Hebron

hebronboy.jpg

Filmpjes van AlJazeera, over de ontruiming van het ‘huis van vrede’ in Hebron, 5 december: hier. En de voorgeschiedenis van de bezetting door kolonisten, 4 december, hier. Nadat het leger het huis had ontruimd, begonnen de verzamelde kolonisten met het aanrichten van ravage in de Palestijnse omgeving. Daar zijn veel minder beelden van, omdat het leger de omgeving als ‘militair terrein’ had aangemerkt en probeerde de pers te weren.

houseburning.jpg

hebron_setters_attack.jpg

tessii.jpg

De fotografe die voor Haaretz werkt, Tess Scheflau, werd door een Israëlische soldaat in haar gezicht gestompt en met de kolf van een wapen tegen haar hoofd geslagen en moest met lichte verwondingen naar het ziekenhuis. Deze keer was het leger er snel bij om te beloven dat het onderzocht zou worden.

Haaretz, hier en hier.

Het verhaal eindigt hier niet mee. Tot nu toe was vooral Hebron waar een paar honderd van de meest fanatieke kolonisten in het midden van de stad de Palestijnse bevolking gegijzeld houden en de gehele omgeving terroriseren, maar ultra rechts is bezig zich verder te organiseren en hun ‘jihad’ zowel tegen de Palestijnen als tegen het leger en de staat Israel uit te breiden. Lees Jonathan Cook, hier.

protesthebron.jpg
(Protest van Palestijnen)

palestijnshuihebron.jpg
(Palestijnen bekijken de rotzooi nadat hun huis in brand was gestoken door kolonisten)

In een commentaar in Haaretz wordt de vraag gesteld hoe het zover kon komen. Mij lijkt het antwoord wel duidelijk: de kolonisten zitten niet alleen in Hebron met medeweten van het leger maar ook met hun hulp. Israel zou nooit zo’n groot deel van de Westoever hebben kunnen bezetten met alleen maar het leger: het was afhankelijk van de bereidheid van Israëli’s om daar te gaan wonen en een front te vormen tegen de Palestijnse bevolking. Niet voor niets zijn de kolonisten getraind en bewapend door het Israëlische leger. Vervolgens is een monster van Frankenstein geschapen dat nu ook niet meer naar de eigen schepper luistert. Je kunt niet eerst mensen vergiftigen met een ideologie dat God het gehele land Israel aan de joden heeft gegeven, en hen vervolgens proberen tegen te houden wanneer ze de daad bij het woord voegen. De kolonisten zijn allang niet meer een kleine marginale groep van extremisten, ze zijn de meest extreme voorhoede van de Israëlische bezettingspolitiek, en het is geen wonder dat zelfs de ‘nette’ kolonisten geen greep meer hebben op de losgeslagen jeugd die denkt dat ze in het Wilde Oosten wonen.

Maar veel ‘goede’ Israëli’s willen nog geloven dat het de kolonisten zijn die Israël nu in het verderf storten en de bevolking verdelen. Zie een voorbeeld: hier.

Ondertussen kun je in de kranten lezen dat Israël de grens naar Gaza weer open heeft gesteld. Maar dat was alleen een persbericht, dat de kranten wel haalde. Wat de kranten niet haalde is dat het niet waar was. Net zoals het bericht dat Olmert als gebaar, vanwege het Offerfeest, 250 gevangenen vrij zou laten. Wat in de kranten niet stond was a. dat er nog 11.000 Palestijnen in de gevangenissen zaten, b. dat Israel ondertussen weer driehonderd nieuwe gevangenen maakte, wisselgeld, zeg maar, en c. dat die 250 gevangenen ook al niet werden vrijgelaten. De zoveelste loze belofte, kennelijk voor niets anders bedoeld dan even een aardige indruk te maken op de pers, die verzuimt om te checken of de belofte ook waar wordt gemaakt.

8 gedachten over “Hebron

  1. en van de 250 gevangenen die op de lijst stonden voor vrijlating zijn nu de 20 uit Gaza weer afgehaald, dus het zijn er nu 230.

  2. Kolonisten hebben ook op Palestijnen GESCHOTEN, Anja. Dit is gefilmd. (Was op TV te zien).

    En premier Olmert heeft inmiddels toegegeven dat het woord “pogrom” in dit geval toepasselijk is…..(Was op de radio te horen).

  3. En zie B’Tselem, hier.

    Denkt er iemand wel eens over na wat voor een land dat is waar de meest extreme, racistische en gewelddadige ‘burgers’ openlijk gewapend rond mogen lopen?

    En over de dubieuze rol van leger en politie, hier.

  4. Maar vervolgens is het zo makkelijk voor Israel om alle schuld te schuiven op een klein groepje settlers. Net alsof de rest van het land, waaronder ook mensen zoals Olmert, Barak en de hele kliek hier niets mee te maken hebben.Ergens hebben de settlers gelijk, zij zijn de zondebokken geworden van Israel. En nu doet Israel het voorkomen alsof ze hier niets mee te maken hebben. Ach, die settlers zijn lunatics.Maar alle Israelische regeringen hebben jaren gestaan achter de settlers, en ook jaren lang hun gedrag naar de palestijnen toe goedgekeurd. Het enige verschil is dat dit gedrag nu naar buiten toe komt.En de settlers verwijten de israelische leiders terecht dat ze nu in de steek worden gelaten door diezelfde leiders die hun jarenlang groen licht hebben gegeven voor hun akties. Voor mij voeren de settlers uit wat de Israelies al jaren denken.

  5. @ Trees (4):

    Daarin heb je ook wel gelijk. Behalve volgens mij dit: de “settlers” kunnen en mogen op geen enkele manier verontschuldigd worden voor hun daden. Want ze weten zelf donders goed dat ze land van anderen (Palestijnen) inpikken en zeer agressief geweld plegen tegen Palestijnse bewoners van het land. “Lunatics” of niet.

  6. In elk geval heeft Olmert het wel degelijk een Pogrom genoemd. En verwerpelijk. Misschien issie geschrokken? Werd wel tijd dan… 🙁

  7. Ik verontschuldig de settlers niet Olav, integendeel. Maar wat ik bedoel is dat zij niet slechter zijn dan de andere (gematigde)Israelis die nu moord en brand schreeuwen over die slechte settlers. Dit monster is geschapen door de mensen die nu beweren dat dit gedrag niet representatief is en zij noemen deze settlers de lunatics, niet ik. Volgens mij is dit hele land geschift. Snap je.
    En Lydia, Olmert is niet geschokt, neem dat van mij aan. Dit soort dingen gebeurt al jaren. misschien is hij geschokt dat de settlers nu ook Israelsiche soldaten hebben aangevallen,maar dat ze palestijnen hebben aangevallen, dat is geen nieuws, ook niet voor olmert. En Olav, de settlers zijn niet de enige die land afpikken, dat is israel die de settlers daarvoor gebruikt, en die idioten laten zich gebruiken. En zoals ik al zei, dit monster is geschapen door Israel zelf, ze hadden ze toch ook in Gaza gezet, en toen Gaza onhoudbaar werd moesten de settlers weg. Dat ging met fluwelen handschoentjes, dat wel. Nogmaals, ik verontschuldig niks, daarvoor kennen jullie me toch wel. Maar het feit dat Olmert dit een pogrom genoemd heeft, is meer een image ding als dat hij dit echt zo vind.
    groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *