Aksie (2)

aksie-15.jpg
(Carrie)

Te gast: Carrie uit Rotterdam. Met de teringcolumn die ze zondag in de Balie presenteerde. (Er komt nog een verhaal over zondag, ‘Trots op acties!’, blijf aan de lijn, ik moet eerst naar Den Haag, om daar met mijn sterretje aan het pluche te gaan plakken)


Misschien is het handig als ik mezelf ook nog even wat uitgebreider voorstel. Ik heet inderdaad Carrie en ik kom uit Rotterdam.
Zoals we allemaal weten de stad met de mooiste skyline van de hele wereld. Als je bij ons de stad komt binnenrijden en je ziet 1.Erasmusbrug, dat geknakte phallussymbool dat met touwen overeind moet worden gehouden
2.Euromast, die net iets kleiner is dan de minaret van onze volgende moskee
3.de Hef, de brug waar onze opa’s nog gevochten hebben tegen nazi-idealen die het nu tot in Geert Wilders weer uitstekend doen, dan gloeien we natuurlijk van trots. Maar laten we eerlijk zijn, vergeleken met het uitzicht vanaf dit podium is het niks.

Hier staat zo’n prachtig zootje ongeregeld, dit is het levende heftig doorreutelende aktiehart van Nederland. En dat is mooi, in een tijd waarin elke kraker een terrorist genoemd mag worden, en elke demonstrant een stenengooier. Ik was gister bij een kraakdemonstratie in Utrecht waar de geschokte burgerij toekeek alsof sodom en gomorra zojuist tot leven waren gekomen.

Tsja zoals dove mensen niet neuken, omdat ze daar nog nooit van gehoord hebben natuurlijk, doet de overheid alsof krakers nare inbrekers zijn en huisjesmelkers en vastgoedhandelaren de engelen die daar vooral tegen beschermd moeten worden. Terwijl ik persoonlijk dan weer de vastgoedhandelaren de aambeien vind die achter Rita Verdonk aanzwermen maar goed daarover later meer.

We gaan leuke dingen doen vanavond. Zo wordt de beste aktie gekozen. Genomineerd zijn bijvoorbeeld Amelisweerd, waar mensen zich aan bomen ketenden om het bos te behouden. Hadden ze dat niet gedaan lag er nou een snelweg.

De bezetting van Bloemenhove. Toen minister van Agt, ons wielrijdertje met omgekeerde dyslexie, gewetensnood kreeg over abortussen en de kliniek plotsklaps wilde sluiten. Honderden mensen hebben 14 dagen gepost. In angstige afwachting omdat het christelijke rattenkind er ook nog de ME op af wilde sturen.
En de toespraak van Lubbers op het Malieveld waar 50.000 demonstranten met hun rug naar hem toe gingen staan. Moet een trauma voor de man geweest zijn, want toen later zijn medewerksters dat deden, begon hij ze spontaan in de billen te knijpen.

Nou zijn er mensen die zeggen dat ze aan ál die akties hebben meegedaan. Mannen vooral, van rond de 55, die nu met hun sterretje aan de driezits zitten vast te schimmelen, de zogenaamde couch potatoes, of in goed nederlands de bankbintjes. Zo’n bankbintje roept dan tegen zijn kinderen dat als hij er niet geweest was er geen enkele aktie was doorgegaan. Dan moet ik altijd aan de conference van Youp van ’t Hek denken die zei, nee: nu een saaie lul, altijd een saaie lul.

En je hebt mensen die juist onderliegen. Die wel meededen maar dat ineens vergeten zijn. Rita Verdonk staat op de ledenlijst van de PSP, heeft ongelukkige petities ondertekend en meegedaan aan demonstraties waarbij de politie slaags is geraakt. Wat volgens haar niet waar, gedeeltelijk waar en dan toch weer heel anders is.
Nee ze is niet links, ze is niet rechts, ZIJ is recht door zee. Nou wel een zee met heel bedrieglijke onderstromingen. Ook bij haar moet ik denken aan Youp van ’t Hek: nu een strijdvaardige kip zonder kop, altijd een strijdvaardige kip zonder kop.

Rita Verdonk is trouwens een vrouw die ik ook geen hand wil geven maar dan omdat er bloed aankleeft. Maar dat even tussendoor.

Je hebt mensen die hun eigen akties verloochenen. En excuses aanbieden. Zoals Wijnand Duyvendak. Hallo mop, de overheid beloog en bedroog de hele boel. Ze hielden documenten achter, en die heb jij gepikt. En openbaar gemaakt. Je had hulde moeten eisen, lul, in plaats van aftreden.

En mensen die daar dan weer over oordelen. Henk Westbroek die zo nodig in de krant moest zetten dat Duyvendak natuurlijk af moest treden omdat hij een vuige inbreker was. Nee fijn, dat meneer Westbroek samen met meneer Temming vuige zangers zijn die mijn gevoelige death metal oortjes met hun melige gebler mogen teisteren, daar hebben we het dan maar niet over. Of over hoe dezelfde meneer Westbroek met zijn oeverloze leefbaar gezwam de hele gemeente raad van Utrecht en omstreken in slaap lult.

Zoals vrouwen weleens een orgasme faken, wat dan weer komt omdat mannen faken dat er een voorspel is, zo deed Femke Halsema alsof ze achter het Duyvendakje ging staan maar wist hem in een beweging pootje te haken ook. Dat vond ik niet zo netjes, dat vond ik niet zo leuk, of om het op z’n rotterdams te zeggen: Hamas, hamas, alle schijnheilen aan het gas.

Kijk ik zie zelfs hier mensen schrikken van mijn taalgebruik. Jongens daar kan ik ook niks aan doen, ik spreek nou eenmaal ABR, Algemeen beschaafd Rotterdams en dat is een keiharde taal. Wij wensen mekaar al snel de tering, de pleuris en de tyfus toe. Omdat dat ziektes zijn waar je haast toch niet meer aan kan overlijden. En omdat uitdrukkingen die in de rest van het land gebruikt worden bij ons niet door de beugel kunnen. Ik noem stik maar, in een regio waar 1 op de vijf kinderen met ernstige cara geboren wordt, ik krijg het mijn muil niet uit.

Of schiet op, voor je het weet nemen ze dat bij ons letterlijk en wordt je zo voor je kloten geschoten.
Nou ja ik heb ook nooit anders geleerd.
Ik heb nog lezen en schrijven geleerd via het aloude rotterdamse leesplankje: teringaap- teringnoot, teringmies. En kan dan nog maar een ding tegen jullie zeggen en dat is tering uit bewondering natuurlijk.

Voor al die akties die jullie al hebben gedaan en al die akties die jullie nog gaan doen. Ik heb een verlanglijstje:
1.het ontzetten van Guantanamobay
2.de psychiatrische ziekenhuizen openbreken waar ze patienten laten rotten en sterven op de isoleer.
3.De bajesboten wegslepen naar onze Cruise-terminal en de gedetineerden die maandenlang 24 uur op cel moeten wachten op een terugkeer die er toch niet komt met uitgestoken hand en over de rode loper binnenhalen.
4.Of zomaar een keer de broek van Balkenende naar beneden trekken.

Ja ik weet niet.
Aktie, Ik heb er gewoon zin an.

9 gedachten over “Aksie (2)

  1. Carrie spreekt voor zichzelf, jongens en meisjes, en voor niemand anders. En ze is op mijn verzoek hier te gast. Dus wordt ze hier een beetje fatsoenlijk behandeld ook al ben je het niet met haar eens of bevalt haar taalgebruik je niet. Wat je hier dus niet hoeft te proberen is haar voor rotte vis uit te maken omdat je denkt dat zij jou voor rotte vis uitmaakt, wat ze niet doet.

    En je hoeft haar ook niet te gaan vertellen wat ze doen moet: ze is al een groot meisje en bepaalt dat graag zelf.

  2. Ik heb geen ogenblik gedacht dat Carrie mij voor rotte vis wilde uitmaken. Hoewel ik oud ben en een vrij conservatief leven
    (afgezien van het meedoen aan “linkse” acties en dienstweigering in de Indiëtijd)achter de rug heb,vind ik de “teringcolumn” wel leuk.
    Groetjes van Jan

  3. Nee jij niet, Jan, maar we waren er die de schoen graag aan wilden trekken, om die vervolgens terug te gooien.

  4. Ja, dat begrijp ik ook wel. Ik wil graag nog één opmerking maken en misschien vind men die wel vreemd. Bij mij werkt zo’n column min of meer bevrijdend. Je mag denken er over wat je wilt, maar het kan gezegd worden.
    Dag, Jan

  5. Voor mij was die hele avond een feest van bevrijding, zeker als je ziet dat activisten van destijds ook al de neiging krijgen om zich te gaan verontschuldigen – ook voor zaken waar we ons helemaal niet voor hoeven te excuseren, integendeel. Carrie’s taalgebruik is aan haar eigen, ik zou dat zo niet hoeven te proberen dat werkt alleen als het geheel authentiek is, maar die ene zin: je had hulde moeten eisen, lul, in plaats van af te treden, dat was zo raak. Het deed erg veel mensen daar veel plezier.

  6. Wat je zegt over “authenticiteit” is een hele goeie. Ik ben het daar helemaal mee eens. Evenzo wat betreft je opmerking over “Die ene zin”.
    Leuk hoor!
    Jan

  7. Hoezee voor Carrie!
    De enige die durft te zeggen waar het op staat zonder het zogenaamde beschavingsblad voor de mond te nemen.!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *