Bevallen bij een checkpoint

Niemand gaat vrijwillig door een checkpoint heen, als het anders kan. Vrouwen die op het punt staan om te bevallen, en die naar een ziekenhuis moeten, doen dat alleen wanneer er complicaties zijn, of wanneer de baby te vroeg dreigt te worden geboren. Soms worden ze door gelaten, en soms niet. Dan bevallen ze van hun kind in de taxi, of naast de weg. En vaak loopt dat niet goed af.

birthinqalandiya57.jpg

birthinqalandiya20.jpg

Hier een filmpje van een bevalling bij een checkpoint die goed afliep: de jonge moeder die te voet naar het checkpoint moest gaan, kon de weeën niet meer tegenhouden. Een muur van vrouwen om haar heen beschermde haar tegen de blikken van omstanders toen haar kind werd geboren. Het dichtsbijzijnde ziekenhuis was vijf minuten van haar vandaan, maar dat was in Jeruzalem, en daar had zij geen vergunning voor. Dus moest ze naar Ramallah, eerst met de auto en het laatste stuk te voet.

Uit een VN rapport uit 2005 blijkt dat er toen al zestig vrouwen waren bevallen bij een checkpoint, waarvan 36 babies het niet overleefden. Hier. (Levy, in het stuk hieronder, noemt een lager aantal).

Gideon Levy schreef het verhaal van een vrouw bij wie het niet goed afliep. Hier. Ze was in haar zevende maand toen de weeën begonnen. Het kindje stierf. De soldaat die haar niet doorliet kreeg – uitzonderlijk – een straf van veertien dagen. Commentaar van het leger: dat kind zou toch wel doodgegaan zijn.

7 gedachten over “Bevallen bij een checkpoint

  1. Zoals je begrijpt, raakt dit bericht me bijzonder.
    Is er niet iets wat we aan deze situatie kunnen doen? Ik voel me zo ontzettend machteloos en boos ook trouwens.
    Dit kan toch niet, dit kunnen we toch niet gewoon laten gebeuren zonder er iets aan te doen?

    Eigenlijk zou zo’n filmpje op het NOS journaal getoond moeten worden, dan heeft het meer effect. Of bij een actualiteiten programma. Hoe je dat nou weer voor elkaar kan krijgen???

  2. Als je nu kijkt naar die soldaat bij dat checkpoint. Die soldaat is niet in staat om die vrouw als wordend medemens te zien, als individu met een unieke biografie. Die soldaat is niet in staat om te zien dat daar een medemens geboren wil worden, een medemens die wil worden en iets in de wereld wil neerzetten, al is het ‘maar’ olijven telen. En je kunt zeggen dat die soldaat geïndoctrineerd is, dat zal wel, maar wat mij betreft is die soldaat in de eerste plaats gewoon ziek, in zijn ontwikkeling gestoord: hij (het zal wel een hij zijn) is niet in staat om in zijn medemens een individu te zien.
    Als je dan kijkt naar het artikel over het gangbare onderwijs in Israël van een paar maand geleden op dit weblog dan kun je een vermoeden krijgen waardoor de ontwikkeling van Israëlische kinderen mede door geremd wordt.
    De Israëlische maatschappij is (heel erg) ziek en dat is gezien de macht die ze heeft heel gevaarlijk. Excuses voor de open deur.

    Groet,

  3. Het hoort bij de meest basale mensenrechten, Marrigje, dat je als vrouw beschermd en verzorgd wordt als je je kind moet baren, en daarom is dit ook zo erg. Maar het hoort bij een akelig lange lijst van schendingen van mensenrechten. Onze eigen minister Verhagen, die zich opwerpt voor de mensenrechten zou zich dit aan moeten trekken, hij had allang Israel moeten aanspreken op hun buitengewoon slechte staat van dienst. Maar hij doet het niet.

  4. Hai Anja,

    Ik vind het écht afschwuwelijk wat er met die vrouwen (ook op dit moment) aan de / the checkpoint gebeurt.

    Afschuwelijk!! Goed dat je dit soort zaken expliciet maakt.

    Voor díe vrouwen: weet je gesteund te voelen door het besef dat velen met ons om gerechtigheid bidden.

  5. Wie zijn verontwaardiging om wil zetten in actie: schrijf de Nederlandse en Europese parlementariërs en het Nederlandse kabinet dat je wilt dat dit schandalige onrecht stopt.

    De adressen vind je hier,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *