de Muur de vrede dichterbij had gebracht. Zucht. Maar ik heb haar wel uitgebreid geantwoord, laat ze maar schrikken.
  nog even over de filmpjes. Ik had jullie al iets verteld over onze demo tijdens de Naqba dag waarbij we aangevallen werden door de Israelische ME met traangas en veel mensen in elkaar geslagen. Mede dankzij het feit dat tegenwoordig iedereen een mobile heeft met camera en veel mensen een klein cameraatje en veel journalisten hebben lopen filmen, zijn alle arrestanten na een week vrijgekomen nadat een rechter vol afgrijzen een filmpje had gezien van hoe demonstranten mishandeld werden. hoezeer de politie ook probeerde het filmen te stoppen. Een journalist was aan het filmen hoe 5 politiemensen een jongen aan het mishandelen waren, waarop de politie deze journalist begon te mishandelen, arresteerde en zijn camera kapotsloeg. Wat men niet wist was dat er een andere filmer was die dit allemaal heeft vastgelegd. Op grond hiervan is iedereen vrij, en wilde de politie ook niet verder gaan met hun aanklachten tegen de jongens, omdat via die filmpjes en vele fotos duidelijk is wie de werkelijke geweldgebruikers waren.
  Ik vind dit een prima initiatief van B’tselem, het verandert niet veel, maar alles wordt zo wel vastgelegd en men kan niet meer zeggen dat ze het niet geweten hebben. Groet Trees

 9. @7,Anja.
  Dan zitten we toch ergens op een lijn Anja?Ik begrijp wat je bedoelt.Of ik het op geef?Nee hoor.Wel wordt ik een beetje moedeloos.
  Ja ik heb wel een paar alternatieve ideetjes.Om te beginnen mensen voor een actie tegen de NOS warm maken en hen dwingen het HELE nieuws te brengen.o.a.Persoonlijk zou ik graag Stan van Houcke,waar ik een reuze fan van ben hoofdredacteur maken.Ja,ja.Ik weet het….je denkt nu”Weer zo,n jaren 70 oudje”Alleen was ik toen niet in Nederland.Misschien een inhaal slag??
  Mijn bezwaar is niet tegen de films,maar tegen het feit dat er helaas niet veel mensen de moeite nemen om er naar te kijken.Alleen mensen die toch al wel geinteresseerd zijn.

 10. @8 Trees,
  Dat is nu precies wat ik bedoel.Er wordt altijd wel een draai aangegeven om te “bewijzen”dat die filmpjes niet kloppen.”Er is mee geknoeid”of”Ze laten zien wat er gebeurt,maar niet aan wat eraan vooraf gegaan is” etc….Jullie hebben geluk met jullie rechter gehad,want er zijn niet veel die zo gereageerd hadden.
  De westerse nieuws media moeten volgens mij eerst veranderen in hun verslaggeving,want dan bereik je de opinie beter.
  En wie zegt dat ik mijn mond houd.Natuurlijk niet en dat weet je ook wel.Sterkte jij daar.

 11. Gisteren nog even doorgedacht over dit onderwerp. Wat wij zouden moeten doen is een voorbeeld nemen aan pro-israelische joodse clubs zoals het cidi en vele anderen. Zien zij iets op het nieuws of in de krant wat hen niet zint, dan weten ze gelijk grote groepen mensen te mobiliseren die reageren, zodat de media er niet meer onderuit kan. Ik heb het een keer gedaan. 5 jaar geleden was er een demo in Gaza, vanuit de lucht werd erop geschoten door een Israelisch vliegtuig, veel doden. De BBC bracht hier verslag van op hun website. Een artikel over het gebeurde, maar een foto van een Palestijn met kefiya en een mes in zijn mond, erg grimmig en beangstigend. Ik werd hier zo boos om. Palestijnen waren vermoord maar de foto insinueerde dat de Palestijnen de daders waren, heel raar. Ik heb toen naar iedereen die ik kende een email geschreven en gevraagd of ze de BBC willen bellen of schrijven. Zelf ook beide gedaan. Heel boos geweest, en na een uur was de foto van hun website verdwenen. Achteraf blijkt dat er heel veel mensen hier op gereageerd hebben. Dit zou je iedere keer moeten doen. Een club mensen die monitoren wat de Nederlandse pers doet, en daar gelijk op reageren met zoveel mogelijk. Dit kost veel tijd, maaar lijkt me de moeite waard. En ik weet dat jij je mond niet houdt Medi hahahaha, en ook ik ga voor Stan als Nos directeur. Groet

 12. @Trees,
  Ja daar heb je gelijk in.Ik zal je idee eens voorleggen bij verschillende clubs,die veel aan de weg timmeren.
  Hoop dat je je gauw een beetje thuis voelt op ons familie “landgoed”.

 13. De hondjes zijn erg lief. en het is prima daar. daaaaaaaaaaaaaa9(sorry anja, dit is een beetje persoonlijke info, wel leuk )
  Maar nog even over zo’n aktie. Misschien zijn er wel meer mensen die dit weblog lezen en met dit ideetje iets zoude willen doen. Waar het om gaat is dat er ten eerste een geweldig grote mailinglist wordt gemaakt van mensen die graag willen reageren op allerlei onzin verhalen, zoveel mogelijk namen. Dan moet iedereen die iets ziet wat niet klopt dit ergens kunnen melden, bij een soort van monitoring club. Diegene zend een verzoek naar alle mailinglist leden om hierop te reageren. of stel ik het me allemaal te makkelijk voor.

 14. Je kunt het zo simpel of ingewikkeld maken als je wilt, Trees. Ik volgde lang geleden al zo’n pro-Israelische virtuele organisatie die er erg veel werk van maakte, een grote lijst van ‘correspondenten’, die dagelijks een suggestie kregen waar ze op konden gaan reageren met voorbeelden van wat ze dan zouden moeten zeggen. Maar je kunt het ook simpel houden. Iemand kan een email lijst bij houden. Wie ergens iets ziet of leest geeft dat door.
  Ik heb zelf van iemand van een krant een keer gehoord dat ingezonden brieven, ook als ze niet worden geplaatst, wel helpen, omdat de redactie dan ziet dat er een flink aantal lezers zich ergens druk over maakt. De pro-Israel lobby doet dat al vele jaren goed georganiseerd.

 15. Dat bedoel ik dus Anja. weet je, we zitten allemaal te klagen over de nederlandse pers, en terecht.Maar we doen eht allemaal in ons eentje. Ik net zo goed. En zo af en toe, als ze het weer te bont maken dan schrijf ik eens iets, ik stuur eht door naar maatjes, die eht vervolgens op hun weblogs plaatsen. En verder gebeurt er niets. Mijn grote angst is, als ik zoiets op me zou nemen, kan ik het dan wel waarmaken. Zoiets kost tijd, maar aan de andere kant, als we eens met zijn allen eraan gaan staan. dan moet het toch lukken?wat de pro-Israel lobby kan, kunnen wij toch ook. Wie wil er nog meer met me meedenken. Medi, jij staat al op mijn lijstje. Graag wat reacties van anderen.

 16. @ Trees, @ Medi, @ Ina,

  Graag doe ik mee met zo’n lijst. Bedankt voor het idee! Ik vind het prima wanneer je mijn e-mail adres zou willen hebben.

 17. @ trees (15):

  Zo’n monitoring club/mailinglijst lijkt me een goed idee.
  Zelf zie ik geen kans zoiets op me te nemen, maar als iemand anders dat doet, mag Anja mijn mailadres doorgeven!

 18. Trees , je hebt mijn email ook toch , als we dan ook allemaal de lijst van elkaar hebben dan kunnen we elkaar alarmeren.
  Maar ik dacht er ook aan om ze misschien die nieuwslijst met feiten over wat er gebeurd in de westbank en Gaza ook maar standaard door te sturen. Want die mevrouw van de NOS zei heel duidelijk dat de media machine van de Israeli’s beter was,dus daar moeten we dan maar eens wat aandoen. En als ze elke keer die lijst doorgestuurd krijgen kunnen ze in ieder geval niet meer beweren dat ze nergens van wisten.

 19. Even practisch, Hoe komen we aan elkaars mailadres? Ik wil wel een eenvoudige verzendlijst organiseren.

 20. Anja,je mag mijn e-mail adres ook doorgeven aan Ina,Herman,Olav en Corrie v.h. Hart.Sorry,we zadelen je wel met meer werk op.Het is voor het goede doel.Ik wil er hier in Nederland wel mee aan de slag gaan Trees om de lijst nog groter te maken.Ook kan ik het nieuws monitoren,wellicht met Trees samen.Jij bent daar ter plaatse Trees,dus weet beter wat er ter plekke gebeurt.Wat we verder kunnen doen kunnen we beter per e-mail bespreken.

  Anja,ik heb gister je brief van Kifaia ontvangen.Ik maak zo gauw mogelijk geld aan je over.Werkelijk horror toestanden.

 21. Wat jullie willen lijkt op wat Avaaz doet, of MoveOn. Die bespelen ook de publieke opinie en zijn ook klein begonnen. Het lijkt me dus zeker levensvatbaar. Zelf heb ik geen tijd meer over om mee te helpen, maar ik wens jullie wel veel succes.

 22. Dank je Clara.Nee,zulke grote internationale ambities hebben we geloof ik niet.Om te beginnen willen we een meer eerlijke verslaggeving in de Nederlandse pers.Dat kan alleen wanneer journalisten meer kansen krijgen om objectief hun werk te doen en vooral WILLEN doen,zodat er meer kwaliteit in de berichtgeving komt.

 23. Kijk het werkt! Hier. Palestijnen verweren zich met camera.
  Nadat ik me gisteren nog zeer heb geergerd over de berichtgeving van het ANP, vind ik dit een goede ontwikkeling.

 24. Ja ik zag het ook, Marrigje. Er gaat ook nog wel eens wat goed – al denk ik: dat is een journalist die gestationeerd is in de regio, die heeft niets anders te doen, en ik had dat twee weken ervoor al op mijn weblog. Affijn, als het maar in de krant komt. Het is waar dat er echt meer aandacht komt voor hoe er door Israel met Palestijnen wordt omgesprongen. Tot ergernis van de Israel-apologeten – dan krijg ik weer een door en door racistisch verhaal over Palestijnen opgestuurd dat ik natuurlijk niet plaats – net zo min als ik antisemitisme op mijn weblog wil hebben.

Reacties zijn gesloten.