Kleurrijke omroep moet er komen: Zenit

azenit-5.jpg
(Funda Mujde)

Even wat anders dan Gaza. Of misschien niet helemaal wat anders. Maandagmiddag vond in Desmet in Amsterdam de persconferentie plaats om de (mogelijke) nieuwe omroep te presenteren: Zenit.

azenit-1.jpg
(Rene Danen en Radi Suudi)

azenit-7.jpg

Wat ze willen doen: een omroep die meer laat zien van kleurrijk Nederland, die migranten, allochtonen, nieuwe Nederlanders meer laat zien, en nu eens niet alleen als mensen die problemen hebben of problemen zijn. Nederland in al zijn multiculturele heftigheid dus. Om nu eens een vrouw met een hoofddoek aan het woord te zien die het niet hoeft te hebben over haar hoofddoek. Nee, het wordt geen moslimomroep, die hebben we al. Maar wel moet het mogelijk zijn om op een normale, beschaafde manier over moslims te praten, en vooral met hen. En nog een heel belangrijke taak die Zenit op zich wil nemen: een kritischer buitenlandbeleid. Nu eens de Palestijnen uit Gaza zelf aan het woord. Of de vrouwen in al die landen, Marokko, Turkije, Irak, Suriname of Iran, die knokken voor hun eigen rechten. En nee, het moet een omroep worden niet alleen voor allochtonen, zoals Buitenhof toch ook niet alleen voor witte mannen bedoeld is.

azenit-3.jpg

TV en radio dus, vanuit verschillende invalshoeken. Op de presentatie vertelde Funda Mujde wat zij wil doen als ze een programma zou mogen maken op Nederland 1, breed dus, voor het hele gezin. Voelt ze zich wel thuis bij. Zij zit ook graag voor de buis, maar ziet toch maar al te vaak dat panels en spelletjes voornamelijk uit witte mensen bestaan. Hoe zij het wil doen? Met veel luisteren, humor en liefde.

azenit-6.jpg
(Fouad Laroui rechts)

Fouad Laroui wil op Nederland 2 de diepte in, denkers, schrijvers, kunstenaars aan het woord laten die tussen twee, drie werelden leven, en dat het liefst niet al te politiek correct. Hij noemt een hele reeks namen, waarvan ik er bijna geen ken. Wordt tijd dus, dat ik die leer kennen.

azenit-8.jpg
(Rapper Appa)

En rapper Appa, in het bezit van zwemdiploma A, eens een lastige jongen, nu een jonge man die zijn zaakjes op orde heeft en zich betrokken en verantwoordelijk voelt, wil programma’s maken voor de jongeren. Recht voor zijn raap. Serieuze hiphop, mooie videoclips en leuke interviews.

azenit-10.jpg
(Yousef Ahmed)

En dan het buitenland: Yousef Ahmed, journalist die in het Midden Oosten werkte, laat zien wat hij bedoelt met een beter en kritischer buitenlandbeleid. Ter plekke maken we op zijn mobiel kontakt met Ramatan, een groep kritische camaramensen in Gaza. Waar ze het moeilijk hebben. Ruzie met drie regeringen: die van Israel, die in Ramallah en die van Hamas. Hebben de beelden geleverd die we allenaal op CNN, BBC en AlJazeera hebben kunnen zien. En willen ook hun best doen voor Zenit, ook als het geen oorlog is.

azenit-4.jpg

Dat ziet er dus prima uit, en René Danen (van Nederland bekent kleur) en Radi Suudi (Palestijns Nederlander) die de directeur gaat worden brengen het met verve. Nu nog 50.000 leden, en wel voor 1 april.

Zenit lijkt qua sfeer en visie wel op wat ik ook op dit eenpersoonsweblogje probeer te doen, al ben ik nog steeds hartstikke wit, en dus ondersteun ik het initiatief van harte en zit met liefde in het aanbevelingscomité. En wil ik meer doen dan het alleen maar zachtjes aanbevelen. Want dit is wat ik denk. Deze maand die nog niet om is bezochten 55.000 ‘unieke’ mensen mijn weblog. Als ik de guurdertjes van Geenstijltje er af trek, die als een kraaienplaag even langs komen en meteen weer wegtrekken, want dit hier is niks voor hunnie, en de hasbara-brigade, die de opdracht heeft te proberen hier een dependance van het Cidi in te richten, en nog wat ongeregeld dat hier voornamelijk komt om zich te ergeren, dan houden we nog steeds duizenden mensen over die wel voor Zenit zouden moeten voelen. Bijvoorbeeld omdat ze prijs stellen op betere informatie over Palestina. Kijk, dit weblog krijgen jullie allemaal voor nop, want het is liefdewerk oud papier. Dat kan Zenit niet, die moeten leden hebben. Dus dit is het voorstel: voorlopig lever ik nog steeds gratis en voor niks dit weblog, en in ruil doen jullie mij en jezelf een lol en worden voor 7.50 lid van Zenit. Mij lijkt dat wel een faire deal. Graag vandaag nog doen.

Hiero: de website van Zenit.

23 gedachten over “Kleurrijke omroep moet er komen: Zenit

  1. Ik heb me ook aangemeld, ik zou het wel leuk vinden dat ook de promintente Nederlanders zoals Doekle Terpstra, Jack v/d Ham, Geert Mak promotie gingen maken voor de nieuwe omroep. Powned opgelet hier komt Zenit

  2. Ik heb mij ook opgegeven, als lid van ZENIT.
    Ik ben ook een aantal jaren lid van LLINK,hierbij zou ik ieder weldenkend mens,een advies willen geven wordt ook lid van llink,voor de prijs hoef je het niet te laten. 5.73 euro.
    Groetjes Gerard.v.d.Voort.

  3. Voor belangstellenden: Dinsdag 10 februari 21:20 – 21:55 en 22:50 – 23:45 uur (voor en na NOVA) Live uit Jerusalem :
    Rechtstreekse uitzending over de Israelische verkiezingen vanuit de Oude Stad van Jerusalem met als gasten Palestijnen en Israeli’s.
    Een unieke samenwerking tussen de Joodse Omroep, de NMO en EO.

    Gerrie

  4. Ik word ook lid. Van Geenstijl ben ik tenslotte ook lid geworden. Laten we maar eens wat nieuwkomers de kans geven.

  5. Een hele andere samenkomst betreft de Israelische verkiezingen vindt plaats op 10 februari a.s. in de Rode Hoed in Amsterdam om
    19.30 uur. Organisator is het CIDI. Praktisch alle politieke partijen zijn aanwezig behalve de SP. Gespreksleiders zijn Leonard Ornstein en Max van Weezel. Zou de SP doelbewust geweerd zijn?

    Ik werd hierop opmerkzaam gemaakt door een vriend.

    Jan

  6. Beste Anja en anderen,
    Bedankt voor de positieve reacties tot nu toe over Zenit! Om het project Zenit te laten slagen is het nodig dat mensen echt voelen dat dit een hele belangrijke kans is. Je wilt tocht niet straks naar de televisie kijken en drie keer per week GeenStijlTv, zonder dat daar iets tegenover staat. Dus word lid en maak anderen in je omgeving ook lid!

    groet,
    Radi Suudi Voorzitter Zenit

  7. (11) Geen idee, Jan, of er van de SP niemand is uitgenodigd dan wel of niemand zin had. Ik hoef er in ieder geval niet heen.

  8. Ik ben ook lid geworden.
    Ik hoop dat het lukt om “in de lucht te komen”.
    Eerst 50.000 leden. Daarna langs de bobo’s, zoals ik er gisteren 1 zag bij de Wereld Draait door, wat deze man zei met betrekking tot de komst van kleine omroepen klonk niet bemoedigend……..

  9. Hieperdepiep…! Wat was ik blij om via een vriendin er achter te komen dat Zenit in wording is!!! Ben nu lid, en hoop met mijn recente mailactie mijn eigen netwerk ook enthousiast te maken. 🙂 Dank je wel Anja, voor je steun en je inzet hiervoor.

  10. Ik ga mij meteen als lid aanmelden, want het lijkt mij belangrijk dat er een omroep komt als hier voorgesteld. Een omroep die ook aandacht heeft voor en geeft aan die mensen die zich niet kunnen vinden in al die zgn. super Nederlandse uitzendingen. Een omroep die zich niet conformeert aan wat hier volgens sommigen ‘hoort’.

    Ik kijk uit naar de uitzendingen!

  11. Dag,

    heel leuk dat er een multiculturele omroep in Nederland komt.
    Ik wil alleen maar vragen of ook andere bevolkingsgroepen die hier in Nederland wonen zoals Oosteuropeanen op uw interesse kunnen rekenen?Het lijkt mij alsof “multicultureel” in Nederland alleen maar betrekking hebt tot Marokkanen, Turken en Surinamers.Terwijl er zo veel diversiteit in dit land is.Allochtoon is niet alleen Turk of Marokkan, toch?Ik zou graag lid worden als het betekent dat ook met ons , (bijvoorbeeld Polen) wordt gepraat.

    mvrgr,

    Agnieszka Przygodzka

  12. Lijkt mij heel terecht, en ik geef het meteen door aan Radi Suudi. Die is zelf trouwens een Palestijnse Nederlander. Heb je er ook niet zoveel van.

  13. Ma sha Allah! Ben lid geworden en iedereen die ik ken via email gevraagd ook lid te worden (waarvan ik dacht dat die ook interesse zouden hebben). Graag een tegenstem bieden aan de obsessieve en monomane haatcampagne tegen alles wat islamitisch is, die Nederland zo in haar greep heeft en door Wilders uit Israel wordt geimporteerd. Zo mogen we ons mooie Nederland niet laten verlelijken.

  14. Met beschuldigingen dat iemand een psychopaat is hoef je hier zonder doktersattest nooit aan te komen zetten, jongens. En dat nog verborgen achter een schuilnaam ook. Dapper hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *