Foto’s

Levy1.jpg

Het begon er mee dat ik op een of andere website een foto zag van Jeff Halper en dacht, hee, dat lijkt er wel een van mij. Ik ging terug naar mijn eigen foto’s. Ja hoor, die was van mij. Hoe kwamen ze daar nou aan, dacht ik. Ik fotografeer sinds een paar jaar, ik begon er serieus mee in Gaza, omdat ik het gevoel had dat beelden veel sterker werken dan alleen woorden. En dit weblog heeft me erg gestimuleerd om ermee door te gaan. Ik voel me nog steeds een amateur, maar voor een amateur doe ik het niet slecht.

Ik ben met wel meer dingen een beetje laat. Ik merkte dus pas onlangs dat je op Google ook meteen op zoek kunt naar afbeeldingen. Kijk! Verrassing, ik googelde een paar namen in, zoals van kritische Israeli’s als Jeff Halper of Ilan Pappé, en daar had je mijn foto’s, vaak al op de eerste pagina. Die vervolgens weer terecht komen op andere sites, meestal zonder bronvermelding. Maar eerlijk: ik pluk zelf ook wel eens foto’s van het net en vergeet ook vaak de maker te vermelden. Als die er al bij staat omdat iemand anders al eerder gepikt had.

Een paar van de favorieten:

Gideon Levy hierboven. Kwam ik ook weer tegen op een Duitse website, hier

Michael Warschawski

img055.jpg

Ilan Pappé

070128pappe-187.jpg

Kom ik weer tegen op Electronic Intifada (met bronvermelding) hier

Ran HaCohen

0700905hacohen-046.jpg

Ali Abubimah

071110volterra-069.jpg

Jeff Halper

img079.jpg

Amira Hass

Uri Avnery

img101.jpg

Akiva Eldar

En meer mensen: Haider Abdel Shafi, Mohammed Alatar, Tariq Ramadan, mijn partijgenoten natuurlijk…
Ook de foto van feministische moslima Amina Wadud kwam ik meer dan eens tegen.

Amina Wadud

Amina Wadud

En google op Amsterdamse Studentenekklesia, en je krijgt series.

Een engeltje

Huub Oosterhuis

Ik heb er wel plezier in dat mijn foto’s de wereld doorgaan zonder mij, als kinderen die de deur uit zijn.

11 gedachten over “Foto’s

  1. Amateur professioneel?Je hebt talent en dat is voor beiden nodig.
    En dat talent heb je zeker.Vriend en vijand zijn het er wel over eens dat je hele mooie foto’s maakt.Vooral doorgaan.

  2. Ik vind je foto’s erg mooi.
    Je bent met name een goed portret-fotograaf zoals blijkt uit de vele mooie koppen die je ons hier in de koop der tijd hebt voorgeschoteld.

    Wanneer je dat zou wensen zou je iedere foto die je op het web plaatst eerst kunnen ‘watermerken’ zodat duidelijk is dat ‘ie door jou is gemaakt.

    Er worden veel freeware-download-programma’s op het web aangeboden die je deze functie bieden bijvoorbeeld deze: http://www.uconomix.com/Products/uMark/Default.aspx

    Het watermerk kun je zelf bepalen en kan desnoods héél subtiel worden toegevoegd.

  3. Een goede amateur is meer waard dan een slechte professional, Anja!
    En al gaan de kinderen de deur uit, als ouder is het goed een relatie te blijven onderhouden. Het lijkt me een uitstekend idee Paul Jan Petersens suggestie te volgen, zodat je een oogje op hen kunt blijven houden.

  4. Nou, dank dank – het was wel even een beetje opscheppen want ik ben wel trots op mijn foto’s en complimenten zijn ook leuk voor een keertje, maar zoals we dat in de EK zeggen na een motie – we gaan nu weer over tot de orde van de dag,

    Ja, Claar, het is wel tamelijk veel werk, vooral als ik zoals in De Rode Hoed heb gefotografeerd, waar het licht belabberd is en ik met veel kunst- en vliegwerk moet proberen er nog wat van te maken. Ik heb nu een prima systeem voor de opslag, maar ik loop (natuurlijk) weer erg achter met het uitdunnen, vindbaar opslaan, en ik heb weliswaar een externe harde schijf, maar die is ook nog niet bijgewerkt. Ga ik nu maar eens gauw doen, Claar, ik weet wat jou is overkomen. En het is langzamerhand wel een aardige historische verzameling, zeker als je ziet dat er veel andere instanties gebruik maken van mijn foto’s.

    Dan ook voor de suggestie om mijn foto’s te ‘watermerken’. Ik denk niet dat ik het doe – dat is meer iets voor professionele fotografen en bureau’s – en ik bedoel nu professioneel als in die er van moeten leven en zich dus groen en geel ergeren aan gejat. Op dat vlak blijf ik dus maar liever amateur, hoewel ik besef daarmee de profi’s concurrentie aan te doen. VN heeft me nog eens een bedragje geboden voor het overnemen van een foto die ik vergeten ben te declareren, en Trouw heeft wel eens gewoon gejat, ik geloof tenminste dat het Trouw was. Ik laat het er bij om de kindertjes af en toe achterna te googelen om te zien waar ze gebleven zijn.

    Ik kijk naar mijn foto’s die ik van mensen maak, en die van anderen – wat is het verschil? Technisch gezien heb ik een boel bij te leren. Maar wat me amateur maakt in de goede zin van het woord – vertaal als liefhebber – is dat ik altijd mensen fotografeer waar ik wat mee heb. Ook tijdens een lezing – meestal niet de leukste manier om iemand de fotograferen – ik luister naar wat iemand te zeggen heeft, ik verdiep me er in, ik zie wanneer iemand echt in het vuur van zijn eigen betoog komt, dan praat hij met zijn handen en fonkelen er ogen – en dan neem ik hem. De magie van fotograferen is toch dat de camera niet alleen een plaatje maakt van het object, maar ook iets meeneemt van mijn emoties. (Die enkele keer dat ik een foto maak van iemand waar ik een hekel aan heb zie je dat ook echt, ook al doe ik dat absoluut niet met opzet.)

    Ik denk dat mijn foto’s vaak ‘levender’ zijn dan die van beroepsfotografen die even binnenstappen omdat de krant dat van hen wil, of die mensen laten poseren. De echte fotografen die ook met hun hart fotograferen nu even buiten beschouwing gelaten, want sinds ik zelf met een camera aan het werk ben kijk ik vaak met bewondering naar wat zij doen. Leer ik veel van. Leuk hoor, en heel vak erbij op je ouwe dag.

  5. Het is naturlijk aan jou zelf of je je foto’s watermerkt of niet.
    Je foto’s zijn niet zomaar goed, ze zijn kei goed!

    Zelf had ik ook wat “handigheidjes” waar vraag naar was.
    Pas na betaling mocht men daar gebruik van maken.
    Van de opbrengst kon ik rolstoelen / driewielscooters kopen die nu in Gaza en de West-Bank gebruikt worden.

    De opbrengst van de foto’s zou een leuke meevaller voor Kifaia kunnen zijn.
    Gerrie

  6. Heb je enig idee hoeveel tijd het mij zou kosten om achter buitenlandse websites aan te zitten die zonder toestemming foto’s van mij overnemen en die ook nog tot betaling over te halen, Gerrie? In de tijd die ik daar mee kwijt zou zijn kan ik eenvoudig andere goede werken verrichten voor Gaza. Met minder ergernis.

    Maar dank voor de tip.

  7. Anja, dagelijks kom ik langs op je weblog, en ik lees niet altijd alles, maar je foto’s zie ik wel. En iedere keer valt me op hoe treffend ze zijn. Met name de foto’s die je in Gaza hebt gemaakt van de kinderen daar vond ik erg ontroerend. Vooral ook omdat je ons ervan getuige laat zijn dat mensen in Gaza ook gewone mensen zijn -in een uitzonderlijk situatie, weliswaar. Vaak word in de pers een beeld geschetst van Gaza dat het een grote bende is, met op iedere hoek van de straat een terrorist/enge mannen met baarden. Door je foto’s heb is mijn beeld van Gaza en de Palestijnen veel genuanceerder geworden.

  8. Heel goed, Peter, want dat is precies mijn bedoeling. Ik herinner me toen ik met mijn foto’s bij een oude joodse vriend kwam, die heel kwaad was dat ik naar Gaza ging, hij veegde mijn foto’s van de tafel en zei, zonder maar een moment na te denken wat hij daar uitsprak: ik zie geen Palestijnen, dit zijn alleen maar kinderen! Zoals ik mijzelf er ook de allereerste keer dat ik een echte levende Palestijn ontmoette kon betrappen op de eerste gedachte: dat is een Palestijn? Dat was Leila Shahid, een geestige, charmante, open vrouw, en zo had ik Palestijnen niet in mijn hoofd. Terwijl ik niet achterlijk ben en ook wel had kunnen bedenken dat de helft van de Palestijnen uit vrouwen bestaan. Uit hele gewone mensen die in wezen helemaal niet zo anders zijn als jij en ik.

    Enge mannen met baarden heb je er overigens ook. Dat wel.

  9. Hallo Anja,
    Als je op beide links klikt krijg je het volgende melding:

    “Kennisgeving voor omleiding
    De pagina waarop u zich bevindt, probeert u naar http://electronicintifada.net/v2/article6503.shtml te sturen.

    Als u de betreffende pagina niet wilt bezoeken, kunt u teruggaan naar de vorige pagina.”

    Weet jij hoe dat komt?
    Als ik niet nuchter was, zou ik haast geloven in complottheorieen 🙂

    Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *