Huis vol Palestijnen

khaled-thuis-6.jpg

Vanochtend was mijn huis in diepe rust, de diepe rust van innig slapende mensen. Doodop. Ondanks alle vreemde geluiden van trams slapen ze hier beter: helicopters in de lucht betekenen hier geen onheil. De poezen kwamen vaak bij mijn langs met vraagtekens boven hun kopjes, die ik moeiteloos kon lezen: het hele huis ligt vol met Palestijnen, is dat de bedoeling? Blijven die hier? Ik zei ze dat ze maar een baan moesten zoeken bij het IND. Stelletje xenofoben.

khaled-thuis-7.jpg

Gisteren bij de maaltijd die we hadden gehaald bij de snackbar om de hoek, waarvan ik altijd dacht dat het Turken waren, maar waarvan Walid meteen ontdekte dat het Egyptenaren zijn: bijna hetzelfde Arabisch, met ze gepraat over hoe dat was, de reis met zoveel hindernissen. Want bij elke grens was het mis. Erez, waar ze eerst niet door mochten, zeven uur bij de Allenby Bridge, tot vijf minuten voor de vlucht vastgehouden en ondervraagd bij het vliegveld van Amman – ze dachten al dat ze het vliegtuig zouden missen – en toen godbetert ook nog eens op Schiphol. Ik stond te wachten en ze kwamen niet tevoorschijn. Mobieltje ging: Khaled. Weer problemen. Ze waren apart genomen door de immigratiedienst (of wat zijn het) en mochten er niet door. En waarom niet? Omdat ze een retourticket hebben voor 11 september, terwijl hun visum afloopt op 31 augustus. Niemand anders werd uit de rij gehaald behalve wij, zei Khaled. Ik weer uitleggen aan de juffrouw: dat ze een visum hadden voor anderhalve maand, dat zij het niet kunnen helpen dat ze er niet eerder uit konden, en dat wij ons braaf voor de 31ste gaan melden om verlening aan te vragen voor anderhalve week, en dat we dat al eens eerder hebben gedaan. En dat als we die verlenging niet krijgen de familie over een week weer op Schiphol staat. Want dat wij niet van plan zijn om maar iets illegaals te doen, want zoals de juffrouw dreigde: dan komen ze er vier jaar lang niet meer in. Even probeerde ze het nog met een ultimatum: of nu terug, of de ticket cancelen en boeken op 31 augustus. Khaled weigerde. Dat is een heleboel geld weggooien om niks en het was al ontzettend duur, alles bij elkaar. En, wees hij er op: tot de 31 was zijn aanwezigheid niet illegaal, dus ze mocht hem helemaal niet terugsturen. Ik maakte me breed, een superieur kwam erbij: ze mochten er uit na een bestraffende speech.

Gesprek aan tafel. Hoe graag de jongens ook eindelijk eens uit Gaza wegwilden, onderweg zeiden ze waren we maar thuis gebleven. Het gaat niet in je kouwe kleren zitten overal als potentiele criminelen behandeld te worden ook al doe je alles geheel legaal en heb je niets op je geweten anders dan dat je toevallig als Palestijn bent geboren. Khaled vindt het vreselijk dat hij zijn jongens hier niet tegen kan beschermen, als vader. Walid, de oudste, is flink. ‘Ik ben er trots op dat ik Palestijn ben, en ik hou van mezelf, zij zijn stupid en mij doet het niks’. Maar toen ik het Wassim vroeg of hij het erg vond zei hij zachtjes yes en bleef toen heel erg stil.

Ik heb hem vannacht horen praten in zijn slaap en het leek me geen leuke droom.

De jongens gaan vandaag met Helma naar het circus, en Khaled en ik gaan naar de begrafenis van de vader van Jan, in Friesland. En er moeten nog vele gezinszakken chips in huis worden gehaald, want ze waren binnen tien minuten door twee grote zakken heen: sinds de blokkade zijn er in Gaza geen chips meer te krijgen en je zal maar een tiener zijn. De pakken fris en sap zijn ook niet aan te slepen. Vandaag flink boodschappen doen.

khaled-thuis-2.jpg

khaled-thuis-1.jpg

15 gedachten over “Huis vol Palestijnen

  1. Hi,
    Altough you passed through difficult trip , i hope you could enjoy it. Wasim and Walid, i wish you could enjoy great times in your holiday relaxing and resting.
    Walid, even in Holland, you are busy with the lab. Just give your eyes a holiday and enjoy the real nature .

    Stay in peace , all

    Fatma

  2. hey…
    we missed you all soo much
    and we hope you have fun..
    and we know anja that you will tace care of them ( my other familey 😀 )
    see ya 🙂

  3. geweldig Anja. Heb jij ook geslapen of heb je wakker gelegen om het moment bewust mee te maken?

    Ik heb plaatsvervangende schaamte voor de reactie op Schiphol. Hoezo tolerant nederland? Er is niets tolerants meer aan, alleen angst en regeltjes.

    Ik hoop dat er de rest van de tijd ongestoord genoten kan worden. Vooral veel chips, frisdrank en ijs (swirls) voor iedereen.
    Liefs
    Marrigje

  4. Met dat xenofobe zal het wel meevallen, denk ik, Anja. Madam Joséphine voelt zich beroofd van alle aandacht en Kobus zal zijn draai eventjes niet kunnen vinden, denk ik. Ze draaien wel bij, hoor. 🙂
    Wat een gedoe zeg. Om bijna moedeloos van te worden. Maar gelukkig, ze ZIJN er. Voorlopig een hele week lang even geen gezeik aan hun kop en lekker slapen, omdat het veilig is hier. Gezellig huis, overigens! 🙂

  5. waleeeeeeeeeeeed , waseeeeeeeem , khaleeeeeeeeeeeeeeeeeed we miss you all sooooooo much and realy am happy that you managed have fun and dont waste asec without having fun forget gaza through every bad thing just think of having fun you deserve it people and just waiiiit dont forget me hhhhhh just joking i wish for you the best and haaaaaaaappy birhtday waleeeedoz really man i wish for you 1000000000 years take care and enbestoooo
    this is fedaa by the way

  6. Good to read you’ve finally made it, welcome to Holland! Have a great time here. Don’t let the people from Immigrations get to you, guys. I’m sure that every visitor of this weblog is happy you’re here!

  7. Ik ben ontzettend blij voor jullie dat ze ondanks alles er toch zijn gekomen. Maar ik kan me voorstellen dat je, voor het slechten van al die opgeworpen versperringen meer eelt op je ziel nodig hebt dan Wassim heeft. Eigenlijk hoop ik dat hij nooit genoeg eelt zal krijgen,omdat het niet nodig is,maar ik ben bang dat die wens niet uitkomt.

    Ook mijn condoleances voor Jan en heel veel sterkte voor het verlies van zijn vader.

    Een hele goede tijd met zijn allen en dat het verlengde visum snel komt.

  8. Hi guys….I hope you don’t waste any minutes without having fun>>come back with lots and lots of happyness and joy..Waseem I guess it was a great idea to take UR laptop with u..I bet Waleed is enjoying it already..

    It is a great thing to see you are doing great especially with photos..thank you Anja alot. You take good care of yourselves.

    See U

  9. What an appalling cat ! This is a tiger not a cat. It grimaces as Wasim and Walid are halting in its room, and thinks of a reprisal. Compromise !!!!

  10. She is called Josephine and she is the only terrorist in this house, Sarhan. But she is learning, we started a peace process and we are succeeding better than with Israel.

  11. Hi Anja,

    I am accessing to your weblog daily to see new photos for Wasim and Walid. I want to see how they live and enjoy their trip. Looking forward to seeing new photos .

    All love , Fatma

  12. Hi Fatma, no pictures to-day, you miss a picture of Walid shivering when we went swimming in the open, he thought it was too cold. But we’ll get you pictures!

  13. Ahlan wa sahlan khalid, waled wa wasem!!!!!!!!
    Allah ma3akoum. Anja ik vind het echt super tof wat je allemaal doet! En ik ken het ook al dat gezeik met security enz. enz. maar om me sterk te houden vergeet ik niet dat ik palestijn ben. Israel verwacht dat we bang voor ze zijn, maar zij zijn diegene die zich aangevallen voelen, alleen al door de palestijnse nationaliteit! Wasem wees trots op wie je bent, je hebt het misschien moeilijker dan andere, maar uiteindelijk word je er juist op beloont. Bil roo7 bil dam, nafdeke ya Falasteen 😉
    Ma3a selem,
    Heel veel liefs Ines M.

  14. WHERE ARE U YA MESTER KHALED
    WE MISS U SOOOO MUCH
    COME BACK TO HERE BEC U KNOW WHY? 😀
    YALA YA MESTER COME HEEEEEEEEEEEEEEERE
    BS REALLY U HAVE A NICE SITTING
    BUT U DONT PUT UR MOBILE ON THE FLOOR
    WISH U HAPPY TRIP

    WITH ALL LOVE 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *