De staat van ontkenning

Zeer aanbevolen: de documentaire ‘De staat van ontkenning’ van Hedda van Gennep. Oorspronkelijk zou die op de tv verschijnen, maar de Joodse Omroep die de film mee heeft gefinancierd zag er van af.

staat_van_ontkenning.jpg

Vier onderwerpen worden er in met elkaar in verband gebracht: dat we in Nederland veel vroeger dan wordt aangenomen wisten dat tijdens WOII de gedeporteerde joden vermoord zouden worden – koningin Wilhelmina had het expliciet over ‘uitroeiing’ – en vervolgens niets deden. Over de ‘politionele acties’ in Indonesie, een eufemisme voor een moorddadige poging om de kolonie voor Nederland te behouden, nooit werkelijk onder ogen gezien, laat staan dat er een poging is gedaan om dat te erkennen en op zijn minst te bedenken wat er nog goed gemaakt kan worden. En dan Srebrenica. Weer ontkent Nederland schuld. En dan Irak, de oorlog waar we onder valse voorwendselen ingerommeld zijn, en waarvan de regering weigert om de doofpot open te doen. Hedda van Gennep maakt met haar film waar dat er een nare rode lijn zit in deze ontkenning. En dat we daarmee medeplichtig zijn aan de dood van velen – en dat zo weer kunnen worden.

Nog te zien in het Ketelhuis in Amsterdam, hier.

En ga even naar Krista van Velzen, die het op haar weblog heeft over de politionele acties (zij wel): hier.

11 gedachten over “De staat van ontkenning

  1. Ik heb gevraagd of de film ook kan worden opgenomen in de lijst met DVD’s die via de SP besteld kunnen worden (hier), maar daar staat-ie nog niet tussen. Als dat zo is, ga ik voorstellen dat we hem in mijn afdeling gaan draaien.

  2. Op sargasso.nl een doorverwijzing naar een reportage van een franse journaliste, embedded bij de Taliban. Uitgezonden door France24.com En niemand reageert! Er wordt heel wat oorlogspropaganda doorgeprikt en wie wil nou niet eens echt zien hoe de Taliban opereert. Niemand blijkbaar. En vooral niet van een vrouw, die zegt juist speciale bescherming te krijgen, van de taliban omdat ze vrouw is. Hadden we hier maar zulke journalisten, dan werd het plots stil, bij de reacties op de blogs…..

  3. Hij is te koop op dvd:

    Maak € 14,50 (incl verzendkosten in Nederland) over op rekening 38.37.07625 t.n.v. Kleine Beer Films o.v.v. ADRES, POSTCODE èn BESTELLING. Na bijschrijving wordt de DVD verzonden.

  4. Zou graag 14,50 overmaken voor de DVD. Maar ik ben sinds 1985, toen de macht van het CDA goed op gang kwam, jaarlijks armer gemaakt. Dus dat zit er niet in.

    Op 4 september was Hedda te gast,bij de omroep, nl OBA live, voorheen de Smet. Dus ik ben 10 dagen, doorgekookt in boosheid.

    Hedda is door technische problemen niet terug te zien.

    Ga eens proberen, me tientjes lidmaatschap van de VPRO op te zeggen, hebben we weer wat euroos ruimte.

    Waarom kan het nergens gratis bij de omroep of op internet?

  5. Ik heb de film besteld, ga hem dus zeker zien. Mooi dat Hedda van Gennep verbanden legt tussen gebeurtenissen; we zijn maar al te graag geneigd gebeurtenissen en verschijnselen geïsoleerd te zien.

    Groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *