Gaza

kind-bloedarmoede.jpg

Israel voert het oorlogsgebral weer op. Moshe Ya’alon, voormalig Chief of Staff van wat nog steeds zo mooi eufemistisch het Israelische Defensie Leger heet, vindt het een optie om Ahmadinejad maar te laten vermoorden – het zou tenslotte niet de eerste politieke moord zijn door Israel gepleegd, en met de vorige kwamen ze ook goed weg. Het idee is om de ‘Iraanse dreiging’ vast voor te zijn, dat noem je ‘preventieve defensie’, ook al is bekend dat Iran geen kernwapens heeft. hier.

340yaalonnir_kafri.jpg

Meer oorlogsgebral in het IDF – er wordt overwogen om Gaza maar weer te herherherbezetten, aangezien ze met belegering en tijdelijke invasies nog steeds Hamas niet op de knieën hebben gedwongen. Maar een permanente aanwezigheid van leger in Gaza zelf, en niet alleen aan de grenzen, is duur en wordt geschat op zo’n 17 miljoen shekel per dag (dat is meer dan 3 miljoen euro per dag) want, zegt de legerwoordvoerder, dan moet Israel, de bezettende macht, ook zorgen voor luiers en babymelk, volgens de Conventies van Geneve. Voordal dat is een geweldige grap, want in al die jaren dat Israel ontkende dat het Gaza bezette is het in leven houden van de vluchtelingen overgelaten aan de UNRWA, de VN, wij dus. Ik denk niet dat er een Palestijn is die ooit een Israëlische luier heeft gezien, behalve als ze die kochten. hier

De werkelijkheid is dat een herherherbezetting, de permanente aanwezigheid van het leger binnen de gevangenis die Gaza heet niet alleen veel geld gaat kosten maar ook veel levens. De Gazanen zijn tot de tanden bewapend met de kleine wapens waarmee je geen helicopter uit de lucht kan schieten, maar wel soldaten. Tot nu toe deed Israel het moorden dan ook liever vanuit de lucht, en bij de invasies waarbij de tanks Gaza binnenreden om even een paar uur verwoesting aan te richten waren ze ook snel weer weg. En het animo om zich dood te vechten voor het vaderland is aan Israelische zijde de laatste jaren sterk verminderd. En aan Gazaanse zijde behoorlijk gegroeid, aangezien het toch geen leven meer is, daar.

gaza.jpg

Komt er werkelijk weer een nieuwe complete militaire bezetting, dan kan dat alleen gepaard gaan met een enorm militair geweld aan tanks en gevechtsvliegtuigen, waarmee ook voorspelbaar een groot deel van de burgerbevolking er aan gaat. Behalve de doden onder de Israelische soldaten zo gauw ze te voet Gaza binnen zouden trekken.

Een ander deel van het militaire establishment ziet het dus niet zo zitten, al helemaal niet omdat Hamas heeft gezegd de wapenstilstand te willen hervatten als Israel zich aan de afspraken houdt en de toegang tot Gaza weer versoepelt. En dat ze in staat zijn om dat staakt het sturen te handhaven hebben ze al laten zien.

waiting-at-erez-checkpoint.jpg

erez-5384-483.jpg

erez-5380-483.jpg
(Foto’s van Erez van een paar jaar geleden. De ‘Palestijnengang’ die hier te zien is, waar de Palestijnse arbeiders doorheen moesten, en toen al leeg, is inmiddels afgebroken.)

Ondertussen is de blokkade en de belegering weer verder verscherpt. Al sinds twee weken komen ook de al zeer selectief toegestane buitenlandse journalisten Gaza er niet meer in. hier

In Gaza bakken ze brood van vogelvoer, als ze nog gas hebben. De ziekenhuizen draaien nu nog met primitieve generatoren die het ook elk moment kunnen begeven. Nu wordt er ook nog gedreigd het bankverkeer te blokkeren – ook de toevoer van geld naar de banken in Gaza staat onder Israelische controle.
Hier

gaza-empty-gas-blockade-s.jpg

baby-gaza.jpg

Eyad Sarraj, eens de enige gediplomeerde psychiater in Gaza, daarnaast onvermoeibaar mensenrechten activist, heeft kanker of kanker gehad. Tot voor kort kon hij redelijk makkelijk Gaza uit, omdat hij een engels paspoort heeft. Ook dat is afgelopen. Drie maanden moest hij wachten tot hij toestemming kreeg om in Tel Aviv naar zijn medische controle te gaan. Zijn verhaal, over hoe ze hem en andere zieken behandelen bij Erez, hieronder.

Zie voor een overzicht van de situatie een artikel van Jonathan Cook, hier.

En ook de Kifaiaploeg die aan het eind van deze maand zou gaan heeft de reis af moeten zeggen.

4 gedachten over “Gaza

  1. To help the world see and hear more of what is happening in Gaza, West Bank and refugees – how about an opportunity coming up? The Israelis are planning elections in Februrary, so how about the Palestinians doing the same? Also the Palestinian refugees/diaspora. Let the refugees/daispora have what the Palestinians in the West Bank and Gaza have – 132 elected representatives, 66 from voting directly for candidates, and 66 from a party list. The new electoral districts could be: Haifa, Acre, Nazareth, Jaffa, West Jerusalem, others – with ballot boxes, in refugee camps, marked with their ancestral towns/areas. With overseas media available.

    Same Day Elections.

    For Palestinian refugees/diaspora interested in helping voter registration, here are some examples:
    http://aceproject.org/search?SearchableText=voter+registration+training

  2. Anja. Als ik het boven staande lees zit ik voor een Amerikaans computerkast met links mijn PC en rechts mijn oude P5040 ’tekstverwerker met daar de volgende tekst waar ik mee bezig ben: Herman Cohen vertrekt als 22 jarige,vol met zionistische idealen naar Palestina en keert in 1967 terug. Enkele jaren terug interviewt Nell Westerlaken de oude Herman in Amsterdam “Maar na de stigting van de staat Israel vonden we het eigenlijk van zelfsprekend dat de Arabieren (Palestijnen) ons aanvielen. Het was ook heel brutaal een staat stichten in een land dat anderen toebehoord. Wij stonden daardoor eigenlijk in de schuld. ‘Dez nooit beleden schuld had zich volgens Cohens personelijke analyse vast gezet in het collectieve onderbewustzijn van het joodse volk.’Als je te lang in de schuld,staat ga je gewoelens van wrok koesteren tegenover je schuldeiser. wrok wordt op den duur vijandschap,en uit vijandschap komt agressie voort.’ In 1967,een paar dagen na de de Zesdaagse oorlog,was hij getuige van een ‘dramatisch incident’dat zijn al wankelelijke sympathie voor het beleid van de staat Israel (die in een overwinningsroes verkeerde) een definitieve wending geven zou. “het was drie dagen na de oorlog die ook Oost-Jeruzalem in Israelische handen had gebracht. De regering stuurde bulldozers naar de Oude Stad. Voor de Klaagmuur stond al heel erg lang een Arabisch woonblok. Het Marokkaanse kwartier. dat moest opeens weg. Israel wilde ruimte scheppen voor ons ,joden, zodat we beter bij de muur konden komen om te klagen over de verdrijving uit de Tempel en de verwoesting ervan. Om dit te doel te bereiken werden vijftig Arabische families verdreven. En dat voor een gebouw,de Tempel,waarvan niemand zeker weet of het er ooit heeft gestaan gestaan. Het Arabische woonblok werd met de grond gelijk gemaakt. Sindsdien is het Tempelplein een esplanade van een duizelingwekkende witheid waarop dagelijks gelovige en toeristen ronddrentelen. ‘Ik had schoon genoeg van die vijandschap’,vervolgde Cohen.’De fizatie op dat Tempelplein …. Het lijkt soms wel of het naleven van de joodse spijswetten belangrijker is dan de centrale boodschap van de Thora:heb uw naaste lief als u zelf. De zelfliefde is er wel,maar het respect voor de naaste,de Palestijnen,ontbreekt. Liefde in misschien te veel gevraagd,maar laten we tenminste respect voor hen opbrengen.’ Cohen werd diep geraakt door de verwoesting van de Arabische woningen. De bulldozers vernietigde ook de laatste restanten van zijn zionistische idealen. Na achtentwintig jaar besloot hij zijn spullen te pakken en terug te keren naar Nederland. Voorgoed. Dat was ’n deel met wat ik ,bij elkaar aan het brengen ben om het in de Tweede Kamer te precenteren maar ook aan ons kabinet. De ‘maat’ is ‘vol’!!! J.F.H.J.M. verhagen Leiden ’n trieste CDA stemmer!!!

  3. Meneer Verhagen, Ook ik heb de verwoesting van de Marokkaanse wijk gezien en het was verschrikkelijk!!!
    Als ik de klaagmuur zie krijg ik nog steeds een brok in mijn keel!
    De huizen stonden zo dicht bij de muur gebouwd dat ik zowel de huizen als de muur kon raken als ik mijn armen spreidde.
    (+/- 1 mtr 67)
    Dank u wel dat u het doen en laten van de staat Israel in de 2e kamer onder de aandacht wilt brengen.
    Zo als het nu, en al zo lang gaat, kan het echt niet langer!!!
    Genoeg is genoeg en meer dan genoeg!!!
    Nogmaals dank en zeer veel succes!
    Gerrie

  4. zo dacht een meneer G.W. Bush ook dat in het landgoed Irak ook kernwapens aanwezig waren….

    resultaat van deze “zoektocht” is inmiddels bekend.

    Israelische bevolking moet beschermd worden voor buitenlandse dreiging terwijl de Israelische regering stelselmatig eigen bevolking binnen haar grenzen vermoord??!!??

    help me, ik begrijp iets niet !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *