Schotse hulp aan Gaza

080729-eva-rafah-1.jpg

Een Schots echtpaar probeert Gaza te helpen, door eigenhandig noodzakelijke medicijnen te gaan brengen. Ze staan nu met hun vrachtautootje voor de grens bij Rafah en komen er voorlopig nog niet in.
Lees hun relaas op Electronic Intifada, hier.

Medicijnen kunnen er niet in en mensen kunnen er niet uit, op een aantal uizonderingen na. Er zitten zo’n 670 studenten vast die een beurs hebben om in het buitenland te studeren. Amerika heeft voor een aantal van hen die een prestigieuze Fullbright beurs hebben gekregen zijn best gedaan, en er zeven over de grens weten te lullen. Althans, die kregen toestemming om naar Jeruzalem te gaan om zich daar te melden bij het Amerikaanse consulaat. Er zijn zelfs een paar mensen van het consulaat bereid geweest om door de grenspost Erez heen te gaan om aan de andere kant met de studenten te praten, maar uiteraard alleen voor studenten die al zijn aangenomen door Amerikaanse universiteiten.

Abdo probeert het al dertien maanden. Drie keer kwam er het gerucht dat de grens bij Rafah open zou gaan en drie keer kwam hij weer terug omdat er alleen een klein aantal noodgevallen door mochten. Zoals zoveel mensen die in Gaza vast zitten weet hij niet wat hij moet doen, je kunt op geen enkele manier je toekomst plannen.
Zie alweer het onvolprezen Electronic Intifada, hier.

En zie hier: B’Tselem over het mensenrecht op onderwijs, hier.

3 gedachten over “Schotse hulp aan Gaza

  1. Ongeloofelijk dat dit kan… ik vind het ronduit schandalig dat zo’n humane actie tegengehouden wordt en dit echtpaar zo’n lange reis moet afleggen voor niets.

    Ik ben van mening dat de verantwoordelijke voor deze blokkade internationaal berecht moet worden , voor de misdraging tegen de menselijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *