Mohammed Omer, vervolg

mohammed-hospital-2.jpg

Het is dat journalist Mohammed Omer in Europa was, op uitnodiging, en daar inmiddels contacten heeft, dat we er meer over horen hoe hij mishandeld werd toen hij terug wilde reizen naar Gaza, anders was hij niet meer geweest dan een van de vele anonieme Palestijnen die dagelijks als vuil behandeld worden.

Zijn gedetailleerde verslag van wat er gebeurde werd verspreid door Jim Lobe.
Het is geen heldenverhaal. Omer, die als verslaggever in Gaza zelf meermaals de dood onder ogen heeft gezien, en niet bang is uitgevallen, vertelt nu hoe hij letterlijk door de knieën ging bij de vernederende ondervraging. Hij was er niet op bedacht, het krankzinnige contrast tussen in Europa behandeld te zijn als een gewaardeerde gast, een prijs in ontvangst te hebben genomen voor zijn journalistieke werk uit de handen van niemand minder dan John Pilger, begeleid te zijn door de diplomatieke dienst van onder andere Nederland en dus denken dat hij wel safe was bij zijn terugkeer, om vervolgens mee te maken hoe hij als uitschot behandeld werd. De gewone ontmenselijking van Palestijnen, door mensen die je anders dan de piloten die uit de lucht iemand de dood injagen in de ogen kunt kijken. De directe confrontie met mensen die vinden dat jij geen mens bent maar een minderwaardig soort waar je mee mag doen wat je wilt – dat is schokkend. Ik snap daar wel iets van, ik ben voor het onpersoonlijke geweld zelden bang maar vind het altijd erg naar om de grens over te moeten – en ik word nog erg netjes behandeld, vergeleken.

Pilger schreef er over, hier.

Israelische collega Gideon Levy die hem kent schreef er over, hier

Zijn eigen statement, hier.