Westoever

080708-pchr-nablus.jpg

Terwijl Olmert, die nu moet zien de zoveelste aanklacht wegens corruptie te overleven mooi weer speelt samen met kwart-president Abbas, onder het toeziend oog van Sarkozy die ook graag een nummertje Clinton bij wil schrijven op zijn CV, gaat de onderdrukking op de Westoever met volle kracht door. Dit is de voorspelling: dat de bevolking daar zover in het nauw wordt gedreven, en dat de Gazanen het niet meer aan kunnen zien hoe hun mensen op de Westoever behandeld worden, dat het toch weer zal komen tot een vorm van geweld, en dan hebben de Palestijnen het gedaan en kan Israel de handen wassen in onschuld: zij willen geen wapenstilstand, zij willen geen vrede.

De vrede is nog nooit zo dichtbij geweest, liegt Olmert, en belooft weer eens wat gevangenen vrij te laten als gebaar van zijn goede wil. Dat is erg simpel, want de gevangenissen zitten vol met meer dan tienduizend Palestijnen waarvan een fiks deel zonder enige vorm van proces, en hij moet er toch af en toe een lading vrijlaten om weer ruimte te maken voor de nieuwe. Gisteren werden er weer 14 afgevoerd, geboeid en met blinddoek om, zoals dat dagelijks gebruikelijk is. Zoals het ook nog steeds gebruikelijk is om moorden te laten plegen op Palestijnse leiders en verzetsmensen: op de Westoever waren dat er de afgelopen twee maanden weer 70. Zie hier.

De nieuwe acties van het leger zijn om alle instellingen die in de verte te maken zouden kunnen hebben met Hamas te sluiten: scholen, weeshuizen, zelfs kappers. Ook dit doel is duidelijk: om te proberen om Hamas op de Westoever uit te schakelen. Een kind kan ondertussen vertellen dat het zo niet werkt. Ondertussen zitten de kinderen zonder school, de gezinnen zonder hulp. Deze advertentie zette Gush Shalom in de krant:

Orphans and Widows

As part of the actions
Against Hamas,
The Olmert government
Is destroying orphanages,
Schools and charities
In the West Bank.

There are no other
Institutions to take their place.
Orphans, widows and
Poor people
Will be thrown
Into the street.

Will this isolate Hamas?
On the contrary!

Zie hier.

Israel houdt zich nooit aan beloften. Op aandringen van onder andere Blair zouden een aantal checkpoints en blokkades op de Westoever worden opgeruimd, om de bevolking een klein beetje meer bewegingsvrijheid te geven. Even werd voor de fotografen een paar hopen aarde die de dag ervoor waren gestort opgeruimd, daarna werd het aantal checkpoints verhoogd.

Het Hooggerechtshof van Israel oordeelde dat de muur op een paar plaatsen van koers moest worden gewijzigd en verplaatst, omdat het onnodige schade opleverde voor Palestijnen. Dat is niet gebeurd. Zie Hier.

Protest tegen de muur en de omsingeling van dorpen wordt harder neergeslagen dan ooit. Hier.

De watersituatie op de Westoever is nijpender dan ooit. Dat wil uiteraard zeggen: niet voor de kolonisten die nog steeds hun zwembaden en genoeg water hebben voor hun grasvelden, maar voor de Palestijnen. Het water van de Westoever wordt eerst naar Israel gepompt, waarna het wordt terug verkocht aan de Palestijnen daar. Hier en hier.

Zie ook het artikel van Gideon Levy: hier.

6 gedachten over “Westoever

  1. Om met inspecteur Charles C.M. Carlier te spreken: “Merkwaardig. Hoogst merkwaardig.” Een weeshuis is geen madrassa. Was het een madrassa dan denk ik dat zoiets genoegzaam bekend is bij iedereen? Dit is pure onderdrukking en vervolging. Misbruikte is misbruiker in het groot geworden. Jakkes!

  2. En het vreemde is dat wij deze informatie hebben en zo moeilijk is die niet te krijgen en toch wordt er door onze Nederlandse media niet over bericht.

  3. @4 Nu krijgen we dat weer Paul Jan.Ja ze schieten niet erg op met hun bekeerwerk en dat zullen ze ook niet met hun donaties bereiken.
    What next???

  4. Ja de eindtijd , die is belangrijk. En wat er nu gebeurt daar kijk je dan maar overheen. Het is maar waar je je prioriteiten legt. . Overigens heb ik niet het idee dat de eindtijd als nieuwsitem zo ’n prioriteit is bij het nos en het rtl journaal.( over die media had ik het meer) Lijkt me toch meer een soort sektarisch christelijk strijdpunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *