Mohammed Omer mishandeld

0707013omer-048.jpg

De journalist Mohammed Omer, die meerdere keren Nederland bezocht, (hier en hier) ontving onlangs de Martha Gellhorn prijs voor journalisme in Londen. Toen hij terug wilde keren naar Gaza werd hij bij de grensovergang hardhandig ondervraagd en mishandeld. Bewusteloos werd hij afgevoerd, en kwam pas bij in een Palestijns ziekenhuis.

Omer kwam mede door bemiddeling van Nederlands Tweede Kamerlid Hans van Baalen, van de VVD, naar Europa, en voor deze keer vond minister Verhagen, de grote vriend van Israel en de voorvechter van de mensenrechten het ook te gortig, en protesteerde bij de Israelische ambassade.

Hij heeft nog steeds moeite met ademen en spreken en heeft veel pijn. Het is geen uitzondering dat Palestijnen bij Israelische grensovergangen zo behandeld worden, maar nu het om een Palestijn gaat die bij ons te gast was heeft het tenminste nog enige nieuwswaarde.

Morgen zal ik het op dit weblog hebben over de routinematige marteling van Palestijnse gevangenen.

Het complete verhaal over Omer: hier.
Filmpje van zijn prijsuitreiking op 16 juni, hier, waarbij Omer de prijs ontving uit de handen van John Pilger, ook een interessante journalist, zie hier.
Mohammed Omer’s website: hier.

8 gedachten over “Mohammed Omer mishandeld

 1. Zijn ze dan zo ontzettend bang voor hem of voor zijn ‘pen’??? Krankzinnig. Ik wens hem beterschap toe. Volledige beterschap dus. En sterkte. Die soldaten aan die grenzen zijn dolgedraaid, denk ik. Jakkes.

 2. Bang voor de waarheid, misschien? ik hoop, dat deze journalist gauw opgeknapt is en weer in zijn pen kan klimmen. Sterkte.

 3. Lydia, deze soldaten zijn niet doorgedraaid, dit is ‘daily business”. Ik heb tijdens demonstraties, maar ook bij checkpoints of waar dan ook, vaak gezien hoeveel geweld de politie of soldaten gebruikt tegen palestijnen. En geloof me, ze doen het vaak zonder emotie, of hebben er veel plezier om als een palestijn pijn heeft, het klinkt raar, maar ik heb het echt vaak gezien, van mensen gehoord etc.
  En dit is toevallig een bekend persoon, maar er zijn duizendend die dit ondergaan, en je hoort er nooit meer iets van. In het artikel staat ook dat er een onderzoek komt naar ‘dit incident” forget it. Hier hoort Mohammed nooit meer wat van. En in het vervolg zullen ze zijn leven nog moeilijker maken. hier spreekt ook veel arrogantie uit. zelfs het feit dat hij met buitenlandse diplomaten was maakte geen verschil voor de Shin beth. Ze hebben sch–t aan buitenlanders, echt waar, en zeker als het buitenlandse politici zijn. De arrogantie die je vaak ziet vand e veiligheidsmensen bij grensovergangen, checkpoints etc. is onbeschrijfelijk. maar ja, Israel heerst hier en dat zal iedereen weten ook. Groet Trees

 4. Dag,
  in een Arabisch blad van vandaag staat dat Mohammed ook een schedelbreuk en gebroken ribben heeft.
  Ben benieuwd of en wat Van Baalen verder doet…

 5. Beste Trees, i.v.m mijn werk kan ik niet in details treden. Ik kan je wel vertellen dat het nog steeds niet goed gaat met de gezondheid van omer. Hoewel ik geen pro-palestijn ben, hoop ik van harte dat hij snel weer de oude is en dat lijkt momenteel wel de goede kant uit te gaan. Daarnaast kan ik je verzekeren dat er heel hard wordt gewerkt aan het onderzoek en dat dit verhaal zeker nog niet afgelopen is.

Reacties zijn gesloten.