Dag twaalf

clara-1.jpg
(Foto Clara Legêne. Lichtjes op het Museumplein om de doden te herdenken. Dat waren er toen nog maar vierhonderd.)

De beelden worden saai. Hoeveel foto’s van vaders die hun dode kind wegbrengen of bebloede kindergezichtjes willen we nog zien?

Filmpje van AlJazeera, van een paar dagen geleden, hoe een gewone familie in Gaza de nacht doorkomt. Ondramatisch, blij als ze een paar uur slaap kunnen krijgen en als de elektriciteit het even doet en de tv aankan zodat ze kunnen zien wat er buiten gebeurt. Dat was nog voor het grondoffensief. Hier

En een recente film, van gisteren, over de VN school die is beschoten. Hier. Het vreselijke is dat de VN er alles aan doet om binnen die grote kooi waarin de bevolking zit opgesloten in hun gebouwen kleine enclaves te maken waar de burgerbevolking nog redelijk veilig is. En dat uitgerekend die werden aangevallen. In het zuiden, bij Rafah, is de bevolking gewaarschuwd te vluchten, vanwege de zware bombardementen die daar worden uitgevoerd om de tunnels te vernietigen. Maar waar moeten ze heen, als ook scholen worden beschoten? John Ging van de VN zegt dat er geen sprake van is dat er op het moment van de aanval door Hamas werd geschoten. Hij dringt aan op een onafhankelijk onderzoek. Wedden dat Israel dat zal verhinderen?

Een paar goede artikelen: hier Jonathan Cook op Electronic Intifada. Wat volgens hem de bedoeling is van deze slachtpartij: er voor te zorgen dat Gaza de verantwoordelijkheid wordt van Egypte, en dat er nog maar een klein beetje Palestina over is om zorgen over te maken: de Westoever met een machteloze Abbas.

Ondertussen neemt ook op de Westoever de populariteit van Hamas toe. Ook onder absoluut seculiere en niet fundamentalistische Palestijnen: want Abbas en Fatah doen niets terwijl hun broeders en zusters aan de overkant in de pan worden gehakt, en dus stijgt de bewondering voor Hamas, de enige serieuze verzetsbeweging die stand houdt. Vandaag zijn er weer een paar raketten afgeschoten. Uiteraard is dat ondertussen een principiele zaak. Het staakt-het-vuren komt voorspelbaar dichterbij, en het gaat Israel er om om dat met de voor hen gunstigste voorwaarden te sluiten. Zo willen ze dat de tunnels gesloten worden waarmee Gaza wordt bevoorraad, ook met wapens uiteraard. Maar dat zou alleen maar kunnen, als ze tenminte niet gewoon weer nieuwe tunnels graven, als er wel garantie komen dat de gewone noodzakelijke levensmiddelen dan wel de grenzen over komen. En dan zijn ze weer terug bij af, want Hamas had al een lopend aanbod voor een staakt-het-vuren, op voorwaarde dat de blokkade wordt opgeheven. Zoals Israel voorheen had beloofd, en niet had gedaan.

Ondertussen is het helemaal niemand ontgaan dat Israel er wel in geslaagd is om dood en destructie aan te richten in Gaza, maar dat er geen kwestie van is dat Hamas is verslagen. En er zit nog steeds een Israelische soldaat verstopt in Gaza. Hebben ze ook niet gevonden. Er worden nog steeds raketten afgeschoten.

De Guardian laat ook van zich horen. Aanbevolen: hier. Seamus Milne kijkt kritisch naar de andere westerse pers. Die in meerderheid herhaalt wat Israel ons wil laten geloven, dat ze deze oorlog tegen Gaza zijn begonnen omdat ze ‘nu eenmaal niet kunnen tolereren dat hun bevolking wordt bedreigd door raketten’: “in deze kortzichtige fantasie is er geen ruimte voor de meer dan zestig jaar durende onteigening en verdrijving, er is geen sprake van vluchtelingenkampen, van bezetting, van belegering, er is geen sprake van de steeds herhaalde schendingen van de VN resoluties, van de Conventies van Geneve, er is geen illegale muur, geen routineuze liquidaties, er zijn geen gevangenen en de Westoever bestaat niet”.

Hadden we maar zo’n krant in Nederland. De Volkskrant doet het weer. Op de opiniepagina mogen Ronnie Naftaniel en nog een stel Israel-apologeten uitleggen dat Israel dit allemaal alleen maar doet uit zelfverdediging. Voor wie het bord voor de kop dik genoeg is om dat nog te willen geloven.

Mads Gilbert is een Noorse arts die op dit moment in een ziekenhuis in Gaza werkt. Filmpje op AlJazeera, hier. In de dagen dat hij rondom de klok werkt om de stroom van gewonden te verzorgen komt hij dingen tegen die je niet wilt zien. Kinderen waarvan de ingewanden ui hun buik hangen, een kind waarvan hij twee benen en een arm heeft moeten amputeren. Dit is geen oorlog van een leger tegen een leger, zegt hij, dit is een oorlog tegen een bevolking, die voor de helft uit kinderen onder de zeventien bestaat, met elkaar opgesloten in een kooi, vluchten kunnen ze niet. In al die dagen is er maar één gewonde Hamasstrijder binnengebracht. Het overgrote deel van de slachtoffers zijn burgers, zegt hij, want ook niet anders kan in een zo dichtbevolkt gebied waar mensen niet weg kunnen.

Zevenhonderd doden, tot op heden. De VN laat weten dat het merendeel van hen burgers zijn. Hier.

Ondertussen laat Israël af en toe een pauze vallen in de bombardementen en de beschietingen, zodat mensen hun doden kunnen begraven, hun gewonden weg brengen. Er is weer mondjesmaat voedsel over de grens gekomen, en in die paar uur kunnen de mensen in de rij voor brood, zonder gevaar voor hun leven, voordat het moorden weer begint. Het zijn de beroerdsten niet, hoor, die Israëli’s.

Het Israëlische leger vindt de situatie nog niet ‘optimaal’ om zich nu al terug te trekken. Haaretz, hier.

4 gedachten over “Dag twaalf

  1. Lang geleden een film gezien over de gewelddadige manier, waarop de blanke kolonisten in de jonge VS de Indianen verdreven en doodden onder het mom van: “Neten worden luizen en luizen moet je afmaken.” Daarmee werd het vermoorden van de kinderen goedgepraat. Het lijkt er op dat Israël er ook zo over denkt. 🙁

  2. Alle foto’s en films zijn even gruwelijk, waar je niet met droge ogen naar kan kijken. En wat doet Nederland? Zich druk maken over het “barre winterweer” en schaatsen op natuurijs.”Het Kabinet gaat Israel niet straffen”… Terwijl ze anders bij het minste geringste hun opgeheven vingertje bestraffend voor de camera heen en weer zwaaien en moord en brand roepen. En nu moeten ze in Gaza blij en dankbaar zijn, dat er een paar uur eventjes geen moord en doodslag plaatsvindt! Wat kan je nu in 3 uurtjes doen? Is dat tijd genoeg om je geliefden onder het puin te zoeken en uit te graven en ze een waardige begrafenis te geven? Om de gewonden naar een ziekenhuis te brengen, als er nog auto’s of wegen zijn? Laat staan plek of verbandmiddelen en medicijnen! Om aan water en voedsel te komen of nieuws over je familie en vrienden? Om weg te kunnen vluchten en waarheen dan wel? Als je al niet eens meer veilig bent in een UN school! In een “normale” oorlog kunnen mensen wel vluchten en worden ze opgevangen. Deze arme mensen zitten als ratten in een val zonder schuilkelders en worden gewoon afgeknald! Prijsschieten en altijd raak!

  3. Intussen wordt er gewerkt aan een bijeenkomst van de voltallige vergadering van de VN, zie bijv. hier.

    Nog interessanter misschien zijn de ontwikkelingen rondom de voorwaarden die er zijn aan het gebruik van Amerikaanse wapens. Dat is nogal strikt gereglementeerd in de US. Gisteravond had Al Jazeera een interview met Dennis Kucinich (US democrat, Ohio), waarin hij vertelde dat hij hierover vragen gesteld heeft aan Rice. Je hoort er nu weinig meer van, zoeken levert alleen wat op bij de minder bekende media, bijv hier en hier.

    Is het niet een idee om ook de Nederlandse regering eens flink aan de tand te voelen over Nederlands wapentuig? Ik denk aan radar, nachtkijkers e.d.?

  4. Persbericht Campagne tegen Wapenhandel

    Weinig toezicht op wapens naar Israël

    Amsterdam 7 januari 2009 — De aanval op Gaza door het Israëlische leger wordt uitgevoerd met mede in Nederland gemaakte wapens. Ook bestaan er intensieve contacten tussen Nederlandse en Israëlische militaire bedrijven. Daarnaast worden er via Nederland wapens en munitie vanuit de Verenigde Staten naar Israël getransporteerd zonder toetsing aan het EU wapenexportbeleid. Nu minister Verhagen hulp heeft aangeboden bij controle op wapenleveranties aan Hamas mag verwacht worden dat Nederland ook de controle op wapenleveranties aan Israël aanscherpt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *