Bert Cremers gisteren: laat iedereen de schellen van de ogen vallen!

rotterdamgaza-8.jpg

De speech van Bert Cremers, van Doorbreek de stilte, van de PvdA, gisteren in Rotterdam. Erg verkort uitgesproken vanwege het uitvallen van de geluidsinstallatie, maar hier de hele tekst. Met dank aan Marja Bijl

Toespraak Bert Cremers namens DDS en PvdA Rotterdam tijdens manifestatie Rotterdam voor Gaza op vrijdag 2 januari 2009.
(alleen in sterk verkorte vorm uitgesproken vanwege uitvallen geluidsinstallatie)

Beste vrienden,
Jullie woede is tastbaar. Het spreekt uit jullie spreekkoren. Het is spreekt uit jullie emoties. En jullie woede is terecht. Meer dan 400 doden, duizenden gewonden, kinderen, ouderen, vrouwen. Een bestuursinfrastructuur die niet voor het eerst wordt weggebombardeerd.
Wij weten allemaal wie hiervoor verantwoordelijk is : Israel. Niemand anders.

Met woorden kun je een enorm leugen bouwen. En dat is precies wat in het Midden Oosten gebeurd is. Een leugen die de werkelijkheid uit het zicht heeft doen verdwijnen.
Al ruim 41 jaar worden de Westbank en de Gazastrook bezet. Maar waar we 40 jaar lang over gesproken hebben is niet het onrecht van de bezetting, maar de aanvaardbaarheid van het verzet ertegen.
Al 40 jaar wordt er door de Israëli’s land geroofd, collectieve straffen toegepast, gebied gekoloniseerd, huizen opgeblazen, Palestijnse leiders geliquideerd. Maar wij hebben het geaccepteerd en onze schouders bij opgehaald.
Er zijn tanks tegen geweren en geweren tegen stenen ingezet, soldaten tegen jongens en we hebben tegen elkaar gezegd: het hoort erbij.
Wij hebben toegestaan dat het woord ontruiming gebruikt is om te maskeren dat van de Gazastrook een grote gevangenis gemaakt is, waarin 1,5 miljoen mensen zijn opgesloten. Wij maken nu mee dat de cellen van de gevangenis worden verwoest en de gevangenen de schuld krijgen van de onmenselijke toestanden die daardoor ontstaan.

En hoe kon dat allemaal: dat kon omdat we hebben toegestaan dat het woord terrorist geplakt werd op diegenen die zich verzet hebben, zelfs als ze –zoals Hamas- een democratische verkiezing gewonnen hadden.

Zo hebben we met open ogen en in de woorden van de Israëlische bezetters van de slachtoffers de daders gemaakt en van de daders de slachtoffers. Zo hebben we van een bezetting noodweer gemaakt. Zo hebben we recht en onrecht verwisseld en kolonialisme goedgepraat.

Genoeg! Basta! Laat iedereen de schellen van de ogen vallen. De feiten zijn duidelijk voor wie zijn kop niet in het zand steekt. Israel is de bezetter, de kolonialist, de partij die misdaden begaat. Het zijn Israëlische tanks en vliegtuigen die Gaza bombarderen, en geen Palestijnse tanks of vliegtuigen die Tel Aviv bombarderen. Israel is de hindernis op weg naar de vrede. Niet Hamas, niet Gaza, niet de Palestijnen.

Beste vrienden,
Onze minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen houdt krampachtig vast aan de beelden van zijn kindertijd: het heldhaftige kleine Israel dat overleeft in een zee van vijandschap, met hoogstaande idealen van democratie.
Maxime poseert als de kampioen van de mensenrechten, maar voor Israel hanteert hij andere maatstaven. Maatstaven die in woord ontkend worden maar in zijn daden steeds bevestigd.
Aan hem, en ook aan diegenen in mijn eigen partij die nog steeds geloven in het beeld dat twee partijen fout zijn en moeten inbinden en dat de Palestijnen het onheil deels over zichzelf hebben afgeroepen wil ik maar één vraag stellen.
Één vraag na alle discussies de afgelopen jaren over de onmenselijkheid van de wijze waarop de Palestijnen zich verzetten, één vraag die nooit gesteld en nooit beantwoord is.
Één vraag die een taboe is in een land waarin zelfs op belediging geen enkele beperking wordt gesteld.
WAT MIJNHEER VERHAGEN IS VOLGENS U DAN WEL EEN LEGITIEME VORM VAN VERZET VOOR EEN VOLK DAT RUIM 40 JAAR LIJDT ONDER BEZETTING, GEWELD, ROOF, ONDERDRUKKING?
Waarom mogen Palestijnen niet wat wij wel mochten tegen de Duitse bezetter, of in onze onafhankelijkheidsoorlog tegen de Spanjaarden? Waarom zouden de Palestijnen niet de wapens mogen opnemen als dat notabene in het internationaal recht als rechtmatig wordt aanvaard?

Beste vrienden,
Velen in Nederland –ook in mijn partij- verzuchten hoe ingewikkeld de situatie in het Midden Oosten zou zijn. Hoe moeilijk het zou zijn er een oplossing voor te vinden.
Onzin. De oplossing ligt er allang en heeft in duizenden uren onderhandelingen vorm gekregen en is in vele delen in UN resoluties bekrachtigd. Een twee-statenoplossing, met een veilige staat Israel binnen de grenzen van 1967, een levensvatbaar Palestina met Oost Jeruzalem als hoofdstad, en een gefaseerd recht op terugkeer van vluchtelingen.
Die oplossing ligt er, al jaren. Er is niets moeilijks aan. Het enige moeilijke i het gbk aan bereidheid bij Israel om de politiek van landroof en voldongen feiten op te geven. Wil Israel veiligheid? Die kan het krijgen door alleen de werkelijkheid te accepteren.
Willen we Israel zover krijgen dan moeten we eerst zelf de feiten willen zien, zo simpel en helder al ze op tafel liggen. Dat zal –ook binnen de PvdA- nog een moeilijke strijd worden. Een strijd die we echter kunnen en zullen winnen, gewoon omdat de feiten voor zich spreken.

Wij roepen deze regering –waaraan ook de PvdA deelneemt- op:
ZIE DE FEITEN ONDER OGEN. NOEM ONRECHT WAT ONRECHT IS, EN ZIE HET VERZET ALS DAT WAT HET IS: VERZET TEGEN EEN BEZETTER.
DE ISRAELISCHE BOMBARDEMENTEN MOETEN STOPPEN!
Met jullie hulp gaat het lukken.

5 gedachten over “Bert Cremers gisteren: laat iedereen de schellen van de ogen vallen!

  1. Since 2005 Israel, which is still punishing the original inhabitants of the lands it rules or occupies, has killed 150 Palestinians for each Israeli killed these last eight years. Just think of it. Seventeen Israeli lives have been expunged by the murder of 2550 Palestinian ones.

    I’ve never been a friend of Islam; however, it’s always been perfectly clear to me that the Israelis are the ones sowing terror and the Palestinians are the ones besieged. The American people have been so brainwashed, they have it the other way round.
    http://www.takimag.com/blogs/article/the_gaza_massacre

    ‘Gaza strike is not against Hamas, it’s against all Palestinians’ By Amira Hass
    http://www.haaretz.com/hasen/spages/1050688.html

  2. Anja, Ik citeer jou: Woesdag 31 december 2008 ‘Dries van Agt wil onderzoek naar Oorlogsmissdaden’Als reactie van jouw op 11:’Luister eens joop,het zou helpen wanner je niet van die ondoordringbare lappen tekst op dit weblog zou zetten,maar korter.en helderder, en duidelijker zou zeggen wat je te zeggen hebt. Ik kan je voorspellen dat weinig mesen de moeite zullen nemen om zich hierdoor te eten.’Reactie door Anj-Vrijdag 2 januari 2009 @0.21 Dank daar voor want jouw reactie 4 min. nadat ik reacte 10 verstuurd heb! En nu een citaat uit mijn reactie 9: 01-01-2009 Aan allen die dit lezen,’Een voorspoedig 2009′ En dat zeer velen van hun’staar’ verlost mogen worden opdat ze beter kunnen lezen en zien!en dat ze’gehoorapparaten’krijgen,opdat ze beter kunnen horen en dat de’schellen’van hun ogen zullen vallen en ze eindelijk inzien dat ze een “koekkoeksjong” hebben verzorgd! Er kan gedacht worden,die vent is gek’! dat houd niet in dat hierover nagedacht kan worden.’ Einde citaat. Ben geteren eindelijk naar het tropenmuseum geweet. Veel gezien! jammer dat er niet veel meer aandacht voor ‘gemaakt voor gemaakt is’ Morgen de laatste dag! Veel om over na te denken.! Joop Verhagen

  3. “Crying out against all this is a moral imperative.”

    Al vermoorden we 1000 Hamas per dag ..
    De voormalige voorzitter van de Knesset (1999 tot 2003), Avraham Burg (foto), heeft in het Amerikaanse blad “The Forward” zijn hart gelucht over hoe hij het huidige Israël ziet als een samenraapsel van illegale nederzettingen, “run by an amoral clique of corrupt lawbreakers who are deaf both to their citizens and to their enemies.” Volgens Burg zal geen staat het overleven, welke op onrecht is gestoeld. Het is heel comfortabel om een Zionist te zijn in nederzettingen als Beit EI en Ofra. De snelweg van Ramot naar Jerusalem is voor Joden een ritje van twaalf minuten. Voor Arabieren en Palestijnen is dezelfde afstand een nachtmerrie. Zij mogen alleen via wegversperringen en landweggetjes rijden. Een snelweg voor de bezetters. Een karrenpad voor de slachtoffers van de Israëlische bezetting.
    Burg schrijft, “Even if the Arabs lower their heads and swallow their shame and anger for ever, it won’t work. A structure built on human callousness will inevitably collapse on itself.” Eigenlijk beschrijft hij niet alleen wat er in Israël speelt, maar wat Bush nu aan het doen is – mede op dringend advies van Sharon- in Afghanistan en Irak. “Israel, having ceased to care about the children of Palestlnians, should not be surprised when they come washed in hatred and blow themselves up in the centers of Israeli escapism. They consign themselves to Allah In our places of recreation, because their own lives are torture”, aldus Burg.
    En dan de dringende waarschuwing, “We could kill a thousand (Hamas) ringleaders and bomb makers a day and nothing will be solved, because the suicide bombers come up from below – from the well of the hatred and anger, from the infrastructures of injustice and moral corruption.” Daarom meent Burg, “crying out against all this is a moral imperative.” De enige hoopvolle zin in het pleidooi van Avraham Burg tegen waar de regeringen Bush-Sharon mee bezig zijn is de zin, “more and more Israëli’s come to understand this.” Ook vandaag blies een Hamas verzetsstrijdster zich op bij een Israëlische militaire basis.
    Ik moet het eerste Nederlandse medium nog ontdekken, dat deze noodkreet van 2500 woorden van een vooraanstaand Israëlische politicus heeft gepubliceerd. Het pleidooi voor een andere politiek werd oorspronkelijk afgedrukt in het Joodse “Yedio Ahronot”.

    9/10/2003 8:54:49 AM, door Willem Oltmans

    De schaamteloosheid neemt nog elke dag toe: leugens en verdraaiingen vaak voorgezet door de meest walgelijke figuren als Jaap de Hoop Scheffer, Maxime Verhagen en anderen, die telkens weer kans krijgen ons te vergiftigen met hun gefabriceerde leugens en bedrog.

    Het gevoerde mensenrechtenbeleid uit onze naam door deze figuren gepredikt tart elke beschrijving. Het is brutaal, kwetsend, beschamend, dubbelhartig en misdadig. Daaraan moet onmiddellijk een einde worden gemaakt.

    De maat is vol. Nederland, is een van de belangrijkste doorvoerhavens in Europa van vernietigingswapens jegens o.a. het Palestijnse volk. De welwillende houding van volk, parlement, regering en pers stelt de regering van Israel telkens weer in staat haar gruwelijke werk voort te zetten. Mooie woorden helpen niet. Help mee om aan deze ziekmakende infectie een halt toe te roepen; het best beschikbare medicijn dat moet worden toegediend: veroordeling van het gevoerde Nederlandse beleid, onmiddellijke stopzetting van alle overeenkomsten en een volledige boycot van Israel. Sta niet langer toe dat Nederland nog langer medeplichtig is aan volkerenmoord. Stuur uw protest aan uw volkvertegenwoordigers en roep hen ter verantwoording.

    Fam. Mattijsen, Eindhoven

    Zie enkele initatieven:
    http://www.stopdebezetting.com/
    http://www.palestina-komitee.nl/
    http://pvdaettenleur.web-log.nl/doorbreekdestilte/actueel/index.html
    http://www.avaaz.org/en/gaza_time_for_peace/96.php?CLICK_TF_TRACK
    http://www.eajg.nl/
    http://www.driesvanagt.nl/
    http://www.palestijnse-gemeenschap.nl/
    http://www.wisgroningen.nl/palestina.html
    http://zoeken.abvakabofnv.nl/search?site=akf&output=xml_no_dtd&client=akf&proxystylesheet=akf&hl=nl&lr=lang_nl&ie=latin1&oe=latin1&q=palestina&x=0&y=0
    http://www.werkgroepkeerpunt.nl/
    http://www.icco.nl/delivery/main/nl/projects.phtml?p=newProjecten&&project_id=3212
    http://www.sivmo.nl/
    http://vivapalestina4ever.blogspot.com/
    http://www.ppmsholland.nl/
    http://www.israa.nl/
    http://www.j-accuse.nl/
    http://www.unitedcivilians.nl/nl/
    http://www.openheidoverirak.nu/
    http://www.un.org/apps/sg/sgstats.asp?nid=3635
    Zie voor (email-)adressen parlement: http://www.parlement.com/ of politieke partijen.
    C.C.: bovenstaande organisaties, parlementsleden en afdelingen pol. partijen in het land.

  4. Wat heb ik hier aan toe te voegen.

    Ik schaam me 40 jaar later dat ik de intensie had om me als militair aan de Israelische zijde te scharen voor het joodse
    ideaal, zoon van een oud Indie vrijwilliger,een daad na een
    moelilijke jeugd en veeleisende vader. Wat ook mijn jeugd verziekt heeft door zijn Trauma’s, Nu is het drie generaties verder en mijn oudste zoon , drugs , zich slachtofferen en we zijn er bijna uit , omdat we in het relatief zeer rustige
    Nederland leven. OOrlog heeft zoveel impact op mensen.

    En nu 500 palestijnse doden , eergisteren , 100 palestijnse
    kinderen, ik zie een foto van een palestijns meisje van 5-6 jaar
    bij een waterbak, huilend getraumatiseerd, ik zou haar zo op willen halen.

    Dat meisje , ik hoop het niet, blaast zichzelf over 15 jaar op
    in Tel Aviv.. Hoeveel doden???

    EEn Terrorist aan mijn hoela! Een slachtoffer van Israel.

    Terrorise is onmacht tegen westerse staten uit op olie en
    macht, een verdeling van kuntmatig uit hebzucht gecreerde
    staten als Koewieit , Irak , maar volkeren leven die recht
    hebben op een eigen staat, Koerden, Palestijnen, Soennieten
    en meer . Rondom de Euphraat en Tigris waar ooit onze beschaving?
    begon.

    Met legers en wapens , schizofreen groot en machtig,hun wereldorde verdedigend niet de mijne en van velen.

    Kruistochten,bezetting door de mooren tot Spanje over en weer
    wanneer wordt dit gezwel van godsdienst en macht ooit de das
    omgedaan. EEn leeggeroofd Afrika Armoe alom en wie durft dan nog lelijk te doen tegen een politieke asiel zoeker in Nederland
    of waar dan ook. Gelijkheid en hulp moet het motto zijn.
    volgens iedere individuele waarden.

    Staten als Abu Dhabi , Saoudie Arabie, torens tot de hemel
    van geld van de westerse olie junks.

    Geef me dan Bin Laden maar , ik hoop dat Obama het politieke
    lef heeftven te praten met dit boegbeeld! voor velen

    De …..lobby zal dit wel voorkomen!

    Amerika;s rol raakt uitgespeeld,financieel , China,Rusland,
    India geven me wijnig hoop. Dus laat Nederland en Europa
    zich als machtsblok met veel schade in het verleden.
    Wat Hitler heeft gecreerd als veroorzaker van ons laatste leed
    een de wijste zijn. De toekomst kan je niet in zonder van je
    verleden geleerd en geleden te hebben!!

    Over deze wijsheid heb ik 56 jaar gedaan,beschadigd , twee burnouts overwonnen.

    Jan

    En een website komt er met dank aan alle goede mensen die mij inspireren!

  5. Pingback: 1500 Rotterdammers solidair met Gaza « Rotterdam voor Gaza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *