Vandaag

000gazasun6-5903.jpg

Het dodental in Gaza is gestegen tot over de 380, waaronder minstens 36 kinderen. En 1750 gewonden, waaronder een aantal kritiek.

Israel is doorgegaan met de bombardementen, hoewel er weinig doelen meer zijn. Dus werden onder andere de ministeries die al waren gebombardeerd nog eens gebombardeerd, en het kantoor van Haniye ook nog eens.

Een ambulance werd geraakt, een van de ziekenbroeders dood, twee gewond.

Het gebouw van het Gaza Mental Health Care Programme werd geraakt en zwaar beschadigd. Het GMHCP, eens opgericht door Eyad Sarraj, is de grootste organisatie die zich bezig houdt met psychische hulp en traumabehandeling. Het gebouw was leeg, geen doden of gewonden, en ook de bewaker kwam met de schrik vrij.

Ondertussen zijn er weer raketten afgeschoten, een kwam neer op Beer Sheva, 37 km van Gaza vandaan, de verste tot nu toe. Israel heeft het TV station gebombardeerd, maar daar was op gerekend. Een uur later gingen de uitzendingen vanaf elders weer door.

Israël overweegt nu een wapenstilstand van 48 uur. Wat Hamas zal zeggen is al bekend: die waren al bereid tot een wapenstilstand als Israël zich aan de afspraken houdt: de toegang tot Gaza weer vrijgeven en geen aanvallen. Daar hadden geen doden voor hoeven te vallen. Maar het kan ook zijn dat ze toch doorgaan met een invasie met grondtroepen die klaar staan. Dat is riskant, vanwege het feit dat er zeker door het Palestijnse verzet heftig gevochten zal worden als ze Gaza binnen trekken en er onvermijdelijk ook Israëli’s zullen sneuvelen. Ook wordt de internationale druk om er mee op te houden zachtjes opgevoerd.

Het ziet er ook nog van geen kant uit dat Israël gaat ‘winnen’, wat dat ook zou mogen betekenen onder de omstandigheden. Hamas heeft zware materiële schade opgelopen en een aantal levens te betreuren, maar is allesbehalve ‘uitgeschakeld’. Zoals Rami Almaghari, een Gazaanse journalist zegt: “Israel heeft niet Hamas verslagen, het heeft de burgerbevolking verslagen”.

Eén gedachte over “Vandaag

  1. Voor elke dode Israelier 95 Palestijnse doden!Maar wij krijgen ‘kachelpijpen’ op onze grond,die wel ingepikt is maar ja!!!!!!!!! De Israeliers die daar onterecht wonen zouden ook kunnen vertrekken en-of hun regering ter verantwoording roepen dat zij zelf geen vrede willen. Alleen maar : ” Land zonder Palestijnen en zonder er voor te ‘betalen’ J.F. Verhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *