Palestina’s Guernica

guernicaopmaat-4.jpg

Palestina’s Guernica, en de mythe van Israels slachtofferdom
Te gast: Mustafa Barghouti.
(vertaling Anja Meulenbelt)

Israels campagne van ‘dood van bovenaf’ begon om 11 uur op zaterdagochtend, 27 december, en duurde de hele nacht door tot vanochtend. Het bloedbad gaat op deze zondag, het moment dat ik deze woorden schrijf nog steeds door.

De bloedigste dag in Palestina sinds de oorlog van 1967 is nog lang niet de laatste, Israel heeft beloofd dat ‘dit nog maar het begin is’ van hun campagne van staatsterreur. Toto nu toe zijn er minstens 290 mensen vermoord, maar het aantal doden zal nog dramatisch stijgen als verminkte lichamen onder het puin vandaan getrokken worden, gewonden alsnog zullen overlijden, en er nieuwe slachtoffers bij zullen komen. Wat er nu gebeurd is niets meer en niets minder dan een oorlogsmisdaad, maar de Israelische propagandamachine is al in volle vaart om de publieke opinie te beinvloeden en spuugt elke minuut leugens uit.

barghouti2-4.jpg

Het is tijd om voor eens en altijd korte metten te maken met de mythen die nu zijn gecreeerd.

1. Israel beweerde dat ze een einde hadden gemaakt aan de bezetting van de Gazastrook.
Terwijl het waar is dat Israel de nederzettingen in dat minieme kuststrookje heeft ontruimd, is het absoluut niet waar dat daarmee een einde kwam aan de bezetting. Zij hielden de grenzen in handen, het luchtruim, de kust, en sinds de ’terugtrekking’ hebben ze regelmatig luchtaanvallen en liquidaties uitgevoerd. Vervolgens hebben ze de Strook sinds 2006 belegerd, twee jaar lang hebben de Gazanen op de rand van verhongering geleefd, zaten ze zonder de meest basale middelen van bestaan, zoals bakolie, olie voor de verwarming en noodzakelijke medicijnen. De belegering op zich veroorzaakte al een humanitaire ramp die uiteraard nog veel erger is geworden door de dramatische toename van Israelisch geweld.

2. Israel beweert dat Hamas het staakt-het-vuren heeft geschonden en het eenzijdig heeft opgezegd.
Hamas heeft zich aan het staakt-het-vuren gehouden, behalve op de momenten dat Israël begon met massieve aanvallen op de Westoever. In de laatste twee maanden doorbrak Israël de overeenkomst toen ze meerdere Palestijnen doodden, wat resulteerde in een Palestijnse reactie. Met andere woorden: Hamas heeft in de periode van de overeenkomst geen enkele aanval gedaan die niet geprovoceerd was.
Israël daarentegen hield zich niet aan de afspraken dat de belegering op zou houden, en dat de broodnodige humanitaire hulp doorgang kon vinden. Gaza heeft een gemiddelde aan 450 vrachtwagens met goederen nodig om te kunnen bestaan, op de beste dagen kwamen er maar 80 vrachtwagens door, terwijl de toegang 70% van de tijd geheel was gesloten. Tijdens die hele afgesproken staakt-het-vuren werden de Gazanen gedwongen te leven als beesten, waarbij 262 mensen overleden zijn door het gebrek aan noodzakelijke medische zorg.
En nu, nadat er honderden doden zijn geteld, is het Israel die weigert opnieuw te praten over een hernieuwd staakt-het-vuren. Zij zijn helemaal niet uit op vrede, al beweren ze van wel, het wordt steeds duidelijker dat ze in werkelijkheid uitzijn op een regime change.

3. Israel beweert vrede te willen sluiten met de ‘gematigde’ Palestijnen.

Voorafgaand aan het bloedbad dat nu nog voortduurt, en gedurende de gehele tijd van het vredesproces van Annapolis is Israel doorgegaan met de bezetting van de Westoever en heeft die zelfs geïntensiveerd. In 2008, werd de bouw van de nederzettingen met factor 38 opgevoerd, er werden 4950 Palestijnen extra gearresteerd – de meesten van de Westoever, en het aantal checkpoints steeg van 521 naar 699.

Sinds het begin van de vredesonderhandelingen heeft Israel 546 Palestijnen gedood, waaronder 76 kinderen. Deze gruwelijke cijfers zullen nu nog dramatisch stijgen, maar ondanks de huidige ramp mogen we niet vergeten dat Israel al veel eerder alle regels overtrad.

Alleen al vanochtend schoot Israel een jonge, ongewapende demonstrant dood in het dorp Ni’ilin op de Westoever, en heeft binnen een paar uur tientallen demonstranten gewond. En het is zeker dat ze door zullen gaan met het gebruik van dodelijk geweld tegen geweldloos protest, en dat we ook op de Westoever nog doden kunnen tellen. Als dit hetzelfde is als vrede sluiten met de ‘gematigde Palestijnen’, waar hebben we het dan over?

15 gedachten over “Palestina’s Guernica

  1. Anja je wordt er moe van en erg triest van alle ellende die Israel boven Gaza ‘uitstort’ en dat je (ik) daar niets aan kan doen,maar buiten dat is het ook heel erg dat de meeste mensen steeds maar weer op de proppen komen met: Maar Israel dit en dat en eigenlijk aan de ‘oorspronkelijke bevolking voorbij gaan.Ik persoonlijk loop tegen mijn ‘muren’ op en dat is eigenlijk onverschilligheid. Reisjes en feestjes zijn veel belangrijker! Als je ‘ze’ wat laat lezen weten ‘ze’ er geen raad mee! Ver van mijn bed!Geen staakt het vuren door Israel en de ministers van Buitenlandse Zaken (waar onder onze minister Maxime Verhagen) doen niets “tegen Israel” Zij tekende ook een nieuw Associatie verdrag met Israel waar door nog meer voorrechten voor Israel! En dat alles ondanks dat de EU parementariers op 3 december de stemming voor 4 december van de agenda haalden. 8 dagen later tekende de heren toch! Niets heb ik daar over gelezen-gehoord of gezien alleen wat mij ’toegesruurd’is.Zijn wij nou werkelijk onderdanig aan Israel??? Er is bezoek moet dus stoppen! J.F. Verhagen

  2. Anja, dat bezoek is weg en ik zit er’weer achter’ en zie dat mijn reactie ‘doorgelaten’ is!.Hoorde nieuwsberichten o.a. over de demonstratie in Den Haag die van de Tweede Kamer via de VS ambassade naar die van Israel’trok’. De nieuwslezer zijn laatst woorden waren: Israel zegt dat het zelfverdediging is!5 woordjes er nog achter had zeer veel uitgemaakt.(en is het wel zo?)5 woordjes die gesteld hadden kunnen worden! 5 woordjes die zoveel uitmaken. De doorsnee mensen hoort alleen”zelfverdediging van Israel!En dat woord blijft hangen!!! J.F. Verhagen

  3. Anja, Ik stuur m’n tweede reactie weg en vergeet je een “goed” uiteinde te wensen voor jouw en je familie en wens je ‘allen’ een voorspoedig 2009 opdat ‘ogen’ open zullen gaan Joop Verhagen Leiden

  4. Was er iets te zien op tv of iets te horen op de radio over de boot die beschoten of geënterd is door e Israelische marine. Ik heb het alleen op CNN gezien, maar er was dan ook een verslaggever van CNN aan boord.
    Gisteren hoorde ik Sander van Hoorn zeggen dat de Palestijnen zo’n gevoel voor drama hebben.
    Naar mijn mening moet je voor gevoel voor drama bij Israel zijn.
    Daar is een vrouwelijke Nederlandse arts in Ashkelon. Die kon er wat van. En allemaal de schuld op Hamas steken. Het was beter dat ze hun eigen regering eens ter verantwoording roepen.

  5. Woest werd ik net weer bij het NOS journaal. Een paar seconden Gaza in beeld en verder Sander van Hoorn in Israel….kind hoort boem boem en kan niet naar pianoles en OK er valt er weer ergens een raket. Ja vreselijk, de kinderen hebben stress en kunnen niet naar school. En ja vreselijk een raket in Beersheva… zoiezo een van de Palestijnen gestolen stad.

    Weet de NOS uberhaubt wat er in Gaza gebeurt? Zijn 2 slachtoffers in Israel toch echt veel erger dan bijna 400 in Gaza. Wat doen deze mensen op hun redactie. Thee drinken en redactie voeren met Ronny Naftaniel. Om ziedend van te worden.

  6. Ik had hetzelfde gevoel leo. Ik zat eigenlijk helemaal perplex toen die hollandse trut, die kinderarts, ook nog eens zei “als die palestijnen nou schuilkelders hadden gebouwd met het geld wat ze van europa krijgen dan hadden ze ook veilig gezeten.
    Wat moet je daar nou op zeggen, weer een brief schrijven naar de NOs?

  7. Ik kijk er toch anders naar. Want ik kan ergens best begrijpen dat zo’n Nederlandse mevrouw in haar luxe wereld er zo over denkt. Het ligt niet aan haar dat we haar te zien krijgen, maar aan Sander van Hoorn. Die brengt haar in beeld. En aan de redactie van de NOS.

    Ik heb gisteren toch weer mijn bezwaar geuit tegen de NOS, vanwege de volkomen overbodige en rare mededeling van Van Hoorn dat Palestijnen zich voor de camera soms dramatischer gedragen dan nodig is, maar dat dat in het filmpje dat Sander had laten maken door een Palestijnse cameraman niet het geval was. Waarna hij er nog aan toevoegde dat het natuurlijk beter was geweest als hij dat filmpje zelf had kunnen maken, en niet een Palestijnse cameraman. Maar ja, Gaza zit dicht he.

    Er spreekt voor mij niet alleen minachting uit zulke opmerkingen, maar ook verdenk ik Van Hoorn echt van gebrek aan begrip van wat er zich in Gaza werkelijk afspeelt. CNN, BBC, Al Jazeera, allemaal hebben ze beelden van binnen uit Gaza waar je zelf dramatisch van zou gaan doen. Maar wij krijgen een arts te zien die zegt dat als de kinderen in Gaza van het Europese geld nou maar muziekles hadden gekregen, het allemaal een stuk leuker was dan nu.

    Gewoon een slechte verslaggever, dus. Of een slechte redactie, dat kan ook. Het zou de moeite waard zijn, de verslaggeving van deze drie dagen Gaza bombarderen eens naast elkaar te leggen.

  8. Mijn probleem is dat ik de Palestijnse zaak steun, maar dat ik niets moet hebben van Allah Ackbar..
    Want elke demonstratie lopen er weer een paar van die maloten rond.
    Ik ben voor mensenrechten niet voor Sharia.

  9. Ja, dat viel mij ook wat rauw op mijn dak: die muzieklessen… Alsof ze in Gaza geen muzieklessen zouden willen geven en krijgen. Het is dat Sander van Hoorn Gaza niet in kan, maar het zou hem ‘goed’ doen, denk ik. Kan hij er niet in gesmokkeld worden?? Of is dat te gevaarlijk? 🙁

  10. Palestijnen zijn nu eenmaal in grote meerderheid moslim, Hendrik. En Allahu Akbar betekent gewoon God is groot. En heel veel van de moslims die ik ken zijn niet voor het invoeren van de sharia, althans niet in de caricaturale wijze waarop nogal wat Nederlanders denken dat het gaat.
    Dus als jij vanwege een paar mensen die jou niet bevallen, en vanwege je koudwatervrees voor de islam niet mee wilt demonstreren kunnen we wel constateren dat jouw solidariteit met de Palestijnen niet erg diep gaat. Dat zou jammer zijn.

  11. Het lijkt mij dat niet alleen Sander verantwoordelijk is voor de gekleurdheid van het NOS Journaal. Steeds weer bij de NOS. Niets over bezetting, niets over de werkelijke achtergrond van het conflict, over de ongelijkheid tussen Arabieren en Joden binnen Israel, nooit iets helders over het slopen van Palestijnsen huizen. Als het er wel op komt… omdat ze geen vergunning hadden. Die domme Palestijnen he, bouwen zonder vergunning, Waarom Palestijnen geen vergunningen krijgen… ho maar. Dit bericht van Sander van Hoorn was voor mij de druppel waardoor ik van kleur verschoot.

  12. Dan moeten we de NOS misschien nog wat gaan vertellen. Ik volg het nieuws vooral via mijn vier kranten: NRC, Volkskrant (die behalve een misselijk stuk op de opiniepagina nu niet zo slecht was), Trouw en Parool. Nog steeds heb ik veel aan te merken op de kranten, als ik die echt uit zou kammen, maar ik heb het in mijn stuk hierboven over een algemene trend, en die was niet zo slecht.

  13. Ik ben in oktober/november twee weken op de West Bank geweest en de boeren geholpen met het plukken van olijven. De verhalen die ik daar te horen heb gekregen zijn werkelijk weerzinwekkend.
    Bomen die gekapt of vergiftigd zijn,dorpen van Bedoeinen die vergiftigd zijn,Palestijnse huizen en land wat ingepikt wordt en die helse muur die alles en iedereen afsluit. Hoe kun je je als Palestijn verzetten tegen die gekte. En dan nog Hebron waar de Palestijnse bevolking niet beschermd wordt tegen de kolonisten maar juist anders om. Waar de kolonisten de Palestijnen bekogelen met stenen en zelfs door de ijzere rekken die boven de winkeltjes geplaatst zijn,vloeistoffen gooien.
    Sander van Hoorn heeft dit geen enkele keer genoemd zo ook niet het afsluiten van water aan de Palestijnse bevolking . De Palestijnen waren zeer gastvrij en open ,vooral de kinderen. Dit in vergelijking tot de kinderen van de kolonisten die je werkelijk geen blik gunnen en zich zeer autistisch gedragen.
    De kolonisten zijn daar de baas en bepalen wat en wie wat doet. Zelfs het leger is bang voor deze mensen.
    Waarom zendt het NOS journaal niet de beelden uit die wij ook via BBC en CNN te zien krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *