Palestina/Israël, vandaag

gaza-boat.jpg

Angela Godfrey, pas nog op dit weblog, (hier) laat weten dat het weer gelukt is: ondanks de dreigementen van het Israelische leger dat ze deze keer de boot van de Free Gaza movement niet door zouden laten, is de Dignity aangekomen. Aan boord onder andere Mustafa Barghouti.

gaza-boat-3.jpg

gaza-boat2.jpg

Website Free Gaza Movement: hier.

Tegelijkertijd wordt ook steeds duidelijker dat Israel de toegang tot Gaza nog verder heeft afgesloten. Wat wij te horen kregen van majoor Zilberman, toen we onlangs vlak bij Erez met hem praatten, is bevestigd: in principe worden alleen nog buitenlanders van erkende hulporganisaties Gaza binnengelaten. De conferentie over de psychische gevolgen van de belegering, “Siege and Mental Health, Walls vs Bridges” kon niet in Gaza plaatsvinden omdat de deelnemers geen toestemming kregen om Gaza in te reizen. Vier Nederlanders namen ook aan de conferentie deel. Peter Lerner, woordvoerder voor Israel gaf dit als reden: ‘Sinds de terreurorganisatie Hamas de macht heeft overgenomen in 2007, is ons beleid alleen toegang tot Gaza te verlenen voor humanitaire behandeling, maar niet voor conferenties of bijeenkomsten. Deze bijeenkomst is niet humanitair maar populistisch, en voor propaganda, zoals te zien is aan de titel van de gebeurtenis, zoals dat de Palestijnen van Gaza de burgerslachtoffer zijn van een belegering”.

De ironie is dus dat de bezoekers van Gaza niet mogen zeggen dat er sprake is van een belegering, want doen ze dat wel, dan wordt er vervolgens meteen bewezen dat er sprake is van eh… een belegering.

Een deel van de deelnemers demonstreerde bij het hek van Erez.

erez_crossing_demo_oct_2008.jpg

Op de Westoever is het weer de tijd van de olijvenoogst, die nog de maand november duurt. Dat is arbeidsintensief, het kan alleen met de hand worden gedaan, en het is een belangrijke bron van voeding en inkomsten voor duizenden Palestijnen. Een het is gevaarlijk, want zoals elk jaar proberen de kolonisten de oogst met geweld te verhinderen, en nu loopt het geweld zo op dat het leger, dat zich meestal afzijdig houdt, dan wel alleen de kolonisten verdedigd, nu een beetje ingrijpen, hier en daar. Ook al omdat het geweld van de kolonisten niet halt houdt bij het terroriseren van de Palestijnen, en van de internationale en Israelische hulp bij de oogst, maar ook soldaten aanvallen, banden van militaire voertuigen doorsnijden. De kolonisten gaan zelfs de Israelische regering te ver, hoewel het duidelijk is dat zij door Israel zelf worden bewapend en getraind om het vuile werk te doen van de bezetting. Bryan Atinsky van het AIC zegt in zijn artikel: het is niet omdat de mensenrechten worden geschonden dat het leger nu meer optreedt, maar omdat de kolonisten de grens overschrijden en nu ook de soldaten als vijand behandelen.

olive_harvest_sifting.jpg

Barak doet nog graag alsof het gaat om wat uit de hand gelopen relletjes van een kleine groep moeilijk te hanteren jongeren – de werkelijkheid is dat zij door de kolonisten bewapende en gestuurde voorhoede zijn, daartoe opgehitst door hun eigen leiders. Ook tegen het leger. Zo zei een van de leiders van de kolonistenbeweging Shmuel Ben Yishai pas op de radio: “God vervloek het leger. Wij willen dat ze vernietigd worden door hun vijanden, dat ze allemaal hetzelfde lot treft als Gilad Shalit (de soldaat die nog steeds gevangen wordt gehouden in Gaza), dat ze allemaal worden vermoord en afgeslacht, want dat is wat ze verdienen”.

Bronnen en meer achtergrond:

Hier

Hier.

Artikel Guardian, hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *