Dag veertien

000gallery-gaza-mourning-rel-005.jpg

“Je kunt Palestijnen doden, maar je kunt nooit het verlangen doden van de Palestijnen naar vrijheid”, zegt voormalige Israelische militair Yonatan Shapira, in een YouTube filmpje, hier.

Het Pentagon was op zoek naar een extra schip dat bereid was meer munitie naar Israel te brengen. We moeten goed begrijpen, zegt het Pentagon, dat dit niks te maken heeft met Gaza, dit is routine, om de voorraad bij te vullen. hier.. In het jaar 2008 stuurde de VS voor 22 miljard dollar aan wapentuig naar Israel. hier.
Gideon Levy, hier. Dat is natuurlijk alleen bedoeld voor zelfverdediging. Ondertussen wordt van Hamas verwacht dat ze de smokkeltunnels dicht houden voor wapens, want Israël mag zich verdedigen, de Palestijnen natuurlijk niet.

Ondanks het feit dat Israel blijft roepen dat het prima gaat met de aanval, alles op schema, de doelen bijna bereikt, ontgaat het de wereld niet dat de andere helft van de oorlog, de propaganda, niet naar (Israelische) wens verloopt. Dus bombardeerden ze het satellietstation van Press TV ook nog even, hoewel gegarandeerd was dat dat zou worden ontzien. Hier

In het redactioneel van de Guardian (hadden wij maar zo’n krant) wordt de vraag gesteld, hoe nu verder? “More of the same, only worse”. Na 15 dagen van intensieve bombardementen is het nog steeds de vraag welke winst Israel daar politiek mee heeft gemaakt. Het Israelische leger heeft nu twee opties: terugtrekken of doorgaan. Als militaire organisatie is Hamas nog intact. Ze gaan nog steeds door met het afschieten van raketten. Als het leger zich nu terugtrekt, zullen ze het in de verkiezingscampagnes moeilijk hebben om uit te leggen wat er nu is gewonnen. Als ze doorgaan hebben ze ook een probleem want Hamas houdt stand. En de enige manier om ze werkelijk te verslaan is een her-bezetting en huis-aan-huis gevechten, duur en in ieder geval leidend tot meer slachtoffers aan Israelische zijde. Deze campagne is al maanden geleden voorbereid, maar ondanks het gigantische militaire overwicht is er weinig bereikt behalve enorme destructie. En de Israelische leiders zijn onduidelijk over hun doelen. Het is heel goed mogelijk om het dodental in de komende dagen nog te verdubbelen, en nog is Israel dan geen steek verder gekomen dan ze nu zijn.

Zie de Guardian, hier.

Gideon Levy schrijft bijna elke dag een indrukwekkend artikel. Hier, de laatste.

“Cry! the beloved country”, Uiteraard wordt hij aangevallen, dit is geen tijd voor kritiek, krijgt hij te horen. Ongetwijfeld nog de vriendelijkste reactie die hij krijgt. Maar de woedende reactie op elk beetje kritiek wijst er op dat er meer Israeli’s zijn die diep in hun hart wel weten dat er brand woedt onder hun voeten, en dat die brand bezig is om door de dikke mist van ontkenning heen te dringen waarmee Israel zich omringt, zegt Levy. Als Israel zo zeker was van zijn zaak, waarom dan de gewelddadige intolerantie tegenover iedereen die een ander standpunt heeft?

Dit is precies de juiste tijd voor kritiek, er is geen betere.

This is exactly the time for the big questions, the fateful questions, the decisive questions. We should not just ask whether this or that move in the war is right or not, not just wonder whether we are progressing “according to plan.” We also need to ask what is good about these plans. To ask whether Israel?s very launching of the war is good for the Jews, good for Israel and whether the other side deserves it. Yes, to ask about the other side is permissible even in war, perhaps above all in war. To know that the “children of the south” are not only the children who live in Sderot, but also the children of Beit Hanun, whose fate is immeasurably more bitter. To cringe with shame and feelings of guilt at the sight of Shifa Hospital is not treason: it is basic humanity. To take an interest in their fate, to ask whether their suffering is unavoidable, wise, just, moral and legitimate is an absolute necessity. To ask if things could have been done differently. To ask whether it would not have been more fitting to try a language other than the language of violence and unrestrained force that we invoke as a matter of routine, the only language in which we excel and in which we are articulate, believing that there is no other. This is the time to ask about our moral visage. This is exactly the time; there is no more appropriate time; to cast doubt on the wisdom and the usefulness of this awful war, to look also at the blood and the suffering on the other side of the border, on the other side of humanity.

(Ik zal dit stukje nog vertalen. En lieve mensen in Vlaardingen, de foto’s van jullie indrukwekkende avond voor Gaza komen er aan. Ik moet alweer demonstreren nu op naar de wake in Utrecht, met Doekle Terpstra.)

27 gedachten over “Dag veertien

  1. Hoe kan onze regering doen alsof ze dit niet zien? Zij moeten ook ter verantwoording gehouden worden.

  2. Beste Anja,

    Om de propaganda hoeft Israël zich geen zorgen te maken, want gelukkig zijn het NOS-journaal, Eenvandaag en de VVD er nog. Het is hen inmiddels gelukt het ‘slachtoffer Israël’aan een groot deel van de publieke opinie te verkopen. Je ziet ook hoe sommige ‘actualiteitenprogramma’s’ zich ongelukkig voelen door het onderwerp.
    Het wordt steeds lastiger de goede vriend (Israël) met de slogans als ‘enige democratie,’ ‘zelfverdediging’, ’terrorisme’ te beschermen. En hier krijgen ook de Patijnen weer de schuld aan. Zij doen het dit land aan zich uit noodzaak ‘onredelijk’ te gedragen en de mensenrechten te schenden.

  3. Wij (dat wil zeggen: Nederland en de heersende politiek) dragen al zestig jaar bij aan de onbeschrijfelijk afgrijselijke misdaden die in en buiten ‘oorlogstijd’ tegen de Palestijnen gepleegd worden. Er waren tijden dat het gebruik van alleen al het woord ‘Palestijn’ je hier op een pak rammel kon komen staan, of op zijn minst een uitbarsting van verbaal geweld. In die tijd zeiden we: veel erger kan het niet worden. Maar dat deed en doet het wel, elke dag. Waar Westerse politici echter nooit bij stilstaan is het andere slachtoffer van deze voortslepende oorlog: Israël als ‘morele natie’ is volledig en naar ik vrees onherstelbaar beschadigd. In Herbert Kalmanns ‘Overpeinzingen voor mijn nakomelingen’ (ABEM uitgeverij, 1993)las ik: “De grandioze wijze waarop de staat Israël faalt als bijdrage tot de oplossing van het joodse vraagstuk -hij geeft antisemitisme zelfs een nieuw handvat- heeft iets noodlottigs.” Het is dit morele failliet, dat ook door mensen als Leibowitz aan de orde gesteld werd, dat Israël en de Israëlische maatschappij de das om zal doen, nog los van wat er met de Palestijnen gebeurt. De Westerse politiek en met name ook de christelijke kerken zijn hier totaal blind voor en dragen zo bij aan een uitkomst die voor alle betrokkenen niet anders dan tragisch kan zijn.

  4. Whave (1)

    Behalve mensen zoals b.v Clara Legene, Bert Cremers, Thijs Berman, etc. maakt de woordvoerder van de PvdA in de Tweede Kamer nu ook bepaald geen sterke indruk op me. Hij was het er b.v. niet mee eens met de uitspraak van Berman, dat Israel
    oorlogsmisdaden begaat. Dit is overigens geen “basjen” van de PvdA maar gewoon constateren n.a.v. de uitzending van Nova gisterenavond.

    Jan Noort

  5. Nederland heeft al jaren een zwak buitenlands politieke beleid. De Nederlandse regering heeft nauwelijks een uitgesproken mening. Wat dat betreft is Belgie veel groter dan Nederland.

  6. Aan Gert, ik weiger nog naar de NOS te kijken. Het lijkt of HET journaal betaald wordt door het CIDI en de Amerikaanse Israel lobby ipv door belastingbetalers. Al de journalisten boven op een heuvel kunnen de situatie in Gaza alleen uit de verte beoordelen. Ook Conny Mus van RTL staat daar ergens. Maar gelukkig zegt hij ook dat de journalisten op “die heuvel” alleen maar informatie krijgen van de Israëlische voorlichters. Willen ze op pad, dan kunnen ze leuk Quassams filmen in Sderot. Al Jazeera heeft de mensen ter plekke, talentvolle Palestijnen die in eigen dienst of via Ramattan de beelden en de verhalen de gruwelijke werkelijkheid laten zien en horen.
    Een vraag griezelt in mijn hoofd… “Wat voor houding gaat Obama straks aannemen tegenover Palestina en Israël”. Voor iets of iemand anders gaat Israel niet buigen.

  7. De Nederlandse regering is mede verantwoordelijk aan deze etnische zuivering van Palestijnen. CDA en CU zien het ook als een kruistocht tegen de niet-westerse volkeren om zo de dominantie van het westers Christendom te stellen boven andere leefwijzes. Daarmee herhalen ze opnieuw de historische fout.
    VS, met name de fundamentalistische Christen doen hetzelfde en Bush is er een van hen. Deze week hebben ze meer dan 300.000 ton aan wapens geleverd aan Israël om het afslachten van babies, kinderen en ook gehandicapten te bevorderen. Geen enkel intelligent en eerlijk mens kan zo’n slachtpartij toelaten.
    Maar ook het volk in Europa begint wakker te worden, want het aantal demonstraties groeit en ook het aantal deelnemers. In Engeland en in Parijs worden het aantal demonstraties en demonstranten steeds groter. Een Arabische politici, doet dit af als zinloos, maar de Palestijnen van Gaza vinden de demonstraties juist een symbool van solidariteit en kracht.
    Dus een jaar 2009 en langer vol demonstarties voor de rechtvaardige, eerlijke en moedige Palestijnen is wel zinvol.
    Dus we gaan door, ondanks de onbekwame regering van Nederland.
    Geen cent, geen hulde aan onze regering,zolang ze deelnemen aan de bloedbaden en etnische zuiveringen in Palestina en Afghanistan
    Leve het Palestijnse volk! Op naar de volgende protestbijeenkomsten en demonstraties. Palestijnen gaan door, wij ook!!

  8. Laatse nieuws van protes in de wereld
    In Japan worden de demonstraties groter. Ook boedhistische monniken doen met de demonstraties mee.
    In Bosnië zijn de nabestaanden van Sebrenica aan het demonstreren voor Gaza, voor Palestijnen. Ze zeggen zelf het is het nieuwe Sebrenica.
    En omdat Palestijnen geen voedsel mogen, hebben de Israëliërs overal ook schapen doodgeschoten.
    Het gaat nu steeds meer uitgebreider worden deze oneerlijke en onrechtvaardige en ongelijke oorlog.

  9. beste anwar,

    nederland heeft wel een uitgesproken mening over wat er buiten haar grenzen gebeurt. de regering is pro-zionisten en onze minister verhagen heeft gisteren helder aangegeven waarom het voor israel legitiem in om gaza te slopen en haar burgers uit te moorden.

    …en hebben we nog de pvda..

  10. Nog een laatste reactie.
    Via de laaste informatie over de Palestijnen in Gaza en ook de nog aanwezige artsen gebruikt Israël nu ook fosforbommen op Palestijnen.
    Al het moderne oorlogsmaterieel wordt gebruikt. (Een test gebied voor de wapenindustrie?)
    En de minister van transport een zionist met een Marokkaanse achtergrond, reageerde op de vraag van het boycotten van Israëlische producten met een lakonieke houding: dan geen handel met die landen, dan maar met anderen.
    Hij is ook degene die heeft gezegd,dat Gaza schoongevegd moet worden.
    Maar boycot heeft wel zin, omdat het geld om massavernietigingswapens te kopen door Israël verminderd.
    Voorlopig houd ik het hierbij met commentaar.

  11. Al zou er een giga boycot komen, dan kunnen ze toch nog alles bij hun vriendjes de amerikanen kopen?
    Wij boycotten al 10-tallen jaren producten uit israel, maar het is soms moeilijk te zien waar een product vandaan komt. Bijvoorbeeld Tivall burgers…op de verpakking staat het niet, pas op hun website zie je dat het uit israel komt. En van bloemen kan je het ook niet zien. Wij hebben ook wel eens ergens gelezen, dat er op producten uit Palestina doodleuk een sticker wordt geplakt met: made in israel…dus als je die dan niet koopt, gaat het geld ook niet naar Palestina. Er zou een nieuwe, betrouwbare up-to-date lijst moeten komen met alle producten, die je dan zou moeten boycotten en een van Palestijnse producten.

  12. Betr. boycot – heb gekeken op Google bij: boycot israeli products…vele sites, maar wat is betrouwbaar/up-to-date? Ben wel erg geschrokken van vele namen o.a. onze eigen HEMA! Ongelofelijk! Het gaat dus niet alleen maar om alle producten uit israel, maar ook dat bijvoorbeeld het management israel steunt en volledig achter zijn beleid staat. En dat staat natuurlijk niet op de verpakking.

  13. Ter info:
    Ned. 1 teletekst: “israel beticht van gebruik fosfor”
    (zie ook http://www.hrw.org)
    RTL 4 teletekst: “israel waarschuwt voor escalatie”
    BRT 1 teletekst: “israel voert aanvallen in Gaza nog op”

  14. Hoe kun je zien of hetgeen je koopt een Israelisch product is??

    Als de barcode op een product begint met : 729 blijkt het uit Israel afkomstig.
    Gerrie

  15. via Google intikken: boycot israeli products – op 1e blz. o.a. kijken bij:
    home.pacbell.net – heel veel merken/bedrijven
    mylinkspage.com – grote site met heel veel links
    (hier staat ook dat je aan de barcode kan zien uit welk land een product komt “goods barcode israels country prefix = 729”)

  16. De aangerichte bloedbaden in NY Bali London Madrid waar totaal onschuldige mensen op een middeleeuwse manier dood gemaakt werden door een middeleeuws geloof aanhangers maken dat ik zeer sympathiek tegenover de Israëlische acties staat .
    De landen die vallen onder de wet van Islam kunnen wat democratie betreft niet in de schaduw van Israël staan .
    Hetzelfde voor levenspeil of standaard.
    Democratie is niet perfect ,maar ver te verkiezen boven een macht die totalitair zoals de Islam in opzet is.

  17. Snap je zelf eigenlijk wel wat je zegt, Bas?
    Omdat de terroristen die de aanslagen hebben gepleegd moslim waren, mag Israel nu de Palestijnen die voor het merendeel moslim zijn behandelen alsof het geen mensen zijn met alle rechten die mensen horen te hebben? Omdat landen met een meerderheid aan moslims niet voldoen aan jouw citerium van democratie mag Israel, dat kennelijk wel voldoet aan de criteria van democratie (niet aan de mijne) een bloedbad aanrichten onder de mensen die ze al veertig jaar bezet houden? Als je vijand maar bestaat uit moslims dan mag je alle mensenrechten schenden, met andere woorden: dat zijn geen mensen?
    En jij moet dan zeker een voorbeeld zijn van een democraat?
    Jij bent een voorbeeld hoe superieur de westerse waarden zijn aan de islamitische?
    Je laat vooral zien wat voor een ondemocratische islamofobe barbaar jij bent, Bas.

  18. Leven onder dreiging van terreur is afschuwelijk.
    Terreur is een alles ontwrichtende manier van jou zienswijze/levenswijze opdringen aan je medemens.

    Hamas is een terroristische organisatie. De uitgangspunten van deze club staan duidelijk beschreven, worden duidelijk verwoord door Hamas kopstukken.
    Ik neem ze serieus.
    Bij een “gelukte” aanslag waarbij bewust burgers aan stukken gereten worden klinkt gejuich….
    Bij een verkeerd afgeschoten raket van Israel volgt een onderzoekcommissie…idem dito bij ziekelijk gestoord gedrag van Israelische soldaten.

    God geve dat, heo dan ook, het snel tot een staakt het vuren zal komen zodat deze gesel van de burgerbevolking afgehaald kan worden.

  19. Inderdaad is leven onder dreiging van terreur afschuwelijk, Greetje. de Palestijnen die al vele jaren onder dreiging van terreur leven – tenslotte worden er aan hun kant zo’n tien keer meer burgers gedood dan in Israel – kunnen daar heel goed over meepraten.

    Israël is een terroristische staat, die het mensenrecht en het internationale recht aan zijn laars lapt, mensen liquideert zonder proces, mensen opsluit zonder proces, mensen laat overlijden door ze medische zorg te onthouden, bommen gooit op dichtbevolkte woonwijken, de hele bevolking collectief straft, vrouwen laat bevallen bij checkpoints, boeren hun land afneemt – ik kan nog wel even zo doorgaan. Israel is een agressieve schurkenstaat geworden, en het is werkelijk geen pretje om onder de dreiging van hun terreur te moeten leven.

    Niet Hamas wordt door de Palestijnse bevolking als ‘een gesel’ gezien, Greetje, ook Palestijnen die veel kritiek op Hamas hebben weten heel goed dat dat de enige groep is die nog serieus verzet blijft plegen tegen algehele onderwerping, nadat Abbas het geheel heeft af laten weten. Je zult geen Palestijn kunnen vinden die kiezend tussen de gesel van Israel en die van Hamas voor Israel zal kiezen.

    Dus ‘hopen’ dat het vanzelf wel over gaat, zolang nog zoveel mensen zo blind zijn als jij, lijkt mij een illusie.

  20. Beste Anja,

    T.a.v. jou reactie naar Bas.
    Je zegt: omdat landen met een meerderheid aan moslims niet voldoet aan jou criteria van democratie…..Mijn vraag aan jou: Zijn er democratische moslim samenlevingen?
    Zo ja, in welke daarvan zou jij willen wonen en een bestaan opbouwen?

    Verleden jaar zijn er 5oo Palestijnen omgekomen door “eigen mensen”.
    De Palestijnse bevolking leeft onder terreur van Hamas, dat gunt toch niemand zijn medemens?
    Elke dode die valt,aan welke kant dan ook, is er 1 te veel.
    Mijn hoop is dat, als de macht van de Hamas gebroken is, er omstandigheden zullen onstaan waarin de Palastijnen eindelijk kunnen beginnen met de opbouw van hun samenleving.
    Vanuit verschillende organisaties (ook vanuit Israel) worden hiervoor miljoenen gedoneerd.

    Laten we hopen dat deze Palastijnse samenleving zal onstaan vanuit een :

    — in VRIJHEID ontwikkelde zelfbeheersing–

    Dat hoop ik met heel mijn hart!

  21. Beste Anja,

    Er zijn berichten dat Palastijnen die kiezen voor “de gesel van Israel” geexecuteerd zijn/worden.
    En over chechpoints gesproken:
    Hoe zou Nederland reageren als via de grens met Duitsland zelfmoordterroristen Nederland binnenkwamen?
    Vrouwen,kinderen worden “ingezet” bij aanslagen. Wat zou jou oplossing zijn een burgerbevolking te beschermen tegen deze manier van oorlogvoeren?

    Gaza heeft de potentie een bloeiende staat te worden!
    Een bloeiende, vredelievende staat.
    Daar hebben de Palastijnen en Israel allebei belang bij/behoefte aan!

  22. In Palestina was een serieus begin van democratie: verkiezingen die perfect zijn verlopen, met een ongelooflijke inzet van de bevolking. Er was al een ‘wetgevende raad’ waarin alle partijen waren vertegenwoordigd. Hamas die de bocht nam van gewapend verzet naar een politieke oplossing (net als de PLO destijds) was voor het eerst bereid om als partij aan de verkiezingen deel te nemen, en dus, te overleggen en verantwoording af te leggen. dat was een belangrijke stap in de goede richting, die door het westen totaal is genegeerd.
    Dat begin van een democratie is door Israel en de VS, met onze medeplichtigheid, om zeep geholpen. De partij die had gewonnen werd geboycot, parlementariers opgepakt en gevangen gezet, ze zitten nog.

    Dat had je allemaal al kunnen weten, Greetje.

    De macht van Hamas gaat niet gebroken worden, ze wortelen in hun volk, ze zijn er een deel van. Inderdaad, onder de gigantische druk waar ze onder stonden heeft de meest extremistische kant op dit moment gewonnen, en er zijn in de interne gevechten die hebben plaatsgevonden mensen gedood, ook op afschuwelijke wijze, en zeker is het waar dat we ook de Palestijnen moeten houden aan de mensenrechten, die nu nog te veel worden geschonden.

    We hebben alleen heel weinig recht van spreken zolang wij de andere kant opkijken terwijl Israel die rechten op massale wijze schendt.

    De Palestijnen kunnen weer met opbouwen beginnen als Israel opdondert. Want wat je ook van Hamas mag vinden, een van de reden dat ook niet Islamistische Palestijnen hen steunen is niet alleen dat zij serieus standhouden in het verzet tegen Israels bezetting, maar ook dat zij veel meer hebben gedaan aan om onder de meest barre omstandigheden nog te proberen de samenleving te laten draaien, met onderwijs, met ministeries, met steun aan de armen, dan Fatah – en dat terwijl israel vooral bezig is geweest om zoveel mogelijk te vernielen.

    Dus inplaats van een beetje te gaan zitten hopen op iets moois dat uit dit bloedbad zou moeten komen, kun je je misschien wat meer op de hoogte stellen. Alles wat ik hier vertel heeft al uitgebreid op dit weblog gestaan.

  23. Bovenstaande schreef ik toen ik je volgende bericht (24) nog niet binnen had.
    Was je van plan om het hele bekende pro-Israel repertoire af te werken, Greetje? Of is het mogelijk dat je even nadenkt of de zaken die ik hierboven heb verteld ook op zijn minst een kern van waarheid bevatten, voordat je er weer een paar nieuwe aan komt dragen?

    Inderdaad, er zijn collaborateurs gedood in Gaza. Dat deden wij onder onze bezetting ook, maar dat is geen excuus, daar heb je geheel gelijk in. Maar wil je even bedenken wat die collaborateurs op hun geweten hebben? Heb je daar enig idee van?

    En dan zo’n demagogische vraag wat wij zouden doen als er zelfmoordterroristen de grens over kwamen – wij houden geen ander volk onder een jarenlangdurende en wrede bezetting. Het is dus niet aan de orde.

    En die bewering dat vrouwen en kinderen worden ingezet is ook al weer een smerig staaltje Israelische propaganda, Greetje. Het is namelijk gewoon niet waar, kan ik je vertellen, na daar vijftien jaar kind aan huis te zijn geweest. Je zult daar ook geen enkel betrouwbare bon voor kunnen aangeven.

    En hoe je burgerbevolkingen kan beschermen weet je al. De bezetting moet worden beeindigd.

    Als je hier nog terug wilt komen vraag ik wel van je dat je nu eens serieus ingaat op wat ik heb gezegd, en laat zien dat je op zijn minst bereid bent om daar over na te denken. Anders hoef je niet meer terug te komen, want het wordt heel erg vervelend en zonde van mijn tijd om te blijven herhalen wat je echt al kon weten.

  24. En als je werkelijk geinteresseerd bent om meer te weten over Hamas, er staat op dit weblog al het een en ander waarbij je terecht kunt, een goed artikel van Bosgra en Aarts, hier, en over de twee betrouwbaarste deskundigen, Khaled Hroub, hier en Jeroen Gunning, hier.

    En als je wilt weten waarom ik helemaal niet denk dat jij zo’n ‘brede visie’ hebt op de zaak, maar dat jouw visie geheel past in paradigma 1, compleet met het bijbehorende vijandbeeld, lees de stukken over de paradigmastrijd. Hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *