“Een tikkie meegekregen”

gent-420.jpg
(Jaap Hamburger)

Ik was met Jaap Hamburger in Gent, hier, bij een debat over Palestina/Israel tijdens de Gentse Feesten. Dat debat had nogal een staartje, omdat er door rechts en rabiaat pro-Israel heftige pogingen werden gedaan om het debat tegen te gaan. Jaap Hamburger is de voorzitter van Een Ander Joods Geluid. Opkomen voor de rechten van Palestijnen en voor een rechtvaardiger, democratischer Israel, dat niet langer bezet, onteigent en mensenrechten schendt levert je al gauw het etiket antisemiet op – en nog erger is het als je ook nog jood bent. Jaap Hamburger schreef een felle persoonlijke reactie, toen hij gemakshalve werd ingedeeld als ‘anti-zionist’. Citaten:

Maar als u mij vraagt er desondanks over na te denken, dan antwoord ik u dit. Ik ben van 1950 en heb van de vermaledijde oorlog die 5 jaar daarvoor uitgeraasd was, toch een tikkie meegekregen, omdat ik het kind ben van ouders die er een dreun van hadden gekregen, die tot hun dood nadaverde in hun hoofden en harten. Omdat ik andere familie had, die er door getekend was, en is. Omdat er familie was, die ik alleen van horenzeggen kende. Familie, wier portretten op de schoorsteenmantel stonden, het enige dat er behoudens een koperen tabakspot met een wiebelige zwartbakelieten knop en een fleurig geborduurd Sabbattafelkleed van hen over was, of die diep weggestopt zaten in een lade, omdat mijn ouders de aanblik niet konden verdragen. Dat tikkie, mevrouw, heeft van mij emotioneel een zionist gemaakt, voor zover dat van belang is.

Maar ik heb uit die periode nog een tweede tik meegekregen, het inzicht namelijk dat het geen pas geeft over anderen te heersen, en hun leven te beknotten en te verwoesten, zoals dat met het leven van mijn ouders is gebeurd, of hen te verdrijven. Zij moesten zich bijna 5 jaar lang onzichtbaar maken, om te overleven. Mijn obsessie is daarom een heel andere dan de uwe, en draait om mensenrechten, internationaal recht en humanitair oorlogsrecht. Wordt dat geschonden of in acht genomen? Ons meningsverschil gaat onder andere daarover: is het geoorloofd om uit naam van enig –isme, anderen weg te duwen? Ja mevrouw, ik ken de diepe verschillen tussen de –ismen, daarover hoeft u mij niet te beleren. Het gaat mij nu om de overeenkomsten. Helaas, het zionisme zoals Israël dat praktiseert, en dat u verdedigt, legitimeert overheersing en onderdrukking.

Voor het hele verhaal: ga naar de website van Een Ander Joods Geluid, hier, en lees daar ook de reactie van het Platform voor de vrije meningsuiting, dat ik ook ondertekende, hier, of ga naar de website van Dries van Agt, hier.

2 gedachten over ““Een tikkie meegekregen”

  1. Mensenrechten kennen ze in Israel niet, maar in de palestijnsegebieden helemaal niet.
    Christen worden vervolgd en laten we het maar niet over de rechten van de homosexuelen hebben.

  2. Ze kennen in Israel de mensenrechten prima, Gerard, maar ze houden zich er niet aan, tenminste als het gaat om niet-joden. In Israel werken meerdere mensenrechtenorganisaties. Net als in de Palestijnse gebieden, en ook daar is het momenteel niet best gesteld met de stand van de mensenrechten, met een groot verschil: het zijn niet de rechten van een ander volk dat via bezetting, onteigening en verdrijving worden geschonden. Dus als je er een wedstrijdje van wilt maken: wie zijn er erger, de jarenlange schendingen van mensenrechten zonder welke er geen bezetting zou kunnen bestaan, de schendingen door Israel, winnen het met stip. Zoals Amnesty je zo kan vertellen, die over beide landen rapporten opstelt.
    Christenen worden niet vervolgd, dat is een van de nieuwe mythen waarmee Israel probeert de Palestijnen nog verder op te splitsen, dus geloof dat pas als Palestijnse christenen je dat zelf komen vertellen.
    En homoseksuelen hebben het in de Palestijnse gebieden net als in vele andere landen nog erg moeilijk, en daar moet nog veel aan gebeuren. Vandaar dat ik met liefde een vrouw ondersteun die begonnen is met een homobeweging voor Palestijnen, zie hier. En ik ook erg achter de Israelische homobeweging sta die het met name in Jeruzalem nog erg moeilijk heeft – vorig jaar werden er drie mensen tijdens de Gay Pride neergestoken. Over Open House, hier.-
    Kortom, Gerard: ik kan je aanraden je beter op de hoogte te stellen als je hier met een mening komt, en niet maar wat te roepen zonder dat je dat waar kunt maken. En hou je een beetje beter aan het onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *