Commentaar en nieuws: Gaza

0001230432095gaza_massacre_8.jpg

Er zijn nog tien Palestijnse doden bij gekomen, en er zijn twee Israeli’s gedood door Palestijnse raketten. De bombardementen gingen vannacht door.

0aa1230558881.jpg


Moedig, dacht ik, toen ik hoorde dat de Free Gaza Movement opnieuw een boot naar Gaza stuurde, de Dignity, deze keer met een aantal artsen en chirurgen aan boord, en veel medische hulpgoederen. Maar of het deze keer gaat lukken. Inderdaad: vanochtend is de boot voor de kust van Gaza aangevallen door de Israelische marine, en het radiocontact is verbroken. Dat was een paar uur geleden. Hier.
Laatste bericht: de boot is geramd en er is met scherp geschoten, de boot is beschadigd maar er zijn geen mensen gewond, ze proberen nu Libanon te bereiken.

0aamarine.jpg
(Israelische marinechepen)

Er is ook een opslagplaats van medicijnen gebombardeerd – die ging in vlammen op. De medische situatie was eergisteren al wanhopig. Hier.

Het leger beschoot ook het medische personeel dat probeerde gewonden te evacueren. Hier.

Natuurlijk zijn er nu nog meer mensen die compleet zonder elektriciteit en water zitten. De helft van de ambulances kan niet rijden, omdat ze kapot zijn en de reserveonderdelen niet te krijgen zijn. Gewonden worden gebracht in privéauto’s, op ezelskarren of in de armen binnengedragen in het ziekenhuis. Basale zaken als alcohol, watten, verband, en injectienaalden zijn op. De UNRWA kon al enige tijd geen voedsel meer uitdelen. Ook bij Oxfam is het op. Hier.

0aa081228-irin-gaza.jpg

Amira Hass bericht uit Gaza dat veel ruiten zijn gesneuveld door de bombardementen en uiteraard is het glas op. Dan wordt er plastic voor de ramen gespannen, maar sinds er veel tunnels zijn gebombardeerd is ook dat op. En het is koud gworden. Hier.

Mensen slapen ’s nachts nauwelijks, en schieten steeds wakker wanneer ze iets horen. Je weet niet waar je het veiligst bent, als je de straat op gaat of juist thuis blijft. Als je een buurman hebt die toevallig van Hamas is kan ook jouw huis gebombardeerd worden – het is al een paar keer gebeurd. Skinny Mohammed van het NCCR – Joes heeft hem gisteren gebeld – is met zijn bange familie bij vrienden gaan logeren, want hun familiehuis staat te dicht bij een moskee. Maar of ze daar wel veilig zijn weten ze ook niet.

0aa081229-habeeb.jpg
(De Islamitische Universiteit voor het bombardement)

Akram Habeeb, professor in de Amerikaanse literatuur aan de Islamitische Universiteit in Gaza schrijft over het bombardement op zijn universiteit: Why would Israel bomb a university? Hier

Citaat:

Why would Israel bomb a university? Israel did not only target my university last night. It also bombed mosques, pharmacies and homes. In Jabaliya refugee camp Israeli bombs killed four little girls, sisters from the Balousha family. In Rafah they killed three brothers, aged 6, 12 and 14. They also killed a mother, along with her one-year-old child from the Kishko family in Gaza City.

These acts made me reflect on some of the commandments given by God to the “Chosen People:” Thou shalt not kill. Thou shalt not covet thy neighbor’s house. No one could be chosen by God to annex the land of other people and kill them. Israel made these ethical choices by itself. Israel itself chose to wage its wars to eliminate the indigenous people of Palestine.

0aa081228-mohammed.jpg

Eman Mohammed, een free-lance fotograaf en journalist schrijft uit Gaza over de nachtmerrie waar hij in terecht kwam. Hoe studenten in paniek de straat oprenden – om daar de dood te vinden. De foto hierboven die hij maakte is van de vader die in één keer vijf dochters verloor. Hier. Citaat:

One of the injured at the hospital was a little boy heading home from school. Terrified and unable to see due to his injury, the boy was shaking and holding on to anything alive. However, I think holding his hand helped me more than it helped him; I didn’t have the words to comfort him. When doctors were able to attend to the boy, I promised him he would be OK. The next thing I knew, his little weak body, deprived of life, was lying on the hospital’s cold floor. Was his crime being born Palestinian?

Israel was dus al een half jaar bezig met het voorbereiden van deze operatie, schrijven Haaretz en Guardian. Hier. Het wachten was dus even op een aanleiding, om de wereld weer te laten denken dat het de Palestijnen zelf waren die het hadden uitgelokt. Die kwam dus, nadat Israel het staakt-het-vuren had doorbroken – ook de Nederlandse kranten ontkennen dat niet meer – en de raketten weer vlogen. Guardian: hier.

In Trouw een hoofdartikel van Iris Polak, kop: Israel zoekt revanche in Gaza. Polak geeft haar visie op wat Israel drijft om deze operatie uit te voeren. Ze zijn bezig om de vorige oorlog alsnog te winnen, schrijft ze. De mislukte oorlog tegen Libanon van deze zomer is de aanleiding: Israel wil zijn ‘afschrikkingskracht’ terug. Ze citeert generaal Peled: “Laat ze maar denken dat de joden gek zijn geworden, en dat ze voor ons op moeten passen”. Slot:

Tot zaterdag stevenden Barak en zijn Arbeiderspartij af op een vernederend verlies. Als het Israel lukt om Hamas te dwingen zijn beschietingen te staken zonder opnieuw Gaza te bezetten is Barak de held.
Maar er zijn ook andere uitkomsten denkbaar. Zo hoopt Hamas mogelijk op eenzelfde scenario als destijds in Libanon: Israel dat binnentrekt, verliezen lijdt. en vervolgens wordt teruggefloten, zonder veel resultaten te boeken. Intussen betalen vele honderden, meest Palestijnen, de prijs voor Israels buitenproportionele ‘afschrikkingsracht’ en de uitzichtloze weg van Hamas.

Het valt me sowieso op dat de meeste kranten in hun redactionelen vermelden dat Israel buitenproportioneel geweld gebruikt, en bijna nergens meer wordt overgeslagen dat het Israel is die het staakt-het-vuren als eerste heeft geschonden. We maken niet vaak mee dat de Israelische propaganda -deze keer was dat: als zij blijven schieten moeten wij onze burgers wel verdedigen – niet werkt.

Richard Falk, van de VN, die onlangs de toegang tot Israel werd geweigerd, noemt de aanval onomwonden een oorlogsmisdaad. Dit zijn de punten:

Those violations include:
Collective punishment: The entire 1.5 million people who live in the crowded Gaza Strip are being punished for the actions of a few militants.

Targeting civilians: The airstrikes were aimed at civilian areas in one of the most crowded stretches of land in the world, certainly the most densely populated area of the Middle East.

Disproportionate military response: The airstrikes have not only destroyed every police and security office of Gaza’s elected government, but have killed and injured hundreds of civilians; at least one strike reportedly hit groups of students attempting to find transportation home from the university

Verklaring is van drie dagen geleden. Hier.

Dan Freeman-Maloy schreef een commentaar dat ik de moeite waard vind op Rabble – een voor mij nog onbekende Canadese site, News for the rest of us – dat zijn wij. Hier.

There is every reason to be outraged. But despite the severity of Israeli atrocities in Gaza, we have little right to act surprised. Whatever else can be said, Israel has made it abundantly clear that until its actions are met with credible international sanctions, it will subject Palestinians (and very likely others in the region) to massive, recurring waves of violence.

De militaire deskundige van Haaretz schrijft dat de operatie nu in een ‘problematische fase’ terecht is gekomen. Want hoe nu verder. Er zijn geen doelen meer over om te bombarderen. En er worden nog steeds raketten afgeschoten. Veel Hamas-leiders zijn er niet omgekomen. Wel veel burgers. De grondtroepen staan klaar om Gaza in te trekken, maar willen ze dat? Het betekent in ieder geval ook Israelische doden, wanneer er niet meer veilig vanaf de zee of vanuit de lucht wordt geschoten. En het grootste probleem, net als bij Libanon: hoe trek je je weer terug, wanneer, wanneer heb je ‘gewonnen’?
Tja, lastig hoor.

Aluf Benn, hier.

22 gedachten over “Commentaar en nieuws: Gaza

  1. Geachte Mevrouw Meulenbelt,
    Dat Israel de situatie voor de mensen in Gaza op dit moment op schrikbarende wijze verslechtert is duidelijk. Maar hoe ziet u Gaza onafhankelijk worden zonder enige bestaansmiddelen en met de grootste bevolkingsgroei van de wereld? Zolang er te veel mensen in Gaza wonen met gemiddeld 6 kinderen per vrouw, kan Gaza onmogelijk onafhankelijk worden. Wie kan het beste zeggenschap over Gaza krijgen? Egypte in plaats van Israel?

  2. Tipo, het probleem van overbevolking wordt momenteel al opgelost door Israel, geoon de hele strip bombarderen , dit zorgt wel voor uitdunning. (sorry, mijn cynisme is groot deze dagen).
    De palestijnen moeten zeggenschap over zichzelf krijgen.Zonder inmenging van anderen. De gazanen hadden bestaansmiddelen, maar die zijn jarenlang gebombardeert, palestijnen zijn een taai volk, die hebben Egypte noch Israel nodig.
    Wat een onzin hoor je toch deze dagen.

  3. Niemand hoort ‘zeggenschap’ te krijgen over Gaza, Tipo. In Israels geval heet dat bezetting, en Egypte is als de dood voor Gaza, want die hebben al genoeg problemen met hun eigen Muslim Brotherhood. Het is ook nooit de bedoeling geweest dat Gaza apart onafhankelijk wordt.

    Waar het om gaat is al sinds begin jaren negentig duidelijk: de Palestijnen horen de overgebleven 22% van hun gebied terug te krijgen, dus de Westoever plus Gaza, als een gebied, dus ook met de mogelijkheid van het ene stuk naar het andere te gaan, plus Oost-Jeruzalem, plus een redelijke oplossing voor de vluchtelingen waaronder dus compensatie voor de geconfisceerde huizen en land. (Ook Israel is voor een aardig deel opgebouwd met de Duitse Wiedergutmachung – om ons even aan te herinneren). Zeker zou er om te beginnen behoorlijk geinvesteerd moeten worden om wat nu is verwoest weer op te bouwen.

    Wanneer dat werkelijk zou gebeuren kan Palestina heel goed zelfstandig worden. Dat wil zeggen: als ze dus ook zeggenschap krijgen over hun eigen grenzen, hun luchtruim, de kustlijn. De Palestijnen hebben in verhouding een hoog opleidingsniveau, voordat Israel de grenzen steeds verder afsloot verdienden veel Palestijnen hun brood als gewaardeerde bouwvakkers, de Westoever heeft nog veel landbouw, Gaza heeft, als ze mochten vissen, genoeg te doen. Er zijn bovendien inmiddels heel veel hoogopgeleide Palestijnen die nu in het buitenland leven die graag willen helpen bij de wederopbouw.

    Er is dus helemaal geen reden voor om te denken dat dat niet zou kunnen. In de jaren na 1993 – Oslo – heb ik het begin van een wederopbouw gezien, voordat Israel hun economie naar de mallemoer hielp. Er werden hotels en flatgebouwen gebouwd, eigen industrie opgezet. Er waren naaiateliers – Palestijnen zetten voor Israel de spijkerbroeken in elkaar. En Palestijnen komen een heel end met hun tomaten, bloemen, sinaasappels, er was eens, al voor de staat Israel, een bloeiende export van citrusvruchten, van olijfolie.

    De overbevolking is ook geen punt wanneer mensen Gaza vrij uit mogen – veel Palestijnen zouden graag elders een opleiding volgen of ook ergens anders gaan wonen, als ze maar af en toe weer naar huis mogen, en zoals overal ter wereld daalt het gemiddelde kindertal als de welvaart stijgt. Nu zijn kinderen de enige oudedagsvoorziening. Jaren geleden waren de Palestijnen ook bezig met meer geboorteplanning, maar daar hoef je nu mensen er op rekenen dat hun kinderen dood gaan niet om te komen.

    Het zou dus heel goed kunnen, wanneer Israel werkelijk bereid zou zijn geweest om de Westoever terug te geven. In plaats daarvan hebben ze van Gaza een gevangenis gemaakt, de economie verwoest, de mensen bijna uitgehongerd, en de Westoever volgebouwd met nederzettingen die ze daar niet makkelijk meer weg zouden krijgen zelfs als ze nog zouden willen. Waar het niet naar uitziet.

    Het zou dus kunnen, een onafhankelijk Palestina, maar het ziet er niet naar uit.

  4. Geachte Anja,
    Sinds 1994 zijn er meer dan 750.000 kinderen geboren in de Gaza-strook. Naast alle onrechtvaardigheid die u goed documenteert op uw website, is ook dat een verergering van de situatie in Gaza, omdat hierdoor steeds meer mensen uit Gaza financieel afhankelijk van het buitenland worden. Zolang Gaza afhankelijk is, blijft het een speelbal. 750.000 mensen in Gaza zijn jonger dan 14 jaar. Zijn hebben nooit gekozen voor Hamas of voor wat dan ook. Zij hebben een toekomst nodig waarin ze hun eigen lot zelfstandig kunnen bepalen. Israel gunt ze dat niet, want die ziet ze als een destructieve vijand. Hamas brainwasht daarnaast die kinderen, zodat ze zich ook als vijand gaan gedragen. Egypte is geen vijand van de mensen in Gaza. Vandaar dat ik hoop dat Egypte, met forse steun van de EU, een deel van de mensen uit Gaza opneemt en het deel dat in Gaza blijft wonen een duurzame, zelfstandige toekomst kan garanderen. Met al die kinderen in Gaza heb ik nog het meest te doen. Met internationale spelletjes, haat of wrok zijn zij niet gediend.

  5. Tipo, ik heb weinig toe te voegen aan wat ik hierboven al heb gezegd.
    Niet het bevolkingsaantal is het probleem maar de bezetting.
    Egypte als opzichter van Gaza is geen optie, niemand wil dat, Egypte niet, Gaza niet. Het is geen dierentuin die je over kunt doen naar een nieuwe eigenaar.
    Die ‘brainwashing’ door Hamas is overigens ook helemaal niet de issue, de bezetting is de issue. Elk Palestijns kind weet wie het zijn die de bommen gooien. Daar heeft niemand meer wat aan toe te voegen.
    Inderdaad, we zijn allemaal in de eerste plaats begaan met de kinderen, maar ook jij hebt hen niets te bieden.

    Genoeg over Egypte, Tipo. Je hebt je punt gemaakt. Niet nog eens.

  6. Je vergeet nog iets in je antwoord aan Tipo die vindt dat de Palestijnen eerst maar eens moeten beginnen met minder kinderen te maken, Anja. Hier.

    In dit artikel staat overigens de zinsnede die ook de Nederlandse overheid steevast hanteert: “Na de machtsovername door Hamas“. Ik lees er nooit bij dat Hamas daarvoor gewoon de winnaar was van rechtmatig en geweldloos verlopen democratische verkiezingen, maar daarna (ook door Nederland) niet als winnaar is erkend. In mijn ogen een cruciale fout.

    Jan Dhaene uit België en Max Wieselmann uit Nederland waren destijds internationale waarnemers en hebben daar nu opnieuw over geschreven. Hier.

  7. Persverklaring PvdA en Kamervragen

    30 december 2008

    Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over de Israëlische aanval op Gaza.

    1.
    Herinnert u zich uw uitspraak dat een Israëlische reactie op de aanhoudende raketbeschietingen vanuit Gaza “wordt gelegitimeerd door het Israëlische recht op zelfverdediging, op voorwaarde dat de genomen maatregelen proportioneel zijn in relatie tot de dreiging die van de beschietingen vanuit de Gazastrook uitgaat”? [1]
    2.
    Bent u van mening dat de Israëlische aanval op Gaza die sinds afgelopen weekeinde plaatsvindt, voldoet aan de door u gestelde voorwaarde van proportionaliteit?
    3.
    Zo ja, kunt u toelichten waarom u het gebruikte geweld proportioneel acht in verhouding tot de dreiging die uitgaat van of het geweld dat gebruikt is door Hamas of andere organisaties binnen de Gaza-strook?
    Zo nee, wanneer en op welke wijze zult u dat standpunt overbrengen aan de Israëlische regering?
    4.
    Bent u het eens met de verklaring van secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon afgelopen zaterdag waarin hij naast een veroordeling van de raketbeschietingen door Palestijnse militanten het volgende zei: “While recognizing Israel’s security concerns regarding the continued firing of rockets from Gaza, he firmly reiterates Israel’s obligation to uphold international humanitarian and human rights law and condemns excessive use of force leading to the killing and injuring of civilians,” [2]?
    5.
    Zo ja, wanneer en op welke wijze zult u aan de Israëlische regering overbrengen dat de Nederlandse regering net als Ban Ki-Moon zowel de raketbeschietingen door Palestijnse militanten als het excessieve gebruik van geweld door Israël veroordeelt?
    Zo nee, kunt u verduidelijken welke reden u heeft om te twijfelen aan het beoordelingsvermogen van de secretaris-generaal van de VN?
    6.
    Kunt u deze vragen voor het eind van dit jaar beantwoorden en daarbij elke vraag van een afzonderlijk antwoord voorzien?

    [1] Zie Kamerstuk nummer 23432, nr. 249.
    [2] Zie voor de gehele verklaring hier

  8. Israel zou moeten worden aangeklaagd voor volkerenmoord, waarom is de nederlandse politiek zo stil! 385 doden geteld voornamelijk kinderen, ouderen en vrouwen……wat stelt de wereld gemeenschap nog voor als ze niet instaat is dergelijke moorden tegen te houden?! Watzouden we weten als we geen Aljazeera hadden? Niets!

  9. Beste Anja,
    Ik hoop dat alles goed gaat met je familie in Gaza. Ik leef met je mee. Vreselijk wat er nu gebeurt.
    Ik heb een vraag voor je over de berichtgeving:
    Op de NOS-website lees ik dat de VN het zou hebben over 350 doden waarvan 63 burgers. Als ik naar Al-Jazeera kijk, zie ik alleen burgers. Weet jij hoe de telling gaat en wanneer iemand burger is?

  10. Pingback: Aanval op Gaza: Israël mág niet winnen, Israël gáát niet winnen « Rooieravotr

  11. Ik weet niet hoe de verschillende organisaties dat tellen, wel dat de VN de meest voorzichtige, conservatieve telling heeft. Als het om kinderen, vrouwen, ouderen gaat weet je het zeker dat het burgers waren. Maar bij sommige tellingen wordt iedereen die in dienst is van de overheid en een uniform draagt ook als Hamas geteld, ook als het gewoon verkeerspolitie is, die helemaal niet lid hoeft te zijn van Hamas, maar gewoon een baan heeft.
    De overheid is in Gaza de grootste werkgever. En de overheid valt onder Hamas. Als je zo rekent kun je de halve bevolking wel als Hamas rekenen, en zo probeert Israel al langer te doen alsof vrijwel alle doden die ze maken volgens doel gedood zijn.
    Zoals gezegd, de VN is bij de telling het voorzichtigst. Die telt politie niet mee als burgers.

  12. Bij deze PvdA kamervraag:
    Zo nee, kunt u verduidelijken welke reden u heeft om te twijfelen aan het beoordelingsvermogen van de secretaris-generaal van de VN? ben ik, ondanks alle droefheid van de laatste dagen, werkelijk in de lach geschoten!

    ‘kBen benieuwd naar het antwoord!

  13. Kijkend naar CNN en BBC krijg ik toch het gevoel dat Israël bezig is in zijn eigen voet te schieten.
    De actie in Gaza mag dan 6 maanden geleden zijn voorbereid toch
    heeft Israël de PR schade niet goed ingeschat geloof ik.

  14. Met stijgende verbazing en afschuw de laatste dagen via alle media geinformeerd over de laatste oorlog. Schaamte past ons over de reacties of geen reacties van politici. Wederom mag Israel gewoon zijn gang gaan. Als het uitloopt in een grondoorlog wordt het desastreus in zo’n dichtbevolkt gebied.

  15. هولندا/ دعوة للمشاركة تظامنا مع شعبنا في غزة اليوم ظهرا 31 – 12 – 2008
    تحت شعار اوقف الغارات.. اوقف سياسة الابارتايد تضامن مع شعب غزة..
    ينظم الاشتراكيون العالميون مظاهرة تضامنا مع سكان غزة اليوم 31 ديسمبر من الساعة 14:00 الى 15:00 وحددت مكان اللقاء للانطلاق منه نحو السفارة الامريكية والاسرائيلية هو ساحة البرلمان الهولندي بمدينة لاهاي أو دنهاخ مثلما هي معروفة محليا، وتدعو المنظمة الشبابية الهولندية كل الغيورين على حق الانسان في الحياة وحقوق الشعب الفلسطيني والرافضين للظم وارهاب الدولة ان يلبوا نداء التظاهر هذا للتعبير عن رفضهم لابادة سكان غزة وتدمير منازلهم.. العنوان للذين لا يعرفون موقع البرلمان الهولندي ما عليهم سوى الوصول الى محطة القطار المركزية في دنهاخ فهي قريبة منه مجرد 5 دقائق على الاقدام فقط يمكنك السؤال لمعرفة الطريق.. فهو سهل وغير ملتو وقريب .
    واليك دعوة المنظمة باللغة الهولندية :

    DEN HAAG DEMONSTRATIE VOOR GAZA

    29/12/2008 Demonstratie a.s. woensdag 31-12 om 14.00 uur in Den Haag vanwege Israel\’s bloedbaden en verwoestingen in Gaza. De verschrikkelijke beelden die we zien van de Israelische aanvallen op de Gazastrook maken velen van ons kwaad en verdrietig. We kunnen niet toekijken en niets doen. Veel mensen hebben mij afgelopen dagen gevraagd wanneer we de straat op gaan. Daarom stuur ik jullie het volgende bericht door van een groep Arabische jongeren in Nederland zij organiseren een demonstratie a.s. woensdag om 14.00 uur in Den Haag. Het moet een waardige demonstratie worden. Het is belangrijk dat men zich niet laat provoceren tot het gebruik van geweld of discriminerende uitlatingen. We roepen vooral jongeren op zich te melden voor de ordedienst om ongeregeldheden te voorkomen! (mail: orafii@yahoo.com) Stuur dit bericht aan zoveel mogelijk mensen door! Je hele adresboek! Zet het op Hyves, Facebook, websites die je kent. Kom naar de demonstratie en neem mee: kaarsen, bloemen, spandoeken en andere uitingen van je emoties Maar: we willen niet nog meer geweld in deze wereld, dus we zijn boos, maar we houden het rustig. We zijn solidair met de mensen in Gaza en we uiten onze diepe afkeer. Verder roepen we op voor een nog grotere demonstratie die georganiseerd gaat worden waarschijnlijk op zaterdag. Maar voor mensen die NU de straat op willen: Kom a.s. woensdag naar Den Haag **** Naar aanleiding van de aanval op de Gazastrook door Israël, wordt er een demonstratie georganiseerd in het kader van \’schending van mensenrechten\’. Dodenaantal is inmiddels opgelopen tot 300 mensen en er zijn meer dan 1000 gewonden. Ter onderstreping van de gebeurtenis organiseren wij een demonstratie vol diversiteit, waarin organisaties worden betrokken van verschillende religies en/of etniciteit.

    De schending van mensenrechten raakt ons allen. Doel van de demonstratie: – In het daglicht brengen van de \’schending van mensenrechten\’ en de apartheid – Een platform opzetten voor toekomstige acties tegen de Israëlische agressie. Wij zijn van mening dat er een opstap nodig is naar een grootschallige aanpak (b.v. komend zaterdag of na de kerstvakantie) Thema Stille Mars (m.b.t herdenking slachtoffers. er zal uiteraard wel wat geluid gemaakt worden) Voor de Israëlische ambassade worden er rode rozen geplaatst, ter herdenking van de Palestijnse slachtoffers

    \’STOP DE AANSLAGEN, STOP DE APARTHEID, SOLIDAIR MET GAZA\’

    Datum: 31 december 2008

    Tijd: 14:00 – 15:00

    Verzamel locatie: Voor de Tweede Kamer op het Plein Vanuit de Tweede Kamer zullen wij massaal richting de Amerikaanse ambassade lopen en vervolgens eindigen bij de Israëlische ambassade. – Bij elke locatie zal er een speech gehouden worden – Zaterdag wordt een grootschaliger demonstratie georganiseerd en we roepen iedereen op om ook daarheen te gaan!! De demonstratie is georganiseerd door jongeren-organisaties en het Haags Vredes Platform HVP en wordt gesteund door het NPK.

  16. Beste Anja

    Ik kan me voorstellen dat je momenteel doodsangsten doorstaat.Familie in Gaza en zelf niets kunnen ondernemen.
    Ik heb komende tijd weer veel te verantwoorden in verband met mijn pro Palestijnse opvattingen.
    Daarom toch een aantal vragen. Is Hamas in principe bereid om met Israel te onderhandelen over een duurzame vrede, ik bedoel iets dat verder gaat dan een bestand.
    Is het waar dat Hamas (militaire vleugel)zich verschanst in Burgergebouwen zoals moskeeen en universiteiten. Dit wordt door Israel constant als alibi gehanteerd voor het aanvallen van burger doelen.
    Het lijkt mij overigens duidelijk dat deze geweldscampagne geen duurzame oplossing is voor het conflict. Zelfs Peres schijnt dat te vinden.
    Sterkte in deze moeilijke tijd

    Jaap Salverda

  17. Hamas heeft al eerder aangeboden om een verdrag te sluiten voor een lange periode, ik weet niet meer hoe lang. Wel op voorwaarde dat Israel zich terugtrekt van de bekende 22%. Uiteraard is daar niet op gereageerd. Hamas heeft geleerd van het debacle van Oslo. Arafat was zo naïef om Israël te erkennen, om 78% van het historisch Palestina af te staan, in de verwachting dat Israël ook over de brug zou komen en er een Palestijnse staat zou komen op die 22%. Israël stak een hele grote historische concessie in hun zak, zei niet dankjewel, ging gewoon door met die 22% te bezetten en zegt dan, nou, over wat daar nog van over is (komt neer op zo’n 10% geloof ik) daar gaan we dan nog eens over onderhandelen. Misschien. Nadat jullie ophouden met geweld, wij natuurlijk niet want we moeten onszelf ‘verdedigen’, jullie houden je aan de verdragen, wij hoeven dat niet, en jullie moeten Israël als een joodse staat erkennen, wat betekent dat je de Palestijnen in Israel aan hun lot over laat, en wij bepalen wat de grenzen zijn van het Israël dat jullie moeten erkennen. Maar dat wij jullie, jullie gekozen regering, jullie recht op een staat zouden erkennen, nee, dat doen we natuurlijk niet. Kortom, Hamas zal niet in een keer alles weggeven zoals Arafat dat deed, en zal garanties willen dat Israël zich aan de afspraken houdt.

    Het woord ‘verschansen’ is al mis, Jaap. Het zijn hun moskeeën en hun universiteiten. Je kunt moeilijk van Hamas verwachten dat ze open en bloot op het strand gaan staan om Israël een handje te helpen ze daar kapot te bombarderen. Wat ik wel weet is dat Hamas erg hun best hebben gedaan om alles rondom mogelijke doelen te evacueren, het punt is: waar moeten de mensen nog heen? Israel vindt bijna alles een legitiem doel. De gevangenissen waren ontruimd, op een kleine na. Die is gebombardeerd. Gewone politiebureau’s zitten natuurlijk midden in de woonkernen, dus ook in de buurt van scholen en huizen. Zijn ontruimd, is geen reden voor Israël om ze niet toch te bombarderen, dus weer burgerslachtoffers. Israel rekent alle gewone overheidsdiensten, zoals ministeries, ook als Hamas. Daar werken duizenden ambtenaren, die niet eens allemaal lid hoeven te zijn van Hamas. Uiteraard zijn die ook ontruimd. Toch gebombardeerd. Waar moeten de mensen nog heen?

  18. Jaap, toen Israel in 2006 ruim 1000 Libanese burgers om het leven bracht was het excuus ook dat hezbollah fighters zich verschuilen tussen de bevolking. Toen Israel tijdens hun operatie “Defensive shield” in 2002 in de westbank tientallen burgers ombracht, was het excuus ‘fighters are hiding among the civilian population. En nu is het hetzelfde. Als jij een politieburo bombardeert (wat trouwens geen hamas is) dan weet je dat burgers eht doel worden, want politieburos zijn vaak midden in woonwijken. Als jij een universitiet bombardeert, dan weet je dat je burgers raakt, want op iedere universitiet heb je studenten. Als jij een moskee bombardeert, dan weet je dat je burgers gaat raken, want moskeen staan ent zo als kerken midden in steden en dorpen.Dit argumetn is niet nieuw, maar wordt helaas nog steeds door verdedigers van israel ovegenomen. Als je ook goed kijk naar filmpjes waarop je kan zien hoe een raket vanuit gaza wordt afgeschoten, dan zie je altijd dat dit gebeurt vanuit het open veld.Die filmpjes kan je overal vinden, you tube zal er wel een paaar hebben.
    Op het filmpje van al jazeera, ook op deze website te zien, kan je zien hoe een huis geraakt wordt, als een of ander ministerie gebombardeert wordt. Ook kan ej zien via aljazeera dat de meeste bombardementen op gaza City zijn. In een stad wonen heel veel burgers, dat is nu eenmaal zo.
    En ja, als je de informatie op deze website goed leest, dan kan je weten dat hamas israel een 10 jaren wapenstilstand heeft aangeboden in ruil voor eht openen van de crossings. israel heeft ieder aanbod van hamas afgewezen met als excuus ‘we praten niet met terroristen. En nee, hamas verschuilt zich niet in universiteiten en moskeeen. Natuurlijk zegt israel dit.Ze willen neit gezien worden als burgermoordenaars. Blame the victim.

  19. sorry voor alle typefouten, ik probeer ze te vermijden, maar mijn laptop draait overuren deze dagen, en ik heb niet het geduld om alles na te kijken. Ik ga beter mijn best doen

  20. Ja soms vis ik de ergste er wel eens voor je uit, maar je ziet, ik draai ook overuren. Dus het zij je vergeven.
    Hou je taai, meid.

  21. Niks om je druk over te maken Trees!!! Het is geweldig hoe jij en Anja zich, onder deze drukkende omstandigheden, voor de Palestijnen weten in te zetten en ons van informatie voorzien.
    Jullie verdienen een GOUDEN PLAK !!!!
    Werkelijk : ALLE EER !!!
    Gerrie

  22. Type fouten? Ik zie ze niet,ook al mochten ze er staan. Ik ben blij dat dit weblog bestaat. Ik vind het ook geweldig hoe jullie informatie geven en weerwerk leveren bij kritiek. Het is mijn voornaamste informatiekanaal, nu bij wat er in Gaza gebeurt, want van de Nederlandse media moet ik het niet hebben, maar ook al daarvoor mbt de multiculturele samenleving.

    Reactie door Johanna — woensdag 7 januari 2009 @ 11.57

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *