Dagboek 16 december 2008

Vluggertje krant tussendoor – de hele dag EK.
Gisteren bereikte me het bericht al via het web, vandaag in de Volkskrant. Speciaal Rapporteur voor de mensenrechten van de VN Richard Falk, voorheen hoogleraar internationaal recht op de Princeton Universiteit ( dat laatste zet ik er even bij om duidelijk te maken dat we het niet hebben over een jeugdige activist) is bij binnenkomst op Ben Goerion de toegang tot Israel geweigerd en het land uitgezet. Wat hij misdaan zou hebben: hij heeft zcih “beschamend’ uitgelaten over de bezetting van Palestijnse gebieden. Beschamend voor wie, vraag je je dus af.

Zover gaat het al dat Israel steeds meer wil verhinderen dat mensen nog kunnen zien wat er werkelijk gebeurt, en als ze het hebben gezien hen onder druk zet om daar hun mond over houden. Ook als ze door de VN gestuurd worden om precies dat te doen: waar te nemen in welke mate de mensenrechten en het internationaal recht wordt geschonden.
Inderdaad, beschamend.

In dezelfde Volkskrant van vanochtend reageert Alex Burghoorn, de vaste verslaggever voor Israel/Palestina, op het malle stuk van -alweer- Ratna Pelle op de opiniepagina. Die viel uit tegen de mensen, niet met name genoemd, die ‘het bestaanrecht van Israel’zouden ontkennen. Moet je dus ook al niet bij Burghoorn zijn.

Citaat:

Mijn betoog ging niet over het bestaansrecht van Israel want die vraag is voor mij als verslaggever niet interessant. Israel bestaat – het visum staat in mijn paspoort. Relevanter is de vraag hoe lang Israel nog blijft bestaan, en of het 19de eeuwese idee van een joodse staat een goed en uitvoerbaar idee is geweest. Dat zijn geen vragen die ik op Israeli’s projecteer, zoals Pelle suggereert. Het zijn vragen die Israeli’s mij hebben aangedragen.

Geen tijd om te kijken of ik een linkje kan maken naar zijn complete opiniestuk. Ik kom nog terug, op dat ‘bestaansrecht’van Israel.

17 gedachten over “Dagboek 16 december 2008

  1. Ja, Ratna Pelle is lichtgeraakt voor kritiek. Ik ga af en toe wel eens in discussie met haar op haar blog, maar maar mijn kritiek op het huidige beleid van Israel mbt mensenrechten in bezet gebied en zeker in de Gaza strook wordt helemaal niet in dankbaarheid afgenomen.

    “ik uit mijn kritiek op Israel wat meer tussen de regels omdat de media en veel andere bloggers niks anders doen dan kritiek uiten op Israel, en ik juist een tegengeluid wil laten horen en informatie geven die in de media niet of nauwelijks aan bod komt” schrijft ze.(http://www.zionism-israel.com/blog/archives/00000328.html#comments)

    Dus rest ons goed tussen de regels te lezen en hopen dat ze het niet letterlijk bedoelt.

  2. Hartelijk bedankt voor het sturen van het uitstekende artikel van Falk, Sander. Overigens was het een Knessetlid zelf die een holocaust voor Gaza voorstelde. Falk is dus in goed gezelschap. Verder is het in werkelijke democratieën gebruikelijk om mensen toe te laten ook als ze een mening hebben waar je het niet mee eens bent. Wilders, met zijn getier over de islam is in ieder geval hartelijk welkom geheten.
    De Israëlische overheid laat steeds meer haar masker van beschaving zakken en laat zien waar ze echt staan. Ze gaan steeds meer richting totalitair regime dat mensen om hun mening de toegang weigert, ook als dat iemand is van de VN, deskundige op het gebied van mensenrechten, die wat hij zegt met een karrevracht van feitenmateriaal kan illustreren.
    De kilo’s boter op het Israëlische hoofd worden daarmee ook steeds zichtbaarder. Dit is wat voor steeds meer mensen duidelijk wordt: Israel pleegt schendingen van mensenrechten op een gigantisch niveau, en doet er alles aan om er voor te zorgen dat we dat niet te weten komen. Tevergeefs.
    Het enige wat ze hebben bereikt is dat iedereen nu wil weten wat Falk te zeggen heeft, waarvoor ook jij dank, Sander.

  3. @ Anja: Ik heb de link naar het stuk van Falk neergezet zodat iedereen zelf kan bepalen of het door de beugel kan. Wij denken er in ieder geval verschillend over. De nazi & holocaust vergelijkingen om de situatie Israel/Palestijnen te typeren gaan mij echt veel te ver. Dat je mensen dient toe te laten ook als ze een mening hebben waar je het niet mee eens bent zijn we het over eens. In dit geval kwam Falk echter als Speciaal Rapporteur voor de mensenrechten van UNHCR naar Israel en vanuit die functie belet Israel hem de toegang om een signaal aan de VN te geven dat deze mijnheer niet neutraal is en dingen roept die niet door de beugel kunnen. Als prive persoon ligt de zaak anders, hij heeft afgelopen juni bijvoorbeeld een lezing gegeven aan een Palestijnse universiteit en kwam zonder problemen Israel binnen.

  4. a. Waarvoor ik je al bedankt heb. Inderdaad, mensen die naar dit weblog komen kunnen zelf bepalen wat ze vinden.
    b. Jij staat hier bekend als iemand die altijd volautomatisch de kant van Israel zal kiezen. Uiteraard gaat elke negatieve vergelijking jou te ver. Dat heeft er vooral mee te maken dat we van jou nooit een ondubbelzinnige veroordeling hebben gehoord over de schendingen van de mensenrechten van de Palestijnen.
    c. Ongeacht of iemand komt met een mening die je niet bevalt dan wel als functionaris van de VN hoor je die in een normale democratie binnen te laten. Wilders is ook allesbehalve neutraal, ik ben niet neutraal, jij bent niet neutraal. We hebben het over een bezetting, en over aantoonbare schendingen van mensenrechten. Ik zou niet weten hoe je daarbij neutraal zou kunnen blijven en ook niet waar dat voor gewenst zou zijn, het zij dan dat je volautomatisch Israel wilt verdedigen en wilt ontkennen wat ze doen. Zo gauw je mensen de toegang weigert om hun mening, zit je fout.
    d. Inderdaad werd hij eerder wel binnengelaten. Mijn conclusie, die herhaal ik nog maar even: Israel wordt erger. Totalitairder. Rechtser. Racistischer. Gewelddadiger. En gelukkig zijn er steeds meer mensen die dat wel willen zien. Waaronder Falk.

  5. Hoi Anja,

    Ik kreeg net een mail waarin staat dat de Europese Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken het Associatieverdrag met Israel hebben ondertekend. Ik meld het je even, om zeker te zijn dat je weet. Ik kruip maar weer in de pen, want het EParlement had net besloten tot uitstel totdat Israel ‘de rechten van de mens’ zou gaan respecteren. Mmmm dat hebben ze dan zeker in 8 dagen waargemaakt.
    Dat filmpje over Gaza van de Australische vrouwenorganisatie is trouwens steengoed en hartverscheurend.
    Anja, sterkte,

    strijdbare groet

    Tineke Bennema

  6. Vandaag nog iets opmerkelijks in de Volkskrant, Anja. In het stuk van Theo Koelé op p.2 wordt over Maxime Verhagen gezegd: hij “gaat er prat op dat hij dankzij zijn contacten met de Israëlische regering het lot van de inwoners van de Gazastrook heeft verbeterd.”

    Hè? Ik moest echt even mijn ogen uitwrijven. Maar wat een gotspe! Misschien kunnen de 2e-kamerleden van de SP in het vragenuurtje minister Verhagen eens vragen waar die lotsverbetering dan precies uit bestaat.

  7. Ik schat dat in op het niveau van een belofte van de Israelische regering dat ze weer eens wat vrachtwagens met hulpgoederen de grens over laten, die orde. Dan kan Verhagen weer fijn slapen met het gevoel toch heel humaan te zijn geweest. Dat noemde je vroeger ‘burgemeester in oorlogstijd’ – collaboreren en dan beweren dat het zonder jou nog veel erger geweest zou zijn. Maar ik zal Harry vragen of hij daar vragen over wil stellen.

  8. Tinneke, Dat kan toch niet waar zijn???!!!!
    Nou breek toch werkelijk mijn klomp!!
    Weg is alle blijdschap, arme, arme Palestijnen.
    ‘k Had zo gehoopt dat er vanuit de EU gewerkt zou worden om bij Israel de bankschroeven stevig aan te draaien en het leven van de Palestijnen te gaan verbeteren.
    Helaas dus!
    Gerrie

  9. Ik heb het stuk van Falk eens goed gelezen, en ik kan niet anders zeggen dan dat het een goed doordacht stuk is. Ik haal er niet uit dat hij onbeargumenteerd israels politiek naar de palestijnen zomaar vergelijkt met de holocaust. Hij geeft er goede redenen voor. Als de ISraelis slim zijn dan lezen ze dit stuk ook en gaan ze eens nadenken. Maar israel is als de pestkop in de klas, slaat om zich heen en vraagt zich dan ook nog af waarom hij niet de populaire jongen is en gaat nog harder pesten. Sander, uit jouw reactie begrijp ik dat je geen flauw idee heb van wat zich hier afspeelt. In Gaza, in de Westbank. Misschien kan je dan het stuk van Falk begrijpen.Mensen zoals Falk, of beter gezegd VNers zoals hem, geven mij een beetje hoop dat het ooit nog wel goedkomt, en voor de palestijnen ,maar ook voor ISrael.
    De EU heeft de beslissing dus alleen maar uitgesteld om de stemming in alle rust te doen. Klojos. We hebben ons weer beet laten nemen.

  10. Gerrie, Trees, er gebeurde gewoon waarvoor Brigitte Herremans meteen al waarschuwde, zie hier.

    De Raad van Ministers is niet hetzelfde als het Europarlement. Dat heeft nog steeds de bevoegdheid eigen voorwaarden aan het verdrag te verbinden. Overigens had de commissie BuZa van het Europarlement op 6 november wél groen licht gegeven voor het associatieverdrag. En eigenlijk is er allang een associatieverdrag, want Israël doet al volop mee aan Europese programma’s. Zie hier.

    Wanneer en hoe het nu verder gaat heb ik nog niet gevonden. Wel de (concept)tekst van het verdrag: hier.

  11. Clara, dank dat je hier nog eens op wijst!!!
    ‘k Ben toch al zo verzot op politiek, dat al snel de dingen door elkaar gehaald worden.
    ‘k Voelde me behoorlijk bedrogen en tegen mijn wil in medeschuldig gemaakt aan de praktijken van Israel met toestemming van de EU.
    Gr.Gerrie

  12. @13 Clara
    Dank voor je toelichting. Wat ik er van begrijp is dat het europarlement de stemming heeft uitgesteld. En dat het als de stemming plaatsvindt, er waarschijnlijk meer leden aanwezig zullen zijn, en het alsnog mogelijk is dat ook het parlement instemt. Ik heb een analyse gelezen dat het dan cruciaal is wat de sociaal-democratische fractie gaat doen, m.a.w.: hoe verdeeld gaat zij stemmen? Clara, of iemand anders: is deze informatie juist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *