Dagboek 27 september 2008

Ik loop hopeloos achter met alles wat ik wil op dit weblog. Nauwelijks vakantie gehad, Gaza, de spanningen of mijn gezin zou komen, (mijn andere gezin, ik heb twee families), toen het plezier dat ze er waren, maar veel enerverende dingen te doen. En nu is het seizoen weer in volle hevigheid losgebarsten, en moet ik elke dag wel tussen drie dingen kiezen – ik kwam er deze week pas voor het eerst toe om aan een iftar deel te nemen en ramadan is al weer bijna voorbij.

Ik heb nog een stuk over de huurderswet liggen, die nog een beetje bijgeschaafd moet worden, en een half artikel waarin ik probeer om weer eens een overzicht te maken van de stand van zaken met Palestina/Israël, met behulp van erge goede stukken van Benvenisti, Halper en HaCohen. En er ligt nog een bijna af stuk over terrorisme, wat het is en wat niet. En een bijna af stuk over joodse Arabieren of Arabische joden – ja die bestaan. Mijn dossier Palestina/Israel is dus ook nog niet af, al staat het al stevig in de steigers. Maar allereerst moet ik me weer bezighouden met mijn taak in de Eerste Kamer, er komen voor mij weer een paar wetten aan.

Gisteren gaf ik een middag les over diversiteit en identiteiten voor een opleiding van coaches, heerlijk om te doen. Van huis uit ben ik eigenlijk vooral een juf die graag les geeft, en dat zal wel altijd zo blijven. Maar moe, en dat betekende dat ik de discussie gisteravond in Argan, over de scheiding kerk en staat maar half heb gevolgd. Was ook wel erg abstract, af en toe, al haalden Judith Sargentini van GroenLinks en Abdou Menehbi het gelukkig weer terug naar de praktijk. Ik hoop nu maar dat Ewoud Butter van het allochtonenweblog die er ook was er een mooi stuk van maakt, dan doe ik de foto’s.

Hoorde ik weer iemand een onderscheid maken tussen ‘liberale’ en ‘orthodoxe en dus extreme’ moslims – denk ik dat is dus een politicus, van D66 geloof ik – Ramadan heeft hier nog een boel uit te leggen dat orthodox, conservatief dus, niet hetzelfde is als extreem, net zoals de orthodoxe christenen hier dat met hun opvattingen over homo’s en vrouwen niet zijn. Nou, laat maar. Andere keer weer.

De lijst met topics groeit weer sneller dan ik die weg kan schrijven. Interview met Jan Blokker gelezen vanochtend in de Volkskrant? Wat een buitengewoon aangename en onderhoudende ouwe mopperkont. Komt op mijn lijstje. Vannacht toen ik wakker werd van het mierennest in mijn hoofd Ramadan’s Een jihad van vertrouwen uitgelezen. Ook op mijn lijstje. Ik ben geinterviewd over socfem. Op mijn lijstje, zeker nu ik ben uitgenodigd voor een galadiner van alle vrouwelijke politici, onderwerp: vrouwen in de politiek. Waar moet dat dan over gaan? Nou vrouwen in de politiek. Maakt het dan niet uit welke politiek? Ik geloof het niet. En dan denk ik maar weer aan Marthe Roling, de kunstenares, die eens zei: “dat ik een kut heb heeft geen reet met mijn werk te maken”. Want wat heb ik gemeen met Rita Verdonk, Tsipi Livni en mevrouw Palin? Inderdaad, en verder niks.

Ik ga met een stapel verplicht leesvoer de trein in naar Vlaardingen, en ben er morgen weer.

5 gedachten over “Dagboek 27 september 2008

  1. Lieve Anja,

    Ik bezoek eigenlijk dagelijks je website. Na het lezen van je dagboek heb ik altijd zin om je te knuffelen. Ik vind je een speciale vrouw. Je haalt op een of andere manier het beste in me naar boven. Ik hou van je.

    Liefs,

    Fatma

  2. Ja, lieve Leo, alleen zit dat er even niet in. Dus wat ik doe: tamelijk rigoreus prioriteiten stellen en op tijd naar bed, en kleine pleziertjes als wel naar de sauna, al vind ik dat ik daar geen tijd voor heb. Het gaat wel. Ik heb net tien uur geslapen en de wereld ziet er meteen een stuk overzichtelijker uit.

    Dank je wel, Fatma.

  3. ‘Klinkt als hard aan vakantie toe….’ zegt Leo. Maar juist die drukte net na de vakantie, klinkt voor mij heel herkenbaar. Er is zo veel blijven liggen. Maar het is niet half zo veel als jij, Anja. Sterkte ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *