Demo voor Gaza in Rotterdam

rotterdamgaza-16.jpg

Gisteren de demonstratie voor Gaza in Rotterdam. Die was goed: ik was vooral blij dat ze er in geslaagd waren de politiek erbij te halen. Behalve SP ook de PvdA – de mensen van Doorbreek de stilte, Groen Links en D66. Rotterdam geeft het voorbeeld. En veel mensen van Rotterdamse migrantenorganisaties en moskeeën.

Het was niet eenvoudig om boven de verontwaardigde massa mensen uit te komen – er kwamen er vele honderden, en vooral de jongeren lieten luidkeels weten wat ze dachten van het bloedbad in Gaza.

Ik wist tot op het laatste nippertje niet zeker of ik het op kon brengen te spreken, ik dacht, ik ga daar niet een potje staan te janken, want de tranen zitten mij hoog, deze afgelopen dagen. Maar deed het toch. Ik was tussen vrienden en dat deed me goed. Lukte me om de massa stil te krijgen, zelfs voor een indrukwekkende minuut stilte uit eerbied voor de doden. En daarna mocht Imad me vasthouden, toen ik het even niet meer hield.

Toen viel de geluidsinstallatie uit, en Bert Cremers moest het doen met een megafoon. Erge sterke tekst, ik kijk nog of ik die te pakken kan krijgen. Meer sterke sprekers trouwens, Theo, de man van Spior. Toen was er niets meer aan te doen, we kwamen er niet meer bovenuit. Anderhalf duizend mensen was de schatting. We hoopten er maar op dat het verder goed zou gaan, met al die woedende energie die ergens heen moest. Een stoet mensen trokken nog verder de stad in. Later hoorden we dat een stelletje raddraaiertjes nog ergens een ruitje in hadden gegooid. Hartstikke jammer want helemaal nergens goed voor. Maar de politie vond het wel meevallen en was tevreden.

Vanmiddag de landelijke demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Daar ga ik alle vrienden tegenkomen die er gisteren nog niet bij waren, plus de mensen die opnieuw komen.

rotterdamgaza-17.jpg

rotterdamgaza-18.jpg

rotterdamgaza-15.jpg

rotterdamgaza-14.jpg

rotterdamgaza-13.jpg

rotterdamgaza-12.jpg

rotterdamgaza-11.jpg

rotterdamgaza-10.jpg

rotterdamgaza-9.jpg

rotterdamgaza-8.jpg

rotterdamgaza-6.jpg

rotterdamgaza-5.jpg

rotterdamgaza-4.jpg

rotterdamgaza-3.jpg

rotterdamgaza-2.jpg

11 gedachten over “Demo voor Gaza in Rotterdam

  1. Demonstratie tegen geweld in Gaza in Rotterdam(Novum) – Enkele honderden mensen hebben vrijdagavond in het centrum van Rotterdam gedemonstreerd tegen het geweld in Gaza. De demonstratie werd georganiseerd door de Rotterdamse afdelingen van de SP, de PvdA, GroenLinks en D66 en het Palestina Komitee Rotterdam.

    De organisatie sprak van 1500 tot tweeduizend demonstranten, de politie hield het op 750 tot duizend. Volgens een woordvoerder van de politie verliep de demonstratie zonder noemenswaardige incidenten. “Een reclamebord en een ruitje zijn gesneuveld”, meldt een politiewoordvoerder. De betoging begon om 19.00 uur en was om 21.00 uur afgelopen.

    De organisatoren van de demonstratie vinden dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) de aanvallen van Israël ondubbelzinnig moet veroordelen.

    Zaterdag vindt om 13.00 uur op het Amsterdamse Museumplein een landelijke demonstratie plaats tegen de Israëlische bombardementen op Gaza. De organisatoren roepen op tot een onmiddellijke beëindiging van het offensief door Israël, waarbij al minimaal vierhonderd mensen zijn gedood en 1700 gewond raakten.

  2. Ik stond op en naast het fietspad en ben rond een uur of acht, ongeveer tien minuten na Anja’s toespraak, naar huis gegaan. Zelf schatte ik het aantal ook op rond de 1000. Gezien het toch kleine plekje op het plein waar we stonden. Het was goed er even te zijn. Dat beeld van die kleine jongen in die bus die uit Gaza wegreed met buitenlanders en mensen met twee paspoorten, raak ik niet makkelijk meer kwijt. Hoe krijg je in vredesnaam de oorlog uit de kinderen?

  3. Wat leuk om mijzelf hier op een foto te zien!

    De inschatting van de politie is realistischer. De foto’s hier geven de indruk dat er veel mensen van Nederlandse afkomst bij waren, maar dat was zeer teleurstellend, ik schat 1 op 20. Ik vond het ook meer een religieuze demonstratie, gezien het hoge Allah akbar-gehalte van de leuzen. Ik begreep dat de opkomst zo hoog was omdat men die dag heeft staan folderen na het vrijdaggebed in de moskee.
    Ook was het slecht georganiseerd, de microfoon was stuk, en er mocht niet eens gelopen worden. Wel gedaan natuurlijk 🙂

  4. Ook op de demonstratie in Den Haag was het aantal Palestijnse, Turkse en Marokkaanse Nederlanders hoog. Die hebben kennelijk minder schroom om de straat op te gaan voor een demonstratie voor Palestijnen dan de gemiddelde blanke inboorling. Maar ik hoor heel vaak van mensen uitspraken in de trant van: ‘wie er begonnen is weet ik niet, maar wat er nu gebeurt, dat kan toch niet’. De opinie kantelt. Daar gaat het om.

    En volgende keer: mobiliseer ook jij meer autochtonen, we gaan het de jongens die bij de moskeeën stonden niet kwalijk nemen dat die het beter hebben gedaan dan ‘wij’.

    Er was geen vergunning aangevraagd voor een lopende demonstratie, en gezien de mogelijkheid dat de gemoederen hoog op zouden lopen was dat verstandig. Het was al erg goed dat er toestemming gegeven werd voor het Beursplein en dat op koopavond, en dat de politie zo fantastisch meewerkte.
    Ja dat van de geluidsinstallatie was erg jammer, maar we hadden het toch niet gered. Ik heb al vreselijk moeten schreeuwen, toen hij het nog deed.
    Dus tel je zegeningen.

  5. Ik was een van de aanwezige Rotterdamse SP-ers. Ik denk dat Moslims gewoon een internationale solidariteit hebben waar de gemiddelde autochtoon een voorbeeld aan kan nemen. Er zijn bijna bij alle reguliere media oproepen gedaan aan iedereen. En een falende microfoon is nog altijd minder erg dan een falende regering…Goed dat je gekomen bent Anja.

  6. Ik mobiliseer me een ongeluk Anja. Daarnaast heb ik ook nog een baan en een kleine. Denk vooral niet dat jij enige bent, die zich voor de zaak ‘opoffert’. Jij hebt de luxe om het betaald te doen. Vele vrijwilligers en andere actievoerders niet.

  7. IK was er niet bij omdat ik het niet wist. Het is opvallend dat veel van dat soort acties voorbij gaan zonder dat veel mensen dat weten. Er zijn weinig palestijnen in vlaardingen (zoals ik) die op de hoogte waren. Wellicht moet ik vaker naar uw website kijken.
    Bedankt voor uw inzet

  8. Wellicht moet je vaker naar mijn website kijken, Anwar.
    Ik doe en minste erg mijn best om iedereen die betrokken is op de hoogte te houden. Hoewel ik ook wel eens wat mis, hoor.

  9. Als ik jou was, Naomi, zou ik geen dingen aannemen voordat je weet wat je zegt.
    Ik heb een anderhalf-dags functie aan de Eerste Kamer, en aangezien ik voor de SP werk, die met die afdrachtsregeling weet je wel, heb ik dus geen riant inkomen. Alles wat ik daarnaast voor Gaza doe doe ik onbetaald. Het is maar dat je het weet.
    En als ik jou was, Naomi, zou ik niet mopperen op wat anderen doen die al zoveel doen. Ik denk helemaal niet dat ik de enige ben die zich voor de zaak inzet, ik offer me ook niet op. Ik denk wel dat je meer bereikt als je nadenkt wat je zelf verder bij kunt dragen, in plaats van op te gaan sommen wat andere mensen in jou ogen niet goed doen.

  10. Ten aanzien van het uiten van Alahu Akbar door menig demonstrant is een vorm van emotie uiten.Vooral ook van een diep verdriet en frustratie. Persoonlijk lijkt me dat beter dan winkelruiten ingooien en/of verkeersborden omtrekken,als vorm van emotie uiten, zoals bij voetbalrellen, ,toch?
    Ieder heeft zijn manieren om emoties te uiten. Kan door gebed, demonstratieve optocht, een schreeuw, een religieuze kreet, muziek.
    En dat was dus daar ook aanwezig bij de verschillende demonstranten

  11. Harry van Bommel wordt om zijn aanwezigheid hier en om het woord Intifada (verzet, rebellie, opstand) neergesabeld. Agnes Kant valt hem hierom in het openbaar af (Triana) en noemt het een “onhandige actie”, in plaats van uit te leggen hoe het nou werkelijk zit. Ik vind dit onaanvaardbaar. Nog eens los van haar leiderschap en voorkomen in de media überhaupt, waar ik steeds minder blij van word. Jullie vallen je leider (terecht) uiteraard niet af, maar omgekeerd zou dat ook niet mogen gebeuren en zéker nu niet! Om maar te zwijgen over haar mededeling dat Aboutaleb best zijn paspoort (identiteit) zou kunnen inleveren als ‘gebaar’. (Jan’s eerdere woorden waardoor de SP mij bijna kwijt was als lid)

    Anja, kan jij het niet gaan doen? Jij bent volgens mij de enige binnen de hele SP die exact zegt waar het op staat en wil vechten voor de vrede, meer nog dan Harry van Bommel. Moeten jullie het fractievoorzitterschap van Agnes Kant niet eens gaan heroverwegen? Ze schaadt de partij door de fractie te willen leiden. Ik weet ook wel dat er waarschijnlijk geen goede alternatieven zijn binnen de fractie maar misschien moet die dan ook weer es op zijn kop gezet worden en opnieuw/anders ingevuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *