Het andere Israël

sivmo_logo.gif

Het nieuwe nummer van De Brug is uit. Nummer 69 ondertussen, 18de jaargang. De Brug is het blad van SIVMO, Steuncomité Israelische Vredes- en Mensenrechten Organisaties. Steun aan het andere Israel, zeg maar. De Brug staat nu onder redactie van Max Arian, eens werkzaam voor de Groene Amsterdammer, en is sinds kort in een nieuw jasje gestoken. Voor de mensen die hier regelmatig het nieuws en de analyses komen lezen over Israel en Palestina eigenlijk een must, niet alleen om de artikelen, maar ook omdat SIVMO de groepen ondersteunt in Israel die blijven strijden, tegen de klippen op, tegen onrecht, tegen de bezetting, en proberen het Israelische publiek bewust te maken van hun verantwoordelijkheid.

Het is een prachtig gezelschap, te vinden op de nieuwe website van SIVMO, hier. Dienstweigeraars, de vrouwen van Machsom Watch die bij checkpoints staan, de Rabbijnen en de Artsen voor mensenrechten, B’Tselem, PCATI – tegen martelingen, ICAHD, tegen het slopen van huizen – een aantal van die organisaties kom je ook regelmatig tegen op de pagina’s van dit weblog.

In dit nummer van De Brug artikelen over B’Tselem en hun filmpjes, een artikel van Uri Avnery met een terugblik op 60 jaar Israel, 60 jaar oorlog, over politieke gevangenen, over Breaking the Silence, getuigenissen van soldaten in Hebron, over martelingen die standaard zijn als Palestijnen gevangen worden genomen, een interview met Jeff Halper, van het Comité tegen slopen, columns en interviews. Op een aantal zaken zal ik de komende dagen terugkomen.


(Ruben Verhasselt in de rol van glazenwasser, foto Clara)

Vandaag over de column van Ruben Verhasselt, docent jiddish en vertaler uit het Hebreeuws,die naar NOVA keek, toen er weer eens zo’n gezellige discussie plaatsvond tussen de grootste tegenstanders, omdat programmamakers denken dat dat spannend is. Dus dan krijg je aan de ene kant meneer Naftaniel van het CIDI en aan de andere kant Gretta Duisenberg, die zoals te verwachten is langs elkaar heen praten. CIDI bedient zich graag van de bekende cliché’s zoals ‘Israel is de enige democratie in het Midden-Oosten’, en in navolging van de bekende islamofoben in ons land wijst hij er op dat homo’s en vrouwen in Israel zoveel beter af zijn dan in de omringende Arabische landen.

Nou valt het met die democratie wel een beetje tegen, vooral voor de burgers die niet joods zijn, heb ik hier al vaker betoogd, maar dat het in Israel voor (joodse) homo’s en vrouwen zo geweldig zou zijn? Dacht Ruben niet. En weet hij uit ervaring – als homo, niet als vrouw.

Ik dacht: Ach man, hou toch eens op met dat geleuter. De ene Israelische president – Ezer Weizman (1993 – 2000) vergeleek homo’s met honden en vond dat vrouwen in het leger voor de koffie van de jongens moesten zorgen en warme sokken voor ze moesten breien. De volgende Israelische president – Mosje Katsav (2000 – 2003) – was eens serieverkrachter. Er worden bovendien in Israel tot op de dag van vandaag heel wat vrouwen uitgehuwelijkt en ze dragen niet alleen hoofddoekjes, ze zijn daaronder nog kaalgeschoren ook. Het hele familierecht is in handen van de orthodoxie, met alle vrouwonvriendelijke gevolgen van dien.

Pas kreeg Ruben ene mailtje van een vriend die vanwege het homo-onvriendelijke klimaat niet alleen besloten had om Israel te verlaten, maar tegelijk ook het jodendom. Die had nog wel een paar interessante dan wel lachwekkende voorbeelden van haatzaaien tegen homo’s, met name door parlementsleden en rabbinale rechters.

In het parlement werd een debat gevoerd over maatregelen om Israel tegen de gevolgen van aardschokken te beveiligen. Parlementslid Benizri, lid van regeringspartij Shas, weet de recente aardbevingen in de regio aan de homo’s. Aan de hand van passages uit de Talmoed betoogde hij dat regeringsmaatregelen tegen homoseksualiteit flink zouden bijdragen aan de preventie van seismische trillingen. Dat was bovendien een stuk goedkoper dan het verstevigen van gebouwen.

Zijn partijgenoot Ze’ev beschuldigde de homo’s in een ander debat van de ‘zelfvernietiging van de Israelische maatschappij en het joodse volk’. Homo’s waren volgens hem ‘een plaag die net zo giftig is als de vogelgriep’. En we weten allemaal hoe het met de kippen is afgelopen die door de vogelgriep waren getroffen: ze zijn massaal afgemaakt.
Gabai (Nationaal Religieuze Partij) en Vaknin (Shas) dienden wetsvoorstellen in om de gemeente Jeruzalem het recht te geven de Gay Pride Parade te verbieden. Ze werden daarin van harte ondersteund door het ultraorthodoxe Rabbinale Gerechtshof. Dat sprak een vloek uit, niet alleen over alle deelnemers aan de Gay Pride Parade, maar ook over eventuele politieagenten die de deelnemers zouden beveiligen. (Tijdens een eerdere parade werd een homoseksuele man neergestoken door een opgehitste ultraorthodox, hij overleefde tenauwernood.) Het kwaad zou alle onreine zondaars en hun helpers en beschermers blijven achtervolgen en hun zonden zouden nooit verschoning vinden. De ultraorthodoxen kondigden ook grote tegenacties en ongeregeldheden aan, waarbij alle eerdere maatregelen (steniging, brandstichting, doodslag) zouden verbleken.

Democratie Israel. Giften aan het CIDI, de propagandamachine van Israel, zijn trouwens aftrekbaar voor de belastingen. Giften aan het SIVMO ook. Kies maar.

Een jaarabonnement van De Brug kost 25 euro, een steunabonnement 50 euro. Zie de website, hier.

Het is ook mogelijk om een specifieke groep direct te steunen.

Morgen meer, want er staat nog meer in De Brug dat aanleiding is voor een stukje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *