De nieuwe mythe

De pro-Israel brigade is weer helemaal wakker. Er is weer werk aan de winkel. Minister Tzipi Livni zei het al: Israel moet nu alle zeilen bijzetten om de publieke opinie te bewerken. (Hier) Want het probleem van Israel is niet hoeveel burgerdoden er in Gaza vallen, het probleem is hoe dat er uit ziet, en dat is tamelijk smerig. Ondanks het feit dat Israel er met vooruitziende blik (gepland dus) alles aan gedaan heeft om er voor te zorgen dat er geen journalisten in Gaza zouden zijn op het moment dat zij weer tot actie over zouden gaan, zijn de beelden van wat je niet anders kunt noemen dan een bloedbad en een massamoord niet tegen te houden.

Want wat Israel zo heldhaftig ‘vechten’ noemt, bestaat in werkelijkheid uit het gooien van bommen op een van de dichtstbevolkte gebiedjes op deze aarde, anderhalf miljoen op elkaar gepakte mensen die bovendien geen kant op kunnen. Je kunt oprecht medelijden hebben met de inwoners van Sderot, die de kans hebben een raket op hun dak te krijgen, maar als die geen zin hebben om een paar dagen in hun gesubsidieerde schuilkelder te zitten, verder van alle gemakken voorzien, dan nemen ze de auto en gaan een paar dagen bij vrienden of familie logeren, tot het gedoe weer over is. En als het ze echt te vervelend wordt, dan verhuizen ze. Kom daar In Gaza maar om.

Bommen gooien midden in een dichtbevolkt gebied betekent vanzelf ook een groot aantal burgerslachtoffers, wanneer je dat bombardement ook nog op een tijdstip uitvoert dat de scholen net uitgaan en de helft van jeugdig Gaza op straat loopt weet je het helemaal zeker dat je een maximum aan slachtoffers maakt. De werkelijke hoofdkwartieren van Hamas waren uiteraard al ontruimd, want het was duidelijk wat er kon gebeuren, dus werd er, onder andere, een gewoon politiebureau gebombardeerd, waar een groep mannen die net hun opleiding, onder andere voor verkeerspolitie hadden beëindigd bij elkaar stonden. Een bloedbad dus, te zien op Nova, gisteravond, beelden die we meestal niet te zien krijgen omdat ze te gruwelijk worden geacht voor onze gevoeligheden. Uiteraard beweert Israel dat het ze vooral om Hamas te doen was, en uiteraard zeggen ze dat die politieagenten Hamas waren – inderdaad, dat waren gewone mannen die in dienst waren bij de overheid, zelfs in Gaza moet er verkeer worden geregeld en heb je gewone burgerpolitie nodig, en de overheid is van Hamas, en zo kun je wel elke dode, op de kinderen en de bejaarden na natuurlijk, declareren als een zware klap die ‘de terroristen’ werd toegediend. Hoewel iedereen die een beetje beter kijkt het kan weten: de zware jongens die raketten afschieten zitten niet bij de politie en die verstoppen zich beter, en van de werkelijke Hamasleiders is er maar één gedood, op die ruim tweehonderd mensen, het hoofd van de politiedienst. Dit was en is dus gewoon een aanval op de bevolking van Gaza, zoals de voorafgaande blokkade gericht was tegen de bevolking van Gaza. En zoals iedereen inmiddels kan weten, wint de meer extreme kant van Hamas alleen maar bij nog meer ellende.

De nieuwe mythe is dat het Hamas is die het staakt het vuren eenzijdig heeft beëindigd, en ‘al die tijd maar door is gegaan met raketten afschieten’. Dat is controleerbaar onwaar, zelfs als je alleen de slecht geïnformeerde Nederlandse kranten hebt gelezen weet je beter. Hamas hield zich aan het bestand, en het was Israël die het schond. Op 4 november deed Israël een aanval, waarbij een aantal Palestijnen werd gedood, en vervolgens werden er, zoals te voorspellen was, weer een aantal raketten afgeschoten. (Zie Daniel Levy: hier) Uiteindelijk doodde Israël twintig Palestijnen. Bovendien, wat de pro-Israël brigade ook dwangmatig over het hoofd wenst te zien, is er nog steeds sprake van een bezetting, een belegering, een blokkade. In plaats van die minder erg te maken in de tijd dat Hamas zich aan het bestand hield, werden de draconische maatregelen om de bevolking net zo ver uit te hongeren dat ze goed wanhopig werden maar nog net niet dood gingen verder opgevoerd. Hoef ik hier nu niet verder te herhalen, is ook bekend. Zie hier.

Wat moet dus de conclusie zijn van de overheid van Gaza: dat het geen enkele zin heeft om een staakt het vuren aan te houden aangezien a. Israel gewoon doorgaat met het vermoorden van Palestijnen en b. dat Israel ook als ze geen raketten afschieten gewoon doorgaat met de opzettelijke verpaupering en uithongering van de burgerbevolking. Dan kun je nog steeds vinden dat raketten afschieten niet de beste methode is om je te verweren, omdat die burgers kunnen raken (inderdaad, één dode) maar misschien wil iemand met een beter voorstel komen hoe de Gazanen zich dan wel mogen en kunnen verdedigen. Want ook dat wordt gemakshalve en stelselmatig over het hoofd gezien: het is niet alleen Israël die zijn bevolking moet verdedigen tegen ‘het terrorisme’, het zijn de Palestijnen die hun bevolking moeten verdedigen tegen de stelselmatige staatsterreur van Israël.

De commentaren van de welwillende critici van wat Israel aan het doen is roepen nogal eens dat het nogal stom is om weer een aanval te doen, want het is vrijwel zeker dat je daarmee het afschieten van raketten niet stopt – dat lukt alleen met een bestand waar ook Israel zich aan houdt. Hamas heeft laten zien daartoe bereid te zijn. Maar Israël wil niet. De critici roepen ook dat je met dit soort aanvallen en met de blokkade het extremisme juist aanwakkert. Want dat gebeurt. De deskundigen waarschuwen bovendien dat je Hamas niet ‘uit kunt schakelen’ zonder de gehele bevolking uit te schakelen, want nog nooit in de geschiedenis is het gelukt om een in de bevolking gewortelde verzetsbeweging met een leger uit te schakelen, tenzij je tot gehele uitroeiing over gaat. Zie hier en hier. Maar deze critici gaan er nog steeds van uit dat Israël, de huidige politieke leiders, Livni, Barak, Olmert, in principe te goeder trouw zijn, in principe verstandig zouden kunnen zijn, in principe een einde willen maken aan de voortdurende oorlog. En wat als ze niet te goeder trouw zijn? Wat als het helemaal niet de bedoeling is om tot een soort van vrede te komen? Wat als het werkelijke doel is langzaam maar zeker Palestina en de Palestijnen te laten verdwijnen, uit te wissen, zeg het: te vernietigen? Wat als het ze prima uitkomt als het extremisme in Gaza wint, omdat dat een geweldig excuus levert, met de gehele instemming van de westerse wereld, om ze met militair geweld zo veel mogelijk om zeep te helpen? Een langzame, stapsgewijze, geduldige genocide, over jaren uitgesmeerd en verkocht als ‘zelfverdediging’?

Ik kom er nog eens op terug, maar lees alvast Jonathan Cook, een van de best geinformeerde, in Nazareth wonende en scherpste journalisten, zijn laatste boek: Disappearing Palestine. Alle stappen die de voorafgaande en deze regeringen hebben gedaan, vanaf de etnische zuivering in 1948, de bezetting, het stapsgewijze onmogelijk maken van een Palestijnse staat, de verdergaande, stille etnische zuiveringen die nog steeds plaats vinden, de stille deportaties, het opdelen en tegen elkaar uitspelen van de Palestijnen, (zie hier) de ene makke helft onder leiding van Fatah aan het lijntje houden met ‘vredesonderhandelingen’ die nergens heen gaan, de andere, opstandige helft, onder Hamas, eerst boycotten, al waren ze democratisch verkozen, de bevolking collectief bestraffen voor hun keuze, de infrastructuur van hun bestaan volledig verwoesten, ze volledig afhankelijk houden met alles, voedsel, water, elektriciteit, en ze dan ook nog dood laten gaan door gebrek aan medische zorg en af en toe met een massamoord – Israel heeft die rottige raketten nodig om onder het oog van de wereld te doen alsof zij het slachtoffer zijn die zich moet verdedigen, in plaats van dat ze bezig zijn met een doorgevoerd project om de Palestijnen te laten verdwijnen. Met onze stilzwijgende instemming, want behalve een beetje protesteren als het er weer een keer al te bloederig uit ziet doen wij niets.

Het enige wat nogal lastig is, is dat er ook Palestijnen zijn die dat niet zomaar met zich laten gebeuren. Aangezien ze de dood toch al voor ogen hebben, geen enkele toekomst meer zien, en ze nergens ter wereld hun recht kunnen halen, vechten die zich liever dood. Ik voorspel dat er weer zelfmoordaanslagen aankomen, als die toekijkende wereld Israel niet tegenhoudt.

En voor de wakkere pro-Israel brigade, doe geen moeite om hier aan te komen zetten met mededelingen dat die Palestijnen zijn begonnen en dat ze het helemaal aan zichzelf te danken hebben. Ik ben niet van plan om die rommel op mijn weblog te zetten.

37 gedachten over “De nieuwe mythe

  1. Walgelijk. En, wat is hier in godsnaam het doel van? Wat voor , voor Israël gunstig resultaat denkt de regering te bereiken?
    Machtsmisbruik, buitensporig geweld met uiteindelijk alleen maar verliezers.
    Alsof die raketten nu opeens niet meer komen.

  2. ‘En, wat is hier in godsnaam het doel van?’

    De huidige regering van Israël hoopt hiermee de verkiezingen te winnen van partijen die voorstander zijn van nog meer geweld.

  3. Heel helder en duidelijk, en bedankt voor de handige links.
    Het wordt echt de hoogste tijd dat Israël een ultimatum opgelegd krijgt van de VN en VS: stoppen met dit onzinnige staatsgeweld, of alle economische, diplomatieke en militaire banden worden verbroken. Als ze alleen komen te staan hebben ze werkelijk geen enkel houvast meer, en kunnen ze het einde van de Israëlische staat vrezen. Waar ik overigens geen voorstander van ben, maar als machtsmiddel lijkt het me te rechtvaardigen.

  4. Onderstaand bericht kreeg ik van Jewish Voice for Peace. Klopt die passage dat Hamas raketten sinds 2004 aan 15 Israeli’s het leven kostte, en waar komt dat aantal vandaan? Ik wist wel dat het geen high-tech material is, maar…

    Dear Christine,
    Please allow me to share with you our statement below about the headlines seen in papers across the world yesterday and today.
    In sadness on this terrible day,
    Cecilie Surasky
    Jewish Voice for Peace

    December 28, 2008
    Jewish Voice for Peace joins millions around the world, including the 1,000 Israelis who protested in the streets of Tel Aviv this weekend, in condemning ongoing Israeli attacks on Gaza. We call for an immediate end to attacks on all civilians, whether Palestinian or Israeli.

    Israel’s slow strangulation of Gaza through blockade has caused widespread suffering to the 1.5 million people of Gaza due to lack of food, electricity, water treatment supplies and medical equipment. It is a violation of humanitarian law and has been widely condemned around the world.

    In resisting this strangulation, Hamas resumed launching rockets and mortars from Gaza into southern Israel, directly targeting civilians, which is also a war crime. Over the years, these poorly made rockets have been responsible for the deaths of 15 Israelis since 2004.

    Every country, Israel included, has the right and obligation to protect its citizens. The recent ceasefire between Israel and Hamas in Gaza shows that diplomatic agreements are the best protection for civilian life.

    Moreover, massive Israeli air strikes have proven an indiscriminate and brutal weapon. In just two days, the known death toll is close to 300, and the attacks are continuing. By targeting the infrastructure of a poor and densely populated area, Israel has ensured widespread civilian casualties among this already suffering and vulnerable population.

    This massive destruction of Palestinian life will not protect the citizens of Israel. It is illegal and immoral and should be condemned in the strongest possible terms. And it threatens to ignite the West Bank and add flames to the other fires burning in the Middle East and beyond for years to come.

    The timing of this attack, during the waning days of a US administration that has undertaken a catastrophic policy toward the Middle East and during the run-up to an Israeli election, suggests an opportunistic agenda for short-term political gain at an immense cost in Palestinian lives. In the long run this policy will benefit no-one except those who always profit from war and exploitation. Only a just and lasting peace, achieved through a negotiated agreement, can provide both Palestinians and Israelis the security they want and deserve.

  5. Hallo,

    Goed verhaal, ik begrijp alleen niet waarom je geen ruimte laat voor genuanceerde reacties vanuit de pro israliers (waar ik overigens niet bijhoor). Ik denk dat je hiermee onterecht als gekleurd wordt beschouwd. Ik vond het overigens leuk dat GS je link plaatste en daar niet eens een vervelende remark bij had staan 😉

  6. Hoe iemand, na het zien van beelden, nog pro israel kan zijn is me een volstrekt raadsel, maar schijnbaar zijn ze er nog steeds.
    Vandaag heb ik commentaren op artikelen gelezen. Schrikbarend hoe mensen op deze aanvallen reageren. De meest schokkende vond ik van een israelische mevrouw die het ‘ fantastisch’ vond wat er nu in Gaza gebeurde. Voor mij onbegrijpelijk.

    Voor iedereen in Gaza, heel veel sterkte nu.

  7. Ik moet de eerste ‘genuanceerde reactie’ van een pro-Israel persoon nog meemaken, Rob. Neem wat er nu gebeurt. Hoe wil je een massamoord op driehonderd mensen ‘genuanceerd’ goedpraten?
    Het vervelende, ik bedoel echt saaie, is bovendien dat de Israel-verdedigers eindeloos hetzelfde repertoire aan non-argumenten afwerken, en nooit kunnen luisteren naar de feiten die hun opvattingen tegenspreken. Je kunt alleen doorgaan met Israel blind verdedigen als je inderdaad blind blijft en heel veel van wat er toch echt aantoonbaar gebeurt ontkent. Ik krijg dus erg genoeg van honderdzevenendertig keer hetzelfde uit moeten leggen, vooral als het al uitgebreid om mijn weblog staat. Ik heb daar geen geduld voor en vind het ook niet nodig om mezelf steeds maar weer te herhalen. Zeker niet voor mensen die toch niet van plan zijn om te luisteren.

    Ik word geheel terecht als ‘gekleurd’ gezien en heb daar geen enkele moeite mee. Als het gaat om onrecht is het enige antwoord partijdigheid. Zoals we dat ook deden toen het ging om de strijd tegen de apartheid.
    Het effect als GS een link plaatst is dat je vervolgens een halve dag bezig bent om de bagger weer van je weblog te vegen. Dat dus een compliment waar ik heel goed zonder kan.

    Het is werkelijk verbijsterend wat mensen goed kunnen praten als ze eenmaal hebben besloten blind en doof te blijven, Marrigje. Ik sta er elke keer weer van te kijken.

  8. Disinformation, secrecy and lies: How the Gaza offensive came about

    By Barak Ravid, Haaretz Correspondent

    Long-term preparation, careful gathering of information, secret discussions, operational deception and the misleading of the public – all these stood behind the Israel Defense Forces “Cast Lead” operation against Hamas targets in the Gaza Strip, which began Saturday morning.

    The disinformation effort, according to defense officials, took Hamas by surprise and served to significantly increase the number of its casualties in the strike.

    Sources in the defense establishment said Defense Minister Ehud Barak instructed the Israel Defense Forces to prepare for the operation over six months ago, even as Israel was beginning to negotiate a ceasefire agreement with Hamas. According to the sources, Barak maintained that although the lull would allow Hamas to prepare for a showdown with Israel, the Israeli army needed time to prepare, as well. Barak gave orders to carry out a comprehensive intelligence-gathering drive which sought to map out Hamas’ security infrastructure, along with that of other militant organizations operating in the Strip.

    This intelligence-gathering effort brought back information about permanent bases, weapon silos, training camps, the homes of senior officials and coordinates for other facilities.

    The plan of action that was implemented in Operation Cast Lead remained only a blueprint until a month ago, when tensions soared after the IDF carried out an incursion into Gaza during the ceasefire to take out a tunnel which the army said was intended to facilitate an attack by Palestinian militants on IDF troops.

    On November 19, following dozens of Qassam rockets and mortar rounds which exploded on Israeli soil, the plan was brought for Barak’s final approval. Last Thursday, on December 18, Prime Minister Ehud Olmert and the defense minister met at IDF headquarters in central Tel Aviv to approve the operation.

    However, they decided to put the mission on hold to see whether Hamas would hold its fire after the expiration of the ceasefire. They therefore put off bringing the plan for the cabinet’s approval, but they did inform Foreign Minister Tzipi Livni of the developments.

    That night, in speaking to the media, sources in the Prime Minister’s Bureau said that “if the shooting from Gaza continues, the showdown with Hamas would be inevitable.” On the weekend, several ministers in Olmert’s cabinet inveighed against him and against Barak for not retaliating for Hamas’ Qassam launches.

    “This chatter would have made Entebe or the Six Day War impossible,” Barak said in responding to the accusations. The cabinet was eventually convened on Wednesday, but the Prime Minister’s Bureau misinformed the media in stating the discussion would revolve around global jihad. The ministers learned only that morning that the discussion would actually pertain to the operation in Gaza.

    In its summary announcement for the discussion, the Prime Minister’s Bureau devoted one line to the situation in Gaza, compared to one whole page that concerned the outlawing of 35 Islamic organizations.

    What actually went on at the cabinet meeting was a five-hour discussion about the operation in which ministers were briefed about the various blueprints and plans of action. “It was a very detailed review,” one minister said.

    The minister added: “Everyone fully understood what sort of period we were heading into and what sort of scenarios this could lead to. No one could say that he or she did not know what they were voting on.” The minister also said that the discussion showed that the lessons of the Winograd Committee about the performance of decision-makers during the 2006 Second Lebanon War were “fully internalized.”

    At the end of the discussion, the ministers unanimously voted in favor of the strike, leaving it for the prime minister, the defense minister and the foreign minister to work out the exact time.

    While Barak was working out the final details with the officers responsible for the operation, Livni went to Cairo to inform Egypt’s president, Hosni Mubarak, that Israel had decided to strike at Hamas.

    In parallel, Israel continued to send out disinformation in announcing it would open the crossings to the Gaza Strip and that Olmert would decide whether to launch the strike following three more deliberations on Sunday – one day after the actual order to launch the operation was issued. ‘
    Lees verder: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1050426.html

  9. Zelfs president Peres van Israël heeft zich inmiddels openlijk afgevraagd wat de Israëlische regering met deze oorlogvoering denkt te bereiken….. (Zag ik op CNN).

  10. Uitspraak van Mark Regev (woordvoerder van de Israëlische regering) op CNN: “Deze operatie is puur defensief.”

    (Commentaar overbodig).

  11. I do not know what to say to express my sadness for what is going in Gaza. My fingers are shivering and my eyes are bleeding. Are women , children , and aged people are shedding rockets. This is not a political war; it is a real barbaric war against every called Palestinian. I am not able to write more. I pray for all people there.

  12. Prima stukje de manier waarop Israel met de Palestijnen omgaat is niet goed te praten. Maar ik vraag me af hoe Israel er voor kan zorgen dat er geen raketten (hoe low-tech dan ook) op hen worden afgevoerd?

  13. @Anja,

    Ik ben noch pro israelisch of pro palestijns. Ik vind dat er nu een belachelijke buitenproportionele actie van de israeliers plaatsvind. Maar we moeten niet vergeten dat er in het verleden absurde actie van Hamas zijn geweest op burgerdoelen in Israel. Dat praat deze acties op geen enkele manier goed, maar er zijn voldoende mensen die met de angst leven dat Hamas weer naar dit soort acties zal grijpen. Er is nu toch voldoende excuus om dat te doen.

    Zoals veel Palestijnen nu helaas over een kam worden geschoren met Hamas moeten mensen op dit forum dit ook niet doen bij alle (pro) Israeliers.

  14. Ik ben al heel lang volkomen Wilders-resistent, Rogier. Gewone Nederlanders die de Israelische propaganda kritiekloos napraten vind ik erger.

    Die “absurde acties” van de Palestijnen zijn kennelijk moeilijk te begrijpen als je niet bedenkt wat er aan vooraf is gegaan, Rob. Een jarenlange bezetting, een steeds verder opgevoerde blokkade, en moord op Palestijnen in de tijd dat Hamas zich aan de afspraken van de staakt-het-vuren hield. Ik ben absoluut geen voorstander van het afschieten van raketten, sowieso nooit van aanvallen op burgers. Maar de vraag die ik hierboven stelde kan niemand die nog steeds zo nodig Israel wil verdedigen beantwoorden: hoe moeten de Palestijnen zich verdedigen tegen het staatsgeweld van Israel, tegen de bezetting, waar zouden zij hun recht moeten halen?

    In de tijd dat er nog Palestijnen zelfmoordaanslagen pleegden zei een Palestijn tegen mij: er zijn twee manieren om daar een eind aan te maken, 1. hef de bezetting op, 2. geef ons tanks en gevechtsvliegtuigen. Denk je echt dat er één jongen bereid zou zijn om zijn leven op te geven als hij andere wapens had?

    Kortom: Palestijnen zouden die stomme raketten niet afschieten als ze een leger hadden, als ze een alternatief hadden om zich mee te verdedigen. Waar ze volgens het internationaal recht alle redenen voor hebben.

    Verder scheer ik ‘pro-Israel mensen’ niet over een kam. Integendeel, ik heb op dit weblog heel veel tijd en moeite besteed aan het ingaan op en weerleggen van de zogenaamde argumenten, zoals je zo zelf na kunt gaan. Maar aangezien het vrijwel altijd de vaste nummers van hetzelfde repertoire zijn vind ik niet dat ik mezelf eindeloos hoef te herhalen.

    En ik scheer al helemaal Israeli’s niet over een kam. Integendeel, de meeste (kritische) commentatoren die te gast zijn op dit weblog zijn Israeli’s. Kun je ook zo zelf zien als je de moeite even neemt.

  15. @Anja,

    Ik begrijp de drang voor de acties wel, maar begrijp daarmee ook de angst bij de Israelische burger. De aanvallen van Hamas zijn vaak niet op militaire doelen gericht maar op burgers. Een leger zou daar niet bij helpen. In landen zoals Afghanistan is een leger en daar gaat de Taliban enthousiast door met het ontregelen van het land.

  16. Ik hou het hele verhaal al tientallen jaren in de gaten Anja, wist me er vroeger geen echt raad mee maar steunde altijd Israel. Omdat de Palesteinen altijd ‘bezig’ waren volgens het ANP. Totdat ik me 5 jaar echt ben gaan verdiepen in de materie en nu onderhand wel weet wat er aan de hand is en dat deze bezetting zal blijven doorgaan als de media zich aan de kant van de Israeliers blijven opstellen.

    Ook ik lach om de uitspraken van Wilders, maar lees de reacties onder dit stukje eens : http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2008/12/wilders_achter_israel.html

    en je ziet hoeveel onnozelheid er in NL is, en deze mensen hebben nog stemrecht ook. Zonder zich maar even te verdiepen roepen ze Geertje na. Dit zijn mensen die kiezen voor een Bos ‘ omdat hij er zo leuk uitziet’ of voor een Wilders ‘ Omdat hij durft te zeggen waar het op staat’. Democratie ? Iemand ? Iemand?

  17. Veel mensen denken: ” zouden de joden vergeten zijn wat hun in WO II is overkomen”. Vechten zij anno 2008 voor hun vrijheid ? Nee zij willen maar een ding: ” het Palestijnse volk vernietigen.” Joden verspelen hun goodwill in de wereld. Dit is geen lokaal schietpartijtje!!! De westerse wereld die Kerstmis wil vieren wordt door de joden tot een absurditeit gemaakt.Israël is een agressor geworden i.p.v. een vredenlievende staat. Ja,die Hamas dan !!!. Geen lieve jongens dat is zeker. Maar die schieten met van die jaarwisselingrakettjes. Richten weinig schade aan in relatie tot wat Israël nu doet. Ik word er zeer droef van dat het joodse land naar de verdommenis gaat.

  18. Je schiet door, Ton, en dat helpt ook niet. Het zijn niet de joden die hun goodwill in de wereld verspelen, het is Israel, droevig genoeg gaat dat land inderdaad (moreel) naar de kloten. Maar dat zegt ook een heel belangrijke groep joden die het niet aan kunnen zien wat in hun naam wordt gedaan. Mensen als Een Ander Joods Geluid, bijvoorbeeld. Als Avraham Burg, Meron Benvenisti, en zoveel anderen die ik vaak op mijn weblog aan het woord laat.
    Dus denk een beetje meer na en hou het zuiver aub.

    Ik maak mij ook meer zorgen over de mensen die achter Wilders aanlopen dan over Wilders zelf die zo ontzettend simpel en doorzichtig is. Ik maak me zorgen over de Nederlanders die zo in hun islamofobie zitten verstrikt dat ze er helemaal intrappen als Israel net doet alsof zij een beschaafd westers democratisch land zijn dat zich moet verweren tegen die primitieve, bloeddorstige moslims. Ik heb er net weer een paar van zulke moeten verwijderen, want wie ons wijs komt maken dat Palestijnen door hun geloof een ‘cultuur van geweld’ hebben zijn er dus echt in gestonken. En ik accepteer zulke islamofobie en racisme net zo min als ik antisemitisme accepteer.

  19. Herhaling Rob (21). Als de Palestijnen de kans hadden dan vochten ze tegen het israelische leger en tegen de bezettingsmacht, de kolonisten. Geef ze betere wapens dan die rottige raketten waarmee je tegen een leger niets uit kunt richten en ze laten het je zien.

  20. @Anja,

    Dat is precies waar ik zo bang voor ben. Het zou alleen maar bevestigen waar de pro Israëlische achterban zo haar best voor doet. Men wil zo graag aantonen dat de Palestijnen de agressors zijn, dat dit het toch al niet gunstige lot alleen maar slechter zal maken. Helaas heb ik niet de oplossing, maar een leger of een sturende leiding dit echt ten strijde trekt is niet de oplossing. Dat veroorzaakt een ramp voor de Palestijnse bevolking die niet te overzien is. Buiten dat zal het types als Wilders alleen maar voer geven om nog meer mensen achter zich te krijgen.

    Vandaar mijn eerste opmerking, GS leest kennelijk alles zonder kleur. Dit moet gebruikt worden om de heldere boodschap die jij hierboven zo fantastisch hebt neergezet breed onder de aandacht te krijgen. Ik denk dan ook nog steeds dat een online discussie (met voor en tegenstanders), zoals wij die hier nu hebben bijdraagt aan de waarheid op de problematiek.

    Het is overigens jammer dat Merkel zo doorschiet in haar shuldbetuiging aan de joodse bevolking, door Israel van nog meer excuses te voorzien.

  21. Rob: de Palestijnen zitten al in een ramp die niet te overzien is. Dat is het punt.
    Ik weet dat het echt heel moeilijk is voor mensen om te geloven die, qua standpunt, van ver komen, maar het ziet er toch erg naar uit dat Israel stelselmatig bezig is om Palestina en de Palestijnen te vernietigen. Kijk hoeveel land ze nog over hebben en kijk hoe ze daar moeten leven. Kijk hoeveel staatsgeweld ze over zich heen krijgen ook als ze niets anders doen dan koppig te bestaan.

    Ik heb er zelf jaren over gedaan om tot me door te laten dringen hoe erg het echt is.
    En het allerergste is de extreme eenzaamheid van de Palestijnen die maar niet kunnen begrijpen dat de hele wereld toeziet wat daar gebeurt en niets doet. Daar wordt elk normaal mens, en het zijn daar echt normale mensen, wanhopig van en op een gegeven ogenblik kan jet je niet meer schelen als je er zelf ook dood bij gaat en je echt met alle middelen die je nog hebt. Dat noemen wij dan extremisme, en we laten ons graag vertellen dat dat ligt aan de ‘volksaard’ van de Palestijnen. De hoeveelheid racistische smeerboel over ‘die barbaren die hun kinderen opofferen’ die ik hier de afgelopen paar dagen langs heb zien komen (en dus uiteraard niet heb geplaatst) is echt stuitend.

    Wat GS betreft, je kunt met een site verschillende modellen hanteren. Je kunt er een verhaaltje op pleuren en dan de ‘reaguurders’ hun gang laten gaan zonder je ermee te bemoeien. Dat schijnt voor nogal wat mensen bevredigend te zijn anders bleven ze niet doorgaan. Ze doen maar, maar als het om echt ernstige zaken gaat dan wil ik daar echt niets mee te maken hebben. Die enkele keer dat ik daar ben wezen kijken, pas dus weer even, schrik ik echt van de rotzooi. Dat krijg je dus als er niemand is die nog enige normen hanteert over fatsoenlijk argumenteren, en dat je niet maar in het wilde weg kunt beweren wat je toevallig leuk lijkt.

    Ik kies voor een heel andere methode, ik bemoei me intensief met de inhoud, ik laat geen zaken op dit weblog staan zonder daar wanneer me dat nodig lijkt een antwoord op te geven. Maar dat is ook heel arbeidsintensief, en dus stel ik ook strenge eisen: niet blijven zeuren als je je punt al hebt gemaakt, niet maar wat beweren dat je niet waar kunt maken, niet schelden, en niet eindeloos weer opnieuw beginnen wat al tien keer is gezegd. Wie daar geen zin in heeft, of een plek zoekt waar ie ongestuurd en ongemodereerd zijn mening kwijt wil kan bij GS en andere sites terecht en hoeft niet te proberen met mij ruzie te schoppen omdat ik het zo doe en niet anders. Je kiest zelf maar waar je je thuis voelt.

    Ja, zeker progressieve Duitsers zouden moediger moeten zijn. Er zijn er wel een stel, maar niet veel.

  22. Rob schrijft: “Helaas heb ik niet de oplossing.

    Nee Rob, je hebt hem niet maar je bent wel deel van een oplossing. Je kunt zelf actie nemen en beginnen met aan de Nederlandse regering en volksvertegenwoordiging te laten weten dat je je hiermee niet meer kunt verenigen en dat Israël door de internationale gemeenschap, dus ook door Nederland, gedwongen moet worden te stoppen met dit heilloze gedoe.

    Ik ben ervan overtuigd dat alleen door druk van buitenaf een oplossing afgedwongen kan worden. En ik denk dat je er Barack Obama ook een plezier mee doet, die heeft als hij aan de slag gaat er baat bij zoveel mogelijk publieke stemmen, wereldwijd, tegen de huidige ramkoers van Israël.

  23. @Clara,

    Ik ben volkomen met je eens, mijn reactie was dan ook meer een reactie op de opmerking “Geef ze betere wapens dan die rottige raketten”.

  24. Als die er zijn dan zijn het weinig. Hoe wou jij in een land waar de meeste mensen werkloos zijn, vaak met twaalf mensen op twee kleine kamertjes wonen, te weinig te eten hebben, terwijl wat daar gebouwd is voortdurend aan gort wordt geschoten, ook nog voor anderhalf miljoen mensen schuilkelders bouwen?

  25. Anja….u bent erg duidelijk in je standpunten en terecht. Waarom horen wij dit soort uitspraken niet in de kamer of mainstream media ? Alleen Van Bommel hoorde ik, voor de rest zijn het allemaal steunbetuigingen aan Israel. Ook vanuit de buitenlandse polititek zoals Sarkozy en Merkel. Wat is hier aan de hand ? Wisten zij dit van te voren dat dit stond te gebeuren (aanval is 6 maanden geleden geplanned, volgens Haartz) denkt u ? En dat ze dit oogluikend toestaan ?

  26. Het valt mij op dat vooral Israël de zwarte piet krijgt toegeschoven. Waar twee vechten hebben twee schuld, maar dat adagium lijkt hier niet op te gaan.

    En over de afsluiting van de Gazastrook, volgens mij grenst dat gebied ook aan Egypte. Ik hoor echter nooit protesten tegen Egypte dat zij de grenzen dicht houden.

    Neemt niet weg natuurlijk dat Israël onvoldoende rekening houdt met de bevolking in de Gazastrook.

  27. Dat gaat ook niet op, Michiel. Het is een bekend cliché. Toen Duitsland Nederland bezette was het ook geen kwestie van waar twee vechten hebben er twee schuld.
    Israel bezet, de Palestijnen leven onder bezetting. Dat is dus geen kwestie van twee gelijke partijen. Lees even de paradigmastrijd. Hier. Jij zit in twee.

    Toen ik voor het eerst naar de grens tussen de Gazastrook en Egypte ging kijken zag ik daar de Israelische vlag. Snapte ik eerst niet. Moest me uitgelegd worden. Toen ik daar later de Israelische tanks zag rijden wist ik beter. De grens tussen Gaza en Egypte valt nog steeds onder het toezicht van Israel, Michiel. En er is veel protest tegen Egypte dat ze dat toestaan.

    Een massamoord vertalen als ‘onvoldoende rekening houden met’ is rustig de gotspe van de eeuw.

  28. Beste Anja,

    Ik vind massamoord tamelijk overdreven uitgedrukt. Indien Israël de Palestijnen zou willen decimeren, dan hebben zij daar in principe alle ruimte voor. In een dichtbevolkt gebied als de Gazastrook kun je helaas niet vermijden dat er burgerslachtoffers vallen. En die burgers zitten juist tussen twee vuren in.

    Voor wat betreft de paradigma’s, ik bevind mij inderdaad in nr. 2. Zelf ben ik vele malen in de Gazastrook (voor 2005) en op de Westbank geweest, en ben dus niet geswitched naar paradigma nr. 3. Dit mede omdat het mijns inziens wel degelijk zo is dat Israël niet eenzijdig verantwoordelijk kan worden gehouden van dit bloedvergieten. Als ik de beelden zie op memri.org en pmw.co.il, dan houd ik die (geestelijke) leiders evenzeer verantwoordelijk. Net zo verantwoordelijk als ik Israël houd.

    Tot slot, ik ben benieuwd of je vindt dat dit conflict mede een religieus conflict is.

  29. Als je het ‘overdreven’ vindt dat dit een massamoord wordt genoemd, Michiel, dan spreken we niet dezelfde taal en komen van verschillende planeten.

    Memri is een website die gefinancierd wordt door Israel en als doel heeft de Arabieren in een zo kwaad mogelijk daglicht te stellen. Heb ik het al eens over gehad. Google het maar op.

    Nee, dit conflict heeft in wezen niets met religie te maken. Daar kan ik (opnieuw) een verhaal over houden maar daar heb ik nu geen tijd voor over.

  30. De Geneefse Conventie is precies voor dit soort situaties bedoeld. Het reikt een maatstaf voor beoordeling van de gebeurtenissen.
    Later is het aangevuld geweest met de juridische opbouw van de Internationale Tribunaal.

    Moeten we de Geweefse Conventie aan de hand van deze oorlog voor dood verklaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *