Vandaag, 18 januari 2009

00apuinmetkindx.jpg

Denkt iemand er nog over na hoe krankzinnig het is als je twee ministers ziet, Livni van Israël en Rice van de VS, die samen plechtig een overeenkomst sluiten over een eenzijdig staakt-het-vuren in Gaza – over de hoofden heen van de mensen om wie het werkelijk gaat, de Palestijnen? Doet dat niet een beetje erg koloniaal aan, alsof we teruggeplaatst worden in de tijd dat we het nog acceptabel vonden dat de westerse mogendheden onderling hun koloniën verdeelden?

Er is een soort van staakt-het-vuren ingegaan. Een soort van, omdat het niet gebaseerd is op een onderlinge afspraak. Hamas had al voor de oorlog gezegd niet op te zullen houden met verzet zolang de blokkade niet werd opgeheven, en die wordt dus niet opgeheven, integendeel. Het leger blijft in Gaza aanwezig, er wordt alles aangedaan om de smokkeltunnels te sluiten, die niet alleen een aanvoerlijn zijn voor wapens, maar ook voor Gaza de enige manier om aan spullen te komen die niet de grens over komen. Israël heeft alvast laten weten dat de blokkade niet wordt opgeheven zolang de soldaat Shalit niet vrij is. Kortom, behalve een gigantische verwoesting in Gaza is er helemaal niets opgelost. De reden die de Palestijnen hadden voor verzet is toegenomen. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat het verzet nu zal ophouden. Wat de veiligheid van de Israëlische bevolking betreft is er geen reden tot juichen.

Zoals Ury Avnery zegt, in zijn stuk hieronder: om tot een wapenstilstand te komen moet Hamas ophouden met het afvuren van raketten, en moet Israël ophouden met de blokkade. Dat bereik je niet met een oorlog. Dat bereik je met een overeenkomst, die je ook had kunnen maken zonder oorlog. Dat had dus allang gebeurd kunnen zijn wanneer Israël niet koppig bezig was met het boycotten van Hamas. Je kunt geen wapenstilstand sluiten met Hamas zonder Hamas, en ook niet zonder de reden voor het verzet weg te nemen.

Ongetwijfeld gaat Israël nu zijn best doen om de oorlog om te toveren in een overwinning. Hamas is een zware slag toegebracht, zullen ze zeggen. De werkelijkheid is dat Hamas steviger in het zadel zit dan ooit tevoren. Wereldwijd worden zij nu gezien als de helden die stand hebben weten te houden tegen de moorddadige aanval van Israël. Fatah is nergens, het is geen Palestijn ontgaan, zelfs niet hen die Hamas haten, dat Abbas pruttelend aan de kant stond en geen poot heeft uitgestoken. Gisteren nog werden er raketten afgeschoten, het is Israël zelfs niet gelukt om dat tijdelijk tegen te gaan, ondanks de aanwezigheid van het leger, ondanks de bombardementen. ‘We hebben de meeste smokkeltunnels kunnen vernietigen’, zegt Israël. Maar dus niet allemaal. Zelfs dat niet. De enige hoop die Israël nog kan hebben is dat de aanvoer van raketten te stoppen is – als Egypte meewerkt. Maar die heeft de handen vol met een opstandige eigen bevolking en die zullen ook niet van harte meewerken.

Israël, dat angstvallig vermeed om doelen te noemen, waarschijnlijk wel vermoedend dat die niet gehaald zouden worden, heeft op het laatst nog geprobeerd om via het Rode Kruis de soldaat Shalit vrij te krijgen. Dat zou nog een soort van overwinning zijn geweest. Ook niet gelukt.

00agewondejongen.jpg

En wat ook niet gelukt is, is om de beeldvorming in handen te houden, door journalisten en waarnemers de toegang te weigeren. Iedereen heeft met eigen ogen de bange, opgejaagde bevolking gezien, die probeerde te vluchten en nergens veilig was. Gisteren werd de vijfde VN-school geraakt, weer twee kinderen dood.(Het NRC heeft er een fotoserie over, die laat zien dat het niet om een toevallig afgedwaalde granaat ging. hier.) John Ging van de UNRWA heeft laten weten geen enkel vertrouwen meer in Israël te hebben. Het aantal VN doelen dat is beschoten kan op geen enkele manier meer als een vergissing worden weggezet, en het aantal evidente leugens dat Israël verspreidde om het nog een beetje goed te praten werkten ook niet meer. Herhaaldelijk werd de VN beschuldigd dat ze Hamas strijders zouden verstoppen, of dat er vanaf hun scholen en hoofdkwartier was geschoten, een zware en domme beschuldiging die op geen enkele manier hard te maken is.

00agatgaza.jpg

De lijst van mogelijke oorlogsmisdaden die Israël in die drie weken oorlog tegen Gaza heeft gepleegd is lang. Zie daarover bijvoorbeeld:hier. En hier. En zie een aanklacht door mensenrechtenorganisaties, op de website van Een Ander Joods Geluid: hier. Vele instanties zullen aandringen op onafhankelijk onderzoek, en Israël staat nu voor de keuze: geen onderzoek toestaan, zoals ze al eerder deden, waarmee hun schuld alleen maar wordt bevestigd, of onderzoek toe te staan, waarbij vrijwel zeker wordt bevestigd wat iedereen die naar Al Jazeera keek al weet: dat het voornamelijk burgers zijn die zijn getroffen, dat er opzettelijk is geschoten op woonhuizen, dat medisch personeel ook doelwit van aanvallen was, dat mensen medische hulp is onthouden – het is allemaal op geen enkele manier meer weg te poetsen als ‘bijkomende schade’. Dit was geen oorlog tegen Hamas, dit was een oorlog tegen de bevolking van Gaza. Tegen mensen die in een kooi waren opgesloten en geen kant op konden, en niets hadden om zich mee te verweren. Meer dan 1200 doden, van wie een derde kinderen. Meer dan vijfduizend gewonden, van wie velen gruwelijk.

Want ook dit is een punt dat onderzocht gaat worden: de wapens die zijn gebruikt. Witte fosfor, onder andere, smerig spul dat diepe brandwonden veroorzaakt, omdat het met water niet te blussen valt. Maar er zijn nog meer nog onbekende wapens gebruikt, en het ziet ernaar uit dat de bevolking van Gaza proefkonijn is om nieuwe wapens op uit te proberen, een vermoeden dat niet nieuw is. Zie de getuigenis van een arts, filmpje op de Guardian, hier. En zie het artikel van Amira Hass, in gesprek met een wapendeskundige, hier.

In Nederland lees ik in vele kranten commentaren over de reacties in Nederland, met wat bezorgdheid over het feit dat ‘onze’ Marokkaans- en Turks-Nederlandse jongeren zich zo druk maken over Gaza. Mij lijkt het een geheel verkeerde vraag. Want die jongeren, die geen reden hebben om zich schuldig te voelen over de voorgeschiedenis van de staat Israël en de jodenvervolging die in Europa heeft plaatsgevonden reageren zoals gewone mensen met een hart en een geweten en gevoel voor rechtvaardigheid horen te reageren. Met woede en protest. Kunnen ze een keer over de schreef gaan in de slogans die ze in hun woede hanteren. Moeten ze niet doen. Maar zij staan wel aan de kant waar we nu horen te staan, aan die van een gemartelde en getreiterde Palestijnse bevolking. De vraag die in de Nederlandse media beter gesteld kan worden, is hoe het komt dat zoveel Nederlanders nog steeds liever de ogen sluiten als de dader van oorlogsmisdaden Israël heet.

36 gedachten over “Vandaag, 18 januari 2009

  1. nog even een reactie op je interview op de Belgische radio [mijn verdriet, verontwaardiging op alle andere berichten is voegt zich bij die van alle anderen] Een wat ander niveau: ik was heel verbaasd je stem te horen – en realiseer me dat ik je tot nu toe alleen maar gelezen heb-.. een hele lichte , jonge,plezierige, goede radiostem. Gek genoeg had ik me je met een zwaardere, ietwat hese [sigaretten?]stem voorgesteld.
    Zwaarder omdat je een vrouw met zoveel impact bent voor mij.
    afijn, even een triviale opmerking tussendoor.

  2. Zolang Israel gesteund wordt door Amerika en Europa zal het Palestijnse volk worden opgejaagd en uitgemoord, Israel heeft op deze manier vrij spel. Wanneer worden de wereldleiders eens eerlijk en geven toe dat dit niet langer kan en mag doorgaan? Een heel volk, wat vecht voor zijn rechten wordt getreiterd, geminacht en vermoord onder de ogen van de hele wereld. Ik heb geen woorden meer,ik ben vreselijk bezorgd over dit arme Palestijnse volk.

  3. Het is allemaal erger als we ons kunnen voorstellen. Kinderen vertellen hoe soldaten op hen schoten, mensen vertellen hoe ze ,nadat hun huis gebombardeerd was, wilden vluchten , en er op ze werd geschoten door Israelische sluipschutters.
    Maar toch Anja, ik ben bang dat Israel er weer mee weg kan. Zolang Europese leiders als marionetten blijven dansen aan de touwtjes van Israel en Amerika, zal er weinig gebeuren. Israel kwam weg met sabra en Chatilla, qanaa, oorlog in 2006, en vele andere misdaden en zo zal het ook weer deze keer gebeuren. Ik ben niet zo optimistisch.Ik hoop zo dat ik ongelijk heb.

  4. They have taken the east from me,
    they have taken the west from me.
    They have taken what is before me,
    they have taken what is behind me.
    They have taken the moon and
    they have taken the sun from me.
    But they will never take my heart and spirit from me…

  5. Ik heb exact hetzelfde gedacht. Livni van Israel en Rice van de VS, naast elkaar tekenen een document. Met wie tekenen ze het? Met zichzelf? Met de VS? En waar komt Rice ineens vandaan? En waaom zit ze er? Wat moet dit betekenen? Het is absurd en schandelijk.

  6. Wereldvrede, een haalbare kaart.

    De overgrote meerderheid die een duurzame vrede beoogt in het Midden-Oosten, moet in staat zijn dit waar te maken door de oorlog boven de strijdende partijen uit te tillen. Daardoor komt namelijk hun lotsverbondenheid aan het licht, die de zinloosheid van de machtsstrijd en het daaraan gekoppelde bloed vergieten duidelijk maakt. Die lotsverbondenheid geldt echter niet alleen voor Palestijnen en Israëliers maar voor ons allemaal wereldwijd. Als mensheid zijn wij lotgenoten in de eeuwige strijd om het bestaan, wat inhoudt dat deze slechts effectief kan worden gevoerd in gezamenlijkheid, dus in vruchtbare samenwerking wereldwijd. Het behoeft geen betoog dat voor de maatschappelijke vertaling daarvan niet de (vredes-)wil van de overgrote meerderheid, maar de zinloze strijd om de macht, waarop ons partijpolitiek bestel drijft, hét struikelblok vormt.

  7. Vanmorgen hoorde ik Mient Jan Faber bij de Andere Wereld van de Ikon. Hij belt dagelijks met een vriend uit Gaza. Deze was niet zo positief over Hamas. Lees het verhaal bij de website van de Ikon, de Andere Wereld.

  8. Hallo Anja, ik maak zo direct een link naar jouw bijdrage van vandaag in mijn Volkskrantblog. Eindelijk kan dat digitale volkstuintje nuttig worden ingevuld met berichten over en uit Gaza. Ik proef een soort onderhuids broeien in je stuk, het sluit precies aan bij het weer van vandaag: veel wind, regenachtige vlagen van neerslagsverbijstering en dus gewoon een vieze kliederboel.

    Eigenlijk wilde ik deze zondag “vrij” nemen, de aandacht weer naar “mijn eigen” leven verplaatsen. Maar dat lijkt allemaal zo futiel vergeleken bij wat onze Palestijnse medemens moet verduren.

    Jij bent hier al jarenlang mee bezig, ik pas sinds kort. Contact leggen op internationale basis, met ook de dialogen tussen mensen van verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen via Facebook, of daarna via gewone email (want Facebook is verre van feilloos), dit alles vertelt mij dat het mogelijk is. Om SAMEN iets te doen. Ik keek ook even naar het filmpje dat Barack Obama via zijn nieuwsbrief verspreidt, over de ‘Grassroots’ ontwikkeling die mede ten grondslag ligt aan zijn succes. Wat hij nog steeds het succes van zijn kiezers noemt.

    Grassroots is ook wat de Palestijnen nodig hebben. Als een jonge Palestijnse student het al voor elkaar krijgt om via Facebook een officiele fundraiser voor UNWRA te mogen organiseren, binnen 3 weken… terwijl hij daarvoor met niemand van de VN contact had… dan kun je niet anders dan juichen om dit soort positieve netwerken. Die jongen komt nog heel ver, denk ik. Is precies uit het juiste hout gesneden. Intelligent, met gevoel voor verhoudingen, mensen en welke acties nodig zijn. Geweldig!

    En Nederland moet wakker worden. Van die luie bank af en eens goed in de spiegel kijken.

    Bedankt voor de inspiratie, Anja, je werk voor Stichting Kifaia en je mateloze inzet.

  9. Ik ben ook allesbehalve positief over Hamas, Corrie. Ik schreef al eerder over de akelige manier waarop Hamas in Gaza afrekende met hun politieke tegenstanders. Maar dat is interne ellende, waar dringend wat aan gedaan moet worden, en heeft niets te maken met de oorlog die Israel tegen Gaza voert. Het is wel belangrijk om dat uit elkaar te houden.

    Het linkje naar de IKON, en het verhaal dat er verteld wordt, zit trouwens hier.

    Jij hebt ook een inspirerende website, Gina.
    Ga er even langs, iedereen. Klik hierboven even op Gina.
    Ik ben altijd erg blij met mensen die jonger zijn dan ik, en nu het estafettestokje overnemen.

  10. Het is verschrikkelijk om te zien hoe de Palestijnse bevolking misbruikt word door de grootmachten.

    Je zegt ook terecht dat er geen oorlog nodig is om overeenkomsten af te sluiten.Carl von Clausewitz zei dat ook treffend Oorlog is de voortgang van de diplomatie met andere middelen,Israel wil ook zijn (reputatie)als militaire macht herstellen na de slecht voorbereide oorlog in Libanon hebben ze de Gaza oorlog grondig voorbereid en dat ook nog net even voor dat de nieuwe president van Amerika Barack Obama aantreed,ook met het doel om Hamas te verzwakken ten faveure van Fatah.

    Het word in elk geval hoog tijd dat de weegschaal in de media doorslaat naar het onbeschrijfelijke leed dat het Palestijnse volk word aangedaan.

  11. Dat staakt het vuren had Hamas al lang kunnen doen. Men is doorgegaan, DAT is krankzinnig. En daar wordt nu de prijs voor betaald.

  12. Pingback: NWO-INFO » Blog Archive » Mozaïek van het nieuws: Gaza week 3

  13. (11) Je moet je feiten een beetje checken, Hans. Er was een wapenstilstand. Hamas hield zich daar aan. Ondanks het feit dat Israel zich niet aan de afspraken hield, en de blokkade onverminderd handhaafde. Op 4 november deed Israel een inval waarbij zes Palestijnen werden gedood. Israel is dus degene die zich niet aan de wapenstilstand heeft gehouden.

    Wat je ook van die raketten kunt vinden – ik ben persoonlijk geen voorstander, Hamas heeft er wel geheel gelijk in dat het nu Israel is die bereid moet zijn om zich aan de afspraken te houden. Het aanbod van Hamas ligt er nog steeds, maar uiteraard willen ze nu meer garantie dat de blokkade inderdaad wordt opgeheven en uiteraard moet het leger uit Gaza weg. Anders is het een volstrekte aanfluiting om het over een wapenstilstand te hebben.

    Inmiddels heb ik gehoord dat Hamas een wapenstilstand van een week aanbiedt. Hun voorwaarden blijven daarna van kracht, en volgens mij, geheel terecht.

  14. Bij een staakt het vuren doelde ik op de duizenden raketten die zijn afgevuurd sinds 2001 vanuit Gaza. DAT is wat Hamas had kunnen staken. Dat heeft men niet gedaan en daar betaald men nu een hoge prijs voor. Dat Hamas nu ineens een staakt het vuren afkondigd dan zou ik zeggen dat is dan een paar jaar te laat.

  15. Ik heb net even naar de Sharm al Sheikh conferentie zitten luisteren. Hier zitten Mbarak, Ban Ki Moon, zapatero, Gordon brown, Angela Merkel, Erdogan, Koning Abdulla etc. Ze hebben allemaal gesproken. En geen een heeft het woord ‘bezetting” in de mond genomen of zelfs Israel genoemd. Alsof er een aardbeving heeft plaatsgevonden in gaza, en het allemaal per ongeluk is gebeurd. Alleen Zapatero heeft zijn condoleances uitgesproken, verder niemand. het ging niet over het palestijnse volk, he ging zelfs niet over Israel. Abu Mazen zat aan de zijkant en heeft wat gesproken over “the peace process”. wat een theater. Ik ben echt sprakeloos.

  16. Als jij ook je feiten beter had gecheckt, Anja, dan had je kunnen vinden dat tijdens de wapenstilstand Hamas ook raketten heeft geschoten op Israel. Dus van een eenzijdige schending van Israel van de wapenstilstand is absoluut geen sprake.
    Of ben ik nu weer aan het zeuren?

  17. Hans, je bent niet achterlijk, neem ik aan. Je weet dus net zo goed als ik dat je de raketten die in de loop van de tijd zijn afgeschoten niet los kunt zien van de bezetting, de eindeloze stroom van liquidaties, aanvallen, verwoestingen, zonder proces opgesloten Palestijnen enzovoorts. Ook voor deze wapenstilstand was het aantal Palestijnse doden, waaronder net als nu vele burgers, een veelvoud van dat aan de Israelische kant.

    Ik kom al vijftien jaar in Gaza, en al jaren heb ik de aanvallen, de verwoestingen, de bombardementen, de moorden meegemaakt, plus alle gewonden na afloop. Het enige verschil tussen de oorlog nu, en de aanvallen van daarvoor, is het aantal doden in één keer.

    En Hamas kondigt niet ‘opeens’ een staakt het vuren af, er zijn er al vele geweest.

    Géén raketten afschieten zou Gaza van geen kant hebben geholpen. Kijk naar de Westoever. Komt niet één raket vandaan. Maar ook daar wordt de bezetting opgevoerd, al is het nog niet zo erg als in Gaza, de nederzettingen uitgebreid, meer checkpoints bij gebouwd, de muur scheidt Palestijnen van elkaar en van hun land, mensen daar worden langzamerhand net als in Gaza in reservaten opgesloten, er zijn duizenden Palestijnen opgesloten, velen van hen zonder proces, en er kraait geen haan naar. Dat is dus wat je krijgt als je niet terugvecht. Dat is dus niet bepaald een stimulans om het raketten afschieten maar te laten.

  18. Je bent inderdaad weer enorm aan het zeuren, Simon. Tijdens de wapenstilstand zijn er zowel een paar raketten afgeschoten, niet door Hamas overigens, en een ook een paar ‘grensincidenten’ geweest door Israel, die door beide partijen niet ernstig genoeg werden gevonden om die op te vatten als de schending van het bestand. En als Israel dat al niet vond hoef jij het zeker niet te vinden.

  19. Iedereen die zich voor de zaak van de Palestijnen inzet, zou al zijn/haar argumenten een stevige(r) basis kunnen geven door Hamas radicaal af te wijzen. Je kunt zo’n islamitisch-fundamentalistische beweging die zich vrienden toont met elke afschuwelijke islamitische dictator die er maar is, toch niet de hand boven het hoofd houden. Ze houden bij Hamas bijvoorbeeld erg van het bewind van al Bashir in Soedan, waar minstens 100.000 etnische Afrikanen systematisch zijn uitgemoord door Arabische milities, aangestuurd door deze beminnelijke Bashir. Gaza koos voor Hamas, ja, een bijzonder onverstandige keuze. Je kunt toch gewoon zeggen dat ze voor een heel foute partij hebben gestemd? Ik kan geen enkele sympathie opbrengen voor het beleid van Israel, maar net zo min voor dat van Hamas.

  20. En er zijn alweer 3 palestijnen door israel doodgeschoten na dat israel hun wapenstilstand in hebben laten gaan. Op Al Jazeera kan je zien hoe mensen terugg aan anar hun verwoeste huisen, de lijken eronderuit halen en ondertussen komen er tanks aan die ook weer even gaan schieten. waar hebben we het over Simon, probeer je al het gebeuren van de laatste 3 weken nog steeds goed te praten?Ongelooflijk.

  21. B`Tselem: IDF soldiers suspected of shooting Gaza farmer dead, despite truce (Haaretz)

    Hier even een newsflash uit haaretz.

  22. Anja nr.17

    Dat Hamas (raketten) stuurt naar Israel vind ik heel begrijpelijk alleen pakt dat in mijn optiek juist heel contraproductief uit met name in de media en geef je israel weer een stok in handen om je mee te slaan.

  23. Inderdaad heel erg opvallend en beangstigend is die “uitgekookte” timing, precies in de tijd van het machts- vacuum tussen de gaande en komende president. De journalisten zijn nu al bezig hun koffertje te pakken om aanwezig te zijn in het massa mediacircus in Washington en dan zijn alle ogen de andere kant op gericht…

  24. En heb je gezien hoe Rice om de paar woorden naar Livni keek, als om er zeker van te zijn dat ze niets verkeerds zei…
    En dan die judaskus aan het eind…

  25. Mooi stukje Anja! Ja, waarom blijft de regering zo stil. De arrogantie en leugens van Livni – zoals bekend ex-mossad agente en dochter van Irgoen-terrorist – is een belediging voor elke vorm van beschaving.
    Wat mij vooral koude rillingen bezorgde in de toespraak van Olmert was toen hij zei dat als Hamas door zou gaan met beschietingen, Israel opnieuw zou toeslaan “en nu met meer internationale legitimatie”!

  26. hallo Anja,
    Misschien kan je voor de mensen ,die weer zoveel moeite hebben met de WERKELIJKE SITUATIE, wat laatste kaarten van de bezetting op je site plaatsen.
    Henri Veldhuis heeft deze net op zijn website geplaatst. Dan zie je toch ECHT wat voor land de Palestijnen nog over hebben en wat doorkruist wordt door checkpoints,wegen e.d.

  27. (19) Jij weet beter wat de Palestijnen moeten vinden dan de Palestijnen zelf, Henk? En waar haal jij al die wijsheid vandaan, hoe komt het dat jij zo precies weet hoe het met Hamas zit? Ken je ze persoonlijk? Hroub gelezen, Guning gelezen, ontwikkelingen gevolgd de afgelopen jaren, met de Palestijnen zelf gepraat? Enig idee hoe Hamas is ontstaan? Enig idee over de grote verschillen van mening binnen Hamas, de verschillende vleugels, de verschillende functies die ze hebben? Enig idee waarom Hamas heeft gewonnen, in 2006? Menachem Klein, Israeli die er een studie van gemaakt heeft, ooit van gehoord? Of pluk jij zoals de meesten die er graag een erg simpele opvatting op na houden maar wat van een website af? Kun je dan tenminste even aangeven van welke website, zodat wij kunnen meegenieten van jouw geweldige kennis en diepe inzicht?

  28. Dat Livni de eochter is van een Irgoen-terrorist zegt niet zoveel, Engelbert. Uri Avnery was zelf een Irgoen-terrorist (naar eigen zeggen) en kijk nu eens.
    Maar ik moet ook zeggen dat ik niet meer rustig kan kijken als ik Livni, Barak en Olmert zie.

  29. Nog even hier verder lezen en dan offline.
    Heb enkele links gekregen van Aviv, hij is een van die jonge Israeli’s die dienst weigerden.
    Ik probeer een beetje zicht te krijgen op hoe ze georganiseerd zijn.
    En in hoeverre ze worden tegengewerkt.
    Net een tragisch verhaal gelezen van een 19-jarig meisje dat liever van een toren sprong dan…

    In de Telegraaf lees ik temidden van de reacties ook steeds weer terug ‘ja maar Hamas…’ maar het is precies wat Anja ook aangeeft, wat het gros van de mensen dus helemaal niet denkt, blijkbaar, of aan elkaar schakelt, wat er aan voorafging (alsof het een tv feuilleton is waarbij de kijker even een geheugensteuntje nodig heeft): de bezetting, het vernederen, het ontzeggen van fundamentele (mensen)rechten. Het heeft lang genoeg geduurd.

    Jarenlang worden wij hier gevoed met allerhande informatie. Als ik denk aan alle documentaires die ik heb gezien… over olijfboeren in Gaza die hun land moeten afstaan aan Joodse kolonisten… olijfbomen die door bulldozers ontworteld worden, een beeld dat gelijk symbool staat voor wat Israel met de Palestijnse bevolking doet. We weten wat er daar allemaal gebeurt en wat er mis is. We kijken ernaar en zijn verontwaardigd, voelen mee. Maar de meesten onder ons doen verder niets. Heb ik jarenlang ook niet gedaan. En waarom niet?

    Omdat je denkt dat je niets KAN doen.

    Eigenlijk is de inval van 27 december voor mij een zegen geweest. Want het heeft mij de ogen geopend. En dat ik niet de enige ben, blijkt wel uit de massale verontwaardiging die als een golf over de wereld ging en gaat. Het is dit keer geen storm in een glas Dode Zee water of een ’tot een volgend conflict zich aandient’. Dat het grassroots principe werkt, blijkt uit activiteiten via Facebook, de Pro Palestinian Lobby. Een Australische activist heeft met de afgevaardigde van de groene partij in Australie gesproken en onderhandeld, namens die Pro Palestinian Lobby. Deze bestaat uit mensen zoals jij en ik, die door lid te worden van die groep, hun steun voor Palestijnse onafhankelijkheid betuigden. Ik plaats hier twee punten uit een bericht:

    ====

    On Thursday January 15, 2009, I had a brief discussion with the Greens Party Representative in relation to my request for a meeting to discuss the Australian Government’s position on the War on Gaza. While we did not go into lengthy details of the points I am raising, I was informed that certain points will be met, and some points are yet to be discussed in greater details.

    2. Australia would not initiate a request for an investigation into Israel’s war crimes, however, the Government would support the request if and when it is made. I was informed that Australia would also be willing to provide whatever assistance required to benefit the investigation if so is required, although, it is unlikely that Australia will be asked to be part of the investigation. This position was clarified through a public statement by the Minister for Foreign Affairs.

    3. Australia has already provided a $5 Million aid package to Gaza, and, while I ask for a further $15 Million, I was informed that it may be possible to put forward a request for a further $5 Million. In effect, it is unlikely that the Government would provide the amount I initially indicated. At the same, if the $5 Million aid grant is approved, it would help.

    ======

  30. Er zal dus niet eens een interne discussie beginnen over het al dan niet steunen van bewegingen als Hamas. Ja, dan zul je weinig mensen over de streep kunnen trekken, vrees ik. De meeste mensen moeten niets hebben van fundamentalistisch-islamitische groeperingen, en dat kan ik heel goed begrijpen. Opkomen voor een bepaalde groep vrijwaart je niet van de noodzaak je te distantieren van bedenkelijke aspecten binnen die groep. Al die Hamas-outfits bij de demonstraties wekken bij veel mensen nou niet bepaald warme gevoelens op. Mijn conclusie, na heel veel over Hamas te hebben gelezen en erover te hebben gezien, is dat het een op een vreselijke ideologie gebaseerde groepering is. Jij bent een andere mening toegedaan. Is dat ook weer duidelijk.

  31. Het punt is, Henk, dat je er geen bal van af weet. Je kunt niets noemen dat je hebt gelezen. Je weet zelfs niet eens wat een ‘Hamas outfit’ is. Je mening is zo simplistisch dat het niet eens mogelijk is om met je van mening te verschillen. De zaak is echt ernstig genoeg om je er beter in te verdiepen. Hierboven heb je een paar tips. Hroub, Guning, je kunt naar het artikel van Aarts en Bosgra, alle drie op te googelen op dit weblog. Deze week stond er een behoorlijk informatief artikel in VN. Als je hier in discussie wilt mag je wel een beetje beter je best doen.

  32. betr.26) als je naar de kaarten kijkt van 1948 tot heden, dan is het inderdaad echt heel shocking om te zien hoe weinig kleine snippertjes land de Palestijnen nu nog over hebben! En dan vindt men het vreemd dat ze zich durven te verzetten!

  33. En hier nog even voor de mensen die graag willen blijven geloven dat het Hamas was die de wapenstilstand schond: een gedetailleerd en goed gedocumenteerd artikel van Mearsheimer zet het allemaal nog eens op een rijtje. Hier een fragment:

    The official Israeli position blames Hamas for undermining the ceasefire. This view is widely accepted in the United States, but it is not true. Israeli leaders disliked the ceasefire from the start, and Defense Minister Ehud Barak instructed the IDF to begin preparing for the present war while the ceasefire was being negotiated in June 2008. Furthermore, Dan Gillerman, Israel’s former ambassador to the UN, reports that Jerusalem began to prepare the propaganda campaign to sell the present war months before the conflict began. For its part, Hamas drastically reduced the number of missile attacks during the first five months of the ceasefire. A total of two rockets were fired into Israel during September and October, none by Hamas.

    How did Israel behave during this same period? It continued arresting and assassinating Palestinians on the West Bank, and it continued the deadly blockade that was slowly strangling Gaza. Then on Nov. 4, as Americans voted for a new president, Israel attacked a tunnel inside Gaza and killed six Palestinians. It was the first major violation of the ceasefire, and the Palestinians—who had been “careful to maintain the ceasefire,” according to Israel’s Intelligence and Terrorism Information Center—responded by resuming rocket attacks. The calm that had prevailed since June vanished as Israel ratcheted up the blockade and its attacks into Gaza and the Palestinians hurled more rockets at Israel. It is worth noting that not a single Israeli was killed by Palestinian missiles between Nov. 4 and the launching of the war on Dec. 27.

    As the violence increased, Hamas made clear that it had no interest in extending the ceasefire beyond Dec. 19, which is hardly surprising, since it had not worked as intended. In mid-December, however, Hamas informed Israel that it was still willing to negotiate a long-term ceasefire if it included an end to the arrests and assassinations as well as the lifting of the blockade. But the Israelis, having used the ceasefire to prepare for war against Hamas, rejected this overture. The bombing of Gaza commenced eight days after the failed ceasefire formally ended.

    Hele artikel: hier.

  34. Beste Anja,
    Hartelijk dank voor je mooie artikel. Helaas krijgen mensen in Nederland en andere westerse landen alleen dingen te zien en te horen die ze door de “Main Stream” media voorgeschoteld krijgen. Deze media en berichtgeving worden gedomineerd door Zionisten.
    Graag jullie aandacht voor de onderstaande documentair:

    http://video.google.com/videoplay?docid=-6604775898578139565&hl=en

    De situatie is zo erg dat Nederlandse verslaggevers op zoek zijn naar iemand anders dan Israël om de schuld in de schoenen te schuiven. Ze zeggen dat dit het schuld is van Iran dat GAZA aangevallen is door Israël en dat Hamas hulp krijgt uit Iran. Ze verzuimen te melden dat jaarlijks miljoenen euro’s vanuit Amerika naar Israël gaat. En waarom moet Hamas ophouden met het bieden van weerstand tegen de bezetters? Als Nederland bezet was zouden Nederlanders ook met alle middelen zich verdedigen en waarom dan vragen wij aan Hamas te stoppen met de beschietingen richting de bezetters?

    Wanneer wordt de tijd om Israël voor zijn misdaden tegen de mensheid en genocide in Den Haag te berechten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *