Kolonisten komen weg met geweld

kids.jpg

Als je een Israelische burger bent die op de Westoever woont, een kolonist dus, en een Palestijn in elkaar slaat of hem zelfs doodt, heb je een kans van negentig procent dat je er mee weg komt, is de conclusie van de Israelische mensenrechtenorganisatie Yesh Din.

Het was al bekend: er zijn twee rechtssystemen op de Westoever, een voor de kolonisten die als Israelische burgers onder het Israelische recht vallen, en een voor de Palestijnen die onder het door Israel ingestelde militaire recht vallen. Wanneer het gaat om een klacht van een Palestijn tegen een Israeli maakt hij weinig kans op een eerlijke rechtszaak. Voor het zover kan komen worden negen op de tien zaken al in de prullenmand gedeponeerd.

Yesh Din onderzocht 205 politiedossiers van de afgelopen jaren, 81 gingen over aanvallen van Israelische burgers op Palestijnen, waarbij twee gevallen waarbij een Palestijn werd gedood, en negen waarbij he slachtoffer zwaar gewond werd. De rest ging over incidenten waarbij Palestijnen werden aangevallen met knuppels, messen, geweerkolven, en aanvallen op hun woningen en auto’s.

Dan waren er 79 gevallen waarbij de oogst werd vernield, bomen werden ontworteld of omgehakt, olijven werden gestolen, of landbouwgereedschap werd vernield of gestolen, plus andere vormen van vandalisme en diefstal.

Bij 91% van deze dossiers kwam het dus nooit tot een rechtszaak.

De hindernissen voor Palestijnen om hun recht te halen wanneer ze zijn aangevallen zijn legio. De politie moet bereid zijn om de aanklacht aan te nemen. Die worden opgenomen in het Hebreeuws in plaats van in het Arabisch. De politie is vaak niet bereid om getuigen te horen, werkt vaak niet mee bij het aanwijzen van de verdachte schuldigen, wanneer de verdachte een alibi zegt te hebben wordt dat alibi zelden gecheckt. En vaak wordt de zaak als ‘gesloten’ beschouwd ook als er volgens de onderzoekers voldoende bewijs was. Veel van de zaken worden afgedaan als ‘gebrek aan bewijs’, ‘dader onbekend’ of het dossier raakt ‘zoek’. Het spreekt voor zich dat dat ook betekent dat veel Palestijnen er maar helemaal niet aan beginnen om een aanklacht in te dienen bij de Israelische politie, en daarmee blijft de werkelijke hoeveelheid aan gewelddaden van kolonisten tegen Palestijnen onderbelicht.

Zie website crikey: hier
En de fact sheet van Yesh Din, hier

2 gedachten over “Kolonisten komen weg met geweld

  1. beide even fout!!

    Martelingen in Palestijnse gebieden

    In de Palestijnse gebieden worden verdachten op grote schaal gemarteld. De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq en Human Rights Watch zeggen dat bijna 1 op de 3 gevangenen mishandeld wordt door gevangenbewaarders van zowel de Fatah-beweging als Hamas.

    In de Gazastrook zijn de afgelopen tijd 3 verdachten in de gevangenis gestorven en op de Westelijke Jordaanoever één.

    De internationale gemeenschap moet volgens Human Rights Watch opletten dat de mensenrechten door de Palestijnen worden gerespecteerd nu er 8 miljard dollar is toegezegd aan de regering van Fatah-president Abbas.

  2. Absoluut moeten de Palestijnen zich houden aan de mensenrechten tegenover hun eigen mensen, Klaas. En het is een goede zaak dat Al Haq dit rapport heeft gemaakt en ook dat financiele hulp er van afhankelijk wordt gemaakt dat Hamas en Fatah zich houden aan de mensenrechten. (Het zou aardig zijn als onze regering en de EU dat nu ook eens deed met Israel). De bekende denkfout die jij maakt, want anders zou je dit bericht er niet op zetten, is dat wangedrag van Palestijnen op een of andere manier in mindering gebracht zou kunnen worden op de verantwoordelijkheid die Israel heeft. Die martelen al vele jaren standaard. Die horen er nog steeds voor te zorgen dat Israeli’s geen Palestijnen aanvallen en als ze dat doen gewoon bestraft worden. Helaas kun je het ene onrecht niet tegen het andere wegstrepen.

Reacties zijn gesloten.